Росен Плевнелиев: Радев е първият президент популист на България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6955121 Росен Плевнелиев: Радев е първият президент популист на България Росен Плевнелиев: Радев е първият президент популист на България www.24chasa.bg
СНИМКА: Десислава Кулелиева

Още акценти от интервюто:

Оставка на всички десни лидери и да дадат път на един български Макрон! Сега са крайно безинтересни

Държавният глава като нищо ще предаде Нинова и след 3 г. ще направи партия -  това ще е услуга за ГЕРБ и Борисов. По всяка вероятност Радев ще опита да измести Нинова и да обедини левите

Слави Трифонов не може да бъде сериозен политически фактор - вече на два пъти се провали

Когато управлява БСП, цените растат и провалът е налице. На местните избори отново ще се види кой кой е

Правителството стои добре и Борисов бере плодовете на 10 г., в които доминира политиката и се ползва с огромно международно признание. Мисля, че с опита си и с репутацията, която изгради в регионален и в европейски мащаб, той няма да допусне някое нервно и погрешно действие

В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Почти всички допускат баналната грешка да преиграят с властта

С държавния глава на републиката в периода 2012-2017 г. разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Плевнелиев, президентът Радев сведе българското председателство на Съвета на ЕС до “стандартните комплименти” на Брюксел, фанфари, целувки, прегръдки и разходки по Моста на влюбените. Вашият коментар?

- От един държавен глава се очаква да бъде благороден, широко скроен, справедлив, да работи за доброто име на България по света. Не му отива да всява съмнения, да говори неистини. Успехът на кабинета през българското председателство на ЕС е категоричен. Всички европейски лидери и лидерите в региона благодариха на българското правителство за постигнатия успех. Единствен Радев омаловажи постигнатото, търсейки евтин пиар.

- Според него председателството е употребено за вътрешнополитически пиар от страна на ГЕРБ.

- Това е евтин пиар на президента. Кое не одобрява президентът Радев? Девиза “Съединението прави силата” и че българското правителство положи много усилия за постигането на единство в ЕС в критичен момент? Или историческата среща на върха на ЕС със Западните Балкани, с постигнатото пълно съгласие по декларацията от София и препотвърждаването на европейската перспектива за държавите от Западните Балкани? Или не одобрява постигнатото пълно съгласие за инвестиции и свързаност на Балканите? Или падането на роуминг тарифите за всички държави на Балканите? Радев си остава генерал популист и не се доказа като президент - обединител на нацията. Той не изгради никаква тежест и никакви контакти на международно ниво за разлика от премиера Борисов и правителството. Президентът Радев направи неуспешни опити да раздели ЕС.

- Как да го раздели?

- По темата за санкциите срещу Русия и Споразумението за свободна търговия с Канада. В резултат на това няма никаква тежест и значимост на запад от София. Нека не забравяме пресконференцията след визитата му в Москва, която беше точно 6 минути, от които Радев говори 5, а президентът Путин - 1. И в тази 1 минута руският президент говори за Бойко Борисов и предстоящото му посещение в Москва. Това е откровена подигравка и още едно доказателство, че президентът Радев, за съжаление, няма тежест и в Русия. Той не изгради собствени визия и контакти, няма никаква тежест и международен успех - нито на Изток, нито на Запад. Оттук нататък има един-единствен ход, който да го прави важен.

- Какъв? Да направи партия?

- След като не е външнополитически фактор, за да е някакъв, оттук нататък може да играе единствено вътрешнополитически и да е контра - да е популист. Той даде заявка за това още във встъпителната си реч пред Народното събрание - реч без идеология, ясни ангажименти, приоритети или ценности и не за стратегически действия, а заявка за популистки действия. Резултата го виждаме днес. Президентът Радев има голямо его и никакъв екип - той си е самодостатъчен, което е чист популизъм. Сега отговарям на въпроса ви ще прави ли партия...

- Да, и ако следваме вашата логика, популистка ли очаквате да е тя?

- Ако Радев направи своя партия, ще направи голяма услуга на Бойко Борисов. Спомнете си каква беше политическата тежест на президента Първанов и как тя драстично намаля след създаването на АБВ. Този вариант е изгоден за премиера Борисов и за ГЕРБ. Но има друг, по-реалистичен и по-опасен за Борисов и за ГЕРБ, а именно Радев да се използва за обединител на лявото и гравитиращите около него, включително крайно леви формации. След създаването на АБВ от президента Първанов лявото се разцепи, и то не на две, а поне на пет: БСП, АБВ, партия на Татяна Дончева, партия на Георги Кадиев, Българската евролевица на Александър Томов и много други. Сега може да се направи опит за обратното. Подозирам, че се готви обединение с него, понеже очевидно настоящите лидери на БСП са неспособни да го направят.

- И Радев ще оглави след мандата си БСП или ще е фигура над тази партия?

- Ще има амбиция да обедини лявото. Не мисля, че Радев има шанс да спечели следващи президентски избори - разбира се, българският народ ще прецени. Но със сигурност ще играе на следващите избори. И като ги загуби, би могъл да изиграе ролята на обединител на лявото под неговата егида.

- Усещате ли топла връзка на президента с централата на “Позитано”?

- Засега това е така. Само че, тъй като Радев няма друг ход, освен да бъде контра на правителството и популист, бидейки популист, рано или късно ще се обърне срещу лидерите на подкрепящата го БСП. Не срещу партията, а срещу лидерите ѝ.

- Това, което казвате - че Радев има политически амбиции, се покрива и с думите на Цветанов в интервю за “24 часа” - че след 3 г. той няма да е президент и ще трябва да помисли как ще се развива политическата му кариера оттук насетне.

- Точно така. Радев ще участва на всяка цена на следващите избори. Той е генерал, а генералите водят битки - понякога безсмислени. Битката в никакъв случай не е самоцел, нито смисъл. Смисълът е в устойчивия мир, който е базиран върху баланс и перспектива в обществото. Победата не е за генерала или за политика. Единственият истински успех, който има смисъл, е успехът на обикновения човек - той да види перспектива и надежда за развитие. Не мисля, че Радев ще ме разбере в този мой коментар за смисъла на битките и за това кой е истинският успех. Но въпреки това моят съвет към него е следният - в политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Почти всички политици допускат баналната грешка да преиграят с властта. Радев е в същата група.

- Във формулирането на приоритета Западни Балкани участвахте и вие като член на Съвета на старейшините към премиера Борисов. Според Радев обаче по време на председателството България не е успяла да погледне на запад от Западните Балкани и да постави по-генералните въпроси за бъдещето и за единството на ЕС с оглед на кризата, която изживява съюзът.

- Аз ще цитирам премиера на Албания Еди Рама: “ЕС е съдба и надежда. Ревизирането на тази надежда ще доведе до ужасни последици на Балканите. Благодаря на България, че ни помага да продължим да мечтаем.” А Европейският съвет по външна политика (ЕСВП) написа: “Българското председателство на Съвета на ЕС се съобрази с всички предложения на ЕСВП, интегрира ги в своята програма и приоритети. Сътрудничеството ни с българското председателство на ЕС е кулминация на нашите усилия и безспорен успех как всеки в ЕС може да допринесе за неговото развитие.” Това е документът на ЕСВП, посочващ изключителния успех на българското председателство. В ЕСВП са стотици мъдри хора - бивши и настоящи премиери, и тяхната оценка аз чух лично на годишното събиране по покана на президента Макрон само преди 3 седмици в Париж. Когато доказали се световни и европейски лидери говорят за успеха на българското председателство, ако Радев няма какво да каже, по-добре да замълчи. Но той не е научил и този урок... И понеже е първият български президент популист, няма да мълчи. Ще критикува, ще критикува, ще критикува. Няма да се съобрази дори с елементарния факт, че българското председателство протече в изключително тежко за ЕС време. И нямаше нито една грешка, нито един проблем, нито един гаф на правителството за разлика от многобройните грешки и гафове на президента, които вече престанах да броя. Радев страда от собствената си безлична външнополитическа програма и изолация и критикува обективни постижения на българското председателство като даването на приоритет на Западните Балкани. Вместо държавният глава да излезе и да каже, че подписването на договора за приятелство и добросъседство между България и Македония е от историческа значимост...

- Каза, че за разлика от Гърция не сме защитили изрично нашите интереси в текстовете на този документ.

- Само за няколко седмици в Македония тонът към България се промени. В тези 5 г., в които бях държавен глава, нямаше ден, в който македонската преса, политици и медии да не хулят България - ние бяхме фашисти, убийци.

Договорът за приятелство и добросъседство е историческо постижение на българското правителство. Най-после, след повече от 20 г. борба, за първи път България и Македония показаха добра воля. Като член на групата “Приятели на Македония” всеки ден получавам справка какво пишат македонските медии днес и съм изключително позитивно изненадан от промяната на тона - България, която помага, България, която разбира и протяга ръка. И това се изразява вече във видими неща, които хората могат да усетят - свързаност, началото на строителството на магистралата от Македония към България, на жп връзката, на възможностите за газова свързаност. Постиженията са далеч над всичко, което ние сме си мислели. Заявявам го най-откровено, като член на Съвета на старейшините, заедно с такива големи европейски политици като Ханс-Герт Пьотеринг, бивш председател на ЕП и председател на фондация “Конрад Аденауер”, заедно с Херман ван Ромпой, бивш председател на Европейския съвет и премиер на Белгия. Никой от нас не мислеше, че България ще стигне толкова далече. Съветът на старейшините благодарихме и се гордеем с това председателство. А българският държавен глава се постави сам в изолация, след като отказа да приеме фактите и живее в собствен свят на измислени битки.

- Отговорихте ми на въпроса дали партия на президента би била заплаха за Борисов. Какво ще кажете на същия въпрос, но за партия на Слави?

- Слави не за първи и не за втори път се опитва да се занимава с политика. Но всеки опит да се заиграе с политика завършва крайно неуспешно. Да не забравяме, че на изборите през 2009 г. Слави игра със свой мажоритарен кандидат във Варна. През 2011 г. подкрепи на президентските избори Меглена Кунева. Цялото шоу - и сценаристите, и екипът, цялото телевизионно студио водеше кампания. Гордея се, че доверието на българския народ получих аз. Не мисля, че Слави може да бъде сериозен политически фактор.

- В състояние ли е протестът на майките да събори правителството?

- Категорично не.

- Ако към него се добави увеличението на цената на тока и парното, атакувани от омбудсмана в прокуратурата?

- Категорично не. Аз заставам зад справедливите искания на българските граждани, но също така съм убеден, че правителството е достатъчно гъвкаво, за да може да адресира тези проблеми и да търси решения. Също така съм сигурен - от всичко, което виждаме в момента на политическата сцена, че няма алтернатива, която да реши по-добре проблемите на българските майки и проблемите с цената на тока. Просто такава няма. Не забравям и че всяко правителство на БСП по-скоро се е заигравало с монополите и олигархията, отколкото да ги бори, и ефектът е бил по-скоро обратен - цените са се качвали, провалът е бил сериозен. Не смятам, че БСП е готова да получи доверието на българския народ, камо ли да има капацитета да управлява. Всички си дават сметка, че лидерството на БСП не генерира необходимата степен на доверие за тези по-малки партии, така че те да променят курса. БСП като втората по важност политическа сила в България се разви като изцяло антиевропейска, русофилска, популистка партия. Тревожно е, че тя върви по свой път на развитие извън ПЕС. БСП не е способна да генерира доверие, което да създаде сериозен център на политическа тежест, който да доведе до падане на правителството.

- Дори търканията между патриотите няма да бутнат управлението?

- Партиите, които формират “Обединени патриоти”, имат достатъчно опит в политиката. Лидерите им са достатъчно опитни, за да разберат, че в момента алтернатива няма. Но те имат своите различия. Коалицията е устойчива и европейските и кметските избори през пролетта и през есента догодина ще са тест за евентуално преразпределяне на политическото пространство. Но преди това не очаквам да има сериозен политически трус.

- А след това?

- След местните избори ще стане отново ясно кой кой е. И дали има изобщо потенциал за промяна на политическата ситуация. Правителството стои добре, премиерът бере плодовете на тези 10 г., в които той безспорно доминира българската политика и се ползва с огромно международно признание - рекорден брой световни лидери заявиха много ясно своята оценка за неговата работа. Мисля, че с опита, който има, и с репутацията, която изгради в регионален и в европейски мащаб, той няма да допусне някое излишно, нервно и погрешно действие.

- Каква е прогнозата ви за десницата около “Демократична България”?

- Абсолютно всички лидери в дясното пространство трябва вкупом да си подадат оставките. Вкупом.

- Включително новият на СДС?

- Всички до един. Да се засрамят от ситуацията, в която поставиха около половин милион проевропейски, демократични, по-дясно ориентирани гласоподаватели. Единственото работещо решение е оставки на всички и един нов български Макрон - млад, чист, прогресивен, с много ясна дясна идеология. Който да може отново да ги обедини. Нито един от лидерите в момента няма нито капацитета, нито се ползва с доверието да извърши това. Ако обединението не се случи, те в момента така или иначе са крайно безинтересни. Занимават се със себе си, но никой друг не ги смята за какъвто и да е фактор. Ако искат нещо да променят - оставки, обединение.

- И нов лидер. Да не сте вие?

- Категорично не. Най-отговорно заявявам: Не, не и не. Не е това моята роля. Аз обещах на българския народ да бъда активен гражданин, но не активен политик. Няма да се връщам в политиката, но искрено се притеснявам от тоталния разпад в дясното пространство. Това не е добре и за ГЕРБ. Аз искрено се надявам да чуят и моя апел да разчистят пътя на един нов лидер, който наистина да извърши това обединение, за да могат те отново да бъдат така необходимият фактор за проевропейска, демократична и пропазарна перспектива за България. И да им повярват половин милион избиратели. В момента те просто демонстрират арогантност и политически инат, граничещ с некомпетентност. Не може да бъдете самодоволни, когато 300 или 400 гласоподаватели от дясното в една зала са се събрали и са ви избрали за техния лидер, но 500 000 дясно мислещи избиратели са бесни, недоволни и не виждат перспектива. Истината е, че към днешна дата перспектива за тези половин милион избиратели няма и десните лидери като че ли не са дозрели за идеята какво е правилното действие, което е много жалко.

- Все още сте още в меден месец, но да ви питам, наред с предстоящото най-щастливо събитие - бащинството, какви са плановете ви за политиката?

- Ще ви споделя една тайна - в тази 1 година, в която бях канен и пътувах по форуми по целия свят, се срещнах поне с 30-ина действащи президенти и с още толкова бивши. И всички ми казаха едно и също нещо: "Росен, ти си толкова щастлив и изглеждаш толкова добре, усмихнат! Какво става?" И аз на всички казвам едно: "Хора, има живот след политиката и той никак не е лош..."

Аз успях в едно нещо, в което много политици се провалят, а именно успях да си тръгна навреме. Сега в България хората ме обичат, аз искрено благодаря за тази позитивна енергия, която виждам и усещам всеки ден от хилядите сънародници, с които се виждам. И извън България съм приет и ценен по целия свят. Така че, от една страна, изпаднах в една комфортна ситуация на човек, който е международно признат и вътрешно приет и обичан. И, разбира се, всичко това комбинирано с тази истинска любов и с нашите планове да градим семейство. Чакаме едно прекрасно бебенце и сме истински, истински, истински щастливи. Пожелаваме подобно щастие на всеки.

Минахме през много трудности - както аз, така и Деси. И може би това щастие сега е в резултат и на достойния начин, по който минахме през трудностите.

Затова всички сънародници, когато е трудно и когато е тежко, нека знаят, че е важно. Един от изводите, които направих за себе си - когато е лесно в човешкия живот, щракаме с пръсти, но тези периоди в човешкия живот не са важни. Когато е трудно и тежко, тогава е много важно. По начина, по който минаваш през най-трудните моменти в живота си, програмираш и следващата фаза на развитие на живота си. Да го кажа в прав текст - Господ дава повече на тези, които са страдали, и на тези, които са минали през трудни моменти. Затова към моите любими сънародници: Когато е трудно и когато е тежко, не се предавайте! Господ винаги ни възнаграждава за достойния начин, по който минаваме през трудностите.

CV

Роден на 14 май 1964 г. в Гоце Делчев

Завършил Техническия университет - София

От 2007 г. е член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците. От 2008 г. е член на борда на директорите на Американската търговска камара. Шеф на “Линднер - България”, създател на Бизнес парка

През 2009 г. става министър на регионалното развитие в кабинета “Борисов 1”

На 30 октомври 2011 г. е избран за президент на Република България. След края на мандата си не пожела втори

Член на световното правителство в сянка

Женен

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Антон Антонов: Електронна винетка може да се купи и 5 минути преди пътуване

Почти невъзможно е да има нарушители, защото 105 автомобила и 295 рамки по пътищата ще контролират Шофьор без винетка ще може да продължи пътуването в рамките на 24 часа, след като плати такса Преобразуване на валиден хартиен стикер след 1 януари в електронен формат е препоръчително, казва Антон Антонов директор на Националното толуправление

Александър Сиди: Анонимен сайт с позорящо съдържание да се закрива

Разпад на коалицията “Обединени патриоти” няма, казва в интервю депутатът от ВМРО - Г-н Сиди, защо ВМРО написа закон срещу фалшивите новини? - Защото фалшивите новини са отвратително явление и това е една борба, която се води от всички демократични общества в Европа и извън нея. Европейската комисия обаче сега има идея да се бори с явлението с

Арх. Любо Георгиев: За 1 година новите софиянци по официални данни са 22 933-ма

Още акценти от интервюто: Правим социологическо проучване сред 2400 души, за да разберем очакванията на столичани за визията на града до 2050 г. От 14 месеца съм директор на “Софпроект" и отново има планиране на града - доскоро “планиране” бе мръсна дума, защото се е асоциирало с комунизма Софиянци предпочитат южните квартали Няма да

Шкумбата: За пръв път като срещнах Любо Ганев, разбиваше през нощта вратата на къщата си с чук

Любо Ганев: Преди много си удрях главата и съм се научил да си създавам удобства Димитър Туджаров-Шкумбата и Любо Ганев: Подредбата на звездите е еднаква за двама звездни българи. Димитър Туджаров-Шкумбата и Любо Ганев са родени на една и съща дата - 6 ноември. Астралните близнаци се познават от над 30 г. Преди месец Шкумбата навърши 64 г.

Правда Найденова и Добри Данков: Да се учи приложна математика - децата да смятат прости неща, които са им нужни в живота

Нашият предмет става машина за пари - модерно е да си на състезания, но само 15% от учениците имат способности за тях, казват преподавателите Още акценти До пети клас родителите трябва да са активни в домашните, после учениците сами да се справят Масовият успех ще дойде, ако адаптираме учебниците на Западна Европа и САЩ Преди години учителят

ЕНП избра Вебер да оглави ЕК. Той пред "24 часа": Искам България в Шенген сега!

Конгресът на ЕНП в Хелзинки току-що избра Манфред Вебер за кандидат за председател на Европейската комисия от следващата година. - Г-н Вебер, кои ще са вашите предизвикателства, като председател на Европейската комисия, за какъвто току-що получихте невероятните 492 гласа на конгреса на Европейската народна партия?

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Кирил Бошов: Преди да купува кола, всеки ще получава бързо и лесно информация за нейните малус характеристики

70% бонус и 400% малус е силно наложена в света. Не виждам защо нещо, което работи на други пазари, да не може да работи и на нашия Равният старт в “Бонус-малус” е възможността, която се дава на добрите шофьори да останат такива, а на “лошите” - да променят поведението си. Всяко бъдещо нарушение ще ви води в по-висока категория Хайде,

Милена Стоева, председател на съвета на директорите на "Инерком България": Не желаем да бъдем замесвани в политически интриги

 - Г-жо Стоева, „Инерком“ пусна нарочно изявление, в което опровергава твърденията на депутата г-жа Елена Йончева. Обикновено не реагирате на изявления на политици, защо го правите сега? - На първо място смятам, че намесата на политици в една бизнес сделка е недопустима. „Инерком“ запази достойно мълчание в продължение на месеци,

Мирослав Мазнев: Заради неоснователни обжалвания проекти са забавени с общо над 32 години

Работим на най-ниски цени и това за нас определено не е гордост Има над 2000 санирани обекта, а установените нередности са едва в 1% Да се опорочава трудът на строителя е крайно обидно, казва Мирослав Мазнев изпълнителен директор на Камарата на строителите в България - Наскоро отбелязахте професионалния си празник, г-н Мазнев.

Доротея Тончева: Драмата на моята героиня е, че иска да стане цигуларка на Бога

Голямата актриса е пред премиерата на новата пиеса на Стефан Цанев - Знам, че репетирате “на 200 процента” новата пиеса на Стефан Цанев с дългото заглавие “Възражения на възрастна дама срещу художника, който й рисува портрет”. Как се чувствате? - Заглавието вече е друго: “Цигуларката на Бога”. В пиесата става дума за драматичната съдба на една

Светлин Нейнски: У нас може да има лаборатория за виртуална реалност и изкуствен интелект

Първото издание на специализирания форум “Бъдещето на реалността” ще се проведе на 9 ноември в София. Посетителите ще изпробват 30 различни изживявания - от виртуалната и добавената реалност, комбинирани с изкуствен интелект. Ще се запознаят с най-новите възможности на технологията, ще се срещнат на живо с глобалните лидери,

Павлин Петков: Учителите трябва да имат изпит по новите технологии в края на следването си

Майсторлък е да комбинираш дигиталните методи на преподаване с традиционните, казва директорът на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" - Варна "Образование 4.0” е съвместна кампания на Vivacom и в. “24 часа” за дигитализация на българското образование. Инициативата стъпва на разбирането, че българските ученици са много активни в интернет,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber