Македония: след името, ще бъдат преразгледани учебниците по история

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6906976 Македония: след името, ще бъдат преразгледани учебниците по история Македония: след името, ще бъдат преразгледани учебниците по история www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Античните македонци се хранели седнали, докато гърците го правели легнали, Александър Велики подчинил елините: учебниците по история в Македония градят национално повествование, което ще бъде по-трудно да се промени, отколкото името на страната.

От четвърт век Атина отказва на малката си съседка правото да се нарича "Македония", както се нарича северната гръцка област.

Тя установи кражба на историческото наследство на античните царе Александър Велики и Филип Македонски, което прикривало амбиции за териториална експазния.

Двете страни изглежда стигнаха до точката на разрешаване на спора за името и страната може скоро да стане "Горна Македония".

В Македония обаче помирението преминава също през преразглеждане на националната история, така както е наложена от образованието. За някои от родителите на ученици македонците не са славяни, а произхождат директно от Филип и Александър.

От купищата играчки, които задръстват тавана на семейната му къща близо до Скопие, 65-годишният пенсиониран механик Никола Цветкоски изважда "Легендата за антична Македония". С тази дебела червена книга, публикувана две години след обявяването на независимостта от 1991 г. от местния политик Васил Тупурковски, "обществото ни казва, че всичко, което сме учили досега, вече не е вярно", констатира той.

"Изненадващо училищата настояха учениците да купуват тази книга", се възмущава мъжът, израснал по време на комунистическия режим на Тито, когато е възхвалявана общата югославска идентичност. Александър Велики и баща му по онова време са били забравени от програмите за обучение.

Според историка Тодор Чепреганов краят на Югославия води до "възраждане на националния романтизъм" в Македония, останала извън конфликтите в бивша Югославия.

Този процес се задълбочи силно при управлението от 2006 до 2016 г. на десния националист Никола Груевски.

В изданието от 2011 г. за шести клас, децата на 11 и 12 години учат в главата, посветена на "Македонската държава по времето на Филип" как той, след илирите, панонците и траките, е "подчинил елинските колонии".

Що се отнася до сина му "Александър Македонски", той "успя да победи /гърците/, принуждавайки ги да признаят неговата власт", докато те се опитвали да "отхвърлят македонското управление".

Авторите на същото произведение проверяват знанията на учениците: "Знаете ли, че македонците са се хранели седнали, докато римляните и гърците са го правели легнали?", "Знаете ли, че македонските жени са имали същите права като мъжете и че само ръководителите са можели да имат няколко съпруги?"

Висшето образование също не е пощадено. Учебник по археология на университета в Щип от 2010 г. описва "антична Македония" като "район на Балканите, където властват македонците, а не като част от Гърция".

Според 59-годишния учител Дамян Тодоровски от Битоля, "всички учебници, одобрени след 2006 г., служат за систематично изпиране на мозъци, а не за образование".

"До 1945 г. не е имало македонска държава. Какво се говори? Не искам детето ми да бъде индоктринирано с национализъм и фалшива история", се възмущава 40-годишната майка Соня Траяновска.

Няколко месеца след идването си на власт, през септември социалдемократите /СДСМ/ на премиера Зоран Заев обещаха пълна ревизия на учебниците.

"Не може да се налага априори омраза на децата ни, особено срещу съседите ни", казва отговарящият за просветата в СДСМ Петър Атанасов.

"Това обаче трябва да бъде поправено от експерти и професори, не от политици", добави той.

Новата промяна на курса трябва да бъде приета преди всичко от преподавателите, особено от най-младите.

"Ще отнеме вечност, за да се справим с щетите", въздъхва 87-годишната пенсионирана преподавателка по история Мария Вескова.

Младата й 28-годишна колега Наташа, която не иска да бъде цитирано цялото й име, се безпокои: "Не разбирам защо трябва да се срамуваме от това, което сме. Александър е македонец. И ние сме тероризирани когато го казваме, защото това нервира гърците".

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Жени, пазете се! Нов случай “Виктория” е неизбежен

В Лондон призоваха жените да не носят слушалки на улицата, за да са нащрек Росица, Христина, Яна, Виктория... Всички те умряха от насилие. Техните случаи придобиха известност, но има още десетки. Млади момичета, жени, които си отиват от този свят изнасилени и убити. Травмата за обществото е голяма.

Инфлацията носи риск от балон на пазара на имоти

Последният месец постави нов няколкогодишен рекорд на инфлацията в България. През септември общият ръст на ценовото равнище достигна 3,6% спрямо година по-рано, което е най-високата отчетена стойност на инфлацията от март 2013 г. досега, т.е. за пет години и половина. Този ръст на цените със сигурност не е непознат в новата българска история,

Брекзит и законът на Мърфи

Политическата ситуация в Лондон е непредвидима и объркана “Ако нещо може да се обърка, то ще се обърка" - това гласи законът на Мърфи. Затова и в последния рунд преговорите за Брекзит се провалиха. Това беше най-кратката среща на върха за всички времена. Те се поздравиха, вечеряха заедно и се разделиха. На срещата не се случи почти нищо.

Оставката на Кодзиас и политическият цинизъм на Ципрас

Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас подаде оставка в знак на протест против дяснопопулисткия партньор в правителството. Застрашен ли е сега компромисът с Р Македония в спора за името? Преди да замине за срещата на върха на ЕС в Брюксел премиерът Алексис Ципрас заяви, че е приел оставката на министъра на външните работи с "болка в

Намалена присъда за убийство при признаване на вина - да, но не и за хванат на място и закован от ДНК

Осъжданите да се споразумяват само за ефективни присъди След бруталното убийство и изнасилване на Виктория Маринова в Русе старата песен бе подета на нов глас. Да се върне смъртното наказание, е единият куплет, а вторият е за отпадане на възможността за признаване на вина в съкратено съдебно следствие,

Японците не обвиняват българите и България за вандалщината, но мен ме боли

Въпреки мекия тон на съобщенията тук ми идва да си посипя главата с пепел, казва авторката на “Моши, моши” Усещането ми от българската проява в Хирошима е като онова, спомням си добре, когато като ученичка, седнала в салона на гимназията по време на тържествения концерт, на сцената мой съученик забравя текста на приветствието.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Как катастрофира партия, седне ли в шейната на популистите

Поуките от изборите в Бавария за Европа Изборите в Бавария, които се проведоха в неделя, бяха регионални, но значението им е наднационално. Възходът на зелените, загубата на класическите партии и изненадващо мишият, а не, както се очакваше -лъвски скок на популистите са тенденции, които отдавна не засягат само германската политика.

Брюкселската чакалня - къде са Западните Балкани след македонския референдум?

Ако Македония разреши въпроса за името на държавата в парламента, което е условие за влизане в сила на споразумението с Гърция, от гледна точка на евроинтеграцията това ще бъде добре за целия регион. Това оценява експертната общност, която поставя въпроса дали Европейският съюз трябва да извлече поука от неуспелия референдум.

Саудитският залог на Тръмп става доста по-рискован

Президентът Доналд Тръмп направи голям и рискован залог за Саудитска Арабия и нейния 33-годишен престолонаследник. Сега той става доста по-рискован. От първите дни на своето президентство Тръмп и неговият външнополитически екип подкрепиха кралството и Мохамед бин Салман като опора на цялата им близкоизточна стратегия.

Серийните килъри са в парламента. Тихо са помилвали в закона убийците на жени

Десетки пъти от тази редакторска колонка съм се възхищавал как се раздават за народа българските депутати и особено адвокатите в правната комисия, които не знам защо въобще са наричани юристи, защото те са си чиста проба адвокати. Имам личното усещане, че вече съм се изтъркал от писане в тази сфера.

Пак ли война? Путин ще сложи ръка на Либия, както направи със Сирия

Журналисти от изданието "Сън" заявиха, че в Либия има руско присъствие - офицери от ГРУ, наемници и консултанти. Дали обаче наистина е така? Представители на "Ал Араби ал Джадид" (общарабски вестник, б. пр.) потърсиха руски експерти за разяснения. Всички проявяват интерес най-вече към по-нататъшните планове на Кремъл в този регион.

Повече въпроси, отколкото отговори около изчезването на саудитския журналист

Изчезването на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги в Истанбул е една от най-интригуващите и страховити криминални истории тази година. Трудно е да се достигне до категорични детайли, предаде ДПА, цитирана от БТА.  КАКВО ЗНАЕМ: Само едно нещо е действително ясно - на 2 октомври Кашоги влезе в саудитското консулство в Истанбул,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber