Американският боклук вони до небесата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6958260 Американският боклук вони до небесата Американският боклук вони до небесата www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Китай вече отказва да приема отпадъци за рециклиране от чужбина. Американските утилизаращи предприятия са в шок.

Преди близо година правителството в Пекин уведоми Световната търговска организация (СТО), че от 2018 година Китай силно ще ограничи вноса на пластмасови и хартиени отпадъци за рециклиране. През март и април тази година Пекин още повече засили ограниченията - в бъдеще страната няма да внася пластмасови отпадъци, предстои да се откаже и от скрапа. Ще продължи да приема само отпадъчна хартия, особено ако идва чиста, в бали без примеси на пластмаси и други изкуствени материали.

За американската рециклираща индустрия новината бе удар в сърцето - миналата година Китай е изкупил две трети от отпадъчната хартия или над 10 милиона тона, повече от половината пластмасови отпадъци и половината от алуминиевия скрап на САЩ.

Решението на Пекин разтърси търговски отношения и производствени вериги, развивали се в продължение на три десетилетия.

Досега веригата за създаване на стойност следваше следната икономическа логика. Частни и държавни компании събират от домакинствата и предприятията отпадъците и ги продават на рециклиращи фирми. Те сортират материалите още веднъж, разделяйки отделните видове хартия, пластмаса и метали.

Различните видове хартия и пластмаса се балират и по-голямата част от тях се продава на Китай, където преработката продължава.

Това бе плодотворно сътрудничество и сред причините то да работи толкова добре бе, че китайците никога не връщаха обратно бали, дори когато в тях имаше примеси на непреработваем боклук, посочва Дънкан Уотсън, мениджър за управление на отпадъците на град Кийн, щата Ню Хемпшър.

Китай не се шегува

През 2016 година обаче по китайската телевизия бе излъчен документалният филм "Пластмасовият Китай" (Plastik China), в който се разказва за семейство, живеещо край завод за рециклиране, който сортира "чуждестранен пластмасов боклук". Филмът предизвика фурор и дори натиск върху високопоставени политици, съобщиха китайски медии. Това доведе до съответните последици - още през 2017 година започнаха сериозни проверки на материалите, приемани за рециклиране. Хиляди контейнери бяха върнати обратно или задържани за дълго. Вносители и фабрики за хартия загубиха лицензите си.

Едва тази година обаче Китай се зае сериозно с въпроса. Американска организация на компаниите от бранша предполага, че протекционизмът може да се засили още повече заради търговската война, разпалена от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Като основание за новата си политика китайците посочват защитата на околната среда. Според китайските власти материалите за рециклиране от Америка са били примесени със замърсен или дори отровен боклук, който вреди на околната среда и здравето на китайските граждани.

Какъвто и да е мотивът за тази радикална промяна в политиката обаче, сега американската промишленост трябва да разреши един основен проблем: какво да прави с отпадъците?

Международните търговски потоци вече се променят и сега боклукът трябва да бъде извозван към Филипините, Индия, Виетнам, Тайланд или Индонезия. Тези страни обаче нямат достатъчно капацитет да приемат изцяло материалите за рециклиране и отказват да получават повече.

Учени от университета в Джорджия са изчислили, че без Китай до 2030 година няма да може да се намери кой да приеме 111 милиона тона пластмасови отпадъци. В много общини положението бавно се нажежава. Специализирано издание на сметосъбиращите компании съобщава, че 34 от 50-те американски щата вече усещат последиците от китайската забрана.

Дори щати, които в исторически план са силно чувствителни към защитата на околната среда като Върмонт, сега позволяват подлежащ на рециклиране боклук поне временно да се съхранява на сметища. Екозащитниците възприемат това като предателство спрямо идеята за кръговата икономика, а и какво да се обясни на гражданите, които съвестно разделят хартията и пластмасата от обикновения боклук? Истината, може би. А тя е, че според бранша от икономическа гледна точка рециклирането не си струва.

По-добри технологии или избягване на боклука

Сметосъбиращите компании за двойно ужилени, отбелязва Дънкан Уотсън, който управлява най-големият рециклиращ завод в щата Ню Хемпшър. Дори без допълнителните количества отпадъци за рециклиране сметищата са на прага на капацитета си, а екоорганизации полагат всички усилия се опитат да попречат на създаването на нови депа.

"Какво да правим?" се питат не само мениджърите по управление на отпадъците, докато пластмасовите боклуци се издигат на камари в бунищата.

Някои организации се насочват директно към бизнеса. Групата "As you sow" (от английски "каквото посееш" - бел. прев.) е създала Инвестиционен алианс за решения за пластмасата (Plastic Solutions Investors Alliance), в който участват 25 институционални инвеститори. Те оказват натиск върху големи концерни за хранителни продукти като Nestle, Unilever и PepsiCo да се откажат от опаковките, които не могат да бъдат рециклирани.

"Другият възможен отговор са технологиите", убеден е поне Дънкан Уотсън. Най-модерните оптически и електрически процеси за сортиране, комбинирани помежду си, вече позволяват отпадъците да се разделят по-добре и да се произвеждат "чисти по сорт" материали за рециклиране. Така пресованите бали може би отново ще станат желана суровина.

Изграждането на подобни съоръжения обаче изисква големи инвестиции. В момента компаниите се въздържат, тъй като се опасяват най-вече, че Китай може да реши отново да приема отпадъци и по този начин да обезсмисли инвестиционните проекти.

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Защо служителите от държавния сектор в Португалия стачкуват?

Колкото и парадоксално да изглежда, но социалистическото правителство на Португалия, което изпълни обещанието си да сложи край на строгите бюджетни икономии, през декември е изправено от поредица стачки, подхранени от очакванията, които то породи. Учители, железничари, медицински сестри, пожарникари и надзиратели в затвори: списъкът със

Ако задействат процес на импийчмънт срещу Тръмп, демократите може да се окажат най-губещата страна

Дали това е началото на края на президентското управление на Тръмп? В петък федерални прокурори пуснаха две бомби. Първо прокурорът за Южния окръг на Ню Йорк внесе искане за присъда на бившия личен адвокат на президента Тръмп Майкъл Коен, в което заявява като факт, че самият президент е бил замесен в плащане на пари срещу мълчание на две жени,

Опасната игра на Тереза Мей

В опит да оцелее британският премиер срина паунда и продължава напред “Връщайте се, ако желаете, дамите не се връщат.” Това са думи на британския премиер Маргарет Тачър към съпартийците ѝ от Консервативната партия, които се опитват да се противопоставят на плановете ѝ за увеличаване на данъците през 1980 г.

Междинните избори в САЩ - началото на края за Тръмп?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп побърза да обяви победа на произведените в началото на миналия месец междинни избори за Конгрес. Този "алтернативен факт" може би е бил приет от твърдото ядро поддръжници на президента, но нямаше как да прикрие загубата на позиции от републиканците на Тръмп в средата на президентския му мандат,

"Нова Македония": След Атина, и София заплашва и блокира

Дали няколко месеца след подписването на Договора за приятелство и добросъседство между Македония и България двете държави консумират "придобивките от договореното приятелство", пита вестник "Нова Македония" в статия, която е озаглавена "След Атина, и София заплашва и блокира", съобщава БТА. Към този въпрос ни насочват последните "отровни стрели"

Необходимо ли е опозицията да се бори за Русия на Путин?

Критиците на Кремъл все още не могат да решат, чия подкрепа е по-важна за тях - на "лявото" мнозинство или на "дясното" малцинство. Трябва ли да се приватизират държавните корпорации? Как да се спре войната с Украйна? Трябва ли й на бъдеща демократична Русия министерство на културата? Участниците в поредния Форум на свободна Русия,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Иде краят на нулевите лихви. Кои бизнеси ще засегне?

Средните цени на жилищата достигнаха нивата отпреди кризата след спада от около 40% Промяната в паричната политика на Европейската централна банка изглежда неизбежна. Точна прогноза за начало на процеса на покачване на лихвените нива обаче е изключително трудна. Засега е ясно, че ЕЦБ ще спре политиката на нетно изкупуване на финансови активи,

Примката около Тръмп се затяга

Презрението и възмущението, макар и заслужени, няма да сложат край на президентството на Доналд Тръмп. Това, от което има нужда, е задействане на закона. И то може би вече наближава. Това, че президентът Тръмп е почти пословичен лъжец, човек, който е безразличен към света, освен ако може да задоволи своите груби непосредствени желания,

Залезът на Ангела Меркел

"Ангела Меркел е бита карта" беше мнение, изказано от медии и политолози още когато тя оглави за четвърти път германското правителство през март, след продължили близо шест месеца трудни политически преговори, завършили със споразумение за нова голяма коалиция между консерваторите и социалдемократите.

Не изхвърляйте бебето с мръсната вода от коритото

Пациентски размисли защо здравеопазването не върви   Преди 2 седмици “24 часа” съобщи, че в двора на бившата правителствена болница ще се строи нова национална педиатрична болница. Една чудесна новина по принцип. Миналата седмица от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев се подразбра,

Нинова удари звучно БСП, Станишев и себе си дори с липсата си в Лисабон

Дребнаво, но дали е основателно подозрението, че лидерката е целяла да отнеме минутите внимание и слава на българина, избран за нов мандат на върха в ПЕС? Сериозна, но дали е основателна прогнозата, че Корнелия се обрече на европейска изолация?   Спечели или загуби Корнелия Нинова с бойкота на конгреса на ПЕС в Лисабон?

Дума на седмицата: "Калашников"

Най-смъртоносното оръжие Най-смъртоносното оръжие на планетата. Така експерти описват създадения през 1947 г. в Русия автомат “Калашников”. На 5 декември ГДБОП арестува 7 души с 10 автомата “Калашников”. Службите разкриха, че адвокат е крил огромно количество оръжие, изнесено от завод “Арсенал”, в столичен гараж.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber