Какво означава предизвестеният край на вестник „Култура"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6911340 Какво означава предизвестеният край на вестник „Култура" Какво означава предизвестеният край на вестник „Култура" www.24chasa.bg
Юлияна Методиева. Снимка личен профил във Фейсбук

Не знам какво означава предизвестеният край на вестник „Култура“, както ни уведомяват вече трети месец редакторите му! Може ли да сме сигурни кога ще настъпи последният ден за един вестник! Когато свършат парите за издаването му ли? Или когато му свършат читателите? Убедена съм, че е второто.

Има няколко начина да ликвидираш идентичността на градския човек от малкоголямата София, по поетичния новоезик на опакия Ани Илков. Първо, да му премахнат улица „Раковски“, с нейните театри и бохемски кръчми и ги заменят с „маркови“ заведения. Да се затвори завинаги в Софийския университет епичното място „Яйцето“, с неговата памет за дискусии на ненавременни интелектуалци и любими за студентите преподаватели по философия и история. Да фалират книжарничките „Нисим“ или „Български книжици“, с неподходящо ниските им цени за не-комерсиална литература. Арт-кафенето „Timeless“ да се засенчи напълно от лоби бара на баровския съседен хотел. Малките галерии по уличките между „Дондуков“,“Денкоглу“и „Иван Шишман“ да отстъпят окончателно на изложбите на Квадрат 500, а парка „Борисова градина“да се превърне необратимо в място за летни шоу програми. Може и за шоу от сутрин до вечер.

В градската ни идентичност е вградена „Култура“. С нейните елегантни противостояния на баналното. С чувствителността си към хубавия език, при това такава,че класиците да й завидят. Сериозно говоря: в „Култура“ има текстове на български автори, от които автограф би поискал самият Пенчо Славейков! На световното рали по модерност, новаторски интерпретации и глобалност, „Култура“ е неизменен победител. Незнаещите този факт са извън огромния кръг от ценителите му!

Статиите във вестника, редовни като годишните сезони, неотменими като утрото и залеза, свежи като морски вятър, скандални като Джони Деп и миротворни със знанието си подобно всички философи на света, СА българско културно наследство! Един министър на културата трябва да знае това. Ако го знае, не трябва да допусне нотките на сбогуване и предизвестяване на края на „Култура“ и оставащите само още 7 броя на вестника. Ако не го знае, значи ни е сполетяла голяма беда! Ние, столичаните, софиянците, колегите от вестници, сайтове , телевизии и радиа, сме избрали правителство, което пък е избрало министър на културата, който е избрал нехайно да погребе най-добрия вестник на Духа!

Възможно ли е господата от бизнеса, подобно банкера Светослав Божилов, спонсорирал 10 години вестник „Култура, да определят друга цел, освен парите и печалбата? Може ли като онези български възрожденци да отделят част от приходите си, за да съществува „Култура“? За Вестника, който над половин век създава пространство за необичайно умни автори и за необичайно верни читатели, с онази тяхна нестихваща потребност да бъдат възвисявани седмично с неговите текстове?

Вероятно – не. Този отрицателен отговор е диагноза на разрушените обществени пропорции. На непоносим и необратим разлом в обществото. На кресливи, доходоносни и зрелищни приоритети, родени от утробата на осъдената от хората на културата госпожа Пазар. Госпожо, до гуша сте ни дошла, повярвайте ни!

Тогава? Не е ли време за нас, последователните в любовта си към литературата, театъра, киното и изобразителното изкуство, ние, устойчиво професионалните, с красивата претенция за етос, джентълменски скроените, да спасим вестник Култура!

Как ли?

Стойността на спасителната идея няма да бъде пресметната в координатната система на парите и доходите. Тя обаче със сигурност ще донесе принадена стойност и абсолютна печалба в духовната карта на малкоголямата София, на колегиалната солидарност. Имаме приятели с опит как става това. Този път ще бъде последен за екипа на вестник „Култура“, преминавал през кризите и оцелявал въпреки тях. Ако не го направим, ще останем духовно оголели, сред острова на лакомото консуматорство и убийствената жълтевина на масовото битие-без-култура.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Радеви в Бъкингамския дворец - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Визитата на Путин в Узбекистан ще затвърди сближаването между Москва и Ташкент

Президентът Владимир Путин заминава в четвъртък за Узбекистан на посещение, което се очаква да затвърди икономическото сближаване между Русия и тази бивша съветска република в Централна Азия две години след смъртта на авторитарния узбекистански лидер Ислам Каримов. Споразумения на стойност 20 милиарда долара се предвижда да бъдат подписани във

Местното сътрудничество - силен тласък на механизма 16+1

Четвъртата среща на местните лидери на Китай и страните от ЦИЕ (т.нар. сътрудничество 16+1) ще се проведе този уикенд в София Tова е поредното важно мероприятие, на което България отново ще е домакин след тазгодишната 7-а среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източва Европа (ЦИЕ).

Трябва да потърсим отговорност за поведението на Саудитска Арабия

През 80-те и 90-те години на миналия век либийският лидер Муамар Кадафи разви навика да открива и убива критиците си в чужбина. Това донесе на страната му статута на неблагонадеждна държава. Този път обаче виновникът е Саудитска Арабия, отколешен съюзник на САЩ и важна част от близкоизточната политика на администрацията на Тръмп.

Баща: Момчето ми спаси 4-ма със смъртта си, убиецът му беше на бал и ще става студент

Един баща, изгубил нелепо сина си, пометен на тротоар заедно с приятел, написа до медиите след условна присъда за 18-годишния шофьор убиец: Моето момче спаси четирима след смъртта си, убиецът му отпразнува бала си и ще става студент "Аз съм Янко Енев от Горна Оряховица - обикновен, тих и скромен български родител.

Коментар на седмицата №1: Пошло и плитко, Елена Йончева!

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 105 хил. прочитания. Смешен и лицемерен плач на Елена Йончева днес цял ден по българските институции. Още от сутринта по бТВ бившата (подчертавам това) журналистка продължава с опитите си да подронва доверието в тях.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Коментар на седмицата №2: Виктория, черният лебед Северин и “расистът Зюмбюлев”

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2  и е събрал над 82 хил. прочитания. Всеки, който не повтаряше рекламната теза на сайта “Биволъ”, че русенската журналистка е убита заради тяхното разследване за “Джи Пи Груп”, бе руган мощно. Кого обслужва това заслепяване,

Коментар на седмицата №3: Разследването за убийството на Виктория - видях екипна работа, спестих ужасяващи детайли

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 63 хил. прочитания. Да познаеш калъф за телефон, показва отдаденост по случая Разследването на това брутално убийство и изнасилване минаха като пред очите ми. От първия момент с колегите ми следихме всичко,

Данаил Кирилов: Не може да се върне смъртното наказание, този дебат не бива да се подхваща

Но има начин наказанието да стане реципрочно на тежестта на нарушенията Не може да смятаме, че смъртното наказание ще се върне - дори за най-тежките престъпления, при които е проявена изключителна жестокост. Но в наказателната политика и на България, и на ЕС има възможност наказанието да се определи да бъде реципрочно на тежестта на нарушенията.

Има начин да въведем смъртно наказание въпреки ЕС - да направим референдум!

Както каза Орбан: законът не е писан от Господ, а от хора, значи може да бъде променен В България се надигат настроения за връщане на смъртното наказание. Общественото мнение се фокусира върху жестокостта, с която е извършено убийството на Виктория Маринова. За референдум дали да се върне наказанието призовават хора в социалните мрежи.

Крум Зарков: Референдум за смъртното наказние? Правно невъзможен е

Референдум за връщане на смъртното наказание е правно невъзможен, политически може да бъде определен като популистки, а в социален аспект и търсене на по-сериозно наказание няма да доведе до нищо. Правно невъзможен е, защото България през 1999 г. е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека,

Росен Димов: Смъртното наказание означава, че обществото се отказва от превъзпитание и посяга към отмъщение

В България се надигат настроения за връщане на смъртното наказание.  Общественото мнение се фокусира върху жестокостта, с която е извършено убийството на Виктория Маринова. За референдум дали да се върне наказанието призовават хора в социалните мрежи.  Възможно ли е това - “24 часа” попита експерти, политици,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber