Кой кой е в новата стара КЕВР

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6860854 Кой кой е в новата стара КЕВР Кой кой е в новата стара КЕВР www.24chasa.bg
Честен жребий, изтеглен от журналисти, определи кой от стария състав на КЕВР ще си отиде. Кой ще замени тези хора, обаче определиха партиите в парламента. СНИМКА: Румяна Тонева

Защо “Воля” припозна за свой комисар човек от партията на Ковачки

Кои партии имат най-много представители в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)?

ГЕРБ и “Обединени патриоти”, ще кажете по логиката, че са управляващи и с коалиционно мнозинство в парламента.

Да, но специално в случая с регулирането на цените на парното, тока и газа вече и партия “Воля” на Веселин Марешки има участие в комисията. Как стана това?

Тази конфигурация се получи след така нареченото обновяване на регулатора. То стартира честно, като журналисти теглиха жребий кои 4-ма комисари от 9-членния състав напускат. Законът опазва председателя от тази ротация и лотарията беше за 8 имена. Така, на третата година от мандата си трябваше да си ходят Александър Йорданов от квотата на НФСБ, Ремзи Осман, предложен от ДПС, Валентин Петков от “ Реформаторски блок” и Георги Златев от БДЦ.

“Обновяването” обаче

е само наужким

Защото трима от четиримата изтеглени да си ходят после се завърнаха в комисията и на практика нов е само един човек.

Текстът от закона, отнасящ се до прекратяване на мандата на четирима от КЕВР се задейства в много неподходящ момент. Жребият беше изтеглен на 4 март, или в момент, в който енергийните дружества вече внасят заявления за цени на ток и топлинна енергия, които да влязат в сила от 1 юли.

Паралелно с новия избор течаха и ключови промени в Закона за енергетиката, които натоварват КЕВР със супер правомощия да разследват манипулации и злоупотреби на свободния пазар на ток. Това е нещо съвсем ново за регулатора и експертизата ще трябва да се изгражда от нула и в движение.

Законът изкара на борсата за ток ВЕИ-тата и когенерациите, които са с преференциални цени на електроенергията. Избра се модел, при който разликата от пазарната цена на тока на тези производители и преференциалната да се покрива с тъй наречените “премии”.

Така всичкият ток, без този на американските “Марици” и квотата за регулирания пазар, ще се търгуват на борсата.

И в тази реформа КЕВР играе ключова роля. Тя определя прогнозната пазарна цена на тока за годината, от която нагоре ще се брои премията, която пък плащаме всички ние - домакинствата и бизнесът.

Така че комисията, освен ключова за цените на тока за битовите потребители става супер важна и за свободния пазар.

И като черешка на тортата – парламентът реши парите от таксите, които събира КЕВР, да остават при нея, което вдига бюджета ѝ над 2 пъти. Тоест вече няма да е финансово притеснена.

В този преходен за КЕВР период обновяването на половината от състава на комисията, меко казано,

носеше рискове

Дори се чуваха разсъждения дали не са сбъркали с вкарването в закона на изискването за подмяна по средата на мандата.

След жребия депутатите трябваше да номинират кандидати за тези четири освободени места. Тъй като комисарите имат право на два мандата, няма проблем да бъдат предлагани досегашни. Внесени бяха имената на петима, като трима от тях бяха досегашните.

При предложенията ГЕРБ и БСП пасуваха. Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев обоснова неподаване на имена с тезата, че ГЕРБ не иска мнозинство в КЕВР. БСП вътрешно обсъждаше имената на бившия зам.-министър на икономиката Явор Куюмджиев и на бившия шеф на холдинг “Булгаргаз” Любомир Денчев. До парламента обаче никое от тях не стигна.

Някои обясняват пасуването с вътрешните борби при социалистите и с това, че предложените не били любимци на партийния лидер Корнелия Нинова.

Другата теза е, че БСП нарочно се дистанцира от КЕВР, за да може

да протестира

срещу цените в

енергетиката

При гласуването на новите имена в комисията червените депутати изобщо не участваха. Явно не искат дори с гласовете си, каквито и да са те, да легитимират КЕВР.

Така за освободените места наддаваха по-малките партии.

НФСБ предложи за втори път Александър Йорданов, който е в енергийната част на комисията от 2015 г. Преди това е бил в ЧЕЗ, бил е и търговец на ток чрез фирмата “Бизнес Енерджи”, в която е бил акционер и изпълнителен директор. Работил е и като одитор в “Холдинг БДЖ”.

ВМРО заложи на Евден Николов, който професионално е свързан с въглищните централи в Маришкия басейн. Бил е шеф на “Марица-изток 3”.

“Обединените патриоти” имат още един представител в комисията – Владко Владимиров, когото жребият пощади и не извади преждевременно от комисията. Той е също от въглищния сектор – бил е в “Мини Марица-изток”, в “Мини Бобов дол”.

“Воля” пък припозна Георги Златев, който пак е от въглищния сектор – работил е в държавните “Мини Марица-изток”, както и в свързаните с Христо Ковачки “Брикел” и ТЕЦ “Марица 3” –Димитровград. През 2015 г. Златев беше предложение на БДЦ, която пак се свързва с бизнесмена. Това даде повод да се пише, че

може би има

сделка между

Ковачки и

Марешки

за тази кандидатура. Народни представители от управляващите обаче признават, че внимателно са наблюдавали работата на Златев в КЕВР, тъкмо заради съмненията за връзки с Ковачки. И за три години и намек за лобизъм от него не е имало.

Има хипотеза, че припознаването на Златев от страна на “Воля” е по- скоро разбирателство между партии в парламента, да не се разклаща КЕВР в такъв възлов момент с влизането на нови лица, които тепърва ще се ориентират в ситуацията.

Странното е обаче, че по-малките партии залагат все на експерти, свързани с мините или с въглищните централи. Още повече, че при квотите за ток за регулирания пазар присъства само държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”. Но пък желанието на тецове да продават тока си на домакинствата е толкова силен, че на два пъти парламентът промени закона, за да елиминира влизането на скъпа енергия в цените за битовите потребители.

Четвъртият предложен бе Ремзи Осман, който бе правен комисар, ДПС го номинира за втори път.

Петата кандидатура беше на Пенка Трендафилова за водния сектор. Тя беше предложение на “Воля”. Жребият отстрани Валентин Петков, който бе от квотата на Реформаторския блок.

Трендафилова идва от ВиК-Бургас, ръководила е финансово-икономическото направление. Преди това е била главен счетоводител на футболния клуб “Нефтохимик”.

При гласуването в зала кандидатът на ВМРО отпадна, което разгневи войводите. В нещо като декларация те нарекоха гласуването “политическо лицемерие” и “нова доза задкулисни машинации”. “Въпреки предварителната увереност от страна на коалиционните ни партньори за подкрепа на кандидата на ВМРО Евден Николов, след неясни задкулисни договорки днес в пленарна зала за членове на енергийния регулатор бяха избрани други лица, включително предложенията на ДПС и “Воля”, написаха те и декларираха, че няма да допуснат задкулисието да завладее КЕВР и енергийния сектор в България.

От това става ясно,

че е имало

договореност за

избора на техния

човек

Но пък квотата на патриотите в комисията става трима души и така те щяха да бъдат с най-много представители в регулатора.

Каква е обаче в крайна сметка конфигурацията след гласуването?

ГЕРБ има двама представители – Евгения Харитонова и Светла Тодорова.

“Обединени патриоти” се представляват от Александър Йорданов и Владко Владимиров.

И “Воля” вече е с двама – Георги Златев и Пенка Трендафилова,

БСП има един човек - Димитър Кочков.

ДПС отново предложи Ремзи Осман.

Деветият, или първият сред равни, е председателят на КЕВР Иван Иванов, който бе предложен в предишния парламент от Реформаторския блок.

Тези хора ще трябва да преведат КЕВР през преходния период, за който трябва сила и екпертиза, независимост и липса на обвързаност. Ако не политическа, то поне бизнес ориентирана.

Запазва се липсата на превес на която и да е партия, макар че това става за сметка на увеличеното присъствие на “Воля”.

Фактът, че обновяването засегна само един човек, може и да носи стабилност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

В Източна Украйна учениците живеят в ритъма на войната

Десетки деца, скупчени в убежище, покриват главите си с ръце в едно училище в Югоизточна Украйна, където войната продължава четвърта година; това е част от обучението как да действат в случай на бомбардировка. "Това е дългият сигнал за тревога, трябва да слезем в подземието", обясняват учениците от Осмо училище в малкия и контролиран от Киев град

Защо трусът в България е неизбежен

Пак златен медал на европейското по неравенство и бедност, а тук – мъдри дискусии В последния месец бяхме свидетели на два високи форума на тема неравенството и бедността в България – единия под егидата на президента Радев, а другия – по случай десетгодишнината от въвеждането на плоския данък под егидата на КНСБ.

Балкански пакт по гръцки - мисията невъзможна

Балканските съюзи траят по-кратко и от любовта между плеймейтка и ММА боец Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос е от хората, които говорейки, както се казва, “цепят мрака” или “утепват коча с лопата”. Идеята му за балкански военен пакт, в който да влязат Гърция, България, Албания, Македония и на по-късен етап Сърбия,

Как една пенсия от 19 521 лв. поряза над 36 хил. с вечен таван

За първи път се ограничава и личният коефициент Две знакови новини за тавана на пенсиите се появиха в петък. Първо социалният министър Бисер Петков след 18 години мълчание най-сетне обяви колко са “неразумно високи пенсии”. С отговор на депутатски въпрос. А след това стана ясно, че с проектобюджета на осигурителната система за 2019 г.

Какво е това разследваща журналистика

Не е някаква титла като “заслужил артист” През януари 1997 г. заедно с група други млади тогава български журналисти бяхме поканени в BACEE (Британската асоциация за Централна и Източна Европа) на специализация в разследващата журналистика. Това е организация, която ползва финансиране от правителството,

А какво спъва Турция за ЕС?

В България се надигат настроения за връщане на смъртното наказание. Общественото мнение се фокусира върху жестокостта, с която е извършено убийството на Виктория Маринова. За референдум дали да се върне наказанието призовават хора в социалните мрежи. Възможно ли е това - “24 часа” попита експерти, политици, близки на жертви на тежки престъпления.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Разследването за убийството на Виктория - видях екипна работа, спестих ужасяващи детайли

Да познаеш калъф за телефон, показва отдаденост по случая Разследването на това брутално убийство и изнасилване минаха като пред очите ми. От първия момент с колегите ми следихме всичко, чакахме дали ДНК на някой от регистрираните за сексуални престъпления в Русе и региона ще съвпадне с пробата от следите, намерени по жертвата.

Може ли Африка да печели от рециклиране на пластмаса?

Принс Джабеа, на 15 години, мачка пластмасова бутилка, сякаш стъпква хлебарка, след това използвайки петата на другия си крак маха рязко капачката, която изхвърча във въздуха. Той не представя най-новия модерен уличен танц в Дуала, търговската столица на Камерун, а участва в една от най-големите програми в страната за рециклиране на пластмаса,

Хейли стана популярен дипломат в ООН въпреки политиката на Тръмп

Ники Хейли зае поста на най-високопоставения американски дипломат в ООН без никакъв външнополитически опит, но за по-малко от две години си създаде много приятели, дори сред посланиците на страни, които не са съгласни с политиката на правителството на Тръмп. Внезапното съобщение във вторник, че до края на годината тя ще напусне,

Справедливо наказание или съкратено съдебно следствие за убиеца?

Трябва това съкратено следствие да става след съгласие и на прокурора, и на съда, независимо дали обвиняемият е готов да признае Няма съмнение, че убиецът, извършил убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост на невинна млада жена, заслужава възможно най-тежкото наказание. Мит е, че всеки човек може да се превъзпита Вече

До 2025 г. медиите почти няма да имат нужда от репортери

Развитието на три сектора ще доведе до намалено търсене на репортери в редакциите и ще спести на собственици и издатели средства за заплати и осигуровки. Не бързайте да се радвате! Спестените бюджети ще се пренасочат към закупуване на модерен софтуер и внедряване на иновации, за плащане на авторски права на любители журналисти и адекватно

Скритата заплаха в Идлиб

Споразумението, постигнато между Турция и Русия за Идлиб, не само предотврати хуманитарна катастрофа, но същевременно и възпрепятства възможна миграционна вълна към нашите граници и Европа. Разбира се, при условие, че бъде създадена демилитаризирана зона и терористичните групировки бъдат отстранени от тази зона.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber