Екатерина Генова: Идва ново поколение шампиони в българския тенис

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6948799 Екатерина Генова: Идва ново поколение шампиони в българския тенис Екатерина Генова: Идва ново поколение шампиони в българския тенис www.24chasa.bg
ЕКАТЕРИНА ГЕНОВА

8-годишна започнах да играя в Борисовата градина - там беше първият тенис клуб у нас. Днес вече са 135, казва журналистката, която е в управата на федерацията по тенис

Тя е много по-известна като телевизионна журналистка - правеше популярното навремето предаване “Ах, тези муцуни”, а от 2005 до 2018 г. беше директор на “БНТ Свят” и БНТ 2. Немалко хора знаят, че играе тенис и е доста добра. Но са съвсем малко тези, които са наясно, че Екатерина Генова е в Управителния съвет на Българската федерация по тенис.

Именно в тази своя роля тя е един от двигателите на “Новите шампиони” - кампанията на федерацията, която ще направи популярни най-младите български звезди на корта.

- Г-жо Генова, Българската федерация по тенис започна кампания “Новите шампиони”. Какво представлява тя, защо я правите?

- Идеята да представяме “Новите шампиони” е продиктувана от реалността, защото има сериозен бум в успехите на млади български тенисисти в последните години.

- На какво се дължи този бум? По думите на Григор Димитров например неговият успех се дължи на факта, че в Хасково е имало тенискорт, където е можел да тренира от малък.

- Винаги има обективни причини. По света тенисът отдавна се превръща от елитарен в масов спорт и това показват данните за играещите тенис. Те са 100 милиона, данните са отпреди 3-4 години, когато президентът на Световната федерация по тенис Ричи Бити беше в България.

Със сигурност и успехите на Григор Димитров и т.нар. увличащ пример имат огромно значение. Но е факт, че от доста години федерацията ни по тенис полага усилия за развитието на тениса, като подпомага клубовете, които са вече 135 у нас, и работата с деца. Имаме отлично работещи клубове на места, където тенисът не е бил популярен. От клуба в Дряново например е Михаела Цонева - момиче от отбора, който онзи ден се класира за финалите на европейското първенство до 14 години.

Една от политиките на федерацията е да подпомага както тениса за високи спортни постижения, така и разширяването на основата на пирамидата - много повече деца да имат достъп до корта и да играят тенис. Вече трета година работим по програма, която се финансира от Министерството на младежта и спорта - “Тенисът - спорт за всички”. Чрез нея на клубовете, които кандидатстват за участие и бъдат одобрени, се предоставят

безвъзмездни средства,

ракети и топки, за да

дават безплатни уроци

цяло лято на деца от съответните градове. След приключването на програмата тази година може би почти 10 хил. деца ще са минали през тенискортовете, където са обучавани безплатно.

- След като има 135 тенис клуба, значи ли това, че има достатъчно кортове в страната?

- Има достатъчно клубове и място за игра. Проблемьт с кортовете се появява през зимата, когато възможностите са по-малки. Тези дни бях в Бургас в тенис клуб “Авеню”, който е изключително голяма частна инвестиция. Собственикът, който има строителен бизнес, е построил невероятен тенис комплекс с повече от 10 корта и зала с 3 покрити корта. Заедно с федерацията и общината този клуб беше домакин на Европейската лятна купа за момчета до 14 години.

- Какво повече ще направи кампанията ви “Новите шампиони” за детския и младежкия тенис?

- Идеята на кампанията е да покажем, че идва ново поколение шампиони в българския тенис. Искаме да запознаем хората с тях. Затова ще развиваме кампанията заедно с общините и с помощта на клубовете ще популяризираме новите тенис звезди. Надяваме се да привлечем вниманието и на бизнеса към тях. Федерацията създаде попечителски фонд - прозрачен и юридически добре оформен, в който да се събират средства за подпомагане на новите ни шампиони. Ще го правим чрез най-различни събития. Ще направим презентация на кампанията “Новите шампиони” пред Националното сдружение на общините. Ще поканим кметовете да организираме заедно с тях

турнири, наречени

“Купата на кмета”

На тях ще презентираме местните шампиони. Те могат да поиграят с хората, които обичат тениса. Подобно спортно-светско събитие, на което присъства местният бизнес, ще популяризира успехите на тези момчета и момичета по места и ще подскаже на общините с какво могат да им помогнат.

Другата ни идея е непосредствено преди 15 септември на централни места в градовете да организираме първа среща на децата с тениса, където ще получат начални безплатни уроци. В Бургас например тази първа среща с тениса на деца и родители вероятно ще бъде в Морската градина. Ако една трета от тези деца продължат да играят сериозно тенис, това ще увеличи базата и съответно потенциалната възможност да имаме повече шампиони.

- Новите медии стигат ли до тениса?

- Чрез социалните медии също ще популяризираме новите шампиони - ще направим класации “Топ 10 на новите шампиони” в градовете. През сайта и фейсбук страницата на федерацията, както и на сайтовете на общините ще обявяваме например “Тенисист на Пазарджик”, на Благоевград, Бургас, Варна. Така чрез различни популярни събития ще информираме хората за новото поколение шампиони, които идват в българския тенис, и ще ги подпомагаме, разбира се.

За никого не е тайна, че финансирането, колкото и да го има, никога не е достатъчно. Българската федерация по тенис има програма “3Т - Тенис, Тийм, Талант” за подпомагане на талантите, дава стипендии за пътуване на добрите състезатели, но винаги има нужда от нови спомоществователи.

Скоро имах среща с майка на надежден тенисист в Швейцария, с която говорихме за условията там. Тя разказа, че всички разходи за участие по турнири, за пътуване по състезания се плащат от самите родители. Плащат и такси за участие на децата си. Много високо трябва да стигне един тенисист, за да започне федерацията или клубът да го подпомага. Тя беше изненадана от нашите програми, от безплатните курсове, от това, че федерацията подпомага финансово всеки месец най-добре представилите се тенисисти. В това отношение сме изпреварили швейцарците, макар че те са страна с традиции в тениса и, както знаем, доста богата.

- Откога започна кампанията “Новите шампиони”?

- Открихме я в Бургас заедно с кмета Димитър Николов и ще продължаваме да я развиваме. По-голямата проява ще бъде около 15 септември, малко преди първия учебен ден. Вече говорихме и с кмета на Пазарджик, имаме договорки и с кмета на Велико Търново за организиране на първи срещи на децата с тениса.

- Говорите за бум в тениса. Какви точно са тези успехи?

- Миналата година 12 български деца са класирани в топ 100 на европейската ранглиста до 14-годишна възраст.Това е много сериозен успех. Друг успех, който през 2016 г. бе постигнат

за първи път

от 38 години насам,

е за момичетата до 12 години, които станаха европейски отборни шампиони.

Момчетата до 16 години станаха 8-и на световно отборно първенство, което е най-високо българско постижение за юношески отбор на финали.

През 2017 г. имаме двама състезатели, които печелят световно първенство до 10 години в Хърватия. Адриан Андреев спечели бронзов медал на европейското лично първенство до 16 години в Москва. Тази година бях на “Ролан Гарос” и гледах един от мачовете на Адриан Андреев. Видях колко много специалисти по тенис - представители на колежи и треньори, го гледаха. Това е знак, че интересът към него като състезател е голям, и той неслучайно вече има и договор с една от най-големите агенции.

Огромен е и успехът на Виктория Томова, която игра със Серена Уилямс на централния корт на “Уимбълдън”. Колко българи освен Григор Димитров и Цветана Пиронкова са играли там? Класирането ѝ в основната схема на “Уимбълдън” и победата ѝ в първи кръг е голямо постижение за нея и за българския тенис. Класирането на нашите момичета до 14 години за финалите на европейско първенство онзиден също е доста сериозен успех.

Тези факти потвърждават тезата, че имаме ново поколение шампиони в българския тенис.

- Вие самата откога играете тенис?

- От 8-годишна. Навремето треньори от различни спортове идваха в училище и питаха кой иска да играе тенис, лека атлетика, волейбол. Това беше подборът. Аз казах, че искам да играя тенис, и така отидох на кортовете в Борисовата градина - първия тенис клуб в България, който тогава се наричаше БСФС.

- Вие ли показахте първите стъпки в тениса на вашите деца?

- Големият ми син, който стигна до класиране в първите 300 мъже в ATP, започна под влияние на баща си, все пак той носи фамилията Пампулов. Първите му стъпки в тениса бяха вкъщи с една ракета, която беше по-голяма от него самия. Той я подпираше под мишница и удряше топките по гардероба. После стана шампион на Австрия и шампион в колежанското първенство в Америка с отбора на UCLA.

Другите двама тренираха за удоволствие, не се занимаваха професионално с тенис. Истината е, че за да си много добър професионален тенисист, трябва да се лишиш от възможността за образование.

Няколко са играчите от топ 100 при мъжете,

които са завършили университет

Не успяват, няма кога. Разчита се на частни уроци, но то не е същото. Така че дилемата образование или тенис е голяма.

В Америка има много добра система за привличане на добрите тенисисти в елитните университети. Когато си добре класиран в ранглистата и те приемат в тенис отбора на някой университет, получаваш правото да следваш и да завършиш. Решено е по най-добрия начин и за тениса, и за университета.

НОВИТЕ ШАМПИОНИ

Българският национален отбор по тенис за момичета до 14 г.

Катерина Димитрова

Състезателка на тенис клуб “Локо 98”, Пловдив, с личен треньор Велислав Венински. Родена е на 9.01.2004 г. и вече има в актива си европейска отборна шампионска титла до 12 г. (август 2016 г.), 3-о място на световно първенство до 14 г. (януари 2018 г.). Катерина е записана под №7 в европейската ранглиста.

Денислава Глушкова

Родена е на 8.01.2004 г. в София. Състезател на тенис клуб “Дема”. Неин личен треньор е Катя Брезина. Денислава е част от българския национален отбор, който спечели европейска отборна купа по тенис (до 12 г.) през 2016 г. Трета е на международния турнир ITF (до 18 г.) през 2017 г. в Созопол, 6-а на европейското отборно първенство до 14 г. през юли 2017 г. и 12-а на световно отборно първенство за същата възрастова група през 2017 г. Денислава е шампион от междуародния турнир “Диема къп” през миналата година.

Михаела Цонева

Родената през октомври 2004 г. Михаела се състезава за тенис клуб “Кристи” - гр. Дряново. Неин личен треньор е Ивайло Илиев. Специалистите открояват нейното представяне на последния за миналата година държавен турнир за състезатели до 12 години. Заедно с момичетата от националния отбор до 14 г. преди дни тя се класира за финалите на европейската лятна купа.

Българският национален отбор по тенис за момчета до 14 г.

Динко Динев

Роден е на 13.02.2004 г., състезател на ТК “Авеню” - Бургас.

Динко е под №10 в европейската ранглиста, шампион на два поредни международни турнира до 14 години в Румъния през септември 2017 г. Шампион на международния турнир до 14 г. в Словения (юли 2017 година).

В актива си до момента има общо 5 титли от турнири по тенис в Европа.

Драгомир Драганов

Роден е на 15.02.2004 г. в Ямбол. Започва да играе тенис на седемгодишна възраст в ТК “Ямбол 2005”. От 2017 г. е част от отбора на ТК “Авеню”.

Заемал е 2-о място на двойки на държавно първенство в София, 3-о място на международен турнир в Добрич, 4-о място в ранглиста на БФТ до 12-годишна възраст, 5-о място на мастърс.

През 2016 г. се класира първи на държавен турнир в Сливен и 2-и на държавно първенство в София. През същата година заема 2-о място на международен турнир на сингъл и 1-о място на двойки, 3-о място на международен турнир в Сърбия и на международен турнир в Германия. Записва участие на европейските финали с национален отбор на България.

През 2017-а става трети на международен турнир от втора категория в Турция и на международен турнир от втора категория в Молдова и заема 1-о място на международен турнир на двойки в Македония. Финалист е на международния турнир в Свиленград на двойки. Драгомир е първенец по двойки на държавен турнир до 16 г. във Варна.

Адрияно Дженев

Състезател на ТК “Хасково 2015”. Втори на двойки на международния турнир за момчета и момичета до 12 години в Прокоплие (Сърбия) и втори на двойки на международен турнир за момчета и момичета до 12 години, Букурещ, Румъния. Класира се трети на DEVIN CUP - държавно лично първенство на открито за момчета и момичета до 12 години.

Има в актива си 1-о място на сингъл от държавен турнир за момчета и момичета до 12 години на ТК “Августа Траяна” , 1-о място на двойки от държавен турнир за момчета и момичета до 12 години на ТК “Локомотив”, втори е на Държавния турнир за момчета и момичета до 12 години на ТК “Черноморец” и трети на държавния турнир за момчета и момичета до 12 години на ТК “Спорт Палас”. В турнира “Мастърс” за момчета и момичета до 12 години “Девин” се класира на второ място.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Антон Антонов: Електронна винетка може да се купи и 5 минути преди пътуване

Почти невъзможно е да има нарушители, защото 105 автомобила и 295 рамки по пътищата ще контролират Шофьор без винетка ще може да продължи пътуването в рамките на 24 часа, след като плати такса Преобразуване на валиден хартиен стикер след 1 януари в електронен формат е препоръчително, казва Антон Антонов директор на Националното толуправление

Александър Сиди: Анонимен сайт с позорящо съдържание да се закрива

Разпад на коалицията “Обединени патриоти” няма, казва в интервю депутатът от ВМРО - Г-н Сиди, защо ВМРО написа закон срещу фалшивите новини? - Защото фалшивите новини са отвратително явление и това е една борба, която се води от всички демократични общества в Европа и извън нея. Европейската комисия обаче сега има идея да се бори с явлението с

Арх. Любо Георгиев: За 1 година новите софиянци по официални данни са 22 933-ма

Още акценти от интервюто: Правим социологическо проучване сред 2400 души, за да разберем очакванията на столичани за визията на града до 2050 г. От 14 месеца съм директор на “Софпроект" и отново има планиране на града - доскоро “планиране” бе мръсна дума, защото се е асоциирало с комунизма Софиянци предпочитат южните квартали Няма да

Шкумбата: За пръв път като срещнах Любо Ганев, разбиваше през нощта вратата на къщата си с чук

Любо Ганев: Преди много си удрях главата и съм се научил да си създавам удобства Димитър Туджаров-Шкумбата и Любо Ганев: Подредбата на звездите е еднаква за двама звездни българи. Димитър Туджаров-Шкумбата и Любо Ганев са родени на една и съща дата - 6 ноември. Астралните близнаци се познават от над 30 г. Преди месец Шкумбата навърши 64 г.

Правда Найденова и Добри Данков: Да се учи приложна математика - децата да смятат прости неща, които са им нужни в живота

Нашият предмет става машина за пари - модерно е да си на състезания, но само 15% от учениците имат способности за тях, казват преподавателите Още акценти До пети клас родителите трябва да са активни в домашните, после учениците сами да се справят Масовият успех ще дойде, ако адаптираме учебниците на Западна Европа и САЩ Преди години учителят

ЕНП избра Вебер да оглави ЕК. Той пред "24 часа": Искам България в Шенген сега!

Конгресът на ЕНП в Хелзинки току-що избра Манфред Вебер за кандидат за председател на Европейската комисия от следващата година. - Г-н Вебер, кои ще са вашите предизвикателства, като председател на Европейската комисия, за какъвто току-що получихте невероятните 492 гласа на конгреса на Европейската народна партия?

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Кирил Бошов: Преди да купува кола, всеки ще получава бързо и лесно информация за нейните малус характеристики

70% бонус и 400% малус е силно наложена в света. Не виждам защо нещо, което работи на други пазари, да не може да работи и на нашия Равният старт в “Бонус-малус” е възможността, която се дава на добрите шофьори да останат такива, а на “лошите” - да променят поведението си. Всяко бъдещо нарушение ще ви води в по-висока категория Хайде,

Милена Стоева, председател на съвета на директорите на "Инерком България": Не желаем да бъдем замесвани в политически интриги

 - Г-жо Стоева, „Инерком“ пусна нарочно изявление, в което опровергава твърденията на депутата г-жа Елена Йончева. Обикновено не реагирате на изявления на политици, защо го правите сега? - На първо място смятам, че намесата на политици в една бизнес сделка е недопустима. „Инерком“ запази достойно мълчание в продължение на месеци,

Мирослав Мазнев: Заради неоснователни обжалвания проекти са забавени с общо над 32 години

Работим на най-ниски цени и това за нас определено не е гордост Има над 2000 санирани обекта, а установените нередности са едва в 1% Да се опорочава трудът на строителя е крайно обидно, казва Мирослав Мазнев изпълнителен директор на Камарата на строителите в България - Наскоро отбелязахте професионалния си празник, г-н Мазнев.

Доротея Тончева: Драмата на моята героиня е, че иска да стане цигуларка на Бога

Голямата актриса е пред премиерата на новата пиеса на Стефан Цанев - Знам, че репетирате “на 200 процента” новата пиеса на Стефан Цанев с дългото заглавие “Възражения на възрастна дама срещу художника, който й рисува портрет”. Как се чувствате? - Заглавието вече е друго: “Цигуларката на Бога”. В пиесата става дума за драматичната съдба на една

Светлин Нейнски: У нас може да има лаборатория за виртуална реалност и изкуствен интелект

Първото издание на специализирания форум “Бъдещето на реалността” ще се проведе на 9 ноември в София. Посетителите ще изпробват 30 различни изживявания - от виртуалната и добавената реалност, комбинирани с изкуствен интелект. Ще се запознаят с най-новите възможности на технологията, ще се срещнат на живо с глобалните лидери,

Павлин Петков: Учителите трябва да имат изпит по новите технологии в края на следването си

Майсторлък е да комбинираш дигиталните методи на преподаване с традиционните, казва директорът на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" - Варна "Образование 4.0” е съвместна кампания на Vivacom и в. “24 часа” за дигитализация на българското образование. Инициативата стъпва на разбирането, че българските ученици са много активни в интернет,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber