Странджа реве, зелените - на море, БСП яха драмата по партизански

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6967847 Странджа реве, зелените - на море, БСП яха драмата по партизански Странджа реве, зелените - на море, БСП яха драмата по партизански www.24chasa.bg

Cигурно ще бъда упрекнат, че съм яхнал някоя опорка, обаче от няколко дни, честно, съм силно разтревожен къде потънаха зелените протестъри.

Докато беше по-студено времето, на тяхната своевременна гражданска реакция можеше да се разчита 24 часа в денонощието, но откакто се затопли, ги няма никакви.

В държавата бушуват еко социални бури и епидемии - избиват болни и здрави животни, варварски секат новозасадени дръвчета, а зелените ни гък, ни плакат пред Министерския съвет, ни пост във фейса, даже и една гола декларация не се вижда отникъде...

Сигурно са опънали палатките на Карадере и трупат старателно тен, топлина и витамин Б за студените зимни протести - сезон 2018/2019 г.

Притеснението ми за тях започна, когато Странджа потъна в сълзи заради масовата евтаназия на овце и кози в огнищата на животинската чума. Телевизионните репортажи с козичката на баба Дора от село Шарково трогнаха цялата нация.

Драмата за хората там е огромна, независимо дали става въпрос за възрастни хора, които отглеждат по 2-3 животни в двора, или за фермери с по няколко стотин овце и кози. Те ги гледат като свои деца. Това им е поминък и средство за изхранване.

Африканската чума обаче е факт. Заразата напира и от Ръмъния. Потвърждава го експертиза от лаборатория във Франция. Ако разпространението на болестта не бъде пресечено, тази опасна епидемия ще плъзне навътре в страната и ще погуби много повече животни. Отделно от това държавите, които купуват месо от нас, ще спрат вноса и покрай сухото ще изгори и мокрото.

Щетите ще се мултиплицират многократно.

Ваксината за това смъртоносно заболяване е забранена на територията на Европейския съюз, а карантината дори според овцевъди, а не според официалните власти, е неефективна и не спира разпространението на болестта.

Единствената огромна грешка на държавата беше в комуникацията - не обясниха достатъчно ясно и навреме доказателствата за епидемията, какви са бъдещите рискове, решенията и обезщетенията - защото единствената успешна акция, която се налага в такива случаи в модерните общества, е животните в засегнатите райони да бъдат максимално бързо и максимално хуманно умъртвени.

Затова ветеринари, охранявани от полиция, започнаха евтаназия в огнищата на зараза в Странджа. Ето в този критичен момент очаквах реакция на зелените и протести по места. Но докато те ваканцуват, в природата няма празно и вакуумът от отсъствието им бе светкавично зает от социалистите.

Лично Корнелия Нинова посети инфарктните райони, сезира прокуратурата, поиска оставката на ресорния министър, говори по джиесема, седнала в селска каручка, и се включи в социалистическия караул пред обора на баба Дора. Като видях "другарската" намеса, си казах - тук най-естественото продължение са диверсиите и саботажите. И наистина - още на следващата сутрин маркучите за дезинфекция в заразените села бяха прерязани по партизански, а ветеринарите - прогонени с камъни.

Цялата тази популистка активност е съвсем естествена за българския политически стил. Особено в опозиция. Все пак БСП не обвинява ГЕРБ единствено за катаклизмите от климатичните промени. Но ако Бойко Борисов изкара още няколко мандата, вероятно вече ще имат пълно основание да му поискат сметка и за топенето на ледниците.

Да се напъваш да се харесваш на електората с проблеми като епидемията в Странджа, обаче е повече от неуместно - да им даваш надежда, че заразените им животни може и да не бъдат умъртвени и да ги подстрекаваш към неподчинение, това си е направо за прокуратурата, като се има предвид какъв е залогът и рисковете за животновъдите в цялата страна.

Не може ли вместо арогантно и разбира се, в тотална конфронтация, да се търси по-положителен начин да се рекламираш на гърба на подобни трагедии.

Както например го направиха животновъдите от цялата страна, които започнаха да даряват здрави животни на ощетените си колеги.

Ето това беше един наистина чудесен, положителен, човечен жест. От такива знаци, подкрепа и примери за подражание има нужда обществото ни. Постоянното противопоставяне във всичко, което обслужва политиците, не започна ли вече да дразни твърде много хората?

Затова трябва да мислиш повече и за какво е важно да се бориш и да протестираш - за теб, за децата ти и за цялото общество. Тук ще върна пак топката към зелените, за да поразведря обстановката със случка далеч от Странджа, в покрайнините на столицата, която обаче е не по-малко шокираща от драмата с африканската чума.

Тази седмица се оказа, че 29 чисто нови засадени дръвчета на Околовръстния път на София са били варварски прерязани с трион. Но не дори за да ги вземе някой за огрев. Не, те са си там оставени, привързани за колчетата. Няма никакво логично, нормално обяснение за тази уникална простотия - освен че може би пречат да се вижда някой магазин или автосервиз, разположен зад тях в локалното на Околовръстния път.

Каквато и да е причината, това със сигурност е най-отвратителната постъпка на територията на столицата на месеца, а може би и на тримесечието. Срещу тази наистина забележително тъпа изцепка на някой неуспял в нищо комплексар, обиден на целия свят, със сигурност си заслужава да се протестира.

Дори и само като споделиш новината за вандализма в интернет. Но в тази история няма пари на втори план и може би затова организираните зелени така и не й обърнаха никакво внимание. Както и нелегалната масова сеч в планините ни никога не е била сериозна кауза за тях.

Как да им вярваш при това положение, когато дойде сезонът на протестите?

Четете още:

В затвора вече питат “За тук или за вкъщи?”, когато раздават храната

До Търново не лети 1-ва класа. Как ще се прибере луксозната зам.-министърка?

Няма дъно. Простите хора направо избиха рибата

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата. Намериха и по един кашон, в който да си съберат нещата, освобождавайки кабинета си в Страсбург. Това ми напомня за Древния Рим - за роба, чиято функция е да нашепва на триумфиращия пълководец: “Memento mori” (“Помни, че си смъртен”, от лат.

Свидетелства за цинизма

Мемоарите на Командира осветяват лошия хороскоп на цялата политическа класа Mиналата седмица българите се тълпяха по различни поводи: в Габрово вдигаха протести срещу циганите, в “Лидл” се редяха за кайма смес по 3 лева пакета, на “Позитано” 20 Нинова зрелищно наказа Станишев, подменяйки го с бившата му,

“Апартаментгейт” качи БСП на косъм пред ГЕРБ за евровота

2 милиона българи сигурни, че ще гласуват, показва проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” Практически паритет между двете големи партии с минимална преднина на БСП показва новото национално представителното проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Кой ще е победителят? Този, който успее да изкара повече от своите избиратели

Няма нов играч на сцената - а те мотивират негласуващите Няма да сбъркаме, ако кажем, че “Апартаментгейт” е перлата в короната на скандалите от този мандат. От началото на третото правителство на Борисов не минаха много седмици, без общественото мнение да не бъде приковано от поредния скандален казус.

Доклад развенчава 5 мита за европейските избори

Големият нов доклад, публикуван от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), установява, че на тазгодишните избори за Европейски парламент може да участват около 97 милиона „плаващи“ избиратели. Според данните, събрани в 14 държави-членки, които дават 80% от местата в ЕП, половината от избирателите не смятат да гласуват,

Мистерията на българското население

Кога паднахме под 7 милиона? Свидетели сме на голяма национална мистерия - кога точно българското население падна под 7 милиона? Някои са убедени, че това е станало още при царя. Според брояча на ООН то се случи през юни миналата година. Онзи ден обаче Националният статистически институт (НСИ) излезе с най-новите демографски данни и се оказва,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

“24 часа” в 250 акции за 28 години: за по-добро образование, за живота на пътя, за бизнес и общините

Вестникът организира най-честната класация от 2003 г. - на достойните българи. Излъчва кои у нас са най-добрите лекари и най-талантливите и умни деца Надали има друга българска медия с толкова обществено значими инициативи през годините, както това прави “24 часа”, който вече стана на 28 години. Вестникът организира десетки кръгли маси,

Иво Христов още ли работи в президентството?

Интересно, ще се промени ли след дни тонът, с който звучи президентът Като чух в неделя, че има Иво Христов като кандидат за евродепутат на БСП, първата ми реакция беше “Евала на Нинова - колко е широко скроена! Вярно, не пуска Сергей Станишев в заветния списък, пък макар и 17-и, ама я виж - вкарала е професора,

Дано “Св. Ал. Невски” никога не гори, Дядо Добри бе най-щедрият му дарител

В последните 10-ина години французите преживяха какво ли не – като минем през серията кървави терористични атаки и стигнем до пожара в “Нотър Дам”. Винаги обаче впечатляваше тяхната реакция на нещастията. Сплотени, ангажирани, съпричастни. В сърцето на голямата драма, до близките на жертвите. Мислещи. Недопускащи ответни изстъпления.

Другарят Си става новият Голям приятел

Инвестиция в АЕЦ “Белене” и китайски финансов хъб в София са новите големи цели на правителството Само китайците да научат европейските правила В София по традиция с голямо вълнение се чакат три посещения - на руския президент Владимир Путин, на американския (който и да е той) и на папата. България обаче усърдно се готви да посрещне нов голям

Корнелия сърдита, в опозицията й сърдити, кандидати сърдити, но всички печелят. Вижте!

Лидерът на БСП, която прави политика на инат, получи индулгенция при загуба на евроизборите. Станишев влезе, но го натовариха с повече отговорности Може на пръв поглед да звучи като оксиморон, но БСП е най-демократичната партия. Преди ден го доказа за пореден път - ври, кипи, бунтува се, но накрая изненадва всички, и най-вече лидера,

Европа ще получи ново вдъхновение чрез културата и цифровите технологии

Европейският подход: със защитата на личния живот, с борбата срещу незаконното съдържание, с неутралността на интернет, с етичния изкуствен интелект “За целия свят Европа е люлката на културните и обществените ценности. Самите европейци обаче не вярват на това богатство, способно да застане в основата на “европейската мечта”.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber