Кой не иска още едни 1 млрд. лв. в хазната

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6944560 Кой не иска още едни 1 млрд. лв. в хазната Кой не иска още едни 1 млрд. лв. в хазната www.24chasa.bg

Странно е вицепремиер да се обявява против закон за правила при горивата, след като сивият сектор е 30%

СЛЕДЕЙКИ дебатите около новия закон за горивата, човек може да остане с впечатлението, че държавата е силно разколебана в желанието си да вземе още един млрд. лв. годишно като приход в хазната.

А когато това колебание идва от вицепремиер, какъвто е Валери Симеонов, това впечатление става още по-силно. В понеделник Симеонов заяви, че законът за горивата бил лобистки, ако се приемел, щяло да има монопол на пазара, а темата със сивия сектор е “дъвка, с която се правят внушения на обществото”.

Само че тази дъвка идва от финансовото министерство и на неговия сайт са данните, че държавата губи над 1 млрд. лв. от въпросния сив сектор в горивата.

Изказванията на вицепремиера дойдоха след среща с т.нар. малки търговци на горива. А те през последните дни дават яростен отпор на предложения закон.

Въпросните дребни търговци на горива всъщност са милионери. Справка - финансовите отчети в Търговския регистър. Там се вижда, че познатите от протестите компании като “Интерспийд”, “Ойл трейд”, “Джи Ел ойл”, “Йони ойл”, “Елго”, “Транс ойл”, “Апид 2000”, “Евроинвест” имат приходи от 2 млн., та до 41 млн. лв. годишно.

А изискването към бензинджиите по новия закон е за 20 000 лв. капитал на фирмата, добро образование, 3 г. стаж в бранша и 20 хиляди лв. банкова гаранция. Тези неща струват не повече от 300-400 лв. И още 2-3 лв., за да бъде ламинирано удостоверението, че са вписани в регистъра.

Голяма част от протестиращите и сега имат капитал над 20 000 лв. Тоест единственото, което трябва да направят, е да влязат в регистъра на търговците на горива. А за това ще трябва да похарчат 300-400 лв. И не е сериозно да се твърди, че това ще ги доведе до фалит.

Тогава остава въпросът защо така яростно се обявяват против закона. Защото те точно това искат - да няма закон, а не да бъдат променени текстове в него. Вероятно защото им е по-изгодно да не са регистрирани и да имат бензиностанции по дворове и полянки, където трудно ще стъпи крак на проверяващ.

Останалите два акцизни бранша - цигари и алкохол, отдавна имат специални закони. И те обхващат цялата верига - от производителя през дистрибутора, та до търговеца на дребно със съответните изисквания към тях.

А горивата повече от 20 години са оставени на самоуправление. И резултатите са видни - при цигарите контрабандата бе свита до 6%, а при горивата е 30%. И повече от ясно е, че трябва закон, който да регламентира правилата в петролния бизнес. И с този 1 млрд., който сега се губи, може да се вдигнат пенсии, социални помощи или да се оправят пътищата. Че нали Валери Симеонов настояваше минималната пенсия да стане 300 лв. Ама с какви пари да се случи това, ако той е готов с лека ръка да подмине милиарди левове приходи за бюджета.

Действията на Симеонов през последните месеци поставят на изпитания и други приходи в бюджета. Защото идеите му за туризма, хазарта и други икономически сектори са повече от спорни. А бизнесът обича спокойствие, предвидимост и ясни правила. Ако ги няма, си тръгва. И тогава в бюджета съвсем не остават пари за пенсии, камо ли за такива по минимум 300 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Може ли едно убийство да промени закон

Господа депутати, може би сега е моментът да покажете, че защитавате хората, а не престъпниците СЛАГАМ параф и с двете си ръце в подписката на четирите села, които защитиха в съда Димитракис Пирилис от пловдивското село Болярино. Кипърският фермер е обвинен, че на 11 май сгазил с джипа си Петър Гаджанов,

Коментар на седмицата №2: А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 112 хил. прочитания. Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев

Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има

Във всяка предизборна кампания се намират хора, които използват злоупотребата със страх, за да черпят политически дивиденти Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има. Няма конспирации, няма понятие “ювенална юстиция”, няма държавна търговия с органи. Стратегията не е разработена с чуждо финансиране и прочее.

А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев заради целувката с репортерката Дженифър Равало, по-известна като Джени Суши.

Коментар на седмицата №3: Как попаднах в „Апартаментгейт“

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал около 75 000 прочитания. Моят кум, за жалост, вече не е между живите и аз много се гордея с него, светла му памет! Нe чета жълти сайтове. Още по-малко такива, които се облизват, като чуят, че някой се е разболял от рак.

111-ото място не е вярно!

Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции

Коментар на седмицата №2 Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 78 хил. прочитания. Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората.

Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората. Не спирам да мисля за това как Бог ни е сътворил по свой образ и подобие, а ние сме си толкова чужди един на друг.

Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

“Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber