Мартин Вечев: Работя по трето поколение изкуствен интелект, трябва да е безгрешен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6908897 Мартин Вечев: Работя по трето поколение изкуствен интелект, трябва да е безгрешен Мартин Вечев: Работя по трето поколение изкуствен интелект, трябва да е безгрешен www.24chasa.bg

Все повече ще изчезват професиите в които има повтаряемост на процесите, липса на креативност, казва професорът от университета в Цюрих

40-годишният българин Мартин Вечев е професор по компютърни науки в Швейцарския федерален институт по технологии (ETH) в Цюрих, който работи по нови методи трасиращи пътя към трето поколение изкуствен интелект. Неотдавна Вечев участва във важна среща с депутатите от Европейския парламент, заедно с трима Нобелови лауреати и още 23 водещи учени, финансирани от Европейския научноизследователски съвет.  В срещата участва и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Темата бе инвестирането в млади учени и ролята на инициативи като Европейския научноизследователски съвет и програми като Хоризонт 2020 за бъдещето на Европа.

През 2009 г. 32-годишният тогава Мартин Вечев получи наградата "Джон Атанасов" за високи постижения в областта на информатиката и информационните технологии. Възпитаникът  на Софийската математическа гимназия е създал програми, които проверяват абсолютно точно определени системи дали работят вярно или не. Именно тези програми се използват в следващото поколение американски военни кораби, които ще са на въоръжение в армията на САЩ през 2050 г.

Освен стартов грант от Европейския научноизследователски съвет и наградата Джон Атанасов постиженията на Мартин Вечев са получили още редица престижни награди, включително, Googlе и Facebook Faculty Awards, IBM Extraordinary Accomplishment Award и много други. Той е съосновател на две старт-ъп компании: DeepCode.ai, която разработва продукти в областта на изкуствения интелект, и ChainSecurity, която създава системи осигуряващи сигурността в блокчейн.

Мартин Вечев (крайният вдясно) в Европейския парламент в Страсбург.

- Г-н  Вечев, през 2009 г. ви беше връчена наградата Джон Атанасов за високи постижения в областта на информатиката и информационните технологии. Какви по-важни събития последваха в живота ви в следващите 9 години досега?

- През 2009 г. работих в изследователския център на IBM - T.J. Watson в Ню Йорк. Бях там до края на 2011 г., след което в началото на 2012 г.  се преместих в Европа и в момента съм професор в Швейцарския федерален институт по технологии (ETH Zurich) в Цюрих. Тук ръководя научна група която работи в сферата на изкуствения интелект, като целта е да направим тези системи по-добри, по-сигурни и по-надеждни. Работата ни по тази тема е получила редица награди, като например тази от Европейския научноизследователски съвет (ERC Grant, 1.5 милион евро) а също и от фирми като Google, Facebook и  други. Миналата седмица говорих по тази тема и в Европейския парламент тъй като тя е от важно значение за обществото.

- Как стана така, че избрахте Цюрих за ваша нова постоянна дестинация? 

- Имах възможност да остана в САЩ, както в изследователския център така и в големи университети от които имах предложения, но предпочетох да се върна в Европа. Техническият университет в Цюрих е един от най-силните – той е в първите 10 в света по отношение на информатиката и e пръв Европа. Тук има и отлично финансиране за науката, тъй като тя е приоритет на държавата. Европейският начин на живот ми допада повече, а и съм по-близо до България, което е важно за мен. 

- Според актуалната ви визитка сега вие разработвате нови методи, очертаващи пътя към трето поколение изкуствен интелект. Обяснете ни какво означава трето поколение и защо е важно Европа да има водеща роля в тази област? 

- Грубо казано трето поколение означава системи, при които може да се обясни защо изкуственият интелект взема дадено решение и че прави точно това което трябва да прави. Сегашните системи с изкуствен интелект са базирани на обучаване на модели с помощта на големи обеми данни. При тях обаче проблемът е, че те са като черни кутии – дори когато вземат полезни решения, не може да се разбере защо го правят. Идеята на третото поколение системи с изкуствен интелект е да вземе най-доброто от първото поколение, което работи на базата на правилата и логиката но където вземаните решения са сравнително прозрачни и може да се обяснят. Тези методи обаче не са оптимални когато трябва да се моделира реалния свят който е сложен и не може да се опише с точни правила. Това е един от проблемите които системите от второ поколение изкуствен интелект се опитват да решат, например чрез самообучението от много примери и големи обеми данни. По този начин те могат да се научат да разпознават пътен знак, автомобил, човек и т.н. Въпреки че са по-ефективни за такива задачи, тези системи не са прозрачни и е много трудно да се разбере как и защо вземат дадено решение а също и да се докаже че няма да взимат неправилни решения или такива които да застрашат сигурността на хората. Идеята на третото поколение изкуствен интелект е да обедини предимствата на предишните две, като реши в голяма степен проблемите при тях и ги направи по-прозрачни, по-отговорни и съответно по-добре управляеми и сигурни. Като цяло, това е едно от главните направления по което работим. 

- Какво се очаква да дадат разработките от трето поколение изкуствен интелект в области като енергетика, транспорт,комуникационни технологии? Каква, според вас ще бъде ролята на социалните мрежи в този процес? 

- Третото поколение изкуствен интелект трябва да реши големите проблеми, които има пред предишните две поколения изкуствен интелект, които навлизат вече повсеместно в живота. Например при автоматизирането на шофирането – там изкуственият интелект взима решения които могат да застрашат живота на хората.  Ако не може да се гарантира поведението на колата единствено в правилна посока, трудно някой ще повярва в безопасността на тези системи, постоянно ще има страх от катастрофи. Колкото повече навлиза изкуственият интелект в критични за човека сфери, толкова по-важно става да можем да контролираме начина по-който тези системи взимат решения и да търсим отговорност от тях. А при социалните мрежи, там има различни проблеми но единият важен момент е прозрачността на данните. Големите корпорации не са склонни да отворят данните за обработка с изкуствен интелект, а в данните има важна информация която определя какво прави системата по нататък.

От друга страна, навлизането на изкуствения интелект със сигурност ще предизвика изчезването или намаляването на определени професии, но това е ставало и преди по време на автоматизация: едни професии изчезват а други се създават. Все повече ще изчезват професиите в които има повтаряемост на процесите, липса на креативност и където е по-лесно да се съберат данни. По тази причина образованието трябва да наблегне на развиване на креативността и други способности които са по трудни за машините. И разбира се как да работим с тези системи така че да подобрим качеството на живота и работата си.

- Все повече разработки, базирани на изкуствен интелект, се прилагат и в медийната индустрия. Запознат ли сте с тенденциите в този сектор и към какво, според вас, трябва да се насочат медиите, за да си осигурят устойчив модел на развитие в новите времена? 

- Да, вече има издания, които използват изкуствен интелект за генериране на част от публикациите – там където има повтаряемост на събитията и динамиката идва само от нови потоци данни - при прогнозата за времето, при спортни събития, при определени финансови материали и др. При креативните статии обаче това по-трудно би могло да стане – затова медиите трябва да инвестират в тази посока. Дори при медиите обаче чрез изкуствен интелект и машинно самообучение може да се автоматизират до 60-70% от процесите – за да могат журналистите да се фокусират върху креативните неща, които предизвикват интереса на аудиторията – реално това не е в бъдещето, вече се случват тези неща. 

- „24 часа” спечели финансиране  от Google за създаване на иновативна новинарска платформа, имаме и втори проект, с който кандидатстваме в сферата на изкуствения интелект. Това ли е правилният път за развитие на медиите? 

- Да, за вас медиите ще става все по-важна възможността за събиране и обработка на големи обеми данни, за да може потребителите ви да получават все повече персонализирана информация от която наистина се интересуват и имат нужда. 

- Вашият проектът "BIGCODE бе награден със стартов грант от Европейския научноизследователски съвет през 2015 г. Така създадохте старт-ъпа DeepCode.ai. Кажете каква е неговата функция и как се развива до момента? 

- DeepCode.ai е изкуствен интелект система която помага да се създават програми. Тя е нещо подобно на Grammarly – докато пишеш, ти посочва грешки или ти предлага как даден израз би звучал по-добре. Нашата система е аналогична, но за писане на програмен код: системата може да посочи как да се направи програмата по-правилна, по-сигурна, по-бърза и по-четима. Така че, чрез изкуствен интелект, DeepCode помaга на софтуерните хора и фирми да намалят разходите за тези дейности и да произвеждат по качествени продукти.

Към DeepCode има много голям интерес, защото е първият подобен на пазара, а преди месец DeepCode спечели и финансиране за около 1 милион франка. Бих искал да посоча че Главния технически директор на DeepCode.ai e д-р Веселин Райчев, който завърши докторат в ETH и също спечели наградата „Джон Атанасов” преди две години, а изпълнителният директор е Борис Паскалев. DeepCode е създаден от нас тримата. Всъщност с Веселин сме учили в Софийската Математическа Гимназия (СМГ), но по различно време.

- Имате и втори стартъп, ChainSecurity, която се занимава със сигурността в блокчейн. 

- Да, там сме създали нова автоматизирана система която да проверява дали умните програми (така нарачените smart contracts), които работят рърху блокчейна (например Ethereum, HyperLedger Fabric), са сертифицирани от гледна точка на сигурността.  Това е важно, защото там грешките струват милиони долари. Нашата система автоматично доказва че програмата няма такива грешки. ChainSecurity има различни клиенти и партньори, от такива които се занимават с ICO до големи организации. Фирмата се занимава и с други дейности около blockchain, например нови методи за осигуряване на сигурността на данните и т.н.

- Имахте идея да направите научен център по информатика в България още 2009 и там да работят и да се създават учени от световна класа, като вас. Актуална ли е още тя и има ли новини, свързани конкретно с България? 

- Да, тази идея продължава да е актуална и това е цел по която работим. Накратко, за да може България да бъде водеща високо технологична държава, трябва да има общо съгласие за правилната концепция. На първо място това означава че изследователската дейност и науката трябва да са приоритет за държавата, нещо което се знае добре по света.

Специално в информатиката, тази дейност, правилно развита с подходящите хора, води до създаването на цяла еко-система от университети и центрове където се прави наука, където се обучават хора (докторанти, магистри, бакалаври) както на фундаментални така и на практически знания и където  постоянно се създават както високо технологични стартъпи и фирми, така и следващо поколение идеи, които в крайна сметка диктуват как се променя света. Например, двата стартъпа за които говорихме са вече част от тази еко-система тук но те са само една част от това което правим. Обикновенно, такива еко-системи привличат и най-големите и силни фирми и изследователски центрове в света които отварят врати на такива места с цел да работят с хората които са в екосистемата (професори, студенти, инженери и други). Това разбира се също помага тази екосистема да запазва добър баланс между науката и бизнеса. Всичко това води до привличане на големи инвестиции, на много силни учени, което в крайна сметка помага да се формира икономиката на държавата. Тоест, тези инвестиции се връщат многократно.

В България в момента такава еко система липсва по ред причини. Например, много хора имат грешна представа за науката като нещо което е отделно от реалния свят или просто нямат информация за това как наистина работят такива екосистеми.  

Като цяло, аз смятам че такава еко-система е особено важна за България понеже ние сме малка държава и трябва да наблегнем много силно на качеството а не на количеството.  Ние имаме традиции в точните науки, силни училища до 12-а клас, като СМГ например, а също и хора които имат желание да работят в тази насока. Това е нещото което искаме да спомогнем да стане в България, и на срещата в Европейския съюз говорих с различни хора именно по тази тема, така че тя да може лека полека да се осъществи по-скоро.  

- Известни учени, включително Стивън Хокинг, предупреждаваха, че разработките при изкуственият интелект може да донесат както големи ползи, така и опасности. Споделяте ли това мнение и как, според вас, опасностите могат да бъдат избегнати и преодолени

- Така е, но въпреки че в сферата на изкуственият интелект има голям напредък последните 10 години, тя все още е далече от това което биха искали хората и от това което често се рекламира и пише по медиите.

Едно от нещата, върху които се работи активно (и ние работим), е така нареченият всеобщ изкуствен интелект (AGI - Artificial General Intellgience)  – идеята е той да обедини, подобно на човешкия мозък, всички видове интелект. В момента имаме системи за различни видове изкуствен интелект – за превеждане на езици, за отсяване на спам, за управление на автомобил и т.н., но всички те действат отделно едни спрямо други. Идеята на AGI е да ги обедини в една система – нещо, което ще стане един ден. И тогава изкуственият интелект ще бъде съвсем близо до живота на хората и ще бъде полезен за много неща. А опасността от изкуственият интелект се състои именно във възможностите той да допуска грешки, които могат да доведат до големи проблеми и щети. Ето защо е много важно системите, които създават изкуствен интелект, да бъдат отворени и сертифицирани, тоест да бъде доказано, че тези системи не могат да допускат грешки. Това е и една от основните теми която беше засегната от френския президент Макрон преди месец и в която Франция смята да инвестира близо 2 милиарда евро.

- Как живеете в личен план, извън работата, има ли новини?

Съпругата ми Ангелина е българка. Имаме две деца, Виктор на 11 години и Александра на 6. Мисля, че добре вървят нещата в личен план. За разлика от много хора които са напуснали България и нямат интерес към нея, ние поддържаме силна връзка с България. Връщаме се често, тъй като там имаме семейство, приятели и контакти във различни сфери в обществото: изкуството, спорта, бизнеса, информационните технологии, университети и други.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Николай Димитров: Промените в Несебър са видими и ярки, за мен най-важна е оценката на хората

Не само градът, а и съставните селища са живи и многолюдни, казва кметът на Несебър  Държа на проектите с директно отношение към подобряване на жизнените условия в общината Административното ръководство се старае да предоставя максимално качествени и достъпни услуги независимо от финансовия ресурс - Г-н Димитров,

Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония - Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България? - За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber