Еманюел Макрон: Франция подкрепя България за еврозоната (Обзор, видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6868532 Еманюел Макрон: Франция подкрепя България за еврозоната (Обзор, видео) Еманюел Макрон: Франция подкрепя България за еврозоната (Обзор, видео) www.24chasa.bg

Единството на ЕС, което желая, бе постигнато в София, защото решенията, които взехме както за Иран, така и за търговията, бяха много силни, каза президентът

Благодаря на премиера Бойко Борисов за добрата организация на разговорите и за всичко, което направи българското председателство

Ще финализираме темите по “Мобилност” през септември, като постигнем балансирано споразумение

Вечерята в сряда бе много важна среща, на която обсъдихме две теми - Иран и търговията. Имах възможност в Екс ан Шапел миналата седмица да кажа, че те са тестове за суверенитета на Европа. Те ще ни дадат възможност да преценим дали можем да имаме суверенни решения и стратегически избор, да вземаме сами решения, без да зависим от когото и да било. Единството на ЕС, което желая, мисля, че бе постигнато, защото решенията, които взехме както за Иран, така и за търговията, бяха много силни.

По отношение на търговията бяхме много ясни - никакви задълбочени преговори не могат да се състоят със САЩ, без да се постигне пълно и постоянно освобождаване от митата.

Ако американците искат да спазват многостранните правила и да разглеждат европейците като съюзници, ние можем да работим и по теми, които са свързани с реформата на Световната търговска организация. Ако ли не, Европа, която спазва правилата на СТО, ще защити своите интереси.

По отношение на Иран заедно потвърдихме европейската воля да запазим положителните моменти от споразумението, което бе подписано през 2015 г., и така да защитим легитимните интереси на нашите предприятия. Потвърждавам, че ще спазваме споразумението от 2015 г., но както предложих през септември 2017 г. в ООН, трябва да разширим разговорите за ядрената дейност на Иран след 2025 г., свързана с балистичните ракети, както и с дейността на Техеран в региона.

Днес имахме много дълга дискусия, свързана със Западните Балкани, водихме ясни и точни разговори с всички държави, като някои са в процес на преговори, а други се надяват на такива. Темите се отнасяха до свързаността и сигурността, много конкретни теми, които Франция подкрепя както по отношение на цифровата достъпност и развитие на инфраструктурата, така и конкретни инициативи, свързани със сигурността на дружествата и борбата с престъпността.

Много от темите, които

поставихме в София,

ще бъдат доразвити

през юни на среща

на върха в Лондон,

посветена отново на Западните Балкани.

Искам да съм ясен за позицията на Франция за Западните Балкани. Позиция, която се вписва в проекта за по-суверенна и по-единна Европа.

По-суверенна Европа значи да поемем и да конкретизираме перспективата, свързана със Западните Балкани. Това е регион, включен в границите на ЕС, и е обект на много напрежение и натиск и в резултат на историята си би могъл да се обърне или към Русия,или към Турция. В наш интерес е да свържем Западните Балкани с ЕС.

Но това не може да стане за сметка за единството на ЕС. Затова искам да съм много ясен. Да дадем европейска перспектива и да възнаградим ръководителите, които реформират страните си. През последните месеци има много свидетелства за това - мисля за Сърбия и Черна гора, които вече са в процедура на преговори, но също и за Македония и Албания, които се надяват.

Не можем да отворим нова процедура по разширяването без условия, например борбата с корупцията или миграцията. Така че трябва да има ясни условия, които да бъдат обсъдени по време на съвета през юни.

Европейският съюз също трябва първо да се реформира. Ако искаме той да е по-единен, трябва да го модернизираме. Това е предпоставка за всяко ново присъединяване.

Искам да благодаря на премиера Бойко Борисов за добрата организация на разговорите ни и за всичко, което направи българското председателство от самото начало по теми, които постигнаха напредък, като миграционните въпроси, проблеми, свързани с еврозоната, както и с командированите работници.

- В София обсъдихте с Бойко Борисов важни въпроси, свързани с Шенген и еврото. Можете ли да се ангажирате с по-конкретни дати за влизането на България в шенгенското пространство и в чакалнята на еврозоната?

- Бих искал да имаме напредък по тези теми, защото те се вписват в духа на сътрудничество, което имаме с премиера Борисов. Първата много чувствителна тема е пакетът “Мобилност” (която предизвика недоволството на българските превозвачи-бел. ред.) и аз бих желал да постигнем компромис по нея в идните месеци.

Франция е поела ангажименти в тази област, ние желаем задълбочена реформа на директивата за командированите работници, тази реформа бе необходима и България се ангажира много сериозно. Ние сме благоприятно настроени към определянето на правила, като отчитаме спецификите на сухопътния транспорт в България.

Мисля, че ще имаме възможност да финализираме тази тема през септември, а именно да постигнем балансирано споразумение, така че да постигнем както добра социална закрила, така и справедлива конкуренция.

Що се отнася до Шенген,

искам да поздравя

качеството на защита

на българските граници

Остават да се водят технически разговори между министрите. През юни ще трябва да обсъдим настоящото функциониране на Шенген, както и на споразумението от Дъблин.

Мисля, че няма да е отговорно нито за България, нито за настоящите членки на Шенген да се бърза, при положение че ние сме в процес на промяна на правилата.

Бих желал да спазим сроковете - да реформираме до средата на годината Шенген, регламента от Дъблин и миграционните правила, за да можем да водим спокоен дебат за присъединяването на България към това пространство. Разбира се, отчитаме качеството на работата на България в тази област.

И накрая за еврозоната. Имаме механизъм ЕRМ - това е предверието на еврозоната и ако България изпълни критериите, а днес, изглежда, тя напълно ги изпълнява, Франция желае България да се присъедини към ЕRМ 2, но едновременно да влезе и в банковия съюз, което ще позволи да се наблюдава отлично банковата система на България. Така че днес, като се позоваваме на анализите, всички условия са изпълнени България да се присъедини както към ЕRМ2, така и към банковия съюз.

- Големи европейски предприятия предупреждават, че ще напуснат Иран, ако не получат гаранции от страна на САЩ. Как Европа може да помогне на европейските предприятия да останат в Иран?

- Мисля, че от началото на тази криза Франция е поемала своите отговорности. Мисля, че направихме максимума за оставането в ядреното споразумение. Нашата роля е да осигурим мира и стабилността в този регион. Интересът ни не е търговски, не е свързан с това да заемем позиция към един или друг лагер.

Проблем в региона е, че до 2015 г. имахме ядрена сила с регионална хегемония, която застрашаваше сигурността на нашите съюзници и това ни притесняваше. Така че

споразумението от 2015 г.

е добро, защото дава

възможност за по-добър

контрол на ядрената

дейност на Иран

От лятото на 2017 г. аз много ясно заявих, че това споразумение не е достатъчно, въпреки че Франция го е подписала, и че трябва да добавим споразумение за ядрената дейност на Иран до 2025 г. Опитах се да убедя американците да си променят стратегията и да разширят разговорите с Техеран. Не успяхме да го направим. Затова във Вашингтон ме чухте, че предложих отварянето на нова рамка на дискусии. Германия и Великобритания се присъединиха и всички европейци защитават тази позиция. Нашият стратегически интерес е да кажем, че това споразумение е етап и не трябва да го изоставяме.

Говорим с всички страни и искаме да изградим рамка на доверие в региона. Само така ще избегнем ескалирането на напрежението. В този контекст искам да дадем всички гаранции на предприятията, така че те да могат да продължат дейността си в Иран. Европейската комисия също предприема мерки, за да го постигне.

- Обсъждахте ли ситуацията в Газа?

- Да. Франция осъди тези ужасни действия, които доведоха до жертви. Призова към мирни протести и осъди действията на “Хамас” и всичко, което поставя под въпрос сигурността на Израел. Френската позиция е постоянна. Искаме сигурност на границите и те да бъдат определени от народите там. В момента обсъждаме дали ЕС да вземе по-сериозна позиция, но това ще означава да се срещнем отново, за да я формализираме.

Използвани са акценти от встъпителното слово на президента на Франция и въпроси към него от пресконференцията му в София

 

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

БПЦ: Църквата дава благословение за трансплантациите, но при условия

Светата църква приема трансплантациите, както и всичко останало, свързано със здравето на човека и борбата му със смъртта, с особен интерес, разбиране и необходимата сериозност. В случая Църквата желае да се помогне на реципиента, но да не се забравя и за уважението към донора и той да не бъде подценяван,

Затворническите неволи на Баневи - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Нов референдум за Брекзит е ужасна идея

Когато става дума за рисковете, свързани с това да "внимаваш какво си пожелаваш", малко въпроси се нареждат по-високо от плана за втори референдум, за какъвто се застъпват онези във Великобритания, които се надяват да бъде преобърнато гласуването от юни 2016 г. за излизане от Европейския съюз (привържениците на оставането).

Коментар на седмицата №1: Двайсет минути остават до война

Политици от някои граничещи с Русия държави напоследък все по-настойчиво канят американските военни да се укрепят на тяхна територия. Желание да приеме постоянни бази на САЩ изрази например Варшава, а след провокацията в Керченския залив - и Киев. С оглед изявленията на американците, че смятат да излязат от Договора за ракетите със среден и малък

Коментар на седмицата №3: "Бонус - малус" в килията - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 29 хил. прочитания. Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури тук.

Двайсет минути остават до война

Политици от някои граничещи с Русия държави напоследък все по-настойчиво канят американските военни да се укрепят на тяхна територия. Желание да приеме постоянни бази на САЩ изрази например Варшава, а след провокацията в Керченския залив - и Киев. С оглед изявленията на американците, че смятат да излязат от Договора за ракетите със среден и малък

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Адам Михник искаше бившите соцстрани да влязат заедно в ЕС

През пролетта на 1990 година в София пристигна Адам Михник (полски дисидент и публицист, главен редактор на в. “Газета виборча” - б.р.). Аз му бях домакин. В първите часове след посрещането го заведох до Пловдив. Просто от летището. Някъде по пътя той поиска да говорим. Говорихме на руски. Той ми каза: Предлагаме ви всичките бивши соцстрани да се

7 неща, които може да объркат света през 2019 г.

Датска банка пусна традиционните си сценарии за малко вероятни, но рискови събития: Тръмп уволнява шефа на Федералния резерв, световен транспортен данък #SaxoStrats, екип от експерти на датската инвестиционна банка Saxo Bank, публикува традиционния си списък от радикални прогнози за следващата година.

Добри Божилов: Gudelnews е мой сайт, другите - не

 Добри Божилов, за когото "24 часа" написа, че е баща на сайтовете Gudelnews и Вале Нюз, ни изпрати писмо, в което отрича да има нещо общо със сайтове за фалшиви новини, имал само за шеги и майтапи. Ето го: Във ваша публикация относно фалшивите новини, са направени внушения, които не отговарят на истината.

ЕС е склонен да помогне, ако Мей загуби при първия опит, но само донякъде

Ако британската премиерка Тереза Мей идната седмица изгуби вота в парламента по нейното споразумение за развода с Европейския съюз, лидерите на ЕС няма да го скъсат и да започнат отново преговорния процес, но могат да й помогнат да спечели при втори опит. Тази помощ може да дойде във формата на нови разяснения как ще действа споразумението или

"Бонус - малус" в килията - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Ръководството на ГЕРБ: Ревизии по места, отстранете всички слабости и грешки

Ръководството на ГЕРБ изпрати поздравителен адрес до структурите на партията по повод 12 години от учредяването на партията. То е подписано от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и неговите заместници Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. В него се казва: Преди 12 години учредихме ГЕРБ с ясното съзнание,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber