Колко струва животът на човек с увреждания?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6935844 Колко струва животът на човек с увреждания? Колко струва животът на човек с увреждания? www.24chasa.bg
ИВАН ЛЮБЕНОВ

Битката е солидарна - за всички групи. По конвенцията на ООН България е длъжна да осигури 20 млрд. лева

ИВАН ЛЮБЕНОВ, Обединение на социалните работници

ПОЗВОЛЯВАМ си да направя бърз анализ от позицията на човек с увреждане, нуждаещ се от лична помощ, но и като експерт в социална сфера от повече от 20 г.

Не съм съгласен да омаловажаваме постигнатото от държавата, но е и факт, че има още много работа, за да се промени процесът на социално включване на хората като мен. Последните събития поляризират обществото и водят до деструктивна ескалация на напрежението. Насъскват се едни групи хора с увреждания срещу други. Някой има интерес да настройва едни срещу други хората с болка. Зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова от години не спира да защитава всички групи, да прави десетките протести, накарали правителството на Станишев да подпише Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, да се смени наредбата за достъпност, да вкара увреждания на умиращи с рак с права на ТЕЛК. Но винаги и само в солидарност - битката е за всички групи.

От години отправяме искания за недискриминация на правото на живот на национално представените организации за равни права на всички групи. Само хората с над 71% право на инвалидност според Конвенцията на ООН са 685 000, включително и децата с увреждания. По чл. 24 от години за 70-те хиляди деца с увреждания би трябвало да има 50 000 ресурсни учители и специалисти, което прави около 600 милиона лева за тяхното заплащане.

За ресурсни учители, специалисти, достъпна среда трябват 1 млрд. и 100 млн. лв. Като прибавим към сметката и реализирането на достъпност за над 1969 училища, заедно с поддръжката на нужната инфраструктура, сумата се повишава със 100 млн. еднократно и 5 млн. на година - за реновации на рампи, тоалетни и техника за достъп. Общият сбор за глава “Образование” по конвенцията е в обхвата на 1,1 млрд. лв.

Правени са десетки протести за правата по чл. 19 - “Социални услуги”, за минимум две услуги на база минимален стандарт за живот. Те ще са 4 млрд. и 110 млн. лв. и са също жизнено необходими за хората с увреждания. Тези числа пресмятаме на база минимален стандарт 3000 лева за услуга за година на човек. Изхождайки от презумпцията, че са необходими поне две услуги на човек (асистент и център) за 685 000 души, ще струва на бюджета 4 млрд. и 110 млн. лева.

Хората с увреждания имат право на осигуряване на достъп до и из жилището, за което ще трябват 10 млрд. и 960 млн. лв. Те покриват достъпна среда от входа до жилището и в него. Включват рампи, подемници и специални приспособления за баня и тоалетна. За 685 000 човека са нужни приблизително по 16 000 лв.

България е длъжна да осигури общо 16 млрд. и 270 млн. лв. И още 3 млрд. и 648 млн. лв. за поне 2 услуги за хора и деца с увреждания за 1-а група без придружител, 2-а и 3-а група. Тук Законът за личната помощ не осигурява много - 1 млрд. и 402 млн. лв. на година, в което е включена месечната часова ставка за асистент, която за 2018 г. е 3,07 лв., и за която се иска увеличение до 4,60 лв. за час. 330 ч означават 1518 лв. на човек за месец, или 18 216 лв. за година, с които да се осигури асистент. Такъв се полага на 77 000 души с 90% инвалидност.

България трябва да поеме своята отговорност по Конвенцията на ООН - това е белег за нивото на едно общество.

Задълженията, поети от страната ни по конвенцията, изискват пакетна промяна на законодателството, а не парче за една група, парче - за друга. Тъй като всяка промяна е съпроводена с финансови ангажименти, е коректно да се остойностят най-важните и спешни законодателни мерки - образование, достъпност и социални услуги. За да се постигне спазване на конвенцията, и то само за 3 от главите ѝ, ще трябват над 16,270 млрд. лв.

Дебатът всъщност не е за пари, като е ясно, че необходимият финансов ресурс е непосилен за държавата в този момент. Но кому е необходимо да се създава напрежение и да се употребяват хората с увреждания? Диалогът се мести в друга плоскост, където има неясни мотиви и желание за трупане на дивиденти от хора, организации и партии. В тази игра големите губещи ще са децата, младежите и възрастните с увреждания.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Може ли едно убийство да промени закон

Господа депутати, може би сега е моментът да покажете, че защитавате хората, а не престъпниците СЛАГАМ параф и с двете си ръце в подписката на четирите села, които защитиха в съда Димитракис Пирилис от пловдивското село Болярино. Кипърският фермер е обвинен, че на 11 май сгазил с джипа си Петър Гаджанов,

Коментар на седмицата №2: А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 112 хил. прочитания. Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев

Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има

Във всяка предизборна кампания се намират хора, които използват злоупотребата със страх, за да черпят политически дивиденти Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има. Няма конспирации, няма понятие “ювенална юстиция”, няма държавна търговия с органи. Стратегията не е разработена с чуждо финансиране и прочее.

А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев заради целувката с репортерката Дженифър Равало, по-известна като Джени Суши.

Коментар на седмицата №3: Как попаднах в „Апартаментгейт“

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал около 75 000 прочитания. Моят кум, за жалост, вече не е между живите и аз много се гордея с него, светла му памет! Нe чета жълти сайтове. Още по-малко такива, които се облизват, като чуят, че някой се е разболял от рак.

111-ото място не е вярно!

Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции

Коментар на седмицата №2 Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 78 хил. прочитания. Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората.

Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората. Не спирам да мисля за това как Бог ни е сътворил по свой образ и подобие, а ние сме си толкова чужди един на друг.

Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

“Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber