От затвора бандитът бяга по-закоравял, отколкото е бил - ей това е бедата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6932194 От затвора бандитът бяга по-закоравял, отколкото е бил - ей това е бедата От затвора бандитът бяга по-закоравял, отколкото е бил - ей това е бедата www.24chasa.bg

Имаме 7 пъти по-малко затворници на

брой население, отколкото в САЩ, но гълтат

повече разходи от средното за ЕС

Дори от затвори като Алкатрас два пъти е имало бягства. След като от такъв затвор е било възможно да се избяга, какво остава за обикновени затвори без изключителни мерки за сигурност, каквито са българските. Има ли умен и решителен затворник с възможности, и най-високотехнологичните средства за защита са преодолими. Отделен е въпросът, че в повечето случаи избягалият трябва след това цял живот или поне години наред да бяга и да се крие. Естествено, ако е в държава, където системата е такава, че някой го търси за по-дълъг период от време.

От много години

в България има

построен само

един нов затвор

това е затворническото общежитие от затворен тип в Дебелт, в което килиите са за 4-ма, има санитарен възел към всяка, даже има детски кът в чакалнята. Има кино и параклис. При тези условия може и да не им се прииска прекомерно на затворниците да бягат. Но за съжаление, това общежитие е изключение . Като оставим настрана затворническите общежития от отворен тип, в останалите затвори условията са почти ужасяващи. Извращенията са по-скоро правило и неведнъж са излизали записи за такива изпълнения. Хигиената е, меко казано, под допустимите прагове. Превъзпитание в подобни условия трудно може да се постигне. По-скоро извършилите инцидентно престъпление

стават

закоравели

престъпници

Намразват хората и трудно се адаптират, като излязат на свобода.

Голямата част от затворниците, които бягат, всъщност са или изпратени на работа на обекти извън затвора, или са излезли в отпуск. Най-често бягствата в тези случаи са предизвикани от битови проблеми: ревност - например някой закачил приятелката им, сериозни проблеми с децата, болест на близки. В тези случаи изкушението да се отклониш е голямо. През 2008 г. от общежитията от открит тип са се отклонили 45 затворници, а през 2017 г. – 8 човека. Не бих казал, че статистиката за отклоненията в България през последните години се различава съществено от световната статистика. В повечето държави след определен престой в затвора и при добро поведение затворниците минават на лек режим, придружен с отпуски и възможност за работа. Няма как да се осигури смислена работа на всички затворници в самия затвор. Освен това няма как затворникът да се адаптира към живота на свобода, ако не практикува някаква професия. Неприятното в България е, че липсват по-детайлни правила за преминаване на по-лек режим и поради това преценката

често е

мотивирана от

“поощрения”

към съответните длъжностни лица. Съответно на работа извън затвора се допускат и затворници, които не са готови или не са подходящи за това.

От спестяването на пари за затвори обществото губи много повече, отколкото когато се осигуряват повече средства за оптимизиране на престоя в затворите. Губи, защото от затворите излизат хора, които продължават да извършват престъпления. Интересно е, че разходите за затворник в България са 60 евро на ден – малко повече, отколкото е средният разход за затворник в ЕС. А България е с най-ниски доходи на човек от населението в ЕС. Което означава, че нещо с разходите за затворниците не е наред и някъде явно се харчи повече, отколкото са видимите резултати на условията в затворите.

Ние имаме едни от най-пренаселените затвори в ЕС с доста отчайващи битови условия. А затворниците в България не са прекомерно много за населението ѝ - броят им в последните години се колебае около 8 хиляди. Това е близо 7 пъти по-малко, отколкото са затворниците на човек от населението в САЩ и близо 4 пъти по-малко, отколкото в Русия.

Проблеми няма с извършителите на леки престъпления, особено по непредпазливост, които престояват в затворнически общежития.

Не стоят така нещата при престой в истински затвор. Пребиваването сред хора с престъпно съзнание създава престъпни ценности. Разните социални мероприятия са несъпоставими с влиянието на другите затворници. Единствената работеща възможност е при изграждането на нови затвори да се осигури изолация на затворниците за определен период от време и да им се дава възможност да гледат специално подбрани филми и други предавания на малки евтини монитори в килиите, които да им въздействат превъзпитателно.

Това, съчетано с учене, професионална подготовка и засилен контрол при ограничен контакт с другите затворници, няма как да не се отрази положително при голяма част от тях. Дано планираният за изграждане нов Софийски затвор към 2024 г. осигури подобни условия.

Носенето на гривни е подходящо само за затворници, на които им остава повече време от лишаването от свобода и работят извън затвора. При това не бива да се надценяват гривните. Ако някой е решил да бяга и има възможности, ще организира нещата, ще пререже гривната и ще избяга.

По-голям е проблемът с това, че много осъдени не могат да бъдат намерени и вкарани в затвора – около 1000. Избягалите от затвора са много по-малко от невлезлите в затвора и освен това избягалите все пак са излежали част от наказанието си. Ето защо към отклонилите се от влизане в затвора следва да се хвърлят усилията. Американският опит с наистина големи парични гаранции и специализирани фирми, които срещу процент от размера на гаранцията осигуряват остатъка от парите за гаранция, би бил много полезен за България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Спас Русев пред "24 часа": Преговарям с Дойче телеком за всичките им балкански дружества

- Г-н Русев, преди часове бе обявено, че сте избран за купувач на албанския мобилен оператор. Какво оттук нататък? - Когато преди време се срещнах със СЕО-то на Дойче Телеком започнахме разговор да придобия всичките им балкански дружества - Албания, Румъния и Гърция. В Румъния те имат две - бившият държавен телеком и отделно мобилен оператор и

Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината. Бил съм в много радио - и телевизионни студиа по много теми. Разпитван съм многократно и в полицията, в следствието, в прокуратурата, във военната прокуратура,

Защо Световната банка е важна за Тръмп и може ли дъщеря му да я оглави

Името на Иванка Тръмп беше подхвърлено тия дни като евентуална приемничка на Джим Йон Ким начело на Световната банка. Дъщерята на американския президент имаше пряка роля през 2017 г. в задействането на фонд на Световната банка за насърчаване на предприемачеството сред жените в страните в процес на развитие.

Макрон 2.0: чрез национален дебат се опитва да даде ново начало

За съюзниците му писмото на Еманюел Макрон до французите, с което се започва дебат за националната политика, бе смело упражнение по демокрация. За неговите критици неделното послание беше кух, многословен жест на надменния "крал Макрон", решен да запази основните икономически реформи. Каквато и да беше първоначалната им реакция,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Фрийрайд* - трендът в зимните приключения, който ни раздели на смели и на неразбиращи смелостта

Чий живот е по-ценен? На скиорите и сноубордистите, търсещи лавини заради адреналина, или на доброволци, които рискуват своя, за да ги вадят от страшните улеи. Понякога мъртви За едно момче, което преди години описа като начин на живот фрийрайда* - страстта да се карат ски и сноуборд извън пистите,

Какво значи 929 млрд. лв. разплащания - ръст на икономиката или инфлация

Няколко положителни новини съдържат отчетените от БНБ данни за рекордния обем пари, преминал през платежните системи през 2018 г. Както “24 часа” съобщи, през миналата година разплащанията между компаниите и хората са достигнали 929 милиарда лева. За сравнение - през 2017 г. през същата система са били обработени 702,6 млрд., а през 2016 г.

Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г. историческата комисия от Р Македония се съгласи, че в историята от преди повече от 1000 г. цар Самуил е бил легитимен представител на Българското царство.

Трябва ли да те наказват, ако издърпаш ухото на детето?

Законът да не прескача граници в отношенията родител - дете   Малко са ви били като малки - това си е фраза, която битува и до днес. Когато се държиш неприлично, когато вършиш необщоприети неща, когато постъпките ти са невъзпитани и неморални, когато ти липсват първите седем години. Универсална е.

Коментар на седмицата №1: Президентът се простреля в рейтинга

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 180 хил. прочитания. Дори на българите, които го харесват, им дойде в повече критиките от сутрин до вечер, дори 5 минути преди полунощ Политикът, който вечно критикува. В този образ се самопостави държавният глава.

Коментар на седмицата №3: От битката Ф-16 срещу “Грипен” печели СССР

Проблемът на сделката са калпавите правила на конкурса от времето на Румен Радев като шеф на ВВС СССР и неговият наследник Русия е единственият печеливш от продължаващите безпочвени спорове дали България да купи изтребители Ф-16 от САЩ, или “Грипен” от Швеция. Защото ще продължи да получава милиони,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber