Как да качиш в трамвая Иван с поршето в калта пред панелката?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6978760 Как да качиш в трамвая Иван с поршето в калта пред панелката? Как да качиш в трамвая Иван с поршето в калта пред панелката? www.24chasa.bg

Напоследък много се говори за мерките за изчистване на въздуха в България и по-специално за София, където живеят 20 процента от населението на страната.

Причините са ясни - тази, която плаши най-много държавата, са санкциите от Европейската комисия, защото градовете ни са едни от най-замърсените в Европа. И, разбира се, високата смъртност заради мръсния въздух, която обаче изглежда само като някаква далечна статистика, докато семейството ти не стане част от нея.

Естествено, вредите от фините прахови частици са проблем и за по-уредения свят - в Лондон заради тях всяка година умират по 9000 души, а в Париж - не по-малко от 2500. Няма подобни данни за нашата столица, но в България всеки ден косвени и преки жертви на мръсния въздух стават 50 души. За година това прави 18 хиляди трупа.

И ако грубо го съотнесем към населението на София, получаваме 3600 жертви. Значително повече от Париж, в който живеят почти 2 пъти повече хора. Положението ни не само не е розово, ами направо си е червено-черно.

Затова инициативата на Столична община всеки автомобил да бъде с екостикер е крайно навременна и фактът, че държавата я подкрепя, за да бъдат сертифицирани всички коли до март 2019 г., е едно добро начало.

Но ако искаме въздухът в столицата наистина да бъде изчистен, не бива да спираме само дотам. Не е достатъчно най-замърсяващите категории коли да не бъдат допускани в центъра на София само в дните с рекордни превишения на фини прахови частици във въздуха.

Най-раздрънканите трошки - автомобили, но и камиони, на първо време въобще не трябва да бъдат допускани в центъра на София, а скоро след това и изобщо на територията на столицата и големите градове.

Най-лесно е да следваме мерките на Лондон и Париж. Ясно е, че ние не можем като англичаните да отделим 3,5 милиарда лири бюджет в дългосрочна стратегия срещу замърсяването. Но можем също като тях да въведем такси за влизане в града на старите автомобили и също така зони в центъра, в които дори и нови коли да не стъпват, а само най-екологичните автобуси.

В Париж въведоха винетките за най-големите замърсители, в това чисто и стари камиони и автобуси, още през 2015 г. В Лондон има такса задръстване за всички, които влизат в центъра. Допълнително се взимат пари от автомобилите, които не покриват стандартите на Евро 4. А в момента се обмисля разширяване на зоната със забрана.

И това не е всичко. Не само в Париж и Лондон, но и в градове като Мексико сити, Мадрид и най-близката до нас Атина имат намерение тотално да забранят влизането на дизелови коли до 2025 г.

Всички тези промени, към които светът неминуемо ще крачи все по-бързо, ще са голям шок за българите, които много обичат колите. Автомобилът у нас е най-малко средство за придвижване.

Много по-важен е той като символ на социален статус и възможност на кръстовището, на светофара, в крайната лява лента на магистралата да настъпиш газта и да покажеш, че си наистина мнноооооггоооо голям комплексар в съзнателното желание да демонстрираш колко специален си и в подсъзнателното усилие неуморно да бдиш някой да не те прецака на пътя.

Любовта към автомобила е и причината за хумористичните аномалии - стотици поршета, хиляди всевъзможни джипове с големината на тристаен апартамент, паркирани в калта между панелните блокове в кварталите. По света това е като да си светиш до външната тоалетна в двора с фенерчето на "Айфон 8". В България е просто живот на промоция.

У нас колата е по-важна от дома. А ако може всяко семейство да има по две - перфектно. Затова в София в 70 процента от колите се вози само по 1 човек и едва 11 процента от столичани отиват на работа пеш.

Този начин на живот трябва да се промени. И това трудно ще стане само с морков. Трябва и тояга. До промяна могат да доведат такси за мръсните коли в центъра, строг контрол върху пунктовете за технически преглед, както и все по-гъвкава и диференцираща данъчна политика за различните по екостандарти автомобили.

Центърът на София трябва да става все по-привлекателен за пешеходците и все по-неудобен за шофьорите.

В тази стратегия главният архитект на столицата Здравко Здравков трябва да се ползва с максимална държавна и обществена подкрепа, защото със сигурност е първият главен архитект на София от много години насам с модерна визия, некорумпиран и демонстриращ решителност в интерес на софиянци, а не на съмнителни инвеститори, както се бе превърнало в практика.

Казвам го, защото един от елементите за развитие и промяна на София в неговата стратегия е увеличаване и облагородяване на пешеходните зони, с консултацията на световно доказани урбанисти.

Всичко това означава, че освен въвеждането на нови такси, увеличаването на данъците за стари коли, намаляването - за нови, разширяването на метрото и модернизирането на автобусните линии, трябва да се ограничат и местата за паркиране в центъра.

На първо време поне трябва да се премахнат колите от всички красиви площади в центъра на София, които сега никой не може да види и оцени.

Само така българинът ще се замисли колко коли да поддържа пред блока и дали утре няма да е по-удобно да отиде на работа с автобус или метро. Въздухът ще е по-чист, хората по-здрави, а чуждите туристи сигурно ще станат двойно повече.

Четете още:

Странджа реве, зелените - на море, БСП яха драмата по партизански

Пак Румъния, но дори и "Ал Кайда" в Сомалия ни изпревариха в забрана на найлонови торбички

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Коментар на седмицата №1: Двайсет минути остават до война

Политици от някои граничещи с Русия държави напоследък все по-настойчиво канят американските военни да се укрепят на тяхна територия. Желание да приеме постоянни бази на САЩ изрази например Варшава, а след провокацията в Керченския залив - и Киев. С оглед изявленията на американците, че смятат да излязат от Договора за ракетите със среден и малък

Коментар на седмицата №3: "Бонус - малус" в килията - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 29 хил. прочитания. Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури тук.

Ако архитектите бяха импресионисти

(Разказ по мотиви от Уди Алън) Драги Тео, Знам, че си изненадан да получиш това писмо от мен. Отдавна не съм ти писал. Вече не съм зъболекар. Реших да стана архитект. Намерих си работа в София – това е един град на магиите, който неразбираемо за мен все още остава непознат за колегите художници. Всъщност при първата си разходка из кварталите му

Двайсет минути остават до война

Политици от някои граничещи с Русия държави напоследък все по-настойчиво канят американските военни да се укрепят на тяхна територия. Желание да приеме постоянни бази на САЩ изрази например Варшава, а след провокацията в Керченския залив - и Киев. С оглед изявленията на американците, че смятат да излязат от Договора за ракетите със среден и малък

Адам Михник искаше бившите соцстрани да влязат заедно в ЕС

През пролетта на 1990 година в София пристигна Адам Михник (полски дисидент и публицист, главен редактор на в. “Газета виборча” - б.р.). Аз му бях домакин. В първите часове след посрещането го заведох до Пловдив. Просто от летището. Някъде по пътя той поиска да говорим. Говорихме на руски. Той ми каза: Предлагаме ви всичките бивши соцстрани да се

Добри Божилов: Gudelnews е мой сайт, другите - не

 Добри Божилов, за когото "24 часа" написа, че е баща на сайтовете Gudelnews и Вале Нюз, ни изпрати писмо, в което отрича да има нещо общо със сайтове за фалшиви новини, имал само за шеги и майтапи. Ето го: Във ваша публикация относно фалшивите новини, са направени внушения, които не отговарят на истината.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

ЕС е склонен да помогне, ако Мей загуби при първия опит, но само донякъде

Ако британската премиерка Тереза Мей идната седмица изгуби вота в парламента по нейното споразумение за развода с Европейския съюз, лидерите на ЕС няма да го скъсат и да започнат отново преговорния процес, но могат да й помогнат да спечели при втори опит. Тази помощ може да дойде във формата на нови разяснения как ще действа споразумението или

"Бонус - малус" в килията - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Ръководството на ГЕРБ: Ревизии по места, отстранете всички слабости и грешки

Ръководството на ГЕРБ изпрати поздравителен адрес до структурите на партията по повод 12 години от учредяването на партията. То е подписано от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и неговите заместници Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. В него се казва: Преди 12 години учредихме ГЕРБ с ясното съзнание,

Красимир Вълчев: Креативният учител е най-ценната иновация (Видео)

Реч на министъра на образованието и науката пред Националния форум за иновации в образованито Радостен съм, че тук в залата има толкова много партньори, с които работим по различни инициативи. Имаме нужда от това партньорство. Имаме обща мисия - да направим образованието по-добро и по този начин и обществото по-добро.

Да живее мирът между народите, но все пак

Трябва да се направи реална оценка на боеспособността и ефективността на българските въоръжени сили и да се приоритезира какво да се запази и какво да се подмени В интервюто си за в. “24 часа” министърът на културата Боил Банов съобщава за възхитителната идея остров Свети Кирик и Юлита на пристанището на Созопол да стане музеен остров с

Тоалетната на един народ

За традиционно враждебното отношение на българина към “онова място” Два скандала белязаха изминалата седмица. Турската тоалетна, по-точно кенеф, в предварителния арест, в който са задържани кметиците Иванчева и Петрова. И модерното изкуство на българската художничка Ода Жон, която по стечение на обстоятелствата и за неин късмет живее в Париж.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber