Меркел зае позата на Георги Димитров. Кой обаче е господарят?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6913509 Меркел зае позата на Георги Димитров. Кой обаче е господарят? Меркел зае позата на Георги Димитров. Кой обаче е господарят? www.24chasa.bg

Фотографията на месеца е лъжа. Истината е съвсем друга

Ако е вярно, че една картина говори повече от 1000 думи, то една снимка може да лъже 1000 пъти повече от официалните комюникета. Да вземем снимката, която пиарите на Меркел разпространиха веднага след срещата на Г-7 в Канада – германската канцлерка е надвесена гневно над Тръмп, а той е самотен и нещастен.

На мен лично тази поза ми напомня знаменитата картина, която изобразява превъзходството на Димитров над Гьоринг на Лайпцигския процес (родените след 10.11.1989 г. да проверят в уикито).

Докато Макрон и Трюдо се противопоставиха на Тръмп словесно, Меркел си замълча, но използва внушението на една добре подбрана фотография. Хем не казва нищо, хем казва всичко.

На пръв поглед тя внушава, че всички лидери са надвесени над Тръмп и му се карат като на непослушно дете. Но на второ четене се открояват многозначителни детайли. Например японският премиер Шиндзо Абе също гледа сърдито, но не към Тръмп, а към Меркел. Освен това е скръстил ръце като Тръмп. Обикновено имитацията на жестовете означава съгласие, присъединяване. Добре е да се знае, че Япония се съгласи доброволно да ограничи износа си към САЩ и да се поотвори за американския внос, с което избегна митата, които Тръмп започна да налага на всички останали.

Митата бяха главната тема на срещата на седемте. И понеже европейските и повечето американски медии са зле настроени към Тръмп, тук народът остана с

впечатлението,

че шестимата са

нахокали Тръмп

и са го наказали да стои прав в ъгъла и да подсмърча. И че ако продължи да разпалва търговска война, американските производители ще пострадат.

Фактите обаче говорят съвсем друго. Те говорят, че търговската война си върви отдавна, а американските производители са предадени от своя финансов елит. Що се отнася до съотношението на силите, то четирите европейски членки на Г-7 (Германия, Франция, Италия, Великобритания плюс Канада) не могат да стъпят и на малкия пръст на САЩ. Тръмп е силният родител, те са децата. Общият брутен продукт на четирите е не повече от половината брутен продукт на САЩ. Нещо повече, техните икономики са отворени и разчитат в най-голяма степен на американския пазар, докато САЩ могат и без тях. Кой тогава е силният? И изобщо какво е това Г-7, в което не присъства Китай, а САЩ са в изолация? Налъм без дървената част и каишката. Ако сравним тази търговска война с “всичко коз” в белота, то САЩ държат всички валета плюс деветките.

Като потребителски пазар 4-те държави от опозицията са под 6 трилиона долара годишно, докато потреблението на САЩ надхвърля 12 трилиона и представлява близо 30% от световното. Америка сама може да произвежда предостатъчно автомобили, вино, сирене и всичко останало. Тя може да се самозадоволява, докато всички останали умират прави без износа си за САЩ.

Въпреки вътрешните политически борби и противоречия, САЩ все пак е една държава с единна воля, докато четирите гневни държави от Г7 имат противоречиви интереси. Новото правителство на Италия е крайно евроскептично, което ще рече, че е против господството на Меркел. Британия води преговори да напусне ЕС и в бъдеще разчита най-много на задълбочаването на връзките си със САЩ (и с Китай). Изключено е Лондон да застане на германската страна на барикадата срещу Вашингтон. Що се отнася до Франция, то Макрон наистина се е хванал за полата на Меркел, но французите са на обратното мнение и скоро ще намерят начин да го вразумят.

Ако ЕС трябва да

се защити от

някой търговски

агресор,

то това е Китай. Търговският дефицит на ЕС с Китай е бил 176 милиарда през миналата година, което е повече от дефицита на САЩ с ЕС. Зад тези цифри се крие деиндустриализацията и деградацията на Европа. Европейските заводи се изнасят в Китай (и в Индия), докато печалбите на европейските компании се формират някъде в офшорките, за да се избегнат данъци. Европа все повече затъва в дълг и разпродава активите си, превръщайки се в колония.

Но има една много важна подробност – само търговският баланс на Германия с Китай е положителен. Затова в една търговска война германските интереси са противоположни на европейските. Това е обективната картина от гледна точка на нациите, но в света на финансовите елити тя е принципно различна. Техният приоритет в момента е да произвеждат там, където работната сила е най-евтина и да продават там, където потребителят е най-заможен, а печалбата да се скрие там, където няма данъци.

Това е глобалистката идеология и тя е твърдо наложена нас с помощта на грантоедните мъзъчни танкове. Но

интересите на България

и като народ, и като

бизнес са коренно

противоположни

Ние сме в постоянен търговски дефицит от 1988 г. и той непрекъснато се увеличава, миналата година постави нов рекорд. Влизайки в ЕС, ние очаквахме, че големите европейски компании ще изнесат производствата си у нас - нали уж имахме образована и достатъчно бедна работна сила. Имахме, но тя не можеше да се мери нито с китайската, нито с индийската. И вместо заводите да дойдат тук, работната сила отиде там. Така че интересите на България съвпадат с “детинското” поведение на Тръмп, още повече, че САЩ са единствената развита държава, с която имаме положителен търговски баланс. Само САЩ ни отпускат аванта.

Ако гледаме на САЩ като на нация, а не като владение на големите компании, то тя се изсмуква като дойна крава – и от свои, и от чужди. Проблемът е, че вимето взе да пресъхва. От 1975 г. търговията на САЩ със света е в дефицит и този дефицит все повече и повече се отваря. Миналата година той достигна 810 милиарда за стоките. Ако смятаме и услугите, спада “само” на 566 милиарда. Но под услуги се разбира патенти, лицензи, холивудските филми и т. н., чиито приходи от чужбина също хвърлят котва в офшорките. При това Китай с голямо удоволствие ги копира, без да плаща.

Ако през 50-те години половината от световното производство бе в САЩ, днес то е около 15 на сто. Най-индустриалната държава вече е Китай, и то изключително благодарение на изнесените американски заводи и технологии. Както и европейските. Какво стана например с телефоните “Ериксон”, “Нокия”, “Сименс” и така нататък? Няма ги никъде.

А компютри и ноутбуци? Забрави! Но да се върнем на САЩ, където деиндустриализацията се превръща в остър социален проблем и все повече и повече клати статуквото. Работните места в промишлеността се заменят с работа в услугите, където надниците са двойно по-ниски и липсва всякаква профсъюзна защита. За да задържи предишното си качество на живота, по-долната средна класа затъва в дългове. За пръв път новите поколения са по-бедни от своите родители. Политическите технологии, с които елитите манипулират избирателя, взеха да се изчерпват, и най-доброто доказателство е появата на самия Тръмп.

Така че ви показват Тръмп като голямо дете – да си припомним кой пръв се провикнал, че царят е гол. Едно малко дете. И сигурно възрастните са се надвесили над него укорително.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Сотир Цацаров: Общественият интерес налага незабавното публикуване на стенограмата от КСНС

След като “24 часа” зададе 3 въпроса на участниците в КСНС, Борисов, Нинова, Карадайъ отказаха да отговорят В понеделник “24 часа” зададе 3 въпроса на участниците в Консултативния съвет по национална сигурност от 8 април. Вчера получихме отговора на главния прокурор Сотир Цацаров: “Най-точна представа за начина, по който премина дебатът в КСНС,

Обадете ни се!: Западът спешно търси контакт с новия украински лидер

Служители от Европейския съюз вчера трескаво се опитваха да се свържат по телефона с новоизбрания украински президент Володимир Зеленски, а западните сили гадаят дали телевизионният комик ще се вслуша в техните призиви да продължи реформите, които, както се надяват те, ще задържат страната твърдо извън хватката на Русия.

Румен Радев няма право да крие разговора за корупцията

Три причини защо нито законът, нито моралът са на страната на президента, който засекрети стенограмата от КСНС На 8 април президентът Румен Радев свика пореден Консултативен съвет за национална сигурност, който бе посветен на темата борба с корупцията. Заседанието предизвика три прецедента. На него не бяха поканени представители на

“24 часа” с 3 въпроса за стенограмата до участниците в КСНС

След отказа на президента Румен Радев да предостави стенограмата от скандалния Консултативен съвет по национална сигурност от 8 април “24 часа” зададе три въпроса на участниците в него. Питаме ги: 1) Как премина дебатът за корупцията на КСНС, проведен на 8 април? 2) Защо интерпретациите на различните участници в съвета са различни?

Колко са избирателите? 5,75 милиона у нас и още 1 милион в чужбина

Само с активна регистрация може да се отървем от фантомите в списъците На всички избори си говорим за мъртви души и сега за европейския вот няма да ни се размине. Затова е добре веднъж завинаги да се кажат точните числа, защото с тях много се спекулира, битуват митове и легенди и някои хора имат много грешни представи.

Ще убие ли изкуственият интелект икономическия растеж в развиващия се свят?

Изкуственият интелект (ИИ) може да премахне в бъдеще милиони работни места, навреждайки на икономическия растеж в развиващи се региони като Африка. Професионалният ми път премина в международното развитие и през последните години създадох в Оксфордския университет изследователска група, която да се занимава с въздействието на внасящи радикална

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Кои са по-големите антихристи - ислямистите, некадърниците или пушачите

Изчезването на занаятчийските умения и етика е реална заплаха за нашия живот, такъв, какъвто го познаваме Тази седмица, която бе Страстната за християните, които използват за своите празници грегорианския календар, бе белязана от трагични събития. В понеделник рухна след пожар кулата на катедралата “Нотр Дам” на парижкото островче Сите.

Коментар на седмицата №1: Корнелия сърдита, в опозицията й сърдити, кандидати сърдити, но всички печелят. Вижте!

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал около 81 000 прочитания Лидерът на БСП, която прави политика на инат, получи индулгенция при загуба на евроизборите. Станишев влезе, но го натовариха с повече отговорности Може на пръв поглед да звучи като оксиморон, но БСП е найдемократичната партия.

Коментар на седмицата №2: Иво Христов още ли работи в президентството?

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал около 56 000 прочитания Интересно, ще се промени ли след дни тонът, с който звучи държавният глава Като чух в неделя, че има Иво Христов като кандидат за евродепутат на БСП, първата ми реакция беше “Евала на Нинова - колко е широко скроена!

Коментар на седмицата №3: Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 48 000 прочитания Бъдещите български евродепутати да подпишат още сега платформа на минималното съгласие Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата.

Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата. Намериха и по един кашон, в който да си съберат нещата, освобождавайки кабинета си в Страсбург. Това ми напомня за Древния Рим - за роба, чиято функция е да нашепва на триумфиращия пълководец: “Memento mori” (“Помни, че си смъртен”, от лат.

Свидетелства за цинизма

Мемоарите на Командира осветяват лошия хороскоп на цялата политическа класа Mиналата седмица българите се тълпяха по различни поводи: в Габрово вдигаха протести срещу циганите, в “Лидл” се редяха за кайма смес по 3 лева пакета, на “Позитано” 20 Нинова зрелищно наказа Станишев, подменяйки го с бившата му,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber