Кравешка демокрация

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6911495 Кравешка демокрация Кравешка демокрация www.24chasa.bg

Няма логика нашенци да преяждат с плескавици в Босилеград, а кравата беглец да се смята за бактериално оръжие

ПЕНКА не е първата крава, попаднала под ударите на безсърдечното и крайно безумно на моменти европейско законодателство. Преди 8 години нейна посестрима, нарочената за клане германка Ивон, намира пролука в ограда от бодлива тел и избира свободата в горите край кроткия град Мелдорф.

Нейната история е показателна не толкова за кравешките, колкото за човешките слабости и буквоядство. Дълго я търсят безрезултатно, докато един ден от опасения, че е подивяла, местните власти дават разрешение на ловците да стрелят на месо, ако я срещнат. Тогава медиите пощуряват като луди крави, надигат се в защита на бегълката.

Екоактивисти броят 600 евро на краваря, за да обещае, че намери ли Ивон, няма да я кара в кланицата, а ще им я заведе цяла-целеничка да си я гледат като писано яйце. “Билд” обявява награда от 100 хиляди евро за спасението й, наричат я “кравата, която иска да бъде сърна” и “героинята на лятото”. Тръгват слухове и легенди, ловец разказва, че я зърнал за миг една сутрин и прочел нещо диво в погледа й, спасила се от хеликоптер с камера за топлинно засичане, хитра била тая ми ти Ивон. Останала непреклонна дори след като завеждат в гората младия бик Ернст да я призове с гласа на любовта. Той имал дълбок баритон, собственикът му го описва като “Джордж Клуни на биковете”. Колкото и да е невероятно, всички тези неща ги пише в немските, че и в българските медии.

И това не е всичко - като приказка на братя Грим историята излиза извън пределите на Германия, стига чак до Индия, откъдето припомнят на европейските бюрократи, че кравите са свещени животни. От Абу Даби и Южна Африка съобщават за екстрасенс, който успял да се свърже с Ивон. “Говорих с нея вчера - твърди телепатът, - каза, че е добре, но не е готова да се върне. Знае, че Ернст я чака, но изпитва страх, смята, че хората ще я заключат и повече никога няма да бъде свободна.”

Най-сетне, след три месеца търсене и тюхкане, Ивон е открита да пасе кротко на една ливада и безопасно е настанена в приют. Заради огромния обществен отзвук властите отменят смъртната й присъда и най-известната крава в Германия заживява волно и щастливо.

Още тогава се чуват гласове, че май сме превърнали живота си в оруелски роман, прекаляваме с рестриктивните алинеи и параграфи, държим се като примадони, но едва в наши дни, след като Пенка извървя пътя на свободата от село Копиловци до Босилеград и обратно, въпросът за свободата на мигриращите животни стигна до върховете на ЕС. Говорителят на Европейската комисия лично обяви, че да напуснеш границите на съюза и после да се върнеш, е окей. И защо, по дяволите, да не е?

Ветеринарните норми трябва да се спазват, естествено, но на кого изобщо му е дошло на акъла да спира животните с административни разпоредби? Да не би някой да знае как се пише табела на кравешки: “Ако преминете границата, ще бъдете заклани!”? Нашите прадеди, като са водели стада на паша до Беломорието и обратно, та какво? Никой не е умрял. На всичкото отгоре зад границата Пенка отиде пак при българи. Няма здрава логика в това всеки уикенд нашенци да преяждат с плескавици в Босилеградските кръчми, а крава, пресякла границата, да се смята за потенциално бактериално оръжие.

Сърбия получи официален статут на кандидат за член на ЕС преди шест години, което означава, че спазва определени норми, адаптира законодателството си към европейското, вероятно и в частта за едрия рогат добитък се допитва до кораба майка, изобщо, стреми се да покрие всички изисквания на лелеяния съюз. Не че конкретната държава има значение, можеше да бъде Турция или Македония. Всъщност, както се изразява един наш пограничен селянин: “Ние с аркадашите си мешаме коньевете от години.”

Бюрокрацията и тунелното виждане ще ни съсипят някой ден, ще видите. Ако не бяха се надигнали медиите, Пенка щеше да иде зян за едното нищо. Само защото някога някакви си чиновници са решили, че мине ли добитък с европейски паспорт от онова дърво нататък, клане му е майката. Още Чехов го е казал: “На този, който му е чужд животът, който е неспособен да живее, не му остава нищо друго, освен да стане чиновник.” Или, ако перифразираме горепосочения говорител на ЕК: “Да живее кравешката демокрация!”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Може ли едно убийство да промени закон

Господа депутати, може би сега е моментът да покажете, че защитавате хората, а не престъпниците СЛАГАМ параф и с двете си ръце в подписката на четирите села, които защитиха в съда Димитракис Пирилис от пловдивското село Болярино. Кипърският фермер е обвинен, че на 11 май сгазил с джипа си Петър Гаджанов,

Коментар на седмицата №2: А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 112 хил. прочитания. Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев

Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има

Във всяка предизборна кампания се намират хора, които използват злоупотребата със страх, за да черпят политически дивиденти Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има. Няма конспирации, няма понятие “ювенална юстиция”, няма държавна търговия с органи. Стратегията не е разработена с чуждо финансиране и прочее.

А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев заради целувката с репортерката Дженифър Равало, по-известна като Джени Суши.

Коментар на седмицата №3: Как попаднах в „Апартаментгейт“

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал около 75 000 прочитания. Моят кум, за жалост, вече не е между живите и аз много се гордея с него, светла му памет! Нe чета жълти сайтове. Още по-малко такива, които се облизват, като чуят, че някой се е разболял от рак.

111-ото място не е вярно!

Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции

Коментар на седмицата №2 Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 78 хил. прочитания. Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората.

Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората. Не спирам да мисля за това как Бог ни е сътворил по свой образ и подобие, а ние сме си толкова чужди един на друг.

Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

“Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber