Джеймс Канг: Тръмп и Ким ще се споразумеят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6887805 Джеймс Канг: Тръмп и Ким ще се споразумеят Джеймс Канг: Тръмп и Ким ще се споразумеят www.24chasa.bg
Джеймс Канг е политолог, гл.ас. във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, доктор по политически науки и магистър по публична администрация от СУ “Св. Климент Охридски”. Завършил е университета Кукмин в Сеул, Южна Корея. Президент на фондация “Корейски културен център” и съветник към БТПП за българо-корейски отношения. СНИМКА: Снимки: Румяна Тонева

Двамата си приличат в много отношения, но за “голяма сделка” трябват гаранции за режима и икономиката на Северна Корея, казва корейският политолог

- Г-н Канг, какво можем да очакваме от евентуална среща между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун и ще има ли въобще такава среща?

- Среща между лидерите на САЩ и Севена Корея (КНДР) ще има въпреки напрежението, породено от намесата на Китай и Япония и от факта, че Тръмп временно я отмени. За успеха на тази среща работи и корейският президент Мун Дже Ин, който беше на работна визита във Вашингтон миналата седмица, а освен това се видя изненадващо и с Ким Чен Ун в севернокорейската част на Панминчджон миналия петък. Президентът Мун прави всичко възможно да убеди севернокорейския лидер, че такава среща трябва да има за благото на Корейския полуостров. В крайна сметка Тръмп и Ким със сигурност ще се споразумеят, вече няма връщане назад.

Въпросът е каква

ще е сделката

Тръмп няколко пъти споменава за “голяма сделка”. Мисля, че Ким Чен Ун очаква преди всичко САЩ да осигурят политическото статукво в Северна Корея заедно с премахването на международните санкции. От друга страна, САЩ искат веднъж завинаги да решат въпроса, свързан с пълното ядрено разоръжаване на Северна Корея, така че тя да не може повече да е заплаха за света. Срещата ще е много важна не само в двустранен план, но и за целия регион. Важен е и въпросът за приключване на Корейската война, подписването на мирен договор и кои страни ще участват в това. Ако вземем споразумението за временно примирие от 1953 г., под него има три подписа. Единият е от името на ООН и корейската армия, другият представлява Китайската подкрепителна армия, временно организирана в помощ на Северна Корея, а на трето място е подписът на главнокомандващия на Севернокорейската народна армия - Ким Ир Сен.

- Ако днес се сключи мирен договор, кой трябва да го подпише?

- Точно там е въпросът. Защото Китайската подкрепителна армия не съществува вече. По тази причина китайците могат да бъдат включени в споразумението, но е възможно и да не бъдат. Хенри Кисинджър например съветва южнокорейското правителство да настоява за включването на Пекин.

- От кого зависи това?

- Всичко зависи от темите и хода на срещата между Тръмп и Ким.

- А ако тази среща все пак не се случи, защото имаше остри реплики от Пхенян?

- В началото на този месец тези остри реплики дойдоха заради Джон Болтън - съветник по национална сигурност на президента Тръмп, който смята, че Северна Корея трябва да бъде натисната още и освен отказ от ядрената програма трябва да бъде принудена да се откаже от всичките си оръжия за масово поразяване, както и от ракетите си с къс обсег, повдигна и въпроса за човешките права... Но всичко дойде оттам, че Джон Болтън се видя преди това с японския си колега и Северна Корея остана с впечатлението, че Япония се опитва да се намеси в играта. Но тези реплики утихнаха, когато на 10 май държавният секретар на САЩ Майк Помпео спешно посети Пхенян и се срещна с Ким, за да се споразумеят за срещата на върха. Севернокорейският лидер демонстрира добра воля, като освободи тримата задържани американски граждани и ги изпрати заедно с Помпео в САЩ. Тръмп му благодари официално за този жест и го похвали.

- Мисля, че севернокорейците се засегнаха най-много от аналогията с Кадафи.

- Да, казват, че Северна Корея се е обидила от думите на Джон Болтън, който говори за начина на пълното ядрено разоръжаване и че ще се вземе за пример либийският модел, което означава, че няма да има гаранция за политическата система на Северна Корея, включително и за управлението на Ким Чен Ун. Но Тръмп е решен да проведе тази среща с Ким и затова съобщи, че няма да се взема либийският модел, а ще си бъде корейски модел.

- Какво предвижда този модел?

- Политическата система на Северна Корея с лидерството на Ким, както и развитието на икономиката на страната да бъдат осигурени. С това Тръмп се опитва да успокои севернокорейския лидер, че ще има силна икономическа подкрепа от страна на САЩ. Макар че до последния момент ще има напрежение, мисля, че всичко върви към успешна среща между Тръмп и Ким

- Ким и Тръмп, изглежда, обичат изненадите и в това си приличат.

- Да, те имат еднакъв подход в много отношения. Помните какви неща си казаха задочно един на друг. Тръмп го нарече рокетмен, Ким го нарече дядка. И макар това да е само риторика, двамата жонглират добре. Освен това и двамата са решителни.

Това ще е една

среща на

характери

Освен това интересите им съвпадат. През ноември в САЩ ще има парламентарни избори и с постигане на мир в Корея Тръмп би спечелил много дивиденти. Не знам какво точно ще стане на една среща между тях, но това, което вълнува всички корейци, е да има мир.

- Оттеглянето на Тръмп от ядрената сделка с Иран не се ли разчита като негативен сигнал от Северна Корея?

- Това е различен случай. Севернокорейският елит е безразличен към бъдещето на иранската ядрена сделка и оттеглянето на САЩ от нея. Това не е проблем за Пхенян.

- Кое бе най-важното от срещата между Ким Чен Ун и южнокорейския президент Мун Дже Ин, на която бяхме свидетели миналия месец?

- Декларацията от Панминчжон, която се появи след тази среща, е много важна. Първата обща декларация датира още от 1972 г., без да има среща на върха. Тя бе дело на ръководителите на специалните служби на Северна и Южна Корея. В началото на 90-те след настъпилите промени в света и разпадането на СССР и социалистическия блок, Северна Корея разбра, че не може да разчита на Москва и търсеше някакъв изход. Така се стигна до декларацията от 1991 г. През 2000 г. се случи първата среща на високо равнище между корейския президент Ким Де Джун и Ким Чен Ир, бащата на сегашния лидер. Това бе първата в историята подобна среща, заради която всъщност корейският президент Ким Де Джун получи Нобелова награда за мир - единственият в историята кореец с такава награда. През 2007 г. бе втората среща между президента Но Му Йън и Ким Чен Ир. И двамата корейски президенти, които се срещнаха с Ким Чен Ир бяха демократи.

- Какъвто е и сегашният президент Мун Дже Ин.

- Точно така. И сега в декларацията, която той подписа с Ким Чен Ун, пише, че всичко договорено в четирите предишни документа от 1972 г. до днес, трябва да бъде изпълнено.

- Какво означава това?

- Означава, че има приемственост и този последен документ не е в противоречие с всичко договорено по-рано. Сега, разбира се, има и един много важен момент за пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

- Това ли е най-важният момент в това споразумение?

- Решението за прекратяването на войната и преминаване към мирно споразумение е всъщност най-важният момент в декларацията. Има две ключови думи в този документ - мир и благоденствие. За да се случи това, трябва да се изпълни всичко, което е договорено.

- Ким Чен Ун ли е водещата фигура в тази игра?

- Ролята на Ким Чен Ун е изключително важна, особено неговото решение да стъпи на южнокорейска територия. Но тук има нещо повече. Мога да го нарека ситуация три в едно. Северна и Южна Корея имаха диалог по време на зимната олимпиада, бяха разменени лични писма между лидерите. А от трета страна имаме волята на Доналд Тръмп, който в началото на март прие в Белия дом г-н Джонг - съветник по национална сигурност на президента Мун. Южнокорейският президент

Мун Дже Ин е

човек на тънката

дипломация

Той има много добри контакти със САЩ, с Япония, обади се на премиера Шиндзо Абе, на Путин в Русия, на Си Дзинпин в Китай... Той търси максимална подкрепа. Затова неговата роля също е много важна. В момента доверието към него в страната е около 80%. Той е постоянен в изпълнението на ангажиментите, които е поел, и затова хората го харесват.

- Откъде идва този негов стремеж да се разбере със Севера?

- Той беше шеф на кабинета на президента Но Му Йън, когато бе втората среща между лидерите на Северна и Южна Корея през 2007 г. Той е част от тези усилия, знае как се случиха нещата и какво стана след това. Той бе близък приятел и на президента Но Му Йън. Навремето двамата са били адвокати, защитаващи правата на работниците. Биографията му е на човек, който винаги се е борил за това, в което вярва. А той вярва, че между Севера и Юга трябва да има мир. Но да оставим идеологията и политиката настрана - той просто е сърдечен човек. Всички видяхме кадрите от срещата му с Ким Чен Ун. Как го хвана за ръка, как топло му говореше. Като на син. Всъщност синът на Мун Дже Ин е по-голям от Ким Чен Ун. И затова той някак си с бащинско отношение подходи към севернокорейския лидер.

- Ким Чен Ун, като че ли има друг ментор. Преди и след срещата с Южна Корея той разговаря с китайския президент Си Дзинпин.

- Той си дава сметка, че няма как и не може да пренебрегне Китай, но в същото време играе много добре и умело с китайците. След като затвърди позицията си като лидер на страната за него най-важно е икономическото развитие на Северна Корея. Затова търси изход от ситуацията, тъй като санкциите към режима се затегнаха и са много по-силни отпреди.

- Той направи някои интересни икономически реформи в страната и казват, че искал да бъде нещо като севернокорейски Дън Сяопин?

- Не мисля, че се надява да бъде като Дън Сяопин, но е вярно, че има сходна идея. Да отвори страната за реформи, да стимулира инвестициите и икономическото развитие. Само че не по китайски модел, а по виетнамски. Той е по-подходящ за него. Така политическата система ще издържи и партията ще може да контролира инвестициите и пазара. Мисля, че хората, които го съветват имат точно такъв план и Южна Корея е готова да помогне за това.

- Споменахте хората, които съветват севернокорейския лидер.

- Да, това е една група, която се състои от предимно млади хора, добре образовани, живели на Запад, както и самият севернокорейски лидер. Още баща му навремето знаеше, че е много важно да докара чужди капитали в Северна Корея. Ким Чен Ун обаче избра да направи това като се възползва от усъвършенстването на ядрената програма, чиято крайна цел е да му гарантира среща с президента на САЩ.

- Защото, когато отиде да преговаря няма да изглежда като да е от позицията на по-слабата страна?

- Да, това е много важно! Пхенян достигна горната точка. Те обявиха, че имат термоядрена бомба, а ракетите им стигат до Чикаго. А сега това, което се надяват да постигнат, трябва да им гарантира икономическо развитие. Лидерът на Северна Корея показа решителност да изпълни обещанията си като започна демонтаж на ядрения полигон в Пунггери.

- Едва ли скоро можем да очакваме обединение на двете Кореи, но се говори за съединение. Какво ще рече това?

- Две държави, които имат пълноценни отношения във всички области. Разработване на общите морски зони, създаване на електроцентрали и енергийни мощности в пограничните райони, за да не бъде Северна Корея енергийно зависима от Китай и Русия. Жп линии, които свързват и с Русия, и с Китай. Въобще всичко, за което се сетите. Южна Корея иска да помага на Северна Корея да се развива нормално.

- След срещата между Ким Чен Ун и Мун Дже Ин имаше коментари, че трябва да получат Нобелова награда за мир.

- Президентът Мун Дже Ин каза, че нобелът трябва да е за Тръмп, а мирът - за Корейския полуостров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Николай Неделчев: Голямата заплата вече не е достатъчна, за да бъде задържан добрият служител

“Публисис” разработва стратегия за изграждане на работодателска марка Докато създавахме иконични марки, бяхме любимците на бизнеса. Днес всички искат повече за по-малко пари Новината за смъртта на традиционните медии е много силно преувеличена и няма да се случи поне в близките 10-15 години - Г-н Неделчев,

Кметът инж. Дилян Млъзев: През 2020 г. всички улици в Елена ще са с нов асфалт

- В града се раждат все повече деца, 38 ще влязат в детската градина наесен     - Реновираме и изпълваме със съдържание емблематични сгради     - Ключът към гражданското участие е предложенията да се случват - Г-н Млъзев, с какви нови придобивки за гражданите възрожденска Елена посреща празника си - 21 май? - През 2018 г.

Хайко Маас: Германските фирми са много доволни от условията в България, 90% биха инвестирали отново

Страната ви има важна роля на Балканите, казва министърът на външните работи на Германия - Г-н Маас, предстоят избори за Европейски парламент. Великобритания е заета с Брекзит, във Франция Марин льо Пен става все по-популярна, в Италия Салвини иска да преобърне ЕС, в Унгария Орбан създава грижи на ЕНП.

София Кузева: Чочо Попйорданов в киното ми е бил и гадже, и баща

Мечтая да се върна на българска сцена - София, защо сте в София? - В София пристигнах семейно - със съпруга ми Панчо Чернев и дъщеря ни Криста. Прекарахме заедно с родата празниците. Криста си замина за Берлин, а ние с Панчо останахме, за да се видим с колеги и приятели, гледахме изложби, театър, филма “Опърничавите”.

Евгения Живкова: Папа Франциск подари камбана специално за децата на България и тя ще бъде поставена на монумента до месец

Участвах в първата асамблея с рисунка върху асфалт, имам приятели от нея и до днес - Г-жо Живкова, тази година се навършват 40 г. от първата асамблея “Знаме на мира”. Как ще отбележите годишнината? - На 8 юни от 10,30 ч на Камбаните организираме детски концерт. Ще се включат групи и танцови състави от много различни училища и школи от страната.

Проф. Боян Дуранкев: Референдум да каже дали да се разполага чуждо въоръжение у нас и в ЕС

Още акценти от интервюто на водача на листата за Европарламент на “Коалиция за България”: Санкциите на ЕС срещу Русия имат бумерангов ефект  Трябва да има европейски фонд “Бебе” - 5000 евро за първо дете, при “отговорно родителство” - Проф. Дуранкев, тръгвате на евроизборите след мощна подкрепа от “Единна Русия” на Путин - русофилите ли ще са

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Емил Радев: Продължавам битката за здравето на 100 млн. граждани

Ще се боря и занапред за правата на децата и да няма “вечни длъжници”, казва кандидатът на ГЕРБ за евродепутат - Г-н Радев, какви ще бъдат приоритетите ви, ако пак бъдете избран за евродепутат? - Оставам ангажиран с темите, по които работих през последния мандат в ЕП, с които се подобрява животът на гражданите.

Владимир Каролев: Не е лошо да си ляв, но минимална заплата, по-висока от средната, е пълен абсурд

Няма нито една година у нас след 1999-а без ръст на доходите, и то реален, казва в интервю за "24 часа" икономистът Владимир Каролев  - Господин Каролев, БСП започна кампанията си за евроизборите с призива на лидера си Корнелия Нинова за европейски заплати и пенсии. Не е ясно за какво точно иде реч – за гарантиран базов минимален доход,

Павел Миланов: Общините да контролират блока - може да е по-голям от село

Хората масово не искат да се разправят със съседите си Всички обитатели трябва да влязат в регистър Таксите за входа не могат да се прикрепят към местните данъци Не можеш да осъдиш крадеца, но той ще те осъди после, че си му показал лицето, заснето с видеокамера, казва Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в

София Антонова: Вече предлагаме и индивидуални полици по поръчка на клиента

Само трябва да ни потърси и ще си поделим рисковете. Който има застраховка при нас, няма нужда да мисли за нищо друго, казва София Антонова, директор на дирекция в ЗК Лев Инс - “Лев Инс” е компания, позната на пазара като лидер в автомобилното застраховане, г-жо Антонова. Виждам, че не сте съгласна. - Категорично не съм съгласна.

Георг Спартански: Управлението ми е диалог с хората - те са моят работодател

Чужди компании инвестират 60 млн. евро, строят заводи, казва кметът на Плевен 40 улици са основно ремонтирани - това не се е случвало от 30 г. Парите за спортните клубове са увеличени двойно Тролейбусният транспорт е 100% нов и екологичен - Г-н Спартански, винаги сте казвали, че за да бъде преодоляна разликата между Северна и Южна България,

Емил Караниколов: Готови сме, ако “Фолксваген” реши да преговаря с България за завода

Отлагането на решението в коя страна да е заводът на “Фолксваген” е нормална процедура Като кажат, че някой политик е свършил нещо, при положение че хора работеха денонощно, нямаше празници, лошо ми става Все повече компании, и то международни, все по-големи, правят сериозни запитвания за инвестиции - Г-н Караниколов, “Фолксваген” обяви,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber