Мегацентър “Скаптопара” и три ринга за туристи може да тушират спора за “Струма” и археологията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6979559 Мегацентър “Скаптопара” и три ринга за туристи може да тушират спора за “Струма” и археологията Мегацентър “Скаптопара” и три ринга за туристи може да тушират спора за “Струма” и археологията www.24chasa.bg
Арх. Веселин Дуковски СНИМКА: АВТОРЪТ

Двете трасета на магистралата да се разделят и преместят на 150 м всяко от римското селище, предлага архитект

Част от античното селище от римско време Скаптопара, открито по време на строежа на магистрала “Струма” край с. Покровник, Благоевградско, може да бъде запазена на същото място, а друга - преместена. Двете най-атрактивни сгради - римска гробница и малка църква може да бъдат пренесени камък по камък на няколко метра встрани, за да излязат от трасето на магистралата, предложи в интервю за “24 часа” доц. Николай Овчаров, съветник на министъра на културата Боил Банов. Банята остава извън магистралата и ще си остане на същото място. Археологът увери, че е честа практика по света да се преместват части от такива обекти. Според доц. Овчаров по този начин магистрала “Струма”, чийто строеж бе спрян от премиера Бойко Борисов през май заради находката, няма да се премества и ще мине в периферията на селището. То е от III-V в. В него са намерени и над 2000 монети, глинени съдове, накити.

Проектотрасето, което минава върху разкритата археология, породи конфликти между жителите на Благоевград, общинското ръководство, археолозите и АПИ.

Скица на предложението на арх. Веселин Дуковски за съхраняване на селището Скаптопара

Имаше идея то да се запази, археологията да се заобиколи, а около него да се развие цялата инфраструктура. Говореше се също за изграждане на подпорна стена, благодарение на която да се съхранят 80% от разкопките.

Алрхеолози по време на разкопките на античното селище СНИМКА: АНТОАНЕТА МАСКРЪЧКА

Има ли други компромисни варианти? Идея предлага арх. Веселин Дуковски, член на Управителния съвет на Съюза на архитектите в България, бивш главен архитект на град Банкя, член на общински и браншови експертни съвети, с богат проектантски, общински и ръководен опит.

Според него

преместването

на находките

ще струва пари

Ново трасе край река Струма също би погълнало големи суми, а има и рискове от наводнения. “Да, предлага се компромисно решение, но в идеите дотук се омаловажават или се преекспонират евентуалните ползи и вреди”, казва архитектът.

Той предлага в участъка, където се намират археологическите разкопки, пътните платна в двете посоки да се отдръпнат в източна и западна посока, като заобикалят една кръгова пътна конструкция с концентрични платна за кръгово движение с приблизителен диаметър 330 м. По думите му в двете посоки север-юг и юг-север профилите за автомагистрала с транзитно преминаване се запазват с максималната скорост до 100 км/ч.

Вътрешният кръг с диаметър 300 м е предназначен за паркиране на автобуси и коли, обясни архитектът. А кръгът с диаметър 280 м е обслужващ и осигурява непрекъснато кръгово движение с максимална скорост 15 км/ч. Най-вътрешният кръг е предназначен за леки коли, джипове, туристически автобуси за разглеждане на археологията отвисоко. Тук максималната скорост е 5 км/ч. В средата на този цилиндричен отвор се експонират разкопките, обясни архитектът.

От двете страни на тази пътна конфигурация би могло да се разположат елементите на един бъдещ мегацентър “Скаптопара”. Според Дуковски неговият потенциал е богат и разнообразен и

ще породи

реален

инвеститорски

интерес “Примерното съдържание, без да е изчерпателно, е да има търговски площи за магазини и павилиони в целия спектър, места за бързо хранене, битово обслужване, банкови и застрахователни офиси, медицинска помощ, автосервизни услуги, информационни центрове, мотел, развлекателни и хазартни игри, мобилни оператори, места и съоръжения за всички видове рекламна дейност, постове на МВР и магистралната полиция, охранителната полиция, пътен контрол, ДАИ, наблюдателни панорамни площадки, информационни центрове и музейни експозиции и информационно-познавателни секции”, обясни той.

Достъпът до археологическите находки и допълнителните вътрешни експозиционни площи е възможен по най-различни начини и архитектурни решения. Например обслужването на туристите може да се осъществява по време на обиколките в най-вътрешния ринг с коли и автобуси, придружени с обяснения на екскурзоводи по безжичен път.

Финансирането и обезщетяването на собствениците на засегнатите земи може да се осъществи и с

дялово участие

в предвиждания

мегацентър

Също така дяловото участие на държавата и общината може значително да увеличи приходите им в бюджета. Всичко това е начин да се осигурят и нови работни места за местното население, убеден е архитектът.

Според него сериозно обсъждане на идеята за построяване на мегацентър с общинските власти и големия бизнес би потушило напрежението между общинска власт, местни жители, археолози, АПИ, еколози.

Работното име на обекта е “Мегацентър “Скаптопара” със слоган “Идва от миналото, за да живее в бъдещето”. Архитектът се надява идеята му да породи дискусия, в която специалисти и граждани да споделят свои виждания, препоръки, мнения, независимо дали подкрепят, или отхвърлят предложенията досега.

Протестиращи: Има ли местене, ще водим дело

АНТОАНЕТА МАСКРЪЧКА

“Надяваме се правителството да не приеме варианта с преместването на част от селището Скаптопара. Така ще се наруши целостта на обекта. В сервитута на магистралата такова преместване е забранено, а наоколо са частни земи. Къде ще ги местят?”, коментира един от инициаторите на протестите в защита на селището Кирил Атанасов.

Той се закани, ако това стане, да заведе дело в административния съд и да пусне жалба до Европейската комисия, защото се нарушавали ЗУТ, Законът за опазване на околната среда, Законът за културното наследство и Европейската конвенция за опазване на паметниците на културата.

Археолозите обаче нямат категорични доказателства, че е открит Скаптопара. Смятат, че е друго малко село.

Мнозина сред благоевградчани са на мнение, че строежът на магистралата не бива да се бави, а преместването на част от обекта не пречи да се оформи като туристическа атракция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Убиецът на Калина иска да е мъжката Анита Мейзер, но го докарва на Северин от Русе

Да признаеш убийство, се иска поне малко мъжество Анита Мейзер отъпка широка пътека през гъстите храсталаци на правосъдието. По нея вече минават тези, чиито половинки са намерени вкъщи удушени. Защото едно е убийство по непредпазливост, друго е умишлено убийство. За първото може да се разминеш и с условна присъда,

Коя е "първата дама" - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов.  Вижте останалите карикатури

Новият френско-германски договор от Аахен: какви са залозите за България

Той е модерна основа за двустранно и европейско сближаване ЕРИК ЛЬОБЕДЕЛ, ПОСЛАНИК НА ФРАНЦИЯ ХЕРБЕРТ САЛБЕР, ПОСЛАНИК НА ГЕРМАНИЯ Днес в Аахен федералният канцлер Ангела Меркел и президентът Еманюел Макрон подписват нов амбициозен френско-германски договор. Договорът от Аахен представлява модерна и обещаваща основа за установяването на още

Кметове питат: С какво един лифт вреди на природата?

Градоначалниците на планински общини са категорични – нужна е промяна на законодателството, за да имаме зимен ски туризъм в  България Окончателното решение на Върховния административен съд по казуса с Банско показа ясно, че трите закона, регулиращи природните паркове в България, са по-рестриктивни,

Ще може ли Тръмп да настрои Ердоган и Путин един срещу друг?

САЩ уж ще си тръгнат от Сирия. Имаше различни реакции по отношение на тази лъжа. Американският печат отбеляза, че решението на Тръмп да си "тръгне от Сирия", където се намират две хиляди американски военни, и да прекрати военните операции ще бъде причина за засилването на влиянието на Русия и Иран в региона.

Коментар на седмицата №3 Борис Велчев: Филчев не може да ме обиди, съжалявам, че е бил главен прокурор

Председателят на Конституционни съд след изява на предшественика си в обвинението: Винаги е бил обсебен от страх. Особен, психопатичен страх, постоянен ужас от възможното възмездие за всички извършени в миналото мерзости Председателят на Конституционния съд Борис Велчев изпрати до "24 часа" емоционално писмо, в което категорично обявява,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Иван Вуцов беше истински футболен управленец

Зная, че много левскари очакват да прочетат нещо по темата “Какво става в “Левски?”. Не смятам обаче в този момент да отделям дори и секунда от времето си на този въпрос, защото единственото съществено нещо, което се случи на любимия ми отбор, е, че си отиде Иван Вуцов, легенда и институция. Дано, търсейки информация за бъдещето,

Юлиян Попов: Случаят "Банско" е като Брекзит

Решението на съда не е против втори лифт Трудно ще се реши казусът "Пирин", след като водещи медии, активисти и политически фигури всъщност не знаят и не искат да знаят за какво става дума. Самата идея, че протестите са накарали съда да вземе дадено решение трябва не радва, а да тревожи хората. Протестите са успешни, когато променят политическо,

Борис Велчев: Филчев не може да ме обиди, съжалявам, че е бил главен прокурор

Филчев винаги е бил обсебен от страх. Особен, психопатичен страх, постоянен ужас от възможното възмездие за всички извършени в миналото мерзости, пише председателят на Конституционни съд до "24 часа" Председателят на Конституционния съд и бивш главен прокурор Борис Велчев изпрати до "24 часа" следното писмо:  Нямах намерение да правя изявления по

3 причини да падне забраната за анкети в изборния ден

Вместо измислени данни ще излизат числа на агенции, които се ползват с доверие Вече близо две десетилетия живеем в напълно различен информационен свят, в който можеш да се сдобиеш с всякакъв тип информация, и то за секунди. Промяната в информационните източници чрез навлизането на електронните медии и най-вече на социалните мрежи направи

Като няма анкети в деня на вота, суверенът е ощетен

Спирането на информация отприщва слуховете и спекулациите Наличието на информация е основата на всяка демократична система. В този смисъл свободата да се огласява каквато и да било информация в деня на изборите е път към демократизацията на обществото. Още повече че на тази плоскост съществува определена неравнопоставеност.

Като развод между хора, които вече не помнят защо са се оженили, но имат огромно богатство

В Брекзит всеки търси плячка - няма как да се роди разбирателство Разбира се, доста хора ще кажат сега как Тереза Мей е глупава жена, която не си разбира от работата, не знае какво прави и е напълно некомпетентна. Други пък ще обвинят цяла Великобритания, всички британци, британската заблуда за ролята им в света и ще се провикнат как целият този

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber