Папата е социалист и антимафиот

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6896946 Папата е социалист и антимафиот Папата е социалист и антимафиот www.24chasa.bg

За политическите изяви на папа Франциск

Папа Франциск пак се зае да спасява света – онзи ден призова жителите на град Остия да се откажат от “омертата” и да изпеят каквото знаят на полицията.

Остия е мафиотска крепост на около 30 километра от Рим и явно властите не могат да се справят без помощ ивише. “Исус иска да паднат стените на безразличието и омертата, железните решетки на потисничеството и арогантността да бъдат разкъсани и да се разчисти пътят за справедливостта, доброто и законността.”

Както е известно, омертата е законът за мълчанието, въведен от сицилианската мафия още в ХVIII век. Произлиза от думата umilta, което ще рече скромност и смирение, едно от първите християнски достойнства.

Това качество определено липсва на българската мафия, която обича да парадира с майбани, ламборхинита и силиконови кукли. Липсва ѝ сдържаният елегантен стил на Ал Пачино от “Кръстникът”, бих казал аз.

Не за пръв път папа Франциск вдига глас срещу италианската мафия. Още през 2014 г. той предупреди престъпните босове, че ще завършат в ада, ако не се откажат от “окървавените пари и власт”.

“Все още имате време да избегнете ада,

- каза той. – Това ви очаква, ако продължите по този път. Вие имате баща и майка. Помислете за тях. Поплачете малко и се поправете.”

През март тази година папата

каза на

мафиотите, че те

“носят смъртта

в душите си”

Говорейки на площад “Свети Петър”, той обяви мафиотите за “фалшиви християни”, които се правят на благочестиви, но ще завършат лошо. Както е известно, италианските мафиоти са много религиозни. Те редовно ходят на църква, кръщават децата си и посвещават тайните си церемонии на имената на светците. В светите празници религиозните шествия в Южна Италия често спират пред домовете на осъдените мафиоти и дори приветстват местния дон, като снижават пред него статуята на Мадоната.

С други думи, аржентинският папа, изглежда, влиза в конфликт с италианската традиция. Отлъчвайки мафията от църквата, на практика той отменя народните обичаи. Как може да унижаваш Мадоната пред човек, чиято душа е осъдена да се пържи в ада?

От друга страна,

папа Франциск,

изглежда, не

вярва в ада

Пак през март един италиански журналист го попита къде отиват лошите души. Папата отговори: “Не ги наказват. Тези, които се разкаят, получават прошката на Бог и заемат мястото си сред тези, които Го почитат; но тези, които не се разкаят и не може да им бъде простено, изчезват. Адът не съществува, но изчезването на душите съществува.”

Ватиканът се скъса да опровергава публикацията, но съмненията останаха. Има ли ад, или не? И ако няма ад, има ли рай?

През април т. г. католическата догма бе подложена на ново изпитание. По време на среща с деца едно момче го попита дали баща му сега е в рая, или в ада. Човекът бил атеист, но иначе бил добър баща, кръстил децата си. “Баща ти имаше добро сърце – отговори му папата. - Бог е този, който казва кой отива в рая… Бог със сигурност е бил горд с баща ти, защото по-лесно е да кръстиш децата си, ако си вярващ, отколкото ако не си вярващ. Това със сигурност е зарадвало много Бог.”

Мили думи, но през ХV-ХVI век заради тях обикновените вярващи щяха да горят на кладата. Няколко пъти папата се изказва на границата на вероотстъпничеството. През 2013 г., по време на служба: “Господ изкупи всички нас, всички нас, с Кръвта на Христос, не само католиците. Всички! Дори и атеистите. Всички! И тази кръв ни прави деца на Бога. Ние сме създадени деца по подобието на Бог и кръвта на Христос ни изкупи. И ние всички имаме дълг да правим добро. И тази повеля за всички да правят добро аз смятам, че е прекрасният път към мира… Ние трябва да се срещнем там, правейки добро. “Но аз не съм вярващ, отче, аз съм атеист!” Прави добро и ние ще се срещнем там.”

По-късно се наложи говорителят на Ватикана да обяснява, че папата не е имал предвид това, което е казал. Но пък през февруари 2017 г. той отново постави догмата на изпитание – заяви, че е

по-добре да си

атеист,

отколкото лош

християнин или

“лицемерен

католик”

По-късно Ватиканът публикува своята транскрипция на папските слова: “Но какво е скандал? Скандал е да говориш едно и да правиш друго; това е двойственият живот… “Аз съм ревностен католик, аз ходя на църква, аз принадлежа на тази общност, но животът ми не е християнски, не плащам на работниците си справедливи надници, експлоатирам хората, бизнесът ми е мръсен, пера пари…”

Двойствен живот. И толкова много християни са такива и тези хора скандализират другите. Колко пъти сме чували – всички ние, в квартала и по други места: “ако ще съм такъв католик, по-добре да съм атеист”. “Това е скандал. Ти рушиш. И това се случва всеки ден, достатъчно е да гледаме по телевизията или да четем вестниците…”

Оказа се, че

папата не е

съвсем атеист,

но от словата му излиза, че може би в душата си е социалист? В това послание той заклеймява лошите бизнесмени, които не плащат добри заплати на служителите си. А какво да кажем за тези наши работодатели, които изобщо не плащат заплатите?

Няколко пъти папата критикува алчността и покварата на капитала. През 2015 година той се обърна към Втората световна среща на народните движения в Боливия със следните думи:

“Щом капиталът стане идол и започне да насочва решенията на хората, щом алчността за пари започне да ръководи цялата социално-икономическа система, това съсипва обществото, това прокълва и заробва мъжете и жените, руши братството между хората, насъсква хората един срещу друг и както ясно виждаме, това дори подлага на риск нашия общ дом…”

Освен това

папата

анатемоса

икономическите

теории,

според които благата трябва да отива при бизнесмените, от където ще се “просмучат надолу” по икономическата стълба към средната класа и бедните. Тези възгледи дават израз на “недозряла и наивна вяра в добротата на тези, които притежават икономическата власт и в сакрализираното действие на преобладаващата икономическа система”.

Дали папата наистина е социалист? Няколко пъти той разяснява пред журналистите, че

не е марксист, а

следва учението

на Христа

Какви са делата Христови? Той сам дава на бедните и приканва богатите да правят същото. Освен това лекува болните безплатно – чисто социалистическа идея. Да не забравяме, че прогонва търговците от Храма.

През 2013 г. папата публикува документ от 84 страници, в който атакува необуздания капитализъм като “новата тирания”, критикува “правенето на идоли от парите” и призовава политиците да гарантират “почтена работа, образование и здравеопазване”.

Това може би не е марксизъм, но е много близо до социалдемокрацията и до учението на Исус Христос, Спасителя наш.

Амин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

ООН да защити българските семейства от геноцида на социалните в Норвегия

На 12 януари в 13,03 часа българката Цветелина Оланд написа следния пост във фейсбук: “Моят любим мъж, моята голяма любов Андреас навърши 11 години днес! Честит да си, слънце мое! Обичаме те! Мама, баба и дядо.” Причината треньорката по спортна и художествена гимнастика да не може да поздрави лично детето си не е, че малкият учи в чужбина,

Княжество Лихтенщайн навършва 300 г., изчистило лошата си репутация на данъчен рай

Коя е страната, която е голяма колкото Манхатън, но населението й не е 1,6 милиона, а само 38 000 души? В коя страна има само един епископ, един тунел, един открит басейн, един затвор и само един Макдоналдс, но в същото време има 15 банки? Отговорът е: Лихтенщайн. Разположеното между Австрия и Швейцария княжество е шестата най-малка страна в света

Какво направи и какво - не, президентът за 2 г.

На 22 януари се навършиха 2 години от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Заради ангажименти и наситена програма обаче държавният глава ще направи годишната си отчетна пресконференция в началото на другата седмица - т.е. след конгреса на БСП, който ще заседава на 26 януари. От “Дондуков” отричат изчакването да е свързано с партийния

Брекзит с отворена граница е фантазия. Тереза Мей обаче продължава да я преследва

За Тереза Мей предпазният механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия е еквивалентът на стената (на границата с Мексико) за Доналд Тръмп. Това е воят на една власт, спъвана от непреклонното противопоставяне на демократично избран законодателен орган. Премиерът Тереза Мей днес отново се изправя срещу депутатите,

Нужни ли са мухлясали забрани в Изборния кодекс?

Мекушавостта към неприложими текстове, като този да не се оповестяват социологически проучвания в изборния ден, удря по престижа и на закона, и на законодателя Официалната и сивата информация делят едно и също пространство - колкото повече място заеме първата, толкова по-малко ще остане за другата Предложението да падне забраната за

Защо учителката, която не вярва, че на Луната са ходили хора, още не е уволнена

Не искам като данъкоплатец да плащам заплата на обсебени от конспиративни теории лелки That's one small step for man, one giant leap for mankind. Това е знаменитият цитат на Нийл Армстронг, който той произнася след първите стъпки, които прави на лунната повърхност. Учениците от 3-и клас в едно централно столично училище не знаят за тях,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №2 Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 73 хил. прочитания. В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г.

Как да говорим за политика, без да разбираме

Едно време международната политика беше скучна за широката публика. Спомням си времената, в които снимка на Клаудия Шифър с кратък текст за времето в Дортмунд във вестника събираше повече четения от осем статии за американския Конгрес. За да привлечеш вниманието на аудиторията към някоя важна световна новина,

Еврогаранция да има за колите 2-а ръка

6 месеца или 5000 километра - толкова да покриват автокъщите след продажбата Очевидно е, че както в България, така и в много други държави в Европа колите втора употреба са най-достъпният начин семействата да имат собствен автомобил. Ето защо за мен е изключително важно тези коли на пазара да бъдат в максимална степен годни и безопасни за хората.

В 15 общини оценката от матурата е над 4,50. В пет тя е под 3

Резултатите са функция на размера на общината Институтът за пазарна икономика направи изчисления за представянето на учениците на зрелостните изпити по български език и литература по общини. Ето какво показват резултатите: През 2018 г. само пет общини са със средна оценка под среден 3,00 спрямо 8 такива общини преди година.

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber