Еврото отдавна е в България, време е ЕС да го признае

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6872673 Еврото отдавна е в България, време е ЕС да го признае Еврото отдавна е в България, време е ЕС да го признае www.24chasa.bg

По пътя към чакалнята могат да ни препънат само тънки политически игри или нов световен трус

Да бъдем или да не бъдем в еврозоната? Веднага ли да подадем молбата си за чакалнята? Готови ли сме за еврото, или имаме още “работа за вършене”, както ни намекват разни брюкселски чиновници? Повече рискове ли носи еврото, или повече минуси? Какво ще се случи с борда, с лева? А с цените?

Тази позната и поомръзнала серия въпроси ни залива периодично още от 2009 г., та досега. Кога с повод, кога без повод. Има си дежурни говорители и заинтересувани кръгове - едни от влизането, други от тъпчене на място, трети - от отлагането изобщо. И тях вече си ги знаем.

Брюксел също не помага много с противоречивите си сигнали. Една държава ни искала, другата - и тя, ама някак по - уклончиво, третата-многозначително мълчи… Миналата година еврокомисарят по разширяването Пиер Московиси публично обяви, че

готвели

“неустоимо

предложение”

за държавите

извън

еврозоната

Нашите евроскептици, а и не само те, допуснаха, че бил повлиян от филма “Кръстникът”. За съжаление, поне засега, те се оказват прави.

Веднъж на всеки две години ЕЦБ обявява в доклад за държави извън еврозоната коя и как изпълнява прословутите Маастрихтски критерии. Тази година датата на събитието предстои - между 20 и 25 май. Макар че винаги може да има изненади, по-вероятно е, че за поредна година ще бъде потвърдено, че България е покрила 6 от 7-те критерия. И то отдавна. Седмият е отделна тема.

А еврото вече е у нас. Дойде с идването на валутния борд. Защо тогава сме отвън? Отговорът е прост, решението на казуса - сложно. Допускане в чакалнята преди еврозоната е въпрос на политическо решение, което трябва да се вземе с консенсус между всичките държави членки. Които от година на година все по-трудно и все по-бавно стигат до решение и за най-дребните въпроси.

Означава също, че то (решението) е зависимо от политическите настроения и смяна на власти във всяка от държавите. А също и че е

оплетено в явни

или скрити

политически игри

и дори направо пазарлъци - дву-, три-, или многостранни. Което го прави рисково и пълно с неизвестности. Сигурно затова поредица финансови министри от 2009 г. насам ги е страх да кажат “Хоп” и да напишат искането ни за членство.

Какво значение има тогава покриването на някакви си критерии, колкото и да са те на брой, ще попита някой. Още повече че когато и ако бъдем допуснати в преддверието, ще ни сложат под наблюдение и пак ще мерят до милиметър дали покриваме същите тези критерии. От датата на меренето, поне 2-3 години, че и повече, трябва да държим бюджетния дефицит под 3% от БВП, задлъжнялостта си - под 60% от реалния БВП, средната годишна инфлация - с 1,5% под тази в трите страни-членки на ЕС, с най-бавен ръст на потребителските цени, дългосрочните лихвените проценти - също под тях.

Най-безспорен за изпълнение е стабилният курс на лева към еврото като критерий - не е помръднал от фиксирания с въвеждането на валутния борд. През същото време обаче трябва да наваксаме с очевадното изоставане в ремонта или във въвеждането на нови закони, особено във финансовата сфера, съответни на евродирективи - т.е. все още неизпълненият 7-и критерий.

С реформата

в съдебната

система

и още други институционални реформи. И, естествено, не просто да излезем от групата с най-много макроикономически дисбаланси, както това стана тази година, а да се придвижим доста по-напред. Не че в тези групи няма и държави от еврозоната. Не че повечето от тях са по-добре от нас, напротив - по-зле са. Ние обаче не трябва да даваме никакъв, дори формален аргумент за отказ.

За да остане най-трудният за решение казус- нивото на доходите. Няма го записано във формалните критерии, но това съвсем не пречи Брюксел да го споменава всеки път, щом му намекнем, че се каним пред чакалнята с молбата си.

А иначе ползите от еврото са ясни: пълноправен достъп до огромен финансов, капиталов и трудов ресурс, което ще постави нашия бизнес и банки на равна нога в конкуренцията с другите. Опитите за натиск и пробиви на валутния борд ще останат в миналото. В икономиката ще влязат, разбира се, на бавни глътки, за да не прегрее, 27-те млрд. евро обезпечение на валутния борд, които сега стоят блокирани.

Добрата новина е, че

лихвите по

кредитите ще

паднат още,

а лошата - че същото ще се случи и с тези по депозитите. Членството ще направи излишни стратегиите за съживяване на капиталовия пазар, защото самият факт, че сме част от еврозоната, ще свали риска и ще стимулира инвеститорите. България и БНБ ще станат пълноправни участници във вземането на решения за еврозоната, вместо само да ги изпълняват.

На този фон “лошите ефекти” от еврото си заслужават цената. Да, първите 2-3 години ще има лек ръст на инфлацията заради закръглянето на цените нагоре. Тя обаче ще е още по-лека, доколкото този ефект отчасти вече е изконсумиран при връзването за еврото чрез фиксирания курс. А ако съумеем като държава да не си създадем сами някои проблеми, то наистина ще се окаже, че страхът от еврото е бил силно преувеличен.

Как можем да се самонакажем ли? Например с раздуване на държавните разходи в първите години, което други държави са допуснали при влизането си. Или с

шоково изливане

на обезпечението

на борда в

икономиката,

за да стигнат

едни пари до

едни хора

Или с неефективно използване на натрупания фискален резерв - вместо за реформи за популистки решения. И още, и още.

А докато чакаме, крайно време е да преместим фокуса на въпросите и съответно дискусията по отговорите им. От дали да го правим към как да го направим. От изтърканите вече “плашила” - инфлация, левче, самостоятелност на централната ни банка и пр., към конструктивните решения за най-полезното използване на валутния резерв например. И, разбира се, да си подадем официално искането за членство. Като просто да напомним на Брюксел, че влизането в еврозоната е наше задължение, записано в договора за присъединяването ни от 2009 г. А на изпълнението на това задължение могат да попречат или тънки политически игри в Европа, или нова финансова или дългова криза. Дори само затова е по-добре да побързаме, защото “онази” криза от 2008 - 2009 г. отложи изпълнението на задължението ни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Спас Русев пред "24 часа": Преговарям с Дойче телеком за всичките им балкански дружества

- Г-н Русев, преди часове бе обявено, че сте избран за купувач на албанския мобилен оператор. Какво оттук нататък? - Когато преди време се срещнах със СЕО-то на Дойче Телеком започнахме разговор да придобия всичките им балкански дружества - Албания, Румъния и Гърция. В Румъния те имат две - бившият държавен телеком и отделно мобилен оператор и

Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината. Бил съм в много радио - и телевизионни студиа по много теми. Разпитван съм многократно и в полицията, в следствието, в прокуратурата, във военната прокуратура,

Защо Световната банка е важна за Тръмп и може ли дъщеря му да я оглави

Името на Иванка Тръмп беше подхвърлено тия дни като евентуална приемничка на Джим Йон Ким начело на Световната банка. Дъщерята на американския президент имаше пряка роля през 2017 г. в задействането на фонд на Световната банка за насърчаване на предприемачеството сред жените в страните в процес на развитие.

Макрон 2.0: чрез национален дебат се опитва да даде ново начало

За съюзниците му писмото на Еманюел Макрон до французите, с което се започва дебат за националната политика, бе смело упражнение по демокрация. За неговите критици неделното послание беше кух, многословен жест на надменния "крал Макрон", решен да запази основните икономически реформи. Каквато и да беше първоначалната им реакция,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Фрийрайд* - трендът в зимните приключения, който ни раздели на смели и на неразбиращи смелостта

Чий живот е по-ценен? На скиорите и сноубордистите, търсещи лавини заради адреналина, или на доброволци, които рискуват своя, за да ги вадят от страшните улеи. Понякога мъртви За едно момче, което преди години описа като начин на живот фрийрайда* - страстта да се карат ски и сноуборд извън пистите,

Какво значи 929 млрд. лв. разплащания - ръст на икономиката или инфлация

Няколко положителни новини съдържат отчетените от БНБ данни за рекордния обем пари, преминал през платежните системи през 2018 г. Както “24 часа” съобщи, през миналата година разплащанията между компаниите и хората са достигнали 929 милиарда лева. За сравнение - през 2017 г. през същата система са били обработени 702,6 млрд., а през 2016 г.

Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г. историческата комисия от Р Македония се съгласи, че в историята от преди повече от 1000 г. цар Самуил е бил легитимен представител на Българското царство.

Трябва ли да те наказват, ако издърпаш ухото на детето?

Законът да не прескача граници в отношенията родител - дете   Малко са ви били като малки - това си е фраза, която битува и до днес. Когато се държиш неприлично, когато вършиш необщоприети неща, когато постъпките ти са невъзпитани и неморални, когато ти липсват първите седем години. Универсална е.

Коментар на седмицата №1: Президентът се простреля в рейтинга

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 180 хил. прочитания. Дори на българите, които го харесват, им дойде в повече критиките от сутрин до вечер, дори 5 минути преди полунощ Политикът, който вечно критикува. В този образ се самопостави държавният глава.

Коментар на седмицата №3: От битката Ф-16 срещу “Грипен” печели СССР

Проблемът на сделката са калпавите правила на конкурса от времето на Румен Радев като шеф на ВВС СССР и неговият наследник Русия е единственият печеливш от продължаващите безпочвени спорове дали България да купи изтребители Ф-16 от САЩ, или “Грипен” от Швеция. Защото ще продължи да получава милиони,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber