В застаряваща България медсестрите са 3 пъти по-малко от Швейцария

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6860783 В застаряваща България медсестрите са 3 пъти по-малко от Швейцария В застаряваща България медсестрите са 3 пъти по-малко от Швейцария www.24chasa.bg

Богатите страни “изсмукват” медици дотолкова, че здравните им системи са зависими

Медицински сестри и други работещи в сферата на здравните грижи поискаха по-високо заплащане, по-добри условия на труд и перспективи за кариерно развитие.

Нека да разгледам тези искания не толкова от синдикалната им страна, а от гледна точка на перспективите и стратегическите предизвикателства пред здравеопазваненето ни.

За страна със застаряващо население като България медицинските сестри са много важна професия. Подобно на други държави от Южна и Източна Европа губим лекари и медсестри, но нямаме целенасочена дългосрочна политика за справяне с този дефицит.

Всъщност от началото на века миграцията на медицински сестри между развиващите се и развитите страни е повишена. Причините са основно икономически – заплащането на труда. В това отношение много от по-богатите държави имат целенасочена политика по привличането на такива кадри. А и големите им болници и техните асоциации също имат свои стратегии за привличане на медици от по-слаборазвити страни. Този процес е достигнал точката, при която здравните системи в много от богатите държави няма да могат да функционират нормално без непрестанен приток на медици от чужбина.

По-бедни държави като България не са достатъчен източник за задоволяване на нуждите от медицински кадри на здравните системи в големите страни от Евросъюза. Затова притокът от държави извън ЕС продължава да е значителен. Например във Великобритания и Ирландия работят медсестри от почти 100 чужди държави.

Емиграцията на такива кадри е и загуба за икономиката. Тя се изчислява, като се съберат всички публични разходи за обучението им, а медицинското образование е скъпо.

Поглед върху недостига (и излишъка) на медсестри по света може да ни даде глобалната база данни на Световната банка. По този индикатор се вижда огромно неравенство в достъпа до здравеопазване. Например в България през 2014 г. съотношението е 5,32 на 1000, а в момента е около 5 на 1000 – 35 хиляди на малко над 7 милиона население. В най-бедния район на света – африканските страни на юг от Сахара, средно над 1 медицинска сестра се грижи за 1000 души (в някои страни по една се пада на 10 хиляди души). В широкия регион на Европа и Централна Азия, който включва и много и доста по-слаборазвити страни, средният брой медсестри на 1000 души от населението е над 8, а ако се изключат страните с най-висок БВП на глава от населението – над 7.

В страните с много ниски доходи е обичайно да има между 1 и 3 медсестри на 1000 души от населението, но в държави като Куба съотношението е 8 на 1000, колкото в страна с високи доходи като Чехия. В Канада – една от страните, които привличат много медицински сестри, съотношението през 2016 г. е почти 10 на 1000 души, а в Швейцария – 18. В Румъния през 2015 г. са били почти 6,5 на хиляда при постоянна възходяща тенденция.

Интересна е ситуацията в Европейското Средиземноморие. В Италия съотношението е под 6 медсестри на хиляда – ниско за страни с нейното ниво на развитие. В Испания съотношението е същото като в България, а в Гърция е по-ниско. Испания и Гърция от много време губят значителна част от своите бели престилки, които заминават основно за европейски страни с по-добро заплащане на труда. В Германия има компании в сферата на човешките ресурси, които са се специализирали във вноса на медсестри, като Испания е една от основните страни, с които работят. Медици от Гърция пък често търсят работа в Италия, Германия и Великобритания.

В Германия, а и в други богати държави, които са голям нетен вносител на медици, има обществен натиск за по-етично отношение към губещите такъв персонал страни. Такива на практика са всички източноевропейски държави след влизането им в ЕС. Румъния според някои анализи е загубила 50% от лекарите си и още повече от медсестрите си. В Естония последните са намалели от над 8 до около 6 на 1000. Подобен спад е регистриран и сред лекарите. Страната през последните години обаче взема сериозни мерки за подобряване на условията на труд и повишаване на заплащането.

Впрочем страните от Централна и Източна Европа се опитват да компенсират изтичането на медици с голямото им производство през системата на висшето си образование. Но в България, която е известна с развитото си медицинско образование, немалко от студентите планират да я напуснат още докато следват.

Наесен очакваме здравния ни министър да предложи нова схема за финансиране на здравеопазването. Според достъпните коментари по темата тази схема ще е обвързана и със стратегически идеи, от които определено има нужда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

В Източна Украйна учениците живеят в ритъма на войната

Десетки деца, скупчени в убежище, покриват главите си с ръце в едно училище в Югоизточна Украйна, където войната продължава четвърта година; това е част от обучението как да действат в случай на бомбардировка. "Това е дългият сигнал за тревога, трябва да слезем в подземието", обясняват учениците от Осмо училище в малкия и контролиран от Киев град

Защо трусът в България е неизбежен

Пак златен медал на европейското по неравенство и бедност, а тук – мъдри дискусии В последния месец бяхме свидетели на два високи форума на тема неравенството и бедността в България – единия под егидата на президента Радев, а другия – по случай десетгодишнината от въвеждането на плоския данък под егидата на КНСБ.

Балкански пакт по гръцки - мисията невъзможна

Балканските съюзи траят по-кратко и от любовта между плеймейтка и ММА боец Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос е от хората, които говорейки, както се казва, “цепят мрака” или “утепват коча с лопата”. Идеята му за балкански военен пакт, в който да влязат Гърция, България, Албания, Македония и на по-късен етап Сърбия,

Как една пенсия от 19 521 лв. поряза над 36 хил. с вечен таван

За първи път се ограничава и личният коефициент Две знакови новини за тавана на пенсиите се появиха в петък. Първо социалният министър Бисер Петков след 18 години мълчание най-сетне обяви колко са “неразумно високи пенсии”. С отговор на депутатски въпрос. А след това стана ясно, че с проектобюджета на осигурителната система за 2019 г.

Какво е това разследваща журналистика

Не е някаква титла като “заслужил артист” През януари 1997 г. заедно с група други млади тогава български журналисти бяхме поканени в BACEE (Британската асоциация за Централна и Източна Европа) на специализация в разследващата журналистика. Това е организация, която ползва финансиране от правителството,

А какво спъва Турция за ЕС?

В България се надигат настроения за връщане на смъртното наказание. Общественото мнение се фокусира върху жестокостта, с която е извършено убийството на Виктория Маринова. За референдум дали да се върне наказанието призовават хора в социалните мрежи. Възможно ли е това - “24 часа” попита експерти, политици, близки на жертви на тежки престъпления.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Разследването за убийството на Виктория - видях екипна работа, спестих ужасяващи детайли

Да познаеш калъф за телефон, показва отдаденост по случая Разследването на това брутално убийство и изнасилване минаха като пред очите ми. От първия момент с колегите ми следихме всичко, чакахме дали ДНК на някой от регистрираните за сексуални престъпления в Русе и региона ще съвпадне с пробата от следите, намерени по жертвата.

Може ли Африка да печели от рециклиране на пластмаса?

Принс Джабеа, на 15 години, мачка пластмасова бутилка, сякаш стъпква хлебарка, след това използвайки петата на другия си крак маха рязко капачката, която изхвърча във въздуха. Той не представя най-новия модерен уличен танц в Дуала, търговската столица на Камерун, а участва в една от най-големите програми в страната за рециклиране на пластмаса,

Хейли стана популярен дипломат в ООН въпреки политиката на Тръмп

Ники Хейли зае поста на най-високопоставения американски дипломат в ООН без никакъв външнополитически опит, но за по-малко от две години си създаде много приятели, дори сред посланиците на страни, които не са съгласни с политиката на правителството на Тръмп. Внезапното съобщение във вторник, че до края на годината тя ще напусне,

Справедливо наказание или съкратено съдебно следствие за убиеца?

Трябва това съкратено следствие да става след съгласие и на прокурора, и на съда, независимо дали обвиняемият е готов да признае Няма съмнение, че убиецът, извършил убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост на невинна млада жена, заслужава възможно най-тежкото наказание. Мит е, че всеки човек може да се превъзпита Вече

До 2025 г. медиите почти няма да имат нужда от репортери

Развитието на три сектора ще доведе до намалено търсене на репортери в редакциите и ще спести на собственици и издатели средства за заплати и осигуровки. Не бързайте да се радвате! Спестените бюджети ще се пренасочат към закупуване на модерен софтуер и внедряване на иновации, за плащане на авторски права на любители журналисти и адекватно

Скритата заплаха в Идлиб

Споразумението, постигнато между Турция и Русия за Идлиб, не само предотврати хуманитарна катастрофа, но същевременно и възпрепятства възможна миграционна вълна към нашите граници и Европа. Разбира се, при условие, че бъде създадена демилитаризирана зона и терористичните групировки бъдат отстранени от тази зона.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber