Коментар №2 на седмицата: Защо кръчмата в с. Кости да е над закона?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6860616 Коментар №2 на седмицата: Защо кръчмата в с. Кости да е над закона? Коментар №2 на седмицата: Защо кръчмата в с. Кости да е над закона? www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №2 и събра над 37 000 прочитания.

Без спазването му няма как да се развива туризъм

В публикация със заглавие “Мракобесен закон затваря селски кръчми заради нови изисквания за тишина”, публикувана във в. “24 часа” на 10.05.2018 г., вестникът анонимно излага редица твърдения, които, меко казано, не отговарят на истината.

Първо, моят законопроект не предлага забрана за озвучаване на открити площи от 23 до 8 часа – такава забрана има и в сегашния закон - от 23 до 7 часа (чл. 16а, ал. 2). Законът е приет 2005 г. Просто почти никой не го спазва!

Второ, промените в Закона за защита от шума в околната среда не са представени вчера нито официално, нито неофициално на парламентарните групи, не е имало и разискване по него, както твърди в. “24 часа”.

Той ще бъде приет от Министерския съвет, като общественото обсъждане приключи миналата седмица без сериозни забележки.

В този ред на мисли оставам потресен от мнението на интервюираните кметове, които твърдят, че законът не е поставен на обществено обсъждане и не е консултиран с бранша.

Намеренията се обсъждат широко от поне една година, включително на Съвета по туризма към моя политически кабинет, в който участват най-големите туристически организации на Република България.

Обсъждани са и на работните срещи в Бургас и Варна, които провеждах през целия сезон на миналата година с кметовете на черноморски общини и всички институции, свързани с туризма. На тези срещи присъстваха и цитираните в статията кметове или техни заместници.

Искам да отбележа и че заради неспазването на сега действащия закон за миналото лято в община Несебър има 382 сигнала само на 112, в община Созопол – 354, в община Приморско – 425, в община Бургас – 125, в община Царево – 48. Хиляди българи и чужденци не са могли да спят,

защото са били

подложени на

шумов

терор от нагли

ресторантьори,

често с подкрепата на кметовете.

Трето, в чл. 16б, ал. 2, т. 6 от предложенията ми изрично се допуска провеждане на обществени мероприятия на открито, организирани или разрешени от общини или държавни институции. Това става с изричното разрешение на съответните власти и е разрешено от закона. Ето защо, твърдението, че “фестивалът “Аполония” в Созопол ще се окаже с вечерен час”, е манипулация. Жалко, че тази лъжа излиза от устата на кмета на Созопол Панайот Рейзи. Същият е сред рекордьорите по брой сигнали за нарушения за миналия сезон. Отговорно заявявам, че това се дължи на личното му покровителство спрямо заведенията, които побъркваха нощно време Созопол. Особено любимото му “Ла Мезон” с 41 регистрирани сигнала. Община Созопол е рекордьор и по отношение на брой разрешителни с удължено работно време. Това за информация на възнамеряващите да почиват това лято в Созопол.

Четвърто – да, кръчмата в с. Кости ще бъде затворена, ако селото е подложено на звуков терор след 23,00 ч. Не знам защо някой трябва да допуска, че кръчмата в с. Кости или дискотеката “Бедрум” в Слънчев бряг трябва да са специални обекти над закона?

Пето, твърденията, че спазването на закона и възможността на туристите да почиват спокойно ще объркат сезона, са доказано абсурдни и вече изтъркани. Същите тези се пропагандираха миналото лято и се видя, че проверките и дисциплината

не просто не

провалиха

сезона, но

той дори

завърши

рекордно

успешно –

с няколкостотин милиона лева повече от лято 2016! Прекалено лековато в подзаглавие се твърди, че сме щели да се лишим от “17% от бюджета”.

Шесто, твърди се, че законът е прибързан и “ще попречи на единствения поминък по Южното Черноморие - туризмът” (пак в подзаглавие). Все пак да не се забравя, че немалка част от усилията и дейността ми през изминалата година са насочени към реформи и подобряване на условията за туризъм. И все пак Валери Симеонов е от Бургас! Ако бъде приет през септември или октомври, тогава вероятно ще бъда упрекнат в опити за саботиране на зимния сезон!?

Седмо, били “отнети правомощията на общинските кметове да определят тихите зони”? Отговорът е, че на места кметовете обслужват собствениците на заведения, техни приближени, роднини или “спонсори”. Законът трябва да е еднакъв за всички и “един мегават озвучаване в София” е един мегават и в малко населено място, особено за съседите на заведението.

Осмо, няма нарушаване на дебата с общините и областните управители и търсещият дебат кмет на Царево дори не е направил предложение към новия закон в периода за обществено обсъждане. Аз съм винаги на разположение за обсъждане на въпроси, свързани с поверения ми ресор, но най-неефективният начин е това да става през медиите.

Девета Божа заповед – “Не лъжесвидетелствай против ближния си”.

Напомням, че в. “24 часа” е подписал етичния кодекс на българските медии, в който са заложени принципи за обективност, точност и отразяване на всички гледни точки. Явно редакцията на вестника и интервюираните кметове са на общата позиция, че с беззаконие се развива туризъм. Тогава не трябваше ли “24 часа” да потърси и моята (на “мракобесника”) позиция, че няма как да се развива туризъм без спазване на закона?

Бел.ред.: “Ще видим дали ще ми дадат право на отговор”, написа г-н Валери Симеонов във фейсбук по повод публикацията във вчерашния брой на “24 часа” “Мракобесен закон затваря селски кръчми заради нови изисквания за тишина”. Както се вижда, съмненията му са напразни. Колкото до твърденията, че в публикацията излагаме анонимни твърдения държим да припомним, че твърденията не са анонимни, а на конкретно посочени с имената си кметове.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

В 15 общини оценката от матурата е над 4,50. В пет тя е под 3

Резултатите са функция на размера на общината Институтът за пазарна икономика направи изчисления за представянето на учениците на зрелостните изпити по български език и литература по общини. Ето какво показват резултатите: През 2018 г. само пет общини са със средна оценка под среден 3,00 спрямо 8 такива общини преди година.

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Спас Русев пред "24 часа": Преговарям с Дойче телеком за всичките им балкански дружества

- Г-н Русев, преди часове бе обявено, че сте избран за купувач на албанския мобилен оператор. Какво оттук нататък? - Когато преди време се срещнах със СЕО-то на Дойче Телеком започнахме разговор да придобия всичките им балкански дружества - Албания, Румъния и Гърция. В Румъния те имат две - бившият държавен телеком и отделно мобилен оператор и

Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината. Бил съм в много радио - и телевизионни студиа по много теми. Разпитван съм многократно и в полицията, в следствието, в прокуратурата, във военната прокуратура,

Тръмп губи Сирия. Ще загуби ли и целия регион?

След като комунистите начело с Мао Цзедун спечелиха тяхната революция, републиканците във Вашингтон нададоха вой: "Кой загуби Китай?" Сега, толкова години по-късно, републиканците задават същия въпрос за Сирия. И техният отговор е: Барак Обама. Моят отговор е, че и двамата - бившият президент Барак Обама и президентът Тръмп - споделят вината,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Макрон 2.0: чрез национален дебат се опитва да даде ново начало

За съюзниците му писмото на Еманюел Макрон до французите, с което се започва дебат за националната политика, бе смело упражнение по демокрация. За неговите критици неделното послание беше кух, многословен жест на надменния "крал Макрон", решен да запази основните икономически реформи. Каквато и да беше първоначалната им реакция,

Фрийрайд* - трендът в зимните приключения, който ни раздели на смели и на неразбиращи смелостта

Чий живот е по-ценен? На скиорите и сноубордистите, търсещи лавини заради адреналина, или на доброволци, които рискуват своя, за да ги вадят от страшните улеи. Понякога мъртви За едно момче, което преди години описа като начин на живот фрийрайда* - страстта да се карат ски и сноуборд извън пистите,

Какво значи 929 млрд. лв. разплащания - ръст на икономиката или инфлация

Няколко положителни новини съдържат отчетените от БНБ данни за рекордния обем пари, преминал през платежните системи през 2018 г. Както “24 часа” съобщи, през миналата година разплащанията между компаниите и хората са достигнали 929 милиарда лева. За сравнение - през 2017 г. през същата система са били обработени 702,6 млрд., а през 2016 г.

Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г. историческата комисия от Р Македония се съгласи, че в историята от преди повече от 1000 г. цар Самуил е бил легитимен представител на Българското царство.

Трябва ли да те наказват, ако издърпаш ухото на детето?

Законът да не прескача граници в отношенията родител - дете   Малко са ви били като малки - това си е фраза, която битува и до днес. Когато се държиш неприлично, когато вършиш необщоприети неща, когато постъпките ти са невъзпитани и неморални, когато ти липсват първите седем години. Универсална е.

Коментар на седмицата №1: Президентът се простреля в рейтинга

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 180 хил. прочитания. Дори на българите, които го харесват, им дойде в повече критиките от сутрин до вечер, дори 5 минути преди полунощ Политикът, който вечно критикува. В този образ се самопостави държавният глава.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber