Има ли лице сивият сектор в горивата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6928760 Има ли лице сивият сектор в горивата Има ли лице сивият сектор в горивата www.24chasa.bg

Закон за правилата в този бизнес е нужен, но не трябва да пречи на конкуренцията

Да има или да няма закон за горивата? Отговорът на този въпрос е простичък - правила за петролния бизнес са нужни. А как по-сигурно да се въведат и спазват, ако не със закон. Още повече, че останалите два акцизни бранша - цигари и алкохол, отдавна имат специални закони. И те обхващат цялата верига - от производителя през дистрибутора, та до търговеца на дребно. Със съответните изисквания към всеки от тях. 

А горивата вече 20 г. са оставени като че ли на самоуправление. И резултатите са видни - докато при цигарите контрабандата бе свита до 6%, то при горивата по данни на Министерството на финансите тя е 30%. А това се равнява на над 1 млрд. лева загуби за бюджета годишно. Пари, с които може да се вдигнат пенсии, социални помощи или да се оправят пътищата.

И важният въпрос сега, когато законът влиза на второ четене, е какво ще пише в него. Основната му цел е да определи правила и да се изсветли секторът, но без те да пречат на бизнеса да се развива. Проектът предвижда фирмите, които търгуват, складират или транспортират горива, да минат на регистрационен режим, да отговорят на изисквания за капитал, да предоставят банкови гаранции, а управителите им да отговарят на образователен и трудов ценз.

Но остава въпросителната как ще гласуват депутатите. Нормално е в част от тях да има страх при натискането на бутона, тъй като законът ще засегне много големи интереси и много големи пари.

Противниците на закона се оказаха доста шумни и дори крайни в изказванията си. Първо бяха земеделците, които стигнаха дотам да твърдят, че се изисквало от трактористите да имат висше образование, което е дълбоко невярно. В крайна сметка земеделските производители седнаха на преговори и се стигна до текстове, които устройват всички.

Не така стои обаче въпросът с представителите на т.нар. малки бензиностанции. Те обявиха протест, насрочен за 26 юни, защото не искат да има закон. Бензинджиите твърдят, че ще има фалит на близо 400 малки бензиностанции, които държат 15 на сто от пазара на горива в страната. И плашат, че ако законът бъде приет, горивата ще поскъпнат с 10%. Как са направени тези изчисления, изобщо не е ясно, защото търговците не посочват никаква обосновка за тях. Странен е и протестът им срещу изискванията за предоставяне на обезпечения. Построяването на една бензиностанция струва няколкостотин хиляди лева. Слагането само на една колонка е 60 000 лв. На този фон изискването за 20 000 лв. капитал, добро образование, 3 г. стаж в бранша и 20 хил. банкова гаранция струват не повече от 300-400 лв. И още 2-3 лв., за да бъде ламинирано удостоверението, че са вписани в регистъра. И тези ли разходи ще доведат до увеличение на цените с 10%. А ако някой, който е могъл да направи бензиностанция, но е в състояние да докаже едни 20 хил. лв. от този бизнес, за да има такъв капитал фирмата му, как трябва да се определи - като не особено умен бизнесмен, или като част от нежелаещите да излязат на светло.

Защото в момента всеки може да отвори бензиностанция, дори с фирма с капитал от 2 лева, а в същото време да върти бизнес за няколкостотин хиляди на година. А ако натрупа задължения към бюджета, да шитне фирмата на социално слаб или малограмотен и да не плати нито лев.

Нашите фирми купуват гориво с платен акциз и ДДС, твърдят въпросните търговци. Но само за 4 дни проверки в малки бензиностанции се оказа, че агенцията по метрология е открила близо 13 хил. литра горива с отклонения от изискванията. Ако те са купени от легални търговци и производители, как така има отклонения в качеството им. И възниква въпросът дали пък протестът на 26 юни всъщност ще покаже лицето на сивия сектор. Още повече, че в момента в България има 2800 регистрирани и 7000 нерегистрирани бензиностанции. И последните явно изключително много държат да си останат такива въпреки всички уверения, че работят легално.

Вероятно съвсем случайно и по чисто съвпадение, докато текат заканите за протести на търговци на горива, се появиха становища по предлагания закон. Според тях складодържателите и получателите на горива не трябва да имат задължение за внесен капитал от 3 млн. лв. при искане за вписване в регистъра. Трябвало да отпаднат и изискванията за обезпечения, защото това щяло да натовари бизнеса.

Посочва се още, че изискванията лицата, които търгуват на дребно, да имат дистанционна връзка с НАП, е аналогично с друг закон. И първо трябвало търговец да получи регистрация по закона за горивата и после да има дистанционна връзка с НАП. Само че за въпросното магазинче за цигари е точно обратното - първо трябва да има регистриран касов апарат, а след това получава лиценз от митниците, а не просто вписване в регистър.

На практика гласуването на тези препоръки би обезсмислило целия закон, тъй като ще отпаднат основните изисквания към търговци и производители. И ако досега бизнесът с горива е вървял без особени регулации заради недоглеждане, то гласуването на половинчат закон ще е умишлено. А този сектор не е без значение - годишно от него в хазната влизат няколко милиарда лева, а петролните компании дават около 1/3 от приходите в бюджета. Което се равнява на сума от близо 10 млрд. лева.

И не е нормално за бизнес в такива размери да няма правила, определени със закон. Че за отварянето на едно магазинче за продажба на алкохол и цигари, които са акцизни като горивата, се изискват куп документи и лиценз от митниците. Нима продажбата на горива е по-проста работа от тази на цигари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Борбата срещу джихадистите: капанът на вечната война

Като се бори с последиците, но пренебрегва причините: съсредоточавайки се върху физическото унищожение на джихадистките групи, без да се опитва да разбере причините за появата и възхода им, Западът се обрича на вечна война, предупреждават експерти. "Отвъд тактическите победи на терен, провежданата стратегия е провал",

Глобална криза не се задава. Светът обаче затъва в дългово блато

Понеже българските фирми не са поканени на кредитното пиршество, може да избегнем капана   Безплатно е само сиренето в капана за мишки.” Древна истина, приписвана на лейди Маргарет Тачър Трендът на глобалното и на локалните стопанства съвпада. Икономическото развитие на света се забавя. Десетки страни влизат в новата година с нулев и дори

Закрийте КАТ тутакси!

Той е есенция на административния произвол, а строгостта на правилата и контролът нямат никакво значение, защото всеки може да избегне наказанието   КАТ, или поновому Пътна полиция, тутакси трябва да се закрие като институция. Убедих се онзи ден, че това е една напълно ненужна, свръхбюрократизирана и рекетьорска организация.

Коментар на седмицата №1: Нинова удари звучно БСП, Станишев и себе си дори с липсата си в Лисабон

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал близо 99 хил. прочитания. Дребнаво, но дали е основателно подозрението, че лидерката е целяла да отнеме минутите внимание и слава на българина, избран за нов мандат на върха в ПЕС? Сериозна, но дали е основателна прогнозата,

Коментар на седмицата №2: 28 души ще променят Европа през 2019 година

Българският политолог Иван Кръстев посочен като мечтател в класацията на сп. “Политико” Всяка година списание “Политико” посочва 28 души, които ще играят важна роля в Европа през следващите 12 месеца. Това не са само политици, но и хора на изкуството, активисти от неправителствени организации, хакери или визионери.

Знае ли “Гугъл” къде съм

И като рови в интернет, българинът най-много се страхува да не настине и да не се мине Ако питаш баба си, ще ти каже, че като цяло висенето пред компютъра е безсмислено, по-добре да удариш един моп на пода, че от седенето човек се схваща. “Гугъл” обаче друго съветва: Каквото не знаеш, веднага го потърси в мрежата,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Новата африканска стратегия на Тръмп - контраатака срещу политиката на Китай и Русия

Правителството на президента Доналд Тръмп обяви вчера рязко преразглеждане на стратегията за Африка с цел противопоставяне срещу "хищническите" практики на Китай и Русия, които "преднамерено и агресивно насочват инвестициите си в региона с цел придобиване на конкурентно предимство". Съветникът за националната сигурност Джон Болтън представи новата

Демокрация или икономически ползи - кое е по-важно

Президентът на републиката в периода 2012-2017 отговаря на Георги Марков В своето интервю в “24 часа” от 26 ноември, както и в цялата си кариера на министър и на президент застъпвам тезата, че ЕС е проект за демокрация и мир. И е демократично да се чуят различните мнения, за да може хората сами да направят своя съзнателен избор.

Защо Макрон стана Микрон

Схемата е френска, поуката - общочовешка Бунтът на жълтите жилетки срина френския президент Макрон до 18 процента одобрение, но свободното падане тепърва започва. Преди него Франсоа Оланд стигна до 4 процента. Дали Макрон няма да го докара до 0 (нула)? Нищо чудно. Колкото и да е перфектен, Макрон има един голям фабричен дефект – той не е

Тереза Мей: От защитник на реда и закона до пазител на Брекзит

Тереза Мей се представя като безкомпромисен пазител на "волята на народа", откакто Великобритания гласува за напускане на ЕС през юни 2016 г. и управляващите консерватори я назначиха за премиер месец по-късно. Мей официално беше подкрепила усилията на своя предшественик Дейвид Камерън да задържи Великобритания в ЕС,

Час по-скоро да е готова “Хемус”, щом има пари

Пари за строежа на “Хемус” има - в сряда правителството отпусна 1,35 млрд. за нови 134 км от магистралата. И да - на бялото черно трудно може да се каже - кабинетът спази обещанието си магистралата да бъде изградена. А след като парите вече ги има, то строежът трябва да започне час по-скоро. Защото всички са свидетели какво развитие претърпя

Януари и февруари ще са решаващи за мандата на “Борисов 3”

Ако кабинетът прескочи този труден период без сериозни щети, идва нов политически хоризонт - евроизборите Декември традиционно е по-спокоен месец в политически план. Вниманието на голяма част от хората е насочено предимно към плановете за предстоящите коледни и новогодишни празници. Тук до голяма степен се корени и застоят в данните по

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber