Десислава Кръстева: Защитата на данните е важна, защото всеки бизнес ги ползва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6909416 Десислава Кръстева: Защитата на данните е важна, защото всеки бизнес ги ползва Десислава Кръстева: Защитата на данните е важна, защото всеки бизнес ги ползва www.24chasa.bg
Десислава Кръстева

Защитата на данните е важна, защото всеки бизнес ги ползва

Не очаквам да се стигне до максималните глоби, казва адвокатката, съдружник в адвокатско дружество “Димитров, Петров и Ко.” и старши правен експерт във фондация “Право и интернет”

- Защо се наложи въвеждането на нов регламент за защита на личните данни, адвокат Кръстева?

- GDPR е една от най-големите реформи на европейското законодателство през последните години. Причините за реформата са няколко. Досегашната директива е остаряла вече, тя е от 1995 г. и не отговаря на съвременното развитие на технологиите. Амбицията на европейските институции е да разпрострат действието на този регламент и върху организации, които не са установени в Европейския съюз, но предлагат стоки и услуги на територията му.

Те са насочени най-вече към високотехнологични онлайн услуги, които генерират приходи въз основа на обработването на данни на европейски граждани.

Важно е и

засилването на

защитата на

гражданите,

тъй като с развитието на технологиите възникват все повече и различни рискове за защита на данните.

Санкциите са толкова по-високи от сегашните, за да обхванат всички мащабни бизнеси. Смята се, че международният ефект, който се цели, няма как да бъде постигнат чрез санкции от локален характер. Това са основните доводи на европейския законодател.

- Влизането в сила на регламента сякаш предизвика паника сред бизнеса у нас.

- Паниката или хаосът не се дължат на самия GDPR. Голяма част от причините за тях всъщност са изисквания, които и досега са били налице, но до момента на тях се е гледало не толкова сериозно. Няма организация, която да не обработва лични данни.

В този момент редица организации, които дълги години са обработвали лични данни, предприемат по-съществени действия, за да се съобразят с изискванията.

- Може би големият размер на глобите също е притеснил компаниите. Има ли опасност да се налагат несъразмерни санкции спрямо оборотите например?

- Не мисля, че има такава опасност. Заложените в регламента максимални размери не са санкциите, които обичайно ще бъдат налагани. И сега размерът на санкциите в България за малък или среден бизнес е доста висок -

между 10 000 и

100 хил. лв. за

едно нарушение

Можеше и да се натрупват.

Санкциите ще бъдат налагани пропорционално - спрямо нарушението, мащаба на организацията и има въведени много критерии, на чиято база ще се налагат тези санкции. Не очаквам да видим глоба в максимален размер не само в България, а изобщо в рамките на ЕС, освен в извънредни случаи, при драстично и мащабно нарушение от голяма организация като банка или международен интернет гигант.

- Подготвен ли е българският бизнес за тези изисквания?

- Голяма част от компаниите до момента се подготвяха или сега започват да се готвят за изисквания, които са били приложими към него повече от 15 г. Много организации тепърва започват, изобщо не са готови. Други, които са били в съответствие с предишните изисквания, също имат какво да допълват. Привеждането в съответствие с регламента не е еднократен акт, а постоянен процес.

Очаквам, че в бъдеще българският бизнес ще продължи да полага грижи в тази посока. Не мисля, че е по-зле подготвен, отколкото организации от други държави в ЕС. Мога да го кажа от опит. Голяма част от работата ми е за чуждестранни компании и опитът ми досега сочи, че няма голямо разминаване в нивото на готовност в България и в други страни от ЕС.

Евентуално по-напред са само в Германия и Австрия. В Германия регулаторът винаги е бил изключително строг, правилата са били много по-завишени и до момента. За тях защитата на личните данни е станала част от задължителните неща, които прави всеки един бизнес. В останалата част от ЕС организациите продължават да се привеждат в съответствие.

- Възникна ли нова индустрия за консултантите с идването на регламента?

- Наблюдава се подобно явление. Започвайки от това, че материята, особено в България, беше по-непопулярна, нямаше търсене на такъв тип услуги на нашия пазар. Експертите не са чак толкова добре подготвени. Наред с това се появиха, бих казала, неморални практики на представяне на определен продукт, стока или услуга на нещо, което е задължително да бъде закупено или извършено, за да си в съответствие. Имахме случай, когато в болница бяха ходили консултанти, които заявили, че не трябва да ползват обичайните си правни консултанти, защото регламентът забранява те да ги консултират по въпроса за защита на личните данни. Или представянето като задължително на извършването на пълен одит. Това е нещо препоръчително, особено в големите компании, но не е задължително изискване на регламента. Нужно е да се информираме и да знаем, че универсално решение няма.

- За какво да внимават гражданите?

- Те нямат повод за притеснение, регламентът засилва правата и защитата им. Когато се говори за защита, трябва да се знае, че защита на личните данни не означава забрана те да бъдат събирани. Трябва да се преценява дали за лицето, което ги иска, е необходимо да ги получи. Със сигурност работодателите им могат и трябва да обработват личните им данни.

- Но не всеки има право да ни иска личната карта и да я снима например.

- Българската Комисия за защита на личните данни има практика, в която допуска заснемането на документ за самоличност, когато това е предвидено по закон. Основен такъв е Законът за мерките срещу изпирането на пари. В него влизат банки, фирми за бързи кредити, нотариуси, когато изповядват сделки, и т.н. Те нямат право да обслужат клиент, който преди това не е бил идентифициран. Но от години е ясно, че не е законосъобразно някой да задържа личната ни карта като гаранция. Регламентът дава на гражданите правото на информация. То се състои в това, когато техни лични данни се събират, администраторът да им предостави информация за какво са необходими, на какво основание и да им разясни техните права. Така те могат да разпознаят дали срещу тях стои администратор, който е подготвен и ще защитава добре личните им данни.

CV

Адв. Десислава Кръстева завършва право в СУ “Св. Климент Охридски” през 2003 г. От 15 г. специализира в областите защита на личните данни, право на информационните и комуникационни технологии и телекомуникационно право. Тя е сертифициран професионалист по защита на личните данни за Европа (Certified Information Privacy Professional/ Europe (CIPP/E)) и сертифициран мениджър по управление на защитата на личните данни Certified Information Privacy Manager (CIPM) от Международната асоциация на професионалистите по лични данни (IAPP)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Владо Пенев: На 60 г. не се страхувам и не остарявам

Който го е гледал в образ - дали на малкия екран, на театрална сцена или на кино, се е уверил, че Владо Пенев е един от най-талантливите български актьори днес. Така че за никого не е чудно, че именно с нова роля в премиерна постановка той решава да отбележи 60-ия си рожден ден на 24 октомври. Избира това да е “Бащата” - една от хитовите

Катя Близнакова: Ако и следващото гадже ме набие, пак ще напиша песен

Мислеха, че Венци ми пише текстовете. А аз правех и за Жоро Христов, казва певицата пред КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Кое те вдъхнови за нова песен, Кате? След дни правиш премиера на “Никого не моля за любов”. - Написах я, когато вече бях готова отново да се върна към живота след една разрушителна, голяма грешка, която допуснах.

Димитър Радев: Влизането в банковия съюз и валутния механизъм няма да промени съществуващия паричен режим

Промяна ще има едва след приемането ни в еврозоната, но и тя няма да доведе до освобождаване на резервите, казва управителят на БНБ И още акценти: Ръстът на кредитирането е добър за икономиката, но увеличава кредитния риск, който ще се прояви при промяна на икономическата ситуация Подготвихме предложение за законодателни промени за налагане,

Хасан Адемов: 16 000 души повярваха, че ще падне таванът на пенсиите, и загубиха по над 32 хил. лв.

148 хил. ще трябва да плащат по-високи осигуровки заради сговора на правителството и синдикатите - Г-н Адемов, как приемате разбирателството между правителството и синдикатите да се отмени падането на тавана върху пенсиите и той да остане реално завинаги? - Съвсем нормално е правителството и синдикатите да преговарят на тема промяна в заплатите

Милутин Фолич: Винаги ще има 5% хейтъри, но София се променя към добро

И в Белград имаше протести срещу пешеходните зони, но сега хората ми казват: “Страхотно е”, казва в интервю главният архитект на Белград - Арх. Фолич, в София сте по покана на главния архитект Здравко Здравков, за да говорите за градските трансформации. Какви трансформации текат в Белград и какви са общите проблеми пред двете столици?

Владимир Житенски: Чадърът над “Джи Пи Груп” са 2000 български строители

Има ли разследващи органи, които могат да разследват “разследващите журналисти” на базата на техните лъжи, каза Владимир Житенски изпълнителен директор на “Джи Пи Груп” - Г-н Житенски, имате ли врагове? - Има един сериал, който е световен хит - “Игра на тронове”. Тук разиграваме балканския му вариант с привкус на западен вятър.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Хасан Азис: Управлението на Кърджали изисква познаване на душевността на хората

Търсим знаковите послания, които ни събират и правят по-силни и единни. Това е част от нашия общ начин на живот, казва кметът на града Много важно за града е едно начинание, което ще продължим - общият курбан за здраве и берекет Общината е на първо място по инвестиция на ученик - Г-н Азис, вие сте кмет вече четвърти мандат.

Владимир Москов: През 2019 г. започваме строежа на 30 социални жилища и ремонт на културния дом

Осигуряваме жилища на лекари, които искат да работят в нашата болница, казва кметът на Гоце Делчев Парадокс е, че обезлюдени села в други райони получават финансиране и се изгражда инфраструктура, а там няма хора. При нас селата са големи, с млади семейства и деца, а не се отпускат средства за облагородяването им - Г-н Москов,

Проф. Пламен Павлов: Абсурд е да делим историята си с Македония, тя е обща!

Когато има политическа воля за разбирателство, някой се опитва да ни влиза с бутоните напред, казва историкът - Проф. Павлов, трябва ли нещо да се промени в учебниците по история по отношение на Македония? - Такова съобщение излезе в македонски медии във връзка с искане на техни представители в двустранната комисия за изясняване на историческите

Георги Пирински: Ако една силна Нинова няма широка подкрепа в партията, това е началничество

Още акценти от интервюто с евродепутата от БСП: Заобикалянето на Националния съвет с решението за “Дума” премина червената линия на еднолични решения без мотиви Не мога да си представя какъв мисловен процес е довел до изявление, с което казусът “Дума” се обвърза с този за Гергов Свръхстранно е мълчанието и на БСП, и на управляващите за това,

Инж. Методи Чимев: Ремонтите решават проблема с ВиК за 20 години напред

С нов проект ще въведем електронно управление на градския транспорт, казва кметът на Дупница Бъдещето на общината е в развитието на туризма Ще се кандидатирам за трети мандат. Разбира се, последната дума имат жителите на града - Г-н Чимев, строителната инвазия не е подминала и Дупница. По какви проекти работите в момента?

Проф. Георги Михайлов: 25-те млн. лв. дългове на онкохематологията са от предишния екип, аз ги намалих

Заварих близо 25 млн. лв. задължения, когато станах директор. След вътрешна проверка прекратих всички неизгодни договори, казва депутатът от БСП - Проф. Михайлов, в какво състояние заварихте Националната болница за лечение на хематологични заболявания, когато поехте ръководството ѝ? - Заварих болницата с близо 25 млн. лв. задължения.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber