Ще влезе ли Тръмп в Библията?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6868246 Ще влезе ли Тръмп в Библията? Ще влезе ли Тръмп в Библията? www.24chasa.bg

Вече е само на един хълм разстояние

Както е известно, Доналд Тръмп най обича да строи небостъргачи и да слага върху тях името си.

Сега обаче името на американския президент ще обозначава улици, площади и други публични места в най-свещения град на планетата – Йерусалим. Това е наградата за местенето на американското посолство. Тези дни кметът на Йерусалим обяви, че кръговото движение до посолството ще се преименува в

“US площад –

в чест на

Доналд Тръмп”

Но това далеч не е всичко. На името на Тръмп ще се преименува и една от култовите улици в града – Саладин стрийт. Както е известно, Саладин обединил мюсюлманите, победил кръстоносците и пленил Ричард Лъвското сърце, а сега Тръмп го изтрива и слага своята егида. Нищо чудно, че палестинците се бунтуват.

Но и това не е всичко. В Йерусалим започва да се изгражда бърза железница, която ще води до Стария град и в непосредствена близост до Храмовия хълм, където едно време се издигал Храмът на Соломон. В момента този хълм е третата по значение светиня за мюсюлманската религия – тук са разположени Куполът на Скалата и джамията Ал-Акса. Според ранните биографи на Мохамед от това място той се възнесъл на небето, яздейки вълшебния кон Барак.

Освен това тук е камъкът, върху който стъпил Бог, като сътворявал света, тук е създаден Адам, тук е стоял Кивотът, тук Исус е изгонил търговците от Храма. Тук се е проляла кръвта на стотици хиляди жертвени животни, ако не и милиони. Няма друго такова място на планетата и колко жалко, че не става за хотел…

Та новината е, че

гарата до

библейския баир

също ще се

нарича Доналд

Тръмп

Представете си как тук ще пристигат стотици хиляди, милиони богомолци и туристи от трите аврамически религии и говорителят във вагона ще обявява: “Станция “Доналд Тръмп”. Тук се слиза за Светите места!”

Според мен и това не е всичко. Смятате ли, че Тръмп ще се задоволи с една гара? Той винаги гледа нависоко. Най-вероятно вече е измислил план как да качи името си на самия Хълм. Сега това е невъзможно, но ако успее да спечели втори мандат и ако не го импийчнат, нищо чудно да даде на Нетаняху зелена светлина за възстановяването на Храма на Соломон за трети път. Тогава вече брандът “Тръмп” направо ще влезе в Библията.

Добре известно е, че самият Нетаняху мечтае за нов храм, но на този етап това не изглежда реалистично. Европа гарантирано няма да го подкрепи, а целият мюсюлмански свят ще избухне. Но вътре в Израел желанието все повече нараства и става непреодолимо. Вече 20 г. има Институт за храма, който обучава жреци, възстановява ритуали, събира артефакти, изобщо готви се да върне старата слава. В провинцията някои ентусиасти вече колят животни ритуално. Ако Нетаняху успее да създаде такъв международен политически климат, че да започне строителство, името му ще остане наред със Соломон, Исус Навин и другите библейски герои.

Не случайно в речта си по случай местенето на американското посолство израелският премиер спомена

древния

персийски цар

Кир във връзка

с Тръмп

Който знае историята, той разбира. Както е известно, Соломоновият храм е съществувал 400 години и през 586 г. преди Христа е разрушен от вавилонския цар Навуходоносор II, който отвежда част от евреите в плен. След това вавилонците са победени от персийския цар Кир II, а той пуска пленените евреи да се върнат в родината и им помага да издигнат отново Соломоновия храм. Чак след още 600 години вторият храм е разрушен от Тит Флавий.

Затова въпреки че е от друго племе и друга вяра, Кир е велик израелски герой и има няколко публикации в Библията. Споменаването на Кир в един контекст с постъпката на Тръмп е велика чест, но то съдържа в себе си и един очевиден намек – това с посолството е чудесно, но ако ни върнеш Храма, тогава ще си Кир. Ако не, то не. Ортодоксалноте евреи очакват помощ не само от Тръмп, но и от Путин.

Всъщност неотдавна тъкмо Русия се оказа първата държава, която призна Йерусалим за столица на Израел. Освен това през 2012 г., когато Путин посети за трети път Йерусалим и отиде посреднощ да се помоли пред Стената па плача, един от публиката се провикна на руски: “Здраствуйте, президент Путин!” Путин се ръкува с него и човекът му прочете кратка лекция за важността на Третия храм. Според ортодоксалния новинарски еврейски сайт Путин отговорил: “Точно това е причината, заради която дойдох тук – да се моля да се възстанови отново Храмът.”

Впрочем Яхве дал на Кир власт върху всички царства, а Путин засега е далеч от тази награда. Може да се каже, че Тръмп е по-близо, особено ако успее да спаси еднополярния свят, както и себе си. Добре известно е, че изключително влиятелните американски евангелисти са привърженици на възстановяването на Храма, а те застанаха твърдо зад Тръмп. Въпреки греховете му по тънката част. Освен това Тръмп повери американската близкоизточна политика на своя зет Джаред Къшнър, който е ортодоксален евреин. Любимата дъщеря на Тръмп, Иванка, също е приела израелската вяра и също играе роля в международната политика, даже има случаи да сяда на стола на баща си при някои срещи на върха. Така че архетипните блянове на аврамовия род са добре настанени в Белия дом.

Засега, естествено, за нов Храм не може и дума да става, първо трябва да утихне скандалът с посолството. След това една по една и другите държави ще си преместят представителствата в Йерусалим, какво да правят в Тел Авив? Последни ще се преместят мюсюлманските държави, най-интересното е коя ще е първа? Ами ако се окаже Саудитска Арабия?

Вече е ясно, че преди да премести посолството, Тръмп внимателно подготви почвата. Не случайно първото му посещение в чужбина бе в Саудитска Арабия, а второто – в Израел. Зетят Къшнър снове между двете държави като совалка. В момента

Саудитска Арабия е де факто съюзник на Израел, а енергията е насочена към войната с Йемен и геополитическия сблъсък с Иран. С две думи – на Риад не му пука за палестинците. Вярно, крал Салман формално заклейми местенето на посолството, но какво от това?

Очевидно е, че Тръмп вече се е разбрал с престолонаследника Мохамед бин Салман (МБС), който е силният човек в кралството и скоро ще бъде обявен за крал. А каквото реши МБС, това прави и Арабската лига, в която членуват 22 държави. Младият престолонаследник е почти решен да воюва с Иран в Сирия и Ирак, така че Йерусалим не му е кой знае каква грижа.

Горките палестинци, на практика те няма на кого да разчитат. В миналото разчитаха най-вече на Египет, но сега най-голямата арабска държава не би могла да свързва двата края без помощите, които се отпускат от МБС. И ако нещо може да промени нещата, то това е вътрешен бунт в самата Саудитска Арабия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

60 на сто от българите искат втори лифт на Банско

Масово българите подкрепят изграждането на втория лифт на Банско. За това говорят резултатите от ново проучване на Агенция „Сова Харис“ за развитието на ски-туризма и планинските общини. "Темата за развитието на ски-туризма в България от дълго време е във фокуса на общественото внимание. Природните дадености на страната ни предполагат развитието

Ако кметът Тодоров бе осъдил гражданина Киров, може би щяхме и да усетим колко двуличен е фейсбук

Слави Трифонов навремето изля бирата си върху Вулева като отговор на жълтата и скандална журналистика, която демонстрира, а днес насърчава лошото възпитание във фейсбук Колкото повече време минава, толкова по-малко удовлетворение носят социалните мрежи. Зад маската на виртуалните профили свободата на изразяването вече не е същата,

Политдиаболично: перфидните номера на патриотите

Тримата патриоти вече влязоха в последната фаза, в която бяха реформаторите миналия мандат - всеки срещу всеки Нали помните, че имаше един филм, в който Шарън Стоун и Изабел Аджани убиха мъжа, когото споделяха - “Диаболично”? За него се сетих днес по повод перфидните номера, които си въртят патриотите.

4 неизвестни пред изборите

Може на 27 май да осъмнем с милион гласа в урните по-малко от декларираните в изследванията Очертава се ниска активност. Затова ще натежи мобилизацията на партийните структури и клиентелистките мрежи Европейските избори вече чукат на вратата. Първите камбани бият – национална работна среща на ГЕРБ (20 януари) и конгрес на БСП (26 януари).

"Тренд": 3+1 партии с шанс да минат евровота

ГЕРБ води пред БСП с 1,2% ДПС вече с двойно по-голям вот от “Обединени патриоти” 30% от избирателите още мислят за кого да пуснат бюлетина ГЕРБ, БСП, ДПС и “Обединени патриоти” биха прескочили изборната бариера за Европарламента, сочат данни от новото проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Княжество Лихтенщайн навършва 300 г., изчистило лошата си репутация на данъчен рай

Коя е страната, която е голяма колкото Манхатън, но населението й не е 1,6 милиона, а само 38 000 души? В коя страна има само един епископ, един тунел, един открит басейн, един затвор и само един Макдоналдс, но в същото време има 15 банки? Отговорът е: Лихтенщайн. Разположеното между Австрия и Швейцария княжество е шестата най-малка страна в света

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Какво направи и какво - не, президентът за 2 г.

На 22 януари се навършиха 2 години от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Заради ангажименти и наситена програма обаче държавният глава ще направи годишната си отчетна пресконференция в началото на другата седмица - т.е. след конгреса на БСП, който ще заседава на 26 януари. От “Дондуков” отричат изчакването да е свързано с партийния

Брекзит с отворена граница е фантазия. Тереза Мей обаче продължава да я преследва

За Тереза Мей предпазният механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия е еквивалентът на стената (на границата с Мексико) за Доналд Тръмп. Това е воят на една власт, спъвана от непреклонното противопоставяне на демократично избран законодателен орган. Премиерът Тереза Мей днес отново се изправя срещу депутатите,

Нужни ли са мухлясали забрани в Изборния кодекс?

Мекушавостта към неприложими текстове, като този да не се оповестяват социологически проучвания в изборния ден, удря по престижа и на закона, и на законодателя Официалната и сивата информация делят едно и също пространство - колкото повече място заеме първата, толкова по-малко ще остане за другата Предложението да падне забраната за

Британците били излъгани? А плува ли корабче?

Това е истинска демокрация и тя не прави стратегически грешки Човек трябва да е ударен с паве по главата, за да се изказва пренебрежително за британските политици и политика. Не виждам някой от “експертите” по телевизиите да има травма на черепа, но защо тогава от устата им текат потоци от ирония,

Защо учителката, която не вярва, че на Луната са ходили хора, още не е уволнена

Не искам като данъкоплатец да плащам заплата на обсебени от конспиративни теории лелки That's one small step for man, one giant leap for mankind. Това е знаменитият цитат на Нийл Армстронг, който той произнася след първите стъпки, които прави на лунната повърхност. Учениците от 3-и клас в едно централно столично училище не знаят за тях,

Коментар на седмицата №2 Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 73 хил. прочитания. В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber