Ваня Кастрева: Подредете поне 10-20 желания за гимназия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6923035 Ваня Кастрева: Подредете поне 10-20 желания за гимназия Ваня Кастрева: Подредете поне 10-20 желания за гимназия www.24chasa.bg
Ваня Кастрева СНИМКА: Йордан Симeонов

Преценете реално бала, не се изхвърляйте,за да има детето място на първо класиране, съветва началникът на Регионалното управление на образованието в София-град

- Г-жо Кастрева, започна подаването на документи за прием в гимназия, какви съвети ще дадете на учениците и родителите им?

- От изключителна важност е родителите да направят добре информиран избор и да се съобразят с възможностите и желанията на своите деца. Моят съвет е да ползват електронната платформа https://priem.mon.bg. Те могат спокойно да правят подреждането на желанията на своите деца, като ги разместват до мига, в който не

натиснат

клавиша

“запиши”

Достъпът до нея е чрез входящ номер и уникален 10-цифрен код за достъп, който е на служебните бележки за явяване на националните външни оценявания. Изборът трябва да бъде съобразен с бала на учениците, всяка паралелка може да има различен бал. Балообразуването е описано в информацията на нашия сайт и в училищата гнезда. Всяка паралелка има свой код, който може да се избере от падащото меню. Родителите трябва да подредят в заявленията желанията така, че те да бъдат свързани с възможностите на детето, с неговите интереси и в същото време да се гарантира, че те ще му достигнат, за да може то да участва на първо класиране. Моят съвет е изборът наистина да бъде информиран, защото високият бал предполага повече възможности за подпомагане на избора на родителите и тяхната ориентация по отношение на това

къде стои детето

им в реда на

статистиката

за успеваемост. Тя е качена на нашия сайт и може да бъде проследена.

- Колко желания е добре да се подредят?

- Трябва да се подредят не по-малко от 3-4 или 10-20 желания. Не е необходимо да се изброяват над 70-80, ако са хаотично подредени и ако не са съобразени с възможностите на детето и бала му. Балът се формира основно от точките, които ученикът има от националното външно оценяване по български език и литература и по математика и от оценките, които има в свидетелството за основно образование. Няма ограничение колко да бъдат желанията, но това не означава, че многото желания ще осигурят класиране в най-желаното училище. Важно е винаги да започнем с най-желаното училище и да подреждаме, съобразявайки се с бала на детето за съответната паралелка. Освен през електронната платформа родителите могат да подадат заявления и в определените училища гнезда. На територията на София-град те са 33. За учениците извън столицата е определено 48-о училище, което е близо до Централната жп гара и до автогарата. Надявам се наистина родителите да подредят желанията на своите деца, след като са направили задълбочено проучване и отчетат интересите на децата си. Това са следващите 5 години, които ще предопределят личностното развитие на техните деца. Като се кандидатства за професионална гимназия, трябва да се приложи медицинско свидетелство. Когато отиват в училищата гнезда, родителите трябва да носят оригиналите на документите, за да бъдат сравнени от комисията. Когато кандидатстват през онлайн платформата, медицинското свидетелство се качва сканирано. Учениците нямат ограничения както в броя на желанията, така и в брой на регионите. Например могат да кандидатстват едновременно за училища в София-област, както и за училища в София-град.

Ако кандидатстват онлайн и са получили вече входящ номер на заявлението, те не могат да променят подреждането на желанията. Кандидатстването е веднъж независимо от формата - през електронната платформа или на хартия в училището гнездо.

- Как е по-лесно - онлайн или чрез хартия?

- За мен онлайн е по-лесно, защото може да стане вкъщи по всяко време и на спокойствие. Могат да разместват желанията за профили или специалности от професии. Необходимо е да бъдат изписани възможности за обратна връзка - телефон за контакти или имейл, за да изясним всичко, ако има някаква грешка или неточности.

- Има ли риск, подреждайки желанията си, да се надценят?

- Ако не са съобразили бала на детето с бала, с който ориентировъчно училището приема през годините, и запишат прекалено малко желания. Имали сме такива случаи. Могат да запишат 3 желания, които да са несъизмерими с бала на детето, тогава ученикът автоматично отива на второ класиране. За него желанията не се пренареждат. Ако не се класира и на второ класиране, на трето ще преподреди желанията, но

тогава

ще участва

само за

свободните

места

Трябва да се проследи балът на училището през годините и да се прецени дали съответства на бала на ученика. В София има 385 паралелки. Изписването на 100 желания не е гаранция, че ученикът ще бъде приет, включително и в тези 100 желания, ако неговият бал се формира например от 150 точки.

- Какви други грешки могат да допуснат кандидат-гимназистите?

- Прекалено малкото желания, които не са съобразени с бала на ученика, е основната. Понякога има технически грешки в изписването на данните, затова е важно да имаме телефон за контакти. Друга грешка е да се ползват стари справочници или некоректни данни. Затова препоръката ми е да ползват данните от нашия сайт или от училищата гнезда.

- А грешката да бъдеш приет и да не се запишеш?

- Резултатите от първо класиране трябва да излязат до 3 юли. Между 4 и 7 юли родителите трябва в училището, в което са класирани, или да запишат децата си с оригинала на свидетелството за основно образование, или да подадат заявление за втори етап на класиране, което не преподрежда желанията. Ако не направят едно от двете, губят мястото си.

- Как ще коментирате резултатите от изпитите след 7-и клас и от матурите?

- Щастливи сме, когато резултатите са съизмерими с труда, който се полага в града. Това са постижения, които ни поставят на едно от челните места в страната.

От 10-те топучилища с най-добри резултати по български език на матурите 6 са софийски. От десетте училища с най-добър резултат на втория държавен зрелостен изпит софийските са 6.

Отличници сме и на националното външно оценяване в 7-и клас . Тук се отличават училищата, в които математиката е приоритетна.

Математическите гимназии дават най-добри резултати, така е и за София - най-добри са СМГ, Първа частна математическа гимназия и частното основно училище “Св. София”.

- Кога паралелките в София ще са в здравословната бройка от около 20 деца, а не от близо 30?

- По мои изчисления, за да се случи това, трябват около 50 нови сгради. В момента училищата в София са 267.

- Има ли и други добри практики в София по отношение на дигитализацията освен 18-о и 51-о училище?

- В 30-о и 2-о училище се работи изключително активно по отношение на дигитализацията. Там дори в начален етап се учи с таблети. Учениците и учителите не изпитват страх пред екрана. В 137-о училище има добри практики. Дори в 5-а вечерна гимназия имат уникални постижения по отношение на дигитализацията в голяма палитра от предметите. В 56-о училище също много активно се работи в тази посока. И детските градини не отстъпват. Пропускаме ги, а всичко започва от тях. Има практики, които могат не само да са за наш пример, но и в европейски мащаб.

CV

- Магистър е по история и образователен мениджмънт на Софийския университет

- Доктор по педагогика на Пловдивския университет

- Работила е като учител по история в 119-о СОУ

- От 1998 до 2006 г. е директор на 2-о СОУ

- Притежава първа професионално-квалификационна степен

- От 13 юни 2006 г. е началник на Регионалния инспекторат по образование в София

- На 13 август 2014 г. става служебен заместник-министър на образованието и науката и остава на поста до 2 февруари 2016 г.

- От 3 февруари 2016 г. е началник на Регионалното управление на образованието в София-град

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Атанас Тасев: Търговете, по които НЕК продава ток, не създават условия за манипулации

Законовото задължение да търгува енергията от малки ВЕИ носи високи финансови рискове за държавната компания - Как ще коментирате обвиненията на работодателските организации, че подготвяният търг за продажба на ток от НЕК буди съмнение за манипулации на пазара? - Смятам, че писмото на Асоциацията на работодателските организации в България

Ангел Джамбазки: БКП и “Демократична България” е едно и също - на тях Македония не им е важна

Още акценти от интервюто: Няма нито една друга комунистическа партия по света освен българската, която да е обявила война на собствения си народ Възможно е и българският еврокомисар да оглави Европейската комисия Опасността за Европейския парламент и Европейската комисия е да има голяма коалиция между ЕНП, крайнолевите Зелени,

Габриела Козарева: Електронните заявления излизат наполовина по-евтино на търговците

Целта ни е да въведем индивидуални партиди на всички имоти, казва изпълнителният директор на Агенцията по вписванията - Г-жо Козарева, преди дни се проведе първото заседание на Консултативния съвет към Агенцията по вписванията, в което влизат представители на различни институции и бизнеса. Чия идея беше създаването му?

Проф. Драгомир Драганов: Каквото и да се напише за соца, все ще има недоволни - и отляво, и отдясно

На младите той трябва да се обясни умно и без емоции - Прикриват ли се факти и събития за комунистическия режим в новите учебници по история за 2019 - 2020 г., както твърдят обвинителите на написаното в тях, проф. Драганов? - Най-напред искам да изкажа съчувствието си към колегите, които е трябвало да описват този период от историята на

Комисар Росен Рапчев: Между 16 и 19 ч - най-смъртоносното време на пътя

Пътни полицаи с мотоциклети контролират специално мотористите, казва в интервю началникът на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция” комисар Росен Рапчев - Комисар Рапчев, доста жертви в катастрофи има през последните дни. Виждате ли нещо общо между инцидентите? - Да, в дните от 14 до 20 юни се случиха много инциденти с 24

Вокалистката на "Гарбидж" Шърли Менсън: Започнах да пея рок, защото той носеше духа на бунтарството

“Гарбидж” е алтернативна рок група, създадена през 1994 г. Неин вокал е певицата Шърли Менсън. Другите членове са Стив Маркър, Дюк Ериксън и Бъч Виг. Бандата има 6 албума, като в момента подготвя 7-и. “Гарбидж” ще има концерт на 30 юни в Пловдив. Те са сред хедлайнерите на фестилава Hills ot Rock 2019,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Кирил Маричков: За първи път съм пропял още когато не съм можел да ходя и да говоря

Като се появиха “Бийтълс” и видях, че Пол Маккартни свири точно на бас китара, бях много горд, че и аз съм на този инструмент - За интервюто излизате директно от студиото, върху какво работите в момента? - Работя върху самостоятелен албум. През 2012 г. щяхме да честваме 45 години “Щурците”. Да направим голямо турне и да запишем албум с 12 нови

Хеми Перес: Не земята, а умът е най-големият капитал днес, затова вярвам, че ще има мир

Като баща си мисля, че оптимистите и песимистите умират по един и същ начин, но живеят различно, казва синът на Шимон Перес - Г-н Перес, през 2010 г. правих интервю с вашия баща, когато беше президент на Израел. Говорихме за случващото се по света и в Близкия изток. Опитах се да го провокирам няколко пъти как действителността се разминава с

Първанов: Подкрепата ни за Македония в ЕС - само под условие! Да отстъпим миналото си ще е най-тежкият провал

Още акценти от интервюто: Антибългарският македонизъм се възражда в най-грубата му форма, но сами го заложихме с този договор Трябва чудо да стане за 3 месеца - обединение на цялата опозиция, за да бъдат отместени кметовете на ГЕРБ Борисов даде урок на левицата - той е силният, но приобщи СДС, земеделците, “Гергьовден” - отвори ветрилото,

Даниела Машева: Няма пречка жена да е главен прокурор, но разговор с политици за наследника на Сотир Цацаров не водим

Водещо за всяка кандидатура е да притежава качества като ръководител и да взема законосъобразни решения, казва в интервю членът на Висшия съдебен съвет и говорител на прокурорската колегия Даниела Машева - Г-жо Машева, кандидатите за нов главен прокурор ще станат ясни между 18 и 29 юли. Вие като член на прокурорската колегия какъв човек сте

Соня Райнова: Богомил нито веднъж не ми каза “Обичам те”, но постоянно ми го доказваше

Той имаше много силна състрадателност, която умееше да прикрива, и не показваше чувствата си - На 19 юни се навършват 100 години от рождението на Богомил Райнов. Соня, кога и как се запознахте с него? - Запознаха ни наши познати. В началото на 60-те години учех в София и с една моя приятелка художничка често посещавахме клуба на журналистите.

Николай Неделчев: Все си мисля дали фалшификатите не са стръв, за да бъда изобличен. Няма как да го докажа

Доброто в лошото е, че това е началото на разговор за българското изкуство, казва колекционерът, който е управляващ директор на рекламната компания "Публисис груп България" Започнах да имам съмнения и за останалите произведения в изложбата, защото ментетата са цяла индустрия Искам да сформирам експертен съвет от реставратори,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber