Последното интервю на Божидар Димитров за "24 часа": Чужди пари открай време хранят партиите ни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6940088 Последното интервю на Божидар Димитров за "24 часа": Чужди пари открай време хранят партиите ни Последното интервю на Божидар Димитров за "24 часа": Чужди пари открай време хранят партиите ни www.24chasa.bg

Това интервю проф. Божидар Димитров е дал преди година за "24 часа" - на 24 април 2017 г. Историкът почина внезапно вчера на 72 години.

Трите най-големи политически партии у нас, които стоят зад преврата на 9 септември, са рожби на чужди централи

В началото на ХХ в. Коминтернът дава на БКП стотици хиляди долари за социалистическата революция, Франция и Гърция пък плащат на БЗНС

- Буквално преди дни “24 часа” цитира годишните доклади на ДАНС и държавна агенция "Разузнаване", според които службите на чужди държави контролират български партии и медии. Имате ли хипотеза кои, проф. Димитров?

- Като историк знам, че почти всички български големи парламентарни партии, играли роля в българския политически живот, са получавали пари за своята организационна дейност и дори за активни мероприятия от чужди служби. Те са ни издавали вестниците, осигурявали са богат личен живот на партийни лидери

в замяна на

отказ от някои

национални

интереси

- Имате ли конкретни примери?

- Да. Например от последните 20 г. на буржоазния живот в България, а и преди това. Но нека започнем по-отдалече. Публична тайна е, че голяма част от офицерските организации в България, които направиха опити за преврат през 1886 г., са били спонсорирани от Третия департамент на Руската империя... В тези опити за преврат са участвали над 200 офицери, повечето от които успяват да избягат в Русия. Само 7-8 са заловени, осъдени на смърт за държавен преврат и разстреляни. Куриозното е, че между тях е и бащата на бъдещия български премиер Богдан Филов. За разлика от сина си, който ще бъде разстрелян през 1944 г. като германофил, той е разстрелян като русофил. Русия приема избягалите от България офицери и ги включва в армията си. Някои от тях свършват много полезна работа за Русия, която и сега се оценява. По едно споразумение между България и Русия в началото на ХХ в. са върнати в България и участват в Балканската война.

През 1915 г. пламва грандиозната

афера

“Деклозиер”

В нея френското разузнаване успява да внесе в България 200 милиона франка и да ги раздаде. Нарежда на Земеделската партия срещу това да да изкупят с тези пари цялата земеделска реколта, разбира се, оставяйки пари и за тях, след което в навечерието на бъдещата война да ги изнесат от страната и да останем без хранителни резерви. Слава богу, почти всички са арестувани и вкарани в затвора. Включително и Ал. Стамболийски, Райко Даскалов и Павел Генадиев.

Следва Българската комунистическа партия, която след като влиза в Коминтерна през 1919 г., започва да получава стотици хиляди долари за осъществяване на социалистическата революция. За тази цел Лев Троцки, който има значителна власт между 1918 и 1930 г., е предложил Русия да отдели 18 млрд. долара от бюджета си. Като прифронтова държава БКП получава средства за закупуване на кораби, с които по море можело да се прехвърлят в Русия Георги Димитров, Васил Коларов и други комунистически лидери. Един от тях е корабът “Иван Вазов”, закупен през 1921 г. Значителни средства получава БКП за грандиозния атентат в църквата “Св. Неделя”. До 1944 г. пари към БКП текат непрекъснато. Докато не залавят някои издигнати като герои, които се оказват мултимилионери.

- Кои са?

- Например десетки хиляди долари и други пари в чужда валута са намерени у пролетарския поет НиколаВапцаров. Истината е, че през всичките тези години Вапцаров е живял в разкошен апартамент в центъра на София, като оправдава средствата с богатия си баща. Което едва ли е вярно, защото те не са били в добри отношения, но кой знае...

Паралелно се продават и членове на други партии, а и самите партии у нас.

Например втората партия - БЗНС, която макар да е свалена от власт през 1923 г. с военен преврат, живее с надеждата да се върне в управлението. През 1926 в Атина са поканени 6-има земеделски лидери, на всеки от които са предложени

по 1 млн.

долара, но само

ако се откажат

от Беломорска

Тракия,

ако дойдат на власт. И шестимата приемат. Това всичкото е безсрамно описано от един от тях - Коста Тодоров. Той пише, че единствен си похарчил парите, както трябва - купил си имение във Франция. Докато другите хвърлили част от парите в българския политически кръг “Звено”. В него членували не само действащи и пенсионирани армейски офицери, но и много интелектуалци, които се продали на Югославия.

Интелектуалецът Димо Казасов например получава пари за издаване на своя вестник, който пропагандира югославската идея. А тя е

всички славяни

на юг от Дунав

да са в границите на една държава. Други представители на интелигенцията като Дамян Велчевски, Кимон Георгиев също получават пари.

Редица офицери, имената на които няма да спомена и които ние смятахме, че са агенти на съветското разузнаване, се оказаха прехванати агенти, тоест били са агенти на Франция. И на много малко хора е било известно какво точно се е случило след краха на Франция през юни 1940 г.

Тогава бягат главно в Англия, понеже е по-близо. Но началството на т.нар. Второ бюро се качва на един самолет за Москва заедно с целия архив. А той съдържа имената на всички български шпиони и служещи на френското разузнаване. Те са главно генерали - ген. Владимир Заимов, ген. Никифоров и прочее, и прочее. Те започват да служат на Франция, разбира се, срещу добро заплащане. Така че трите най-големи политически партии, които извършват преврата на 9 септември, са рожби на чужди централи.

Затова твърдя, че ние, българите, имаме дълбоки традиции в тази област. И сегашното разкритие, че ДОСТ получава пари от Турция, ми изглежда направо детска игричка.

- Има ли сред днешните партии други освен ДОСТ, които са финансирани от чужди служби?

- Казано честно - не знам. Аз съм историк, а не съвременен анализатор. Историята ще покаже кой е получавал и откъде пари. Това може да стане известно, ако бъдат разсекретени документи.

- Финансирането на партиите у нас е болезнен въпрос, по който мнозина анализатори са разделени. Как да се финансират партиите според вас?

- Моето лично мнение е партиите да се финансират чрез различни форми. Това е световно явление и не може да се избегне - всеки финансира някого, включително и най-богатите държави.

- Какво да бъде участието на държавата във финансирането на партиите? Прескочилите 1% сега получават държавна субсидия от по 11 лева за глас.

- Малко са. Нека поразсъждаваме колко струва една партия. Имаме 265 общини, в тях да има 265 офиса, където да работят две секретарки, смятайте. А в големите градове би трябвало да има повече партийни офиси. Да речем, че са необходими 1000 партийни офиса в цялата страна, смятайте наемът колко би струвал. Прибавете към тази сметка парите за заплати на секретарки и функционери... Ще се убедите, че сегашните пари, които партиите получават, са малко. А няма герои, които да работят без пари.

- Обявихте пред един вестник, че е напълно възможно Исус Христос да е живял в България. Как стигнахте до този извод?

- Изказах предположение, че Христос може да е живял по нашите земи по една проста причина - България е била част, при това най-плодоносната, от Римската империя. Защото Тракия, Мизия и Македония са били смятани за най-богатата й част. В Мизия населението е многолюдно. На Христос пък му се губят 15 години от живота. Прочетете светото Евангелие и ще видите, че там многократно се споменава какво е правил като дете, и изведнъж се преминава към времената, в които е бил на 33 г.

Затова смятам, че е могло той да бъде в България. Освен това е факт, че после и апостолите се насочват към нашите земи. Например апостол Андрей започва своята обиколка от Созопол. Също свети Павел започва своите обиколки от Никополис ад Иструм - днешното с. Огняново, близо до Гоце Делчев. Това е известно от историята. Така че защо Христос да не е минавал оттук? Минавал е, разбира се, какво лошо има в това?

CV

l Роден през 1945 г. в Созопол

l Завършва история в СУ “Св. Климент Охридски" и Школата по палеография и дипломатика към Секретния архив на Ватикана. Специализира в Париж, Флоренция и Венеция

l През 1977 г. постъпва в НИМ, където изминава целия път от уредник до директор

l През 2009 г. става министър без портфейл на българите в чужбина, в началото на 2011 г. се връща като директор в НИМ

l Автор е на около 30 монографии и над 200 студии и статии за Българското средновековие, османския период и новата ни история

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Цветан Цветанов: Целта е да запазим поне 6-има евродепутати, а защо не и 7

Със лидера на парламентарната група на ГЕРБ, зам.-председател на партията и шеф на националния й предизборен щаб разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Цветанов, вие възприемате ли се като майстор във висшия пилотаж, както ви определи Бойко Борисов на конференцията на ГЕРБ днес заради това, че потушавате напрежение в парламента?

Лука ди Карло: Ще поискам от Тръмп да отмени заповедта за арест на Чичолина

“Адвокатът на дявола”, който измъкна бившата порнозвезда и депутатка от съдебните бъркотии, говори пред “24 часа” Лука ди Карло е адвокат, плейбой, бивш легионер, любител на мощните мотори и силните емоции. В Италия името му от много време се свързва с бившата порнозвезда Чичолина. Именно чрез Ди Карло тя успя да постигне победи в няколко съдебни

Бойко Илиев: Цола Драгойчева заспа на спектакъл по стихове на Димитър Методиев

Театърът не може да бъде дотиран въобще. Той трябва да бъде дотиран заради Когато бях по разпределение, се роди синът ни Ники. Съпругата ми остана в София, пътувахме, носила го е като бебе по влаковете Той е режисьорът, основал първия частен театър у нас. Прави “Диалог” още преди падането на режима.

Боян Магдалинчев: По-добре ще е следващият главен прокурор да е от системата

Най-рано на 10 юли откриваме процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров Между 6 и 8 млн. лв. ще струва бившият механотехникум на столичния бул. “Ал. Стамболийски” да се превърне в съдебна сграда София много трудно може да се прекрои така, че делата на жителите на 32 села и 7 кметства да не се гледат вече в столицата,

Милена Велчева: Показах за първи път с дигитални средства Преображението на изложба в най-големия православен храм

Художничката получи втори “Златен витяз” на Славянския форум на изкуствата В навечерието на Коледа известната българска художничка Милена Велчева откри своя изложба в Москва. Изложбата е разгърната в прекрасната одухотворена обстановка на най-големия православен храм в света - “Христос Спасител”, в преддверието на залата на църковните събори.

Тихомир Безлов: Ромските барони държат цели общности в "кръгова икономика", от която няма излизане

България е на по-предно място в класацията на “Икономист”, защото избягва крайностите в поведението си Ислямизацията на ромите не се случи. Не се сбъдна и едно от големите опасения - че ислямизираните роми ще се радикализират В живеещите на Запад ромски семейства се раждат по 1-2 деца и този модел се пренесе в някои цигански квартали и у нас В

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Петър Кънчев: Детето трябва да търси първо родителя при проблем в интернет

Съвместният проект на “Виваком” и в. “24 часа” - “Образование 4.0” - си поставя амбициозната цел за дигитализация на образованието у нас. Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес, като по този начин се повиши неговото качество и приложимост в живота.

Леона Асланова: Всеки над 18 г. трябва да знае как се оказва първа помощ при инсулт и инфаркт

Грамотността у нас е ниска - не се разпознават първите признаци и хората умират заради липса на информация, казва експертът по иновации - Вие сте експерт по иновации. Може ли да обясните какво означава това, госпожо Асланова? - Консултираме компании - малки, средни и големи, как и в коя сфера могат да бъдат различни и по-смели,

Божана Апостолова: Видяхме срама на Пловдив на откриването на европейската столица на културата

- Кметът Иван Тотев да върне част от парите за спектакъла - Хареса ми само светлинното шоу, то беше ефектно, казва издателката - Г-жо Апостолова, откриващото събитие на европейската столица на културата продължава да предизвиква противоречиви отзиви сред пловдивчани. На какво се дължат те? - Пловдив присъстваше само като територия,

Ангел Найденов: F-16 дава бойна платформа с пълен пакет от способности и независимост от трети страни. Другите - не

Още акценти от интервюто с бившия министър на отбраната: Отхвърлянето от парламента на предложението на кабинета ще бъде аргумент за искане на неговата оставка Правителството не успя да обясни процедурата и само даде аргументи да се гласува против предложението му Необходимите допълнителни доставки на въоръжение и оборудване за “Грипен”

Ангел Папалезов: Открихме крадена картина на Иван Мърквичка да се продава на битака в София

През миналата година са образувани 176 дела за престъпления, свързани с археология, казва още главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор “Престъпления с културно-исторически ценности” в Главна дирекция “Национална полиция” - Гл. инспектор Папалезов, разкрихте бързо кражбата на картини на Владимир Димитров-Майстора и на Димитър Киров-Ди

Мариана Векилска: Постигнала съм всичко тук, правила съм всичко в Би Ти Ви, но ми стана тясно

Известната журналистка става част от преговорен екип към европейска организация по въздухоплаването в Брюксел След интервюто в Брюксел й казали, че е демонстрирала доста сериозно самочувствие Ники Кънчев ми се обади, след като видял епизодичната ми роля в “Х Мен: Бодигард” с Райън Рейнолдс. Дори и аз не го бях гледала,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber