Има ли лице сивият сектор в горивата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6928760 Има ли лице сивият сектор в горивата Има ли лице сивият сектор в горивата www.24chasa.bg

Закон за правилата в този бизнес е нужен, но не трябва да пречи на конкуренцията

Да има или да няма закон за горивата? Отговорът на този въпрос е простичък - правила за петролния бизнес са нужни. А как по-сигурно да се въведат и спазват, ако не със закон. Още повече, че останалите два акцизни бранша - цигари и алкохол, отдавна имат специални закони. И те обхващат цялата верига - от производителя през дистрибутора, та до търговеца на дребно. Със съответните изисквания към всеки от тях. 

А горивата вече 20 г. са оставени като че ли на самоуправление. И резултатите са видни - докато при цигарите контрабандата бе свита до 6%, то при горивата по данни на Министерството на финансите тя е 30%. А това се равнява на над 1 млрд. лева загуби за бюджета годишно. Пари, с които може да се вдигнат пенсии, социални помощи или да се оправят пътищата.

И важният въпрос сега, когато законът влиза на второ четене, е какво ще пише в него. Основната му цел е да определи правила и да се изсветли секторът, но без те да пречат на бизнеса да се развива. Проектът предвижда фирмите, които търгуват, складират или транспортират горива, да минат на регистрационен режим, да отговорят на изисквания за капитал, да предоставят банкови гаранции, а управителите им да отговарят на образователен и трудов ценз.

Но остава въпросителната как ще гласуват депутатите. Нормално е в част от тях да има страх при натискането на бутона, тъй като законът ще засегне много големи интереси и много големи пари.

Противниците на закона се оказаха доста шумни и дори крайни в изказванията си. Първо бяха земеделците, които стигнаха дотам да твърдят, че се изисквало от трактористите да имат висше образование, което е дълбоко невярно. В крайна сметка земеделските производители седнаха на преговори и се стигна до текстове, които устройват всички.

Не така стои обаче въпросът с представителите на т.нар. малки бензиностанции. Те обявиха протест, насрочен за 26 юни, защото не искат да има закон. Бензинджиите твърдят, че ще има фалит на близо 400 малки бензиностанции, които държат 15 на сто от пазара на горива в страната. И плашат, че ако законът бъде приет, горивата ще поскъпнат с 10%. Как са направени тези изчисления, изобщо не е ясно, защото търговците не посочват никаква обосновка за тях. Странен е и протестът им срещу изискванията за предоставяне на обезпечения. Построяването на една бензиностанция струва няколкостотин хиляди лева. Слагането само на една колонка е 60 000 лв. На този фон изискването за 20 000 лв. капитал, добро образование, 3 г. стаж в бранша и 20 хил. банкова гаранция струват не повече от 300-400 лв. И още 2-3 лв., за да бъде ламинирано удостоверението, че са вписани в регистъра. И тези ли разходи ще доведат до увеличение на цените с 10%. А ако някой, който е могъл да направи бензиностанция, но е в състояние да докаже едни 20 хил. лв. от този бизнес, за да има такъв капитал фирмата му, как трябва да се определи - като не особено умен бизнесмен, или като част от нежелаещите да излязат на светло.

Защото в момента всеки може да отвори бензиностанция, дори с фирма с капитал от 2 лева, а в същото време да върти бизнес за няколкостотин хиляди на година. А ако натрупа задължения към бюджета, да шитне фирмата на социално слаб или малограмотен и да не плати нито лев.

Нашите фирми купуват гориво с платен акциз и ДДС, твърдят въпросните търговци. Но само за 4 дни проверки в малки бензиностанции се оказа, че агенцията по метрология е открила близо 13 хил. литра горива с отклонения от изискванията. Ако те са купени от легални търговци и производители, как така има отклонения в качеството им. И възниква въпросът дали пък протестът на 26 юни всъщност ще покаже лицето на сивия сектор. Още повече, че в момента в България има 2800 регистрирани и 7000 нерегистрирани бензиностанции. И последните явно изключително много държат да си останат такива въпреки всички уверения, че работят легално.

Вероятно съвсем случайно и по чисто съвпадение, докато текат заканите за протести на търговци на горива, се появиха становища по предлагания закон. Според тях складодържателите и получателите на горива не трябва да имат задължение за внесен капитал от 3 млн. лв. при искане за вписване в регистъра. Трябвало да отпаднат и изискванията за обезпечения, защото това щяло да натовари бизнеса.

Посочва се още, че изискванията лицата, които търгуват на дребно, да имат дистанционна връзка с НАП, е аналогично с друг закон. И първо трябвало търговец да получи регистрация по закона за горивата и после да има дистанционна връзка с НАП. Само че за въпросното магазинче за цигари е точно обратното - първо трябва да има регистриран касов апарат, а след това получава лиценз от митниците, а не просто вписване в регистър.

На практика гласуването на тези препоръки би обезсмислило целия закон, тъй като ще отпаднат основните изисквания към търговци и производители. И ако досега бизнесът с горива е вървял без особени регулации заради недоглеждане, то гласуването на половинчат закон ще е умишлено. А този сектор не е без значение - годишно от него в хазната влизат няколко милиарда лева, а петролните компании дават около 1/3 от приходите в бюджета. Което се равнява на сума от близо 10 млрд. лева.

И не е нормално за бизнес в такива размери да няма правила, определени със закон. Че за отварянето на едно магазинче за продажба на алкохол и цигари, които са акцизни като горивата, се изискват куп документи и лиценз от митниците. Нима продажбата на горива е по-проста работа от тази на цигари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Сотир Цацаров: Общественият интерес налага незабавното публикуване на стенограмата от КСНС

След като “24 часа” зададе 3 въпроса на участниците в КСНС, Борисов, Нинова, Карадайъ отказаха да отговорят В понеделник “24 часа” зададе 3 въпроса на участниците в Консултативния съвет по национална сигурност от 8 април. Вчера получихме отговора на главния прокурор Сотир Цацаров: “Най-точна представа за начина, по който премина дебатът в КСНС,

Обадете ни се!: Западът спешно търси контакт с новия украински лидер

Служители от Европейския съюз вчера трескаво се опитваха да се свържат по телефона с новоизбрания украински президент Володимир Зеленски, а западните сили гадаят дали телевизионният комик ще се вслуша в техните призиви да продължи реформите, които, както се надяват те, ще задържат страната твърдо извън хватката на Русия.

Румен Радев няма право да крие разговора за корупцията

Три причини защо нито законът, нито моралът са на страната на президента, който засекрети стенограмата от КСНС На 8 април президентът Румен Радев свика пореден Консултативен съвет за национална сигурност, който бе посветен на темата борба с корупцията. Заседанието предизвика три прецедента. На него не бяха поканени представители на

“24 часа” с 3 въпроса за стенограмата до участниците в КСНС

След отказа на президента Румен Радев да предостави стенограмата от скандалния Консултативен съвет по национална сигурност от 8 април “24 часа” зададе три въпроса на участниците в него. Питаме ги: 1) Как премина дебатът за корупцията на КСНС, проведен на 8 април? 2) Защо интерпретациите на различните участници в съвета са различни?

Колко са избирателите? 5,75 милиона у нас и още 1 милион в чужбина

Само с активна регистрация може да се отървем от фантомите в списъците На всички избори си говорим за мъртви души и сега за европейския вот няма да ни се размине. Затова е добре веднъж завинаги да се кажат точните числа, защото с тях много се спекулира, битуват митове и легенди и някои хора имат много грешни представи.

Ще убие ли изкуственият интелект икономическия растеж в развиващия се свят?

Изкуственият интелект (ИИ) може да премахне в бъдеще милиони работни места, навреждайки на икономическия растеж в развиващи се региони като Африка. Професионалният ми път премина в международното развитие и през последните години създадох в Оксфордския университет изследователска група, която да се занимава с въздействието на внасящи радикална

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Кои са по-големите антихристи - ислямистите, некадърниците или пушачите

Изчезването на занаятчийските умения и етика е реална заплаха за нашия живот, такъв, какъвто го познаваме Тази седмица, която бе Страстната за християните, които използват за своите празници грегорианския календар, бе белязана от трагични събития. В понеделник рухна след пожар кулата на катедралата “Нотр Дам” на парижкото островче Сите.

Коментар на седмицата №1: Корнелия сърдита, в опозицията й сърдити, кандидати сърдити, но всички печелят. Вижте!

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал около 81 000 прочитания Лидерът на БСП, която прави политика на инат, получи индулгенция при загуба на евроизборите. Станишев влезе, но го натовариха с повече отговорности Може на пръв поглед да звучи като оксиморон, но БСП е найдемократичната партия.

Коментар на седмицата №2: Иво Христов още ли работи в президентството?

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал около 56 000 прочитания Интересно, ще се промени ли след дни тонът, с който звучи държавният глава Като чух в неделя, че има Иво Христов като кандидат за евродепутат на БСП, първата ми реакция беше “Евала на Нинова - колко е широко скроена!

Коментар на седмицата №3: Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 48 000 прочитания Бъдещите български евродепутати да подпишат още сега платформа на минималното съгласие Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата.

Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата. Намериха и по един кашон, в който да си съберат нещата, освобождавайки кабинета си в Страсбург. Това ми напомня за Древния Рим - за роба, чиято функция е да нашепва на триумфиращия пълководец: “Memento mori” (“Помни, че си смъртен”, от лат.

Свидетелства за цинизма

Мемоарите на Командира осветяват лошия хороскоп на цялата политическа класа Mиналата седмица българите се тълпяха по различни поводи: в Габрово вдигаха протести срещу циганите, в “Лидл” се редяха за кайма смес по 3 лева пакета, на “Позитано” 20 Нинова зрелищно наказа Станишев, подменяйки го с бившата му,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber