Колко струва животът на човек с увреждания?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6935844 Колко струва животът на човек с увреждания? Колко струва животът на човек с увреждания? www.24chasa.bg
ИВАН ЛЮБЕНОВ

Битката е солидарна - за всички групи. По конвенцията на ООН България е длъжна да осигури 20 млрд. лева

ИВАН ЛЮБЕНОВ, Обединение на социалните работници

ПОЗВОЛЯВАМ си да направя бърз анализ от позицията на човек с увреждане, нуждаещ се от лична помощ, но и като експерт в социална сфера от повече от 20 г.

Не съм съгласен да омаловажаваме постигнатото от държавата, но е и факт, че има още много работа, за да се промени процесът на социално включване на хората като мен. Последните събития поляризират обществото и водят до деструктивна ескалация на напрежението. Насъскват се едни групи хора с увреждания срещу други. Някой има интерес да настройва едни срещу други хората с болка. Зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова от години не спира да защитава всички групи, да прави десетките протести, накарали правителството на Станишев да подпише Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, да се смени наредбата за достъпност, да вкара увреждания на умиращи с рак с права на ТЕЛК. Но винаги и само в солидарност - битката е за всички групи.

От години отправяме искания за недискриминация на правото на живот на национално представените организации за равни права на всички групи. Само хората с над 71% право на инвалидност според Конвенцията на ООН са 685 000, включително и децата с увреждания. По чл. 24 от години за 70-те хиляди деца с увреждания би трябвало да има 50 000 ресурсни учители и специалисти, което прави около 600 милиона лева за тяхното заплащане.

За ресурсни учители, специалисти, достъпна среда трябват 1 млрд. и 100 млн. лв. Като прибавим към сметката и реализирането на достъпност за над 1969 училища, заедно с поддръжката на нужната инфраструктура, сумата се повишава със 100 млн. еднократно и 5 млн. на година - за реновации на рампи, тоалетни и техника за достъп. Общият сбор за глава “Образование” по конвенцията е в обхвата на 1,1 млрд. лв.

Правени са десетки протести за правата по чл. 19 - “Социални услуги”, за минимум две услуги на база минимален стандарт за живот. Те ще са 4 млрд. и 110 млн. лв. и са също жизнено необходими за хората с увреждания. Тези числа пресмятаме на база минимален стандарт 3000 лева за услуга за година на човек. Изхождайки от презумпцията, че са необходими поне две услуги на човек (асистент и център) за 685 000 души, ще струва на бюджета 4 млрд. и 110 млн. лева.

Хората с увреждания имат право на осигуряване на достъп до и из жилището, за което ще трябват 10 млрд. и 960 млн. лв. Те покриват достъпна среда от входа до жилището и в него. Включват рампи, подемници и специални приспособления за баня и тоалетна. За 685 000 човека са нужни приблизително по 16 000 лв.

България е длъжна да осигури общо 16 млрд. и 270 млн. лв. И още 3 млрд. и 648 млн. лв. за поне 2 услуги за хора и деца с увреждания за 1-а група без придружител, 2-а и 3-а група. Тук Законът за личната помощ не осигурява много - 1 млрд. и 402 млн. лв. на година, в което е включена месечната часова ставка за асистент, която за 2018 г. е 3,07 лв., и за която се иска увеличение до 4,60 лв. за час. 330 ч означават 1518 лв. на човек за месец, или 18 216 лв. за година, с които да се осигури асистент. Такъв се полага на 77 000 души с 90% инвалидност.

България трябва да поеме своята отговорност по Конвенцията на ООН - това е белег за нивото на едно общество.

Задълженията, поети от страната ни по конвенцията, изискват пакетна промяна на законодателството, а не парче за една група, парче - за друга. Тъй като всяка промяна е съпроводена с финансови ангажименти, е коректно да се остойностят най-важните и спешни законодателни мерки - образование, достъпност и социални услуги. За да се постигне спазване на конвенцията, и то само за 3 от главите ѝ, ще трябват над 16,270 млрд. лв.

Дебатът всъщност не е за пари, като е ясно, че необходимият финансов ресурс е непосилен за държавата в този момент. Но кому е необходимо да се създава напрежение и да се употребяват хората с увреждания? Диалогът се мести в друга плоскост, където има неясни мотиви и желание за трупане на дивиденти от хора, организации и партии. В тази игра големите губещи ще са децата, младежите и възрастните с увреждания.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Краят на едно голямо плюскане

Публичното развенчаване на героите му, които обичат да размахват високомерието и кича си БИ БИЛО по-достоверно, ако Баневи, Арабаджиеви и тям подобни останат в народната памет като сапунен сериал, иначе на бъдещите поколения ще им е трудно да си ги представят като реални личности, на които бутафорията им идва отвътре, а не по сценарий.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Време е да спрат гаврите с разследващата журналистика

Който е решил да влиза в политиката - да го направи. Но не стъпвайки по телата на колегите си. За близо 30 години в журналистиката, от които поне 20 с основно занимание разследвания, си мислех че съм видял и търпял много. Няма, като някои съвременни "герои", да изброявам колко пъти съм съден, малтретиран, заплашван и т.н.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Магистралите на Италия от Мусолини до Салвини

Срутеният виадукт в Генуа днес се превръща в емблема на италианския застой МАГИСТРАЛИТЕ и виадуктите са емблема на италианската модернизация през 20-те години. По замисъл магистралите въплъщават гордостта на нацията и са изблик на волята й за модернизация. Свързват индустриалните и аграрните центрове в северната част на страната с пазарите отвъд

Валери Симеонов: Ето 8 факти и обстоятелства, които опровергават депутата Сидеров

Вицепремиерът Валери Симеонов отговори на атаката на Волен Сидеров във фейсбук. По повод изявленията на народния представител Волен Сидеров пред медии, направени на 14.8.2018 г. в Бургас, след като изисках и се запознах с пълната документация по повод действията на РЗИ - Бургас, и ОД на МВР - Бургас, държа да изнеса следните факти и обстоятелства,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber