Инвестиции за цифрово бъдеще

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6904038 Инвестиции за цифрово бъдеще Инвестиции за цифрово бъдеще www.24chasa.bg
МАРИЯ ГАБРИЕЛ

Целта е до 2023 г. европейският суперкомпютър да стане факт, а България да се превърне в регионален лидер

МАРИЯ ГАБРИЕЛ,

еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество, специално за "24 часа"

Цифровизацията променя живота на всеки един от нас, засягайки всеки негов аспект. Всеки ден ние ставаме участници в един процес на трансформация на света, в който живеем. Просперитетът ни в бъдеще ще зависи от инвестициите, които направим днес за изграждането на цифров капацитет и инфраструктура.

Днес ние сме изправени пред едно голямо предизвикателство - необходимостта от сериозни инвестиции в цифровата сфера. Вече не е достатъчно да имаме вложения само в наука и изследвания. Бързото развитие на новите технологии и подкрепата им с публичен ресурс ще е от ключово значение за бъдещата конкурентоспособност на европейския континент. Ясно се вижда разминаването между нарастващата нужда от все по-нови технологии и доставянето им.

Затова в следващата многогодишна финансова рамка за първи път в бюджета на ЕС ще има програма, която цели утвърждаването на високите научни постижения и европейското лидерство в цифровата трансформация на икономиката и обществото – програмата “Цифрова Европа”.

Бюджетът на

програмата е за

над 9 млрд. евро.

С нея искам да подкрепим процеса на цифрова трансформация на нашите икономики и общества по начин, по който хората и бизнесът ще имат реална полза от този процес.

В центъра на тази програма, която се създава за първи път в ЕС, стои защитата на интереса на европейските граждани. А това означава усилията да се фокусират в петте основни области, в които само обединени можем да постигнем резултат. Резултат, който нито една страна членка поотделно не би успяла да реализира. В добавка към направените до момента инвестиции ЕС ще насочи финансовата си подкрепа в развитието на високоизчислителните компютри, ще подобри и засили възможностите за киберзащита, в областта на изкуствения интелект ще подкрепи икономиката и ще позволи на гражданите да придобият цифрови умения за напреднали. Програмата също ще финансира приложението на тези приоритети във всички страни членки. Това са петте стратегически области за инвестиране и успехът от тази инвестиция ще определи лидерството на Европа в тази област.

Ние не можем да говорим за успешна и конкурентна Европа без високоизчислителните компютри. Без тях не можем да имаме бързо развиваща се и конкурентна икономика на данните, в областта на здравеопазването, сигурността, околната среда, индустрията и малките и средните предприятия, публичната администрация. Фондът за инвестиции в тази област е около 2.7 милиарда евро, като

това е начин

Европа да върне

лидерството си.

Целта е до 2023 г. европейският суперкомпютър да стане факт, а България да се превърне в регионален лидер.

Ние не можем да имаме сигурна и свързана Европа без инвестиции в киберсигурността и в доверието на гражданите. Ние трябва да защитим доверието на хората както по отношение на въпросите, които касаят техните здравни данни или енергийните системи на страните например, така и защитата на личните им мобилни устройства и достъпа до техните данни в онлайн пространството.

Затова изграждането на мрежа от центрове за компетентност в областта на киберсигурността ще е важна част за по-добрата европейска защита срещу кибератаки, сертифицирането на продукти и услуги, засилване на капацитета на ЕНИСА и координиране на работата между страните членки в тази област. Провеждането на информационни кампании и предприемането на конкретни действия за по-безопасен интернет също са важен елемент от процеса. Всичко това ще гарантира бъдещата по-добра европейска сигурност. За подкрепа на тези усилия Европа отделя 2 милиарда евро.

Ние не можем да имаме една иновативна Европа, без европейците да притежават не само основни, но и цифрови умения за напреднали. Хората са тези, които трябва да се възползват от цифровата трансформация. Но те са и тези, които трябва да я направят, да участват в нея.

Можем са напишем чудесни стратегии и да проведем десетки събития, но ако няма достатъчно подготвени хора, няма да успеем да постигнем нашите цели, няма да има кой да създава технологиите на бъдещето. В момента

Европа изпитва

сериозен

дефицит на

специалисти –

над 350 000 души.

Инвестирането в различни програми като “Цифрова възможност”, Европейската седмица на програмирането или пък стратегията “Жените в цифровия свят” е начин за предизвикване на позитивна промяна в следващите години.

700 милиона евро ще са инвестициите в Цифровата програма за Европа и в по-доброто бъдеще на европейците.

Европа е едно от местата, където се създават най-големите иновации в света в областта на изкуствения интелект. Ние трябва да съхраним и развиваме нашето лидерство, давайки шанс на малките и средните фирми да се развиват, използвайки изкуствения интелект. Ето защо програма “Цифрова Европа” планира инвестиции от 2,45 милиарда евро в тази област. Ние искаме да стимулираме инвестициите в научните изследвания и иновациите, като едновременно с това обръщаме внимание на икономическото и социалното въздействие, ефектите върху пазара на труда, както и на етичните и правните въпроси, които изкуственият интелект повдига.

Ние няма как да имаме една бърза и ефективна Европа, ако усилията ни не засегнат и цифровизацията в обществения сектор. За това са предвидени над 1,3 млрд. евро. Цифровизацията на публичната администрация не само чрез въвеждането на електронно управление, но и свързването на различните администрации и подаването на документи на едно място силно би намалило времето, което хората и бизнесът отделят за работа с администрацията. Това от своя страна би генерирало допълнителен финансов ресурс и богатство за хората.

Цифровите

хъбове ще бъдат

мястото,

където не само работещите в малките и средните предприятия ще се обучават на умения, но и работещите в публичната администрация ще имат достъп до последните технологии и иновации. Чрез мрежата от хъбове ще изградим система, където ще обменят добри практики, технологии и ноу-хау. Цифровизирането на публичната администрация най-лесно ще покаже предимствата на цифровизацията, улеснявайки бизнеса и гражданите.

С тази програма искаме цифровата трансформация да носи конкретни, реални и измерими ползи за бизнеса и хората. В краткосрочен план ще говорим повече за инвестиции и пари, но съвсем скоро след това ще видим и реалните ползи за хората.

Общият бюджет в цифровата сфера - от научните изследвания, през новата програма “Цифрова Европа”, до програма МЕДИА, заедно с увеличените средства за Европейската агенция за киберсигурност и Агенцията на европейските регулатори - нараства с 96% за периода до 2027 г. Амбицията ни да инвестираме повече средства е, за да направим цифровата трансформация печеливша за икономиката и обществото и неизключваща никого. Програма “Цифрова Европа” е послание, че Европа иска да модернизира традиционни политики като кохезионната и селскостопанската, но има куража да инвестира и в нови области, в които нито една държава членка не може да се справи самостоятелно. Такава е цифровата област.

Само чрез обединяване на усилията на европейско, национално и регионално ниво с инвестициите, заложени в програмата “Цифрова Европа”, ще затвърдим лидерството на Европа в глобалната конкуренция в цифровата област.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Милиардерите в космическата надпревара

Все повече бизнесмени се включват в надпреварата за евтини, граждански космически полети, ставайки част от частния сектор за космически полети, наречен "Нов космос". Сред тях са милиардерите Илон Мъск, Джеф Безос и сър Ричард Брансън, които натрупаха парите си в други сектори. Те се изправят пред голямото предизвикателство да създадат гиганти в

Митът за модернизиращия диктатор

Мнозина американци изпитват странно увлечение по идеята за автократа реформатор, за силния лидер, който може да "модернизира" и да изведе своята страна от нейното назадничаво и необразовано минало. Това беше надеждата за принц Мохамед бин Салман от Саудитска Арабия, надежда, която сега е донякъде помрачена от извършеното в Турция убийство на

ИПИ: Рискът от бедност у нас намалява

Публикуваното през тази седмица от Евростат международно сравнение на населението, живеещо в риск от бедност и социално изключване, даде нов повод на медиите да ни припомнят, че сме “най-бедната страна в ЕС”. Комбинираният индикатор за риск от бедност и социално изключване включва три показателя: риск от бедност,

Нестабилната рамка на външната политика на Гърция

Трудно е да се прецени доколко оставката на Кодзиас ще повлияе на външната политика на страната. Сигурно е обаче, че оттеглянето на важен представител на СИРИЗА, за да бъде запазен бракът по сметка с Панос Каменос, прави изключително трудно управлението на вътрешнополитическия фронт от страна на премиера.

За боя с камъни, Козма Прутков и върховенството на закона

Ако искаме свобода, законът трябва да се спазва и прилага неотменимо В неделя, 21 октомври, вестник “24 часа” съобщи, че двама членове на Висшия съдебен съвет - дългогодишните съдии Магдалинчев и Пашкунова, предлагат да се криминализира натискът върху магистрати. От една страна, това може да се приеме като нова форма на цензура.

41 на сто защитават Орбан от наказанието на Брюксел, но 58% не са съгласни с идеята му за мигрантите

Да останем в ЕС, биха гласували 55% от българите, ако има референдум Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират в българското общество, показва проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”. Малко над 40% са на мнение, че процедурата на ЕП срещу Унгария е несправедлива,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

След 536 дни живот на кабинета за двамата патриоти с д/б/есни души - най-важно е как ще поделят едни 9,3% общ електорат

Всеки от двамата лидери иска да бутне врага, затова и се докараха до позиция или единият, или другият Кристина Кръстева 536 дни след клетвата в Народното събрание управляващата коалиция сякаш няма как да продължи в този си състав заедно. Много преди да е станала факт, единственото общо между Валери Симеонов и Волен Сидеров остава желанието

Дума на седмицата - локомотив

Отбори с такова име имаше в ГДР и Съветския съюз Е дно име броди из Япония. Името “Локомотив”... Всъщност даже не “Локомотив”, а “Локо София”, което бе написано върху ограда близо до мемориала на жертвите на първата атомна бомба в Хирошима. Със сигурност това е най-гръмкото споменаване на въпросното словосъчетание през ХХI век, ако не и изобщо.

Жени, пазете се! Нов случай “Виктория” е неизбежен

В Лондон призоваха жените да не носят слушалки на улицата, за да са нащрек Росица, Христина, Яна, Виктория... Всички те умряха от насилие. Техните случаи придобиха известност, но има още десетки. Млади момичета, жени, които си отиват от този свят изнасилени и убити. Травмата за обществото е голяма.

Инфлацията носи риск от балон на пазара на имоти

Последният месец постави нов няколкогодишен рекорд на инфлацията в България. През септември общият ръст на ценовото равнище достигна 3,6% спрямо година по-рано, което е най-високата отчетена стойност на инфлацията от март 2013 г. досега, т.е. за пет години и половина. Този ръст на цените със сигурност не е непознат в новата българска история,

Брекзит и законът на Мърфи

Политическата ситуация в Лондон е непредвидима и объркана “Ако нещо може да се обърка, то ще се обърка" - това гласи законът на Мърфи. Затова и в последния рунд преговорите за Брекзит се провалиха. Това беше най-кратката среща на върха за всички времена. Те се поздравиха, вечеряха заедно и се разделиха. На срещата не се случи почти нищо.

Оставката на Кодзиас и политическият цинизъм на Ципрас

Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас подаде оставка в знак на протест против дяснопопулисткия партньор в правителството. Застрашен ли е сега компромисът с Р Македония в спора за името? Преди да замине за срещата на върха на ЕС в Брюксел премиерът Алексис Ципрас заяви, че е приел оставката на министъра на външните работи с "болка в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber