Системата на д-р Пелов? Пак ли изобретихме велосипеда!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6958561 Системата на д-р Пелов? Пак ли изобретихме велосипеда! Системата на д-р Пелов? Пак ли изобретихме велосипеда! www.24chasa.bg

Всички “нашенски” диети са шашмалогия

Винаги съм се възхищавал на някои наши “политолози”, които мине, не мине и току изобретяват своя собствена избирателна система. И дори я наричат на своето име! Това е все едно да изобретиш велосипеда. Не знам колко са вече познатите и описани системи, но заедно с разновидностите вероятно са над 1000. Да изобретиш № 1001 си е чиста шашмалогия.

Но щом у нас дойде време за поредната дискусия за смяна на избирателната система, от родния коневръз веднага се пръква някой, който пак изобретява велосипеда. И пак го нарекъл на свое име.

На тези юнаци се дава думата с една единствена цел – да създават шум и бъркотия, за да се затлачи истината.

Нещо подобно се получава и с диетите у нас.

Сериозно ли смятате, че може

да има “българска система”,

наречена на името на този или онзи наш лекар? Къде у нас има сериозни лабораторни изследвания на биохимията на храненето? Кой е правил експериментални наблюдения, които да включват стотици, хиляди участници? Къде са научните им открития и публикации?

Къде са им Нобеловите награди?

Това, което един български диетолог може да направи, е първо да се информира за най-новите резултати от изследванията в развитите страни и после честно да ги препоръча на своите клиенти - без да има нахалството да се прави на изобретател. Видите ли нашенски откривател, спасявайте се!

Класически пример е “системата за гладолечение на д-р Лидия Ковачева”, която се основава на нещо прочетено и очевидно недоразбрано от практиката на американските лекари – я Пол Брег, я Хърбърт Шелтън или някой друг от известните западни гладолечители. Д-р Ковачева обаче побългарява. Тя иска да сложи своя етикет. И за да смекчи “мъките на гладуването”, тя препоръчва да се хапва малко плод и да се пийва билков чай с мед.

Истината е, че “системата на Ковачева” е

дълбоко сбъркана,

вредна и опасна. Обяснявам. Човек дебелее и си докарва всякакви болести, когато произвежда излишни количества инсулин. Именно инсулинът трупа тлъстините на тялото. Инсулинът се произвежда от панкреаса, когато организмът получи сигнал, че са постъпили въглехидрати, т. е. различните видове гликоза. И няма значение дали е рафинирана или плодова захар, мед, хляб – въглехидратите са си въглехидрати и вдигат инсулина, а излишният инсулин трупа тлъстините.

Ползата от гладуването е в това, че като се изчерпят гликозата в кръвта и гликогенът в черния дроб, спира и инсулинът. Тогава

черният дроб започва да произвежда

различните “кетони” – ензими, чрез които организмът се храни от собствените си резерви и преминава към режим на т. нар “автофагия” или “автолиза”, т.е. топи мазнините и най-различните други вредни отлагания.

Какво обаче се препоръчва от д-р Ковачева? Разбрала-недоразбрала, тя решава да “смекчи” глада, като дава на пациентите си малко плод и чай с мед. И какво се случва? Първо, организмът веднага произвежда инсулин. Кетоните спират. Автофагията се отлага. На това отгоре възниква вълчи глад, но няма ядене. 20 дни на подобен режим е чисто изтезание. Сигурен съм, че има и жертви.

И въпреки това у нас някои диетолози си лепят етикета “Ковачева” на челото и се гордеят с него.

Спрете да изобретявате велосипеда! Когато заимствате, заимствайте правилно, не побългарявайте нищо и честно споделяйте от какъв източник черпите!

Онзи ден попаднах на модната у нас “система на д-р Пелов”

D-r Pellov’s Solution.

Тя очевидно си пробива път сред модните среди. Веднага казвам, че нямам сериозни възражения към нея. Основното ми възражение е, че д-р Пелов я нарича на своето име.

Има ли той свои сериозни изследвания? Няма. Има ли своя клиника? Издал ли е поне книга с теория, практика, препоръки и рецепти? Не е. Но вече има своя система, D-r Pellov’s Solution.

Днес в изследването на диетите и влиянието им върху организма се инвестират десетки милиарди долари. Има наистина много интересни открития. Но да си ги присвоиш, просто не е почтено.

Препоръките, които д-р Пелов излага като своя едва ли не патентована система, на Запад съществуват под най-различни имена - “кетодиета”, “палеодиета”, “нисковъглехидратна диета” и т. н., и т. н.

Аз мога да препоръчам не една, не две, а десетки книги на знаменити западни терапевти и в тях ще прочетете препоръките, които според д-р Пелов са негова лична система. Сред тях например са книгите на Джеф Волек и Стивън Фини, на д-р Джейсън Фънг, както и много, много други известни специалисти с богата клинична практика.

Но те не наричат нищо със своето име, защото

принципите на нисковъглехидратното хранене и гладуването

са добре известни не от вчера и от днес, а от хилядолетия. Още в началото на миналия век има и богат клиничен опит. Новото през последните 10 години е, че вече се изследва биохимията на тези диети в свръхмодерни лаборатории.

И вече е кристално ясно, че ниските на мазнини диети, които се препоръчваха по целия свят буквално до вчера, са изключително вредни. Те предизвикват затлъстяване, диабет тип 2, артеросклероза и алцхаймер, рак и още десетки други патологии. Изключително вредни са и препоръките да се похапва по нещо през 2 часа, за да се “поддържа висок метаболизъм”. Така се поддържа висок инсулин и се затлъстява.

Според мен до 5-10 години на Запад ще се забранят всички реклами на “снаксове”, които сега възбуждат апетита от телевизорите. Истината е, че

ти си ти именно

когато си гладен,

а не обратното. Тези шоколадови вафли, които се пробутват през 5 минути, могат само да ви докарат диабет. Та “Системата на д-р Пелов” явно е в час, но основната й слабост е, че се нарича “Система на д-р Пелов”. И освен това в нея има много спорни детайли.

Да вземем само следния израз от едно негово интервю:

“Така - забравяте за сладкото. Ако ви се яде нещо сладко - само стевия и нищо друго.”

Истината е, че няма значение дали си подслаждате кафето със стевия или захарин – усети ли сладкия вкус, мозъкът нарежда на панкреаса да пусне инсулина. Има инсулин, а няма захар. Клетките изпадат в шизофренно състояние, а последиците в момента се изучават.

Ако ви се яде сладко, изяжте един плод. Неговите фибри забавят действието на плодовата захар. Природата се е погрижила да ви даде отровата заедно с противоотровата.

По-горе споменах, че мога да препоръчам десетки книги, които да ви обяснят как работят вашите хормони и как да ги контролирате. Тук ще препоръчам само една, за съжаление на английски. Казва се “Кодът на затлъстяването” от доктор Джейсън Фънг (The Obesity Code by Jason Fung). Предполагам, че скоро ще я има и на български.

Фънг продава милионни тиражи, но никъде няма Fung Solution. И честно изрежда десетки изследвания на институти и лаборатории. Затова пак повтарям – не вярвайте на нашенските системи.

Просто няма такива!

Още коментари от същия автор четете тук

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

За връзката на рухналите КТБ и сградата убиец на “Алабин”

Преди прокуратурата и съда са корумпираните и безхаберни институции. Да помислим и за тях Оправдателните присъди по делото “Алабин” са възмутителни, но закономерни. Така е винаги, когато има замесени хора с много пари и близки контакти с властта. Освен това разследването и съдебният процес в България са толкова бавни и формализирани,

51% от читателите подозират скрит център зад протестите, 47% - не

За 39% БСП има задкулисна роля, за 29% организацията става изцяло в социалните мрежи 50% от читателите ни смятат, че зад протестите от последните дни има скрити сили, показват резултатите от онлайн допитване на сайта на “24 часа”, в което до вчера се включиха 2670 души. 47 на сто твърдят, че задкулисна организация край протестите няма.

Сделката за Брекзит вкара Мей в най-голямата криза в управлението й

Премиерът Тереза Мей се бори днес с най-голямата криза в своето премиерство, след като проектът за сделката по развода с ЕС предизвика оставки на министри и бунт в нейната партия. Повече от две години след като Обединеното кралство гласува в шокиращ референдум да напусне ЕС, все още не е ясно как, при какви условия и даже дали ще го напусне,

Спречкване между Берлин и Киев заради Шрьодер

Украинският сайт "Миротворец" от няколко години води хайка срещу "враговете на държавата". Изпати си вече и бившият канцлер на Германия Шрьодер. Скандалът може да затрудни украинско-германските отношения, смята Бернд Йохан. * * * От 2014 г. украинският сайт "Миротворец" агитира срещу хора. Сайтът всъщност е вредна платформа,

Търсят ли САЩ начини да се отърват от Фетуллах Гюлен?

Американският президент Доналд Тръмп дал указания на Федералното бюро за разследване, на министерството на правосъдието и на вътрешното министерство да потърсят законни начини и средства, с които да осигурят екстрадицията и връщането на Турция на проповедника Фетуллах Гюлен. Това съобщиха турски медии,

Евроармия 3.0? Ще има ли нов Сталинград?

Макрон и Меркел взеха историята в ръце Ще има ли “реална и истинска европейска армия”, както обеща Меркел пред Европарламента? В близките 5-10 години едва ли, но след 20-30 защо не? Има обаче 2 висящи въпроса. Първо – с кого ще воюва тази армия? И второ – а какво ще стане с НАТО? Каквото и да стане, ще се разбере някъде към средата на века.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Румъния блокирана в аварийната лента на ЕС, България върви уверено към ядрото

Управлението Социалдемократическа партия (СДП) - Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) - Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) издърпа Румъния от европейското трасе, свали предпазния й колан и я блокира в аварийната лента на ЕС. В същото време България прави все по-уверени стъпки към твърдото ядро на ЕС и постига победи на важни

Плевнелиев: Румен Радев е пасивен, не му прилича да играе популистки (Обзор)

Бившият президент Росен Плевнелиев пред БНР: Не е време за избори Много е важно протестите да бъдат чути доколкото те се провеждат по един демократичен и правов начин. Гражданите имат право не просто да бъдат чути, но и техните идеи да бъдат облечени в решения на демократичната държавност - само така можем да вървим напред.

На българина дома му отнеми, детето му остави гладно, но на колата не посягай

В България трябва да се протестира абсолютно справедливо и задължително за стотици неща. Аз лично мисля, че най-сериозните ни проблеми са липсата на правосъдие и възмездие, корупцията, безкрайната кражба на парите за здраве, немощният капацитет в държавния апарат, липсата на правила и перспектива, както и вечните партийни схеми,

Никола Груевски - от перспективен брокер до беглец

Република Македония издирва с международна заповед Никола Груевски. Тайно и без полицията да забележи, той избяга в Унгария. Обади се от Будапеща във Фейсбук, където написа, че е в Унгария и иска политическо убежище в страната на неговия приятел Виктор Орбан. След няколко дела, които му подготви Специализираната прокуратура,

Как Груевски стигна до прегръдката на Орбан

Бившият македонски премиер Никола Груевски и председателят на унгарския Министерски съвет Виктор Орбан от дълги години поддържат близки отношения. Бягството на Груевски най-вероятно е било организирано от Орбан, възможно е да са сътрудничили и сръбските власти. Как успя Груевски да стигне до унгарска територия?

Стартъпите са с ключово значение за бъдещето на Европа

На 15 ноември в София ще се съберат над 500 водещи участници в европейската стартъп екосистема Всяка ера има своята емблематична индустрия: след железопътните предприятия, производителите на автомобили, радио- и телевизионните оператори и фирмите в областта на ИКТ сега е времето на стартъпите. Какво ги прави толкова значими и различни от другите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber