Димитър Ганев: Не гейтовете "горе", а социалните протести са по-рискови за властта

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6970511 Димитър Ганев: Не гейтовете "горе", а социалните протести са по-рискови за властта Димитър Ганев: Не гейтовете "горе", а социалните протести са по-рискови за властта www.24chasa.bg

Политическата жега започна! Не за предсрочни избори, а за редовните след 9 месеца

- Г-н Ганев, социалните протести от последните седмици имат ли потенциал да разклатят правителството?

- От началото на третия мандат на Борисов сме свидетели на множество скандали. Всеки нов просто захлупва предишния. Но нека се опитаме да поставим някакви общи знаменатели -

през 2017 г.

имахме скандали “горе”, сред елита - суджукгейт, НДК-гейт, кумгейт, оставка на здравния министър, на председателя на Народното събрание - все напрежения в елита. В последния месец и половина имаме напрежения “долу”, с хората - протестите на майките на деца с увреждания и на стопаните заради чумата по животните в Странджа. Първият тип напрежения не доведоха до никакви структурни размествания. Индексът на обществените настроения, който изследователски център “Тренд” прави по поръчка на “24 часа” с национално представителни изследвания установи, че скандалите през 2017 г. не дадоха никакви отражения върху електоралните нагласи.

Социалното напрежение, което наблюдаваме днес, обаче е по-рисково за управляващите.

- Как установявате това?

- По общественото доверие към лидерите и партиите, които се занимават с единия и другия тип проблеми. За проблемите “горе”, които, разбира се, не са маловажни - да речем съд, прокуратура, корупция и прочее - говори градската десница, Христо Иванов, ДСБ. Сред хората, които се занимават с другия тип проблеми, тези на малкия човек,

много видима е

Мая Манолова Едните са в дъното на класацията по обществено доверие, другите - на върха.

Трябва обаче да имаме предвид две неща. Първо, намираме се в политически неактивен сезон. През януари например нещата щяха да изглеждат по друг начин. Второ, това са протести на отделни социални групи - на животновъди и на майки на деца с увреждания. Това социално напрежение може да се реши с бюджетни инструменти. Опасно е, ако то прерасне в масово социално недоволство от типа на това през зимата на 2013 г. Но към момента нямаме индикации, че сегашните протести ще прераснат в масови.

Без съмнение напрежението съществува в двете групи. Исканията на майките са абсолютно основателни. В случая с животновъдите имаше тежък комуникационен проблем. Във Великобритания, когато имаше "луда крава", в екипите, които ходиха да евтаназират животните, имаше психолог, който разясняваше на потърпевшите какво ще се прави, защо ще се прави и т.н.

Напрежение съществува, но то естествено се политизира,

Корнелия Нинова

влиза и в двата

казуса,

защото много добре разбира, че може да получи политически дивиденти от тях.

- А докъде може да доведе напрежението вътре в управлението - това в коалицията на патриотите?

- Вярно е, че става дума за лични отношения и напрежение между отделните лидери, в което има натрупвания, но това напрежение не е от вчера. Но има и нещо, което се нарича здрава политическа логика. Тя сочи, че “Обединени патриоти” в този си вид са изключително ефективни от гледна точка на изборни резултати.

Всяко разваляне

на тази коалиция

рискува

да доведе до това, което се случи с Реформаторския блок през 2017 г. Ако се яви на избори самостоятелно Валери Симеонов примерно от Каракачанов и Сидеров, крие риск представителството им да е много по-малко, отколкото сега. Ето конкретно доказателство. Красимир Каракачанов през 2011 г. се яви на президентските избори, издигнат от ВМРО, и спечели по-малко от 35 000 гласа. През 2016 г. Каракачанов

спечели почти

20 пъти повече

гласове

благодарение на съюза, който застана зад него – “Обединени патриоти”.

- Все пак едно евентуално напускане на Валери Симеонов на коалицията може ли да доведе до предсрочни избори?

- Малко вероятно. Валери Симеонов има няколко депутати. Вярно е, че мнозинството е от 122 души, но в Народното събрание Марешки има 12 депутати, които при ерозия на парламентарното мнозинство може да застанат на мястото на НФСБ. Така че напускане на Валери Симеонов няма автоматично да доведе до падане на правителството, въпреки че безспорно би било трус.

- Последното проучване на “Тренд” показва, че мнозинството българи не иска предсрочни избори, но какъв би бил резултатът, ако все пак се стигне до такива?

- Нашите електорални данни, които се потвърждават и от колеги от други агенции, сочат, че разликата между ГЕРБ и БСП се запазва на нива, сходни на тези от парламентарните избори през 2017 г. На терена няма нов играч, дал заявка за участие в евентуален нов вот. От днешна гледна точка сериозна структурна промяна в конфигурацията на Народното събрание не може да се очаква. Разбира се, ако се повиши социалното напрежение, това може да нанесе щета на управляващите, може и да се появи нов играч, който да размести пластовете малко или много.

- Тогава кой има интерес от предсрочни избори?

- Това, че няма отчетлив политически интерес, не значи, че няма да се нагнетява напрежение с цел да се ерозира подкрепата към управляващото мнозинство. Защото

само след 9

месеца има

избори за

Европейски

парламент

Трябва да имаме предвид и още нещо. За Бойко Борисов трета оставка би било лошо послание. Освен това за предсрочни парламентарни избори трябва да се мине през служебен кабинет, назначен от Румен Радев. Няма политическа логика да искаш да дадеш за 3-4 месеца властта на политически опонент - какъвто Радев се заяви ясно спрямо Борисов.

- Тоест тезата ви е, че в момента политическите игри са прицелени в изборите за Европейски парламент.

- Точно така. Този вот е много важен, защото идва точно на половината на мандата на това управление. Ако ГЕРБ удържи победа на БСП и патриотите имат представителство, това ще даде тласък на управлението и кредит на доверие. А пет месеца по-късно, през октомври 2019 г. идват местните избори, които са още по-важни, защото ако ГЕРБ успее да удържи позициите си в местната власт, ще получи 4-годишен хоризонт там.

CV

l Роден е във Варна през 1986 г.

l Завършва френската езикова гимназия в родния си град

l Завършва политология в СУ “Св. Климент Охридски”. Има и докторска степен.

l Има над 100 коментари и статии в периодичния печат

l Съосновател е на изследователски център “Тренд”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Мария Габриел: Медийните регулатори от целия ЕС се заемат със сайтовете, пускащи дезинформация

Още акценти от интервюто: За приемането ни в Шенген остава горчивият вкус, че еднакви критерии не важат за всички До март държавите членки трябва да тестват защитени ли са изборните им системи Към платформите с фалшиви новини вече не трябва да тече реклама. Големите онлайн платформи поемат ангажимент и за контрол над рекламното позициониране.

Пламен Георгиев: Проверявани се активизираха, за да защитят престъпното си имане

С тълкувателното решение на ВКС се сложи кръст върху гражданската конфискация, казва шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев пред "24 часа" - Г-н Георгиев, след тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) дойде ли краят на борбата с корупцията и незаконно придобитото имущество? - До голяма степен на този етап се обезсилва възможността

Алекси Кесяков: Губим по 1 милиард лева от катастрофи за година

Губим по 1 милиард лева от катастрофи за година Блъснеш ли дете, бързането спира, няма вече планове - занимаваш се с прокуратура, следствие, животът се обърква. И на тези, които са пострадали, и на тези, които са виновни Инфраструктурата трябва да обича човека, да му дава ясни послания, визия накъде отива - маркировка, сигнализация,

Масато Ватанабе: Японските компании се местят към Източна Европа

Премиерът Абе пристигна в София със 17 големи бизнесмени, после 40 компании дойдоха през лятото за бизнес форум, казва посланикът на Япония у нас - Г-н посланик, тази година започна с първото в историята посещение на японски премиер в България, а завършва с аудиенция на българския парламентарен шеф при император Акихито. - Наистина 2018 г.

Георги Марков: 6 месеца преди евровота революция в Европа - не с оръжие, а с бюлетина

За България е най-добре Манфред Вебер да е шеф на Европейската комисия, казва в интервю безпартийният депутат от ГЕРБ и бивш конституционен съдия - Г-н Марков, евроизборите вече наближиха съвсем. През последните 3 години коментирате често мигрантската криза. Живеете и в друга европейска страна - Унгария.

Проф Росен К. Стоянов: Опозицията ползва фалшиви новини, а в кампании - всички

* Фейкнюз дойде, след като гилдията се справи с троловете * БСП пускаше ментета още през 90-те - Проф. Стоянов, миналата седмица фалшивите новини от два сайта стигнаха до парламента. Там дори бе описано, че не проверяват източниците си. Толкова ли е ниска и нашата, и на народните избраници медийна грамотност?

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Андрей Новаков: България ще получи дори повече от 4,47 млрд. лв. от ЕС догодина - голям ръст

Още акценти от интервюто: Вноската ни в единния бюджет е 1 милиард, т.е. ние получаваме 4,5 пъти повече 10 милиарда лева получиха за 6 г. от ЕС само нашите фермери. И това са директни плащания 1 час преди да пропадне бюджетът, казах на колегите: "Ако сега бях студент, щеше да се наложи да прекъсна" Защитихме 400 000 стипендии за студенти и

Нуркан Нуф: След портретите на Вапцаров ще направя на Левски и на Ботев - децата трябва да ги знаят и ценят

Дарил съм на всички училища във Велико Търново и Разград, казва студентът, който рисува и дарява на училища лика на поета Някои хора няма да оценят портретите, защото не са в луксозна рамка и за много пари, за мен е важно да стигне идеята до учениците - Нуркан, как реши да правиш портрети на Вапцаров и да ги даряваш?

Димитър Николов: Все повече млади семейства се заселват в Бургас, длъжни сме да осигурим най-добри условия за образование на техните деца

За просперитета на града се стремим да сближаваме интересите на бизнеса с образованието, казва кметът на града Най-важното за Бургас, което се случи и което ще дава отражение в бъдеще, е откриването на ново училище и филиал на Художествената академия В детските градини от няколко години се учи английски език и се използват таблети и интерактивни

Цар Симеон II: Туризмът може да стане национална кауза (Видео)

Още акценти от интервюто с царя: Мандатът на правителството трябва да се завърши, защото чувам критики, че бизнес атмосферата не е от най-привлекателните Няма нищо задкулисно в правителство на малцинството при ясно поставени теми В коалицията всеки се опитва да отстоява интересите на избирателите си и на дадената партия Берлускони ме посъветва да

Цар Симеон II: Сериозна криза в ЕС не виждам. Брекзит е трагедия, но ще се преодолее, а останалото си върви (Видео)

Лесно е да си евроскептик и да чертаеш апокалиптични сценарии - звучи чудесно, но в това има много сгъстен въздух, казва царят Европейският съюз е пред трудни и решаващи времена. Той трябва да се справя с няколко предизвикателства едновременно в един разбъркан свят. На 26 май 2019 г. България ще гласува за бъдещия Европейски парламент.

Боил Банов: Съвместно с Лувъра ще направим остров на изкуствата край Созопол

Интерактивна библиотека, специализирана за култура и изкуство, във фоайетата на НДК - това е другата напредничава идея на министъра Старото военноморско училище край Созопол ще стане център на археологията и подводната археология Би било отвратително да налагаме в обществото това, което ни харесва, за сметка на това,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber