Какво стана в училище? По-малко от половината родители питат всеки ден

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6959770 Какво стана в училище? По-малко от половината родители питат всеки ден Какво стана в училище? По-малко от половината родители питат всеки ден www.24chasa.bg

Само 7% общуват с класния по мейла, 5% - с група на класа във фейсбук

Коментарът на Борислав Зюмбюлев “Масова лоботомия или организиран саботаж на рептилите” предизвика огромен интерес. Той поставя въпроса дали грешките при изпитите за гимназиите не са организиран саботаж на образователната номенклатура. Министър Красимир Вълчев има шанс да се пребори, да действа твърдо и да изчисти средното образование от чиновниците, отговорни за грешките.

Втора тема от коментара на Борислав Зюмбюлев: “Никой няма нужда от елитни училища, в които се влиза трудно. Народът има нужда от високо качество навсякъде. И независимо къде учиш - в Лясковец или в София, независимо какви са парите и амбициите на родителите, всяко дете трябва да получава равен достъп до знание. Даже ще е по-добре да изчезнат изпитите за гимназии, а да е валиден само географският принцип, както е при първи клас. А всички гимназии да станат хибриди между езикови и математически или техникуми. Всяко дете да получава висококачествена подготовка по език и математика и така да е подготвено за предизвикателствата на новото време, без да страда, че не е успяло да зазубри всичките частни уроци и да влезе в гимназия, която гарантира прием в университет.”

Как да подобрим образованието, е тема на страниците на “24 часа” от много години. Може би системата има нужда от по-голямо участие на родителите. По всички тези въпроси започнахме дискусия. Вижте днес резултатите от проучване за връзката родители - училище.

Топла ли е връзката учител-родители, или са отчуждени от училищния живот на децата си? Как общуват с децата и техните наставници? На тези и други въпроси отговаря национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” от февруари по поръчка на евродепутата от ЕНП Асим Адемов. Проведено е сред 1000 родители на ученици между 5-и и 12-и клас.

Данните показват, че за 84% от анкетираните майки и бащи на ученици родителските срещи са форумът, на който говорят с класния ръководител и с другите учители на детето си. 41 на сто следят развитието на детето си и с телефонни разговори с учителите му. Всеки 4-и провежда конкретни срещи с учители.

Факт е обаче, че

контактът

учител-родител

чрез интернет

е пожелателен -

едва 7% от участниците в проучването декларират, че общуват с класния ръководител чрез електронна поща/мейл, а 6% чрез сайта на училището. В тази група попадат предимно родители, живеещи в столицата, показва анализът на социалнодемографските данни.

Повече от половината (57%) от родителите смятат, че отговорността за възпитанието на децата им е поделена поравно между училището и семейството. Малко над една трета -

35% декларират,

че семейството

носи по-голяма

отговорност,

а едва 7% са на мнение, че училището е с по-голяма отговорност при възпитанието на детето им.

Малко над половината от анкетираните майки и бащи споделят, че за предстоящи родителски срещи ги информира лично тяхното дете. Любопитното е, че родителите на младежи в 11-и и 12-и клас са в по-голяма степен информирани от децата си за предстоящите родителски срещи. Близо една трета (32%) пък изискват ученическия бележник на синовете и дъщерите си, за да разберат кога има родителска среща.

Проучването регистрира много слабо навлизане на интернет технологиите. Едва 3% декларират, че за родителските срещи получават мейл от класния, а 1% споменават за електронен портал на училището. Това е знак, че традиционните начини за контакт и информация за училищния живот на детето доминират.

Същевременно, по-малко от половината (46%) от родителите споделят, че винаги посещават родителските срещи. Наблюдаваме интересна динамика - при родителите с висше образование 61% са сред винаги посещаващите тези срещи. Докато при тези със средно този дял е 40%, а при тези с основно - едва 24%. Разбира се, тук може да се изведе корелацията, че родителите с по-високо образователно равнище, са и по-ангажирани с основни събития като родителските срещи на техните деца.

Около 1/5 от анкетираните майки и бащи на ученици декларират, че посещават родителските срещи рядко (14%) или никога (5%). Това означава, че са незаинтересовани от обратна връзка за развитието на тяхното дете в училище.

По-малко от половината (47%) родители провеждат разговор с тяхното дете, преди да отидат на родителска среща. Делът на родителите, които го правят е

най-нисък сред

селските жители

- 38%. В групата на родителите, които не се интересуват от децата си какво да очакват от родителската среща, а те са 17%, преобладават представители на ромския и турския етнос.

Дали родителите са ангажирани плътно с училищния живот на детето си, се проверява и с въпроса: “Вие лично колко често се информирате за училищното ежедневие на вашето дете?”. Данните показват, че под половината от родителите - 47%, се информират всеки ден, една трета (32%) - почти всеки ден, а 13% - веднъж седмично.

28% от анкетираните родители с ученик в 11-и клас и 27% от тези с ученик в 12-и клас се информират за успеха и статуса му в училище всеки ден. Тази динамика може да е заради по-голямата самостоятелност и отговорност на учащите в последните две нива на гимназиалното образование. Спрямо образователния ценз на родителите отново регистрираме по-висока степен на ангажираност при родителите висшистис (58% от тях се информират всеки ден за училищното ежедневие на децата им) и по-ниска степен (33%) при родителите с основно или по-ниско образование.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Защо националистите в Централна Европа така обичат Израел

  Популистки лидери виждат в тази страна пример как една малка държава може да бъде суверенна и героична Периодите на големи политически трансформации никога не са били лесни за евреите и настоящият момент не прави изключение. Антисемитизмът в Европа е във възход, а мнозина се опасяват, че възраждането на национализма само ще го подхрани.

Брекзит ще стане по сценарий “Блудният син”

Тайните договори ще се разсекретят след 50 години Циркът в британския парламент ще продължи и тази седмица, но публиката взе да се отегчава. И явно точно това е замисълът. Доведени до пълна апатия и безнадеждност, британците в един момент ще махнат с ръка – “Майната му на този Брекзит! Оставаме!” Само велик режисьор може да създаде такъв хаос.

Драмата на 737 MAX: Боинг плаща за пропуските си

Американският концерн Boeing преживя "черна седмица", през която се изпариха близо 25 милиарда долара от борсовата му капитализация, а авторитетът му бе силно подкопан. Всичко това са последици от пропуските в кризисното управление след трагедията с 737 MAX 8 на Етиопските авиолинии. "Катастрофално беше!

Бизнесът със саудитците по схемата “фифти-фифти”

Преборване на предразсъдъците: Как мафиоти, доминирани от корумпирани бивши комунисти, да се разберат с прости камилари терористи? Могат ли България и Саудитска Арабия да правят бизнес? Човекът, от когото очаквам откровен отговор на този въпрос, се е настанил удобно в кресло, тапицирано с бяла кожа, насред просторен кабинет,

БСП с Йончева - вместо дебат за Европа ще си говорим за “Ало, Банов”

Смъртоносно е да разделяш партията си два пъти точно преди старта на кампанията. Кой тръгва с фалстарт на избори? Bлизаме в скандална предизборна кампания. В нея ще се говори повече за магистрали, далавери и корупция, отколкото за Шенген, мигрантите или двойния стандарт на храните. Ще се говори за проблемите и политиците в България,

Лош човек ли е богатият

Преследването на кичозни милионери и сиромашкото мислене Свикнали сме да си обясняваме бъговете в логиката и целеполагането със социалистическата пропаганда, с четвъртвековното принудително приравняване, толерирането на войнстващата посредственост и неконтролируемата простащина. Не че няма резон, очаквано е упоритото внушаване на глупости да даде

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

И маргаритки да сложат на "Графа", пак ще ги оплюем (Видео)

Грозни, сиви, опасни. Какво ли не бяха наречени загражденията на “Графа”. Най-мекото бе “перки на акули”. Които сега трябва да бъдат демонтирани и след това сменени. И в цялото оплюване някак си най-важният въпрос избяга настрани. Заграждения трябва да има. Защото в България минаваме на червено, хвърляме се пред колите,

Петте години след Крим направиха Русия по-силна

Преди пет години, след присъединяването на Крим към Русия, започна открито противопоставяне между страната ни и Запада. Назрявало и преди тогавашните събития, след "руската пролет" то просто изби навън. Най-видимата форма на конфликта е санкционната война; в основата на всичко обаче лежи геополитическият,

Предстоят най-важните избори в историята на ЕС

Народите разбират, когато се опитват да ги манипулират, казва посланикът на Франция в София Предстоят най-важните европейски избори в историята на ЕС и именно това е била основната цел на обръщението на френския президент Макрон към Европа - да накара всички европейски граждани да разберат важността на вота.

Класация: България вече не е сред най-изостаналите в Европа

Страната ни се е изкачила от 5-а в 4-а група от 35 страни и там е заедно с Гърция, Румъния и Унгария В класацията на развитието на 35 европейски страни - членки на Евросъюза и кандидатки, България се е откъснала от дъното и вече е на една точка след Гърция. Това се вижда от новото, осмо издание на “Индекс на настигането” за 2018 г.

РЕГИСТЪР НА ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ 2003 - 2019 година (Обновен)

Пълен списък на наградените в кампанията на "24 часа" "Достойните българи" Достойните българи за 2003 година: Всичко започна с 900 писма на читатели на "24 часа", в които те разказваха по една паметна човешка история за българи, проявили благородство, милосърдие и човещина. В края на 2003 г. те номинираха 123-ма наши съвременници за "Достойни

Сюжет, достоен за Кафка: британските депутати отхвърлиха и Брекзит без сделка, и самата сделка

Британските депутати се изказаха против това страната да напусне Европейския съюз без сделка с Брюксел. По време на гласуването в сряда Камарата на общините (долната камара на британския парламент) подкрепи съответното предложение на правителството. За него гласуваха 321 народни избраници, против - 278.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber