Защо кръчмата в с. Кости да е над закона?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6858639 Защо кръчмата в с. Кости да е над закона? Защо кръчмата в с. Кости да е над закона? www.24chasa.bg

Без спазването му няма как да се развива туризъм

В публикация със заглавие “Мракобесен закон затваря селски кръчми заради нови изисквания за тишина”, публикувана във в. “24 часа” на 10.05.2018 г., вестникът анонимно излага редица твърдения, които, меко казано, не отговарят на истината.

Първо, моят законопроект не предлага забрана за озвучаване на открити площи от 23 до 8 часа – такава забрана има и в сегашния закон - от 23 до 7 часа (чл. 16а, ал. 2). Законът е приет 2005 г. Просто почти никой не го спазва!

Второ, промените в Закона за защита от шума в околната среда не са представени вчера нито официално, нито неофициално на парламентарните групи, не е имало и разискване по него, както твърди в. “24 часа”.

Той ще бъде приет от Министерския съвет, като общественото обсъждане приключи миналата седмица без сериозни забележки.

В този ред на мисли оставам потресен от мнението на интервюираните кметове, които твърдят, че законът не е поставен на обществено обсъждане и не е консултиран с бранша.

Намеренията се обсъждат широко от поне една година, включително на Съвета по туризма към моя политически кабинет, в който участват най-големите туристически организации на Република България.

Обсъждани са и на работните срещи в Бургас и Варна, които провеждах през целия сезон на миналата година с кметовете на черноморски общини и всички институции, свързани с туризма. На тези срещи присъстваха и цитираните в статията кметове или техни заместници.

Искам да отбележа и че заради неспазването на сега действащия закон за миналото лято в община Несебър има 382 сигнала само на 112, в община Созопол – 354, в община Приморско – 425, в община Бургас – 125, в община Царево – 48. Хиляди българи и чужденци не са могли да спят,

защото са били

подложени на

шумов

терор от нагли

ресторантьори,

често с подкрепата на кметовете.

Трето, в чл. 16б, ал. 2, т. 6 от предложенията ми изрично се допуска провеждане на обществени мероприятия на открито, организирани или разрешени от общини или държавни институции. Това става с изричното разрешение на съответните власти и е разрешено от закона. Ето защо, твърдението, че “фестивалът “Аполония” в Созопол ще се окаже с вечерен час”, е манипулация. Жалко, че тази лъжа излиза от устата на кмета на Созопол Панайот Рейзи. Същият е сред рекордьорите по брой сигнали за нарушения за миналия сезон. Отговорно заявявам, че това се дължи на личното му покровителство спрямо заведенията, които побъркваха нощно време Созопол. Особено любимото му “Ла Мезон” с 41 регистрирани сигнала. Община Созопол е рекордьор и по отношение на брой разрешителни с удължено работно време. Това за информация на възнамеряващите да почиват това лято в Созопол.

Четвърто – да, кръчмата в с. Кости ще бъде затворена, ако селото е подложено на звуков терор след 23,00 ч. Не знам защо някой трябва да допуска, че кръчмата в с. Кости или дискотеката “Бедрум” в Слънчев бряг трябва да са специални обекти над закона?

Пето, твърденията, че спазването на закона и възможността на туристите да почиват спокойно ще объркат сезона, са доказано абсурдни и вече изтъркани. Същите тези се пропагандираха миналото лято и се видя, че проверките и дисциплината

не просто не

провалиха

сезона, но

той дори

завърши

рекордно

успешно –

с няколкостотин милиона лева повече от лято 2016! Прекалено лековато в подзаглавие се твърди, че сме щели да се лишим от “17% от бюджета”.

Шесто, твърди се, че законът е прибързан и “ще попречи на единствения поминък по Южното Черноморие - туризмът” (пак в подзаглавие). Все пак да не се забравя, че немалка част от усилията и дейността ми през изминалата година са насочени към реформи и подобряване на условията за туризъм. И все пак Валери Симеонов е от Бургас! Ако бъде приет през септември или октомври, тогава вероятно ще бъда упрекнат в опити за саботиране на зимния сезон!?

Седмо, били “отнети правомощията на общинските кметове да определят тихите зони”? Отговорът е, че на места кметовете обслужват собствениците на заведения, техни приближени, роднини или “спонсори”. Законът трябва да е еднакъв за всички и “един мегават озвучаване в София” е един мегават и в малко населено място, особено за съседите на заведението.

Осмо, няма нарушаване на дебата с общините и областните управители и търсещият дебат кмет на Царево дори не е направил предложение към новия закон в периода за обществено обсъждане. Аз съм винаги на разположение за обсъждане на въпроси, свързани с поверения ми ресор, но най-неефективният начин е това да става през медиите.

Девета Божа заповед – “Не лъжесвидетелствай против ближния си”.

Напомням, че в. “24 часа” е подписал етичния кодекс на българските медии, в който са заложени принципи за обективност, точност и отразяване на всички гледни точки. Явно редакцията на вестника и интервюираните кметове са на общата позиция, че с беззаконие се развива туризъм. Тогава не трябваше ли “24 часа” да потърси и моята (на “мракобесника”) позиция, че няма как да се развива туризъм без спазване на закона?

Бел.ред.: “Ще видим дали ще ми дадат право на отговор”, написа г-н Валери Симеонов във фейсбук по повод публикацията във вчерашния брой на “24 часа” “Мракобесен закон затваря селски кръчми заради нови изисквания за тишина”. Както се вижда, съмненията му са напразни. Колкото до твърденията, че в публикацията излагаме анонимни твърдения държим да припомним, че твърденията не са анонимни, а на конкретно посочени с имената си кметове.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

4 неизвестни пред изборите

Може на 27 май да осъмнем с милион гласа в урните по-малко от декларираните в изследванията Очертава се ниска активност. Затова ще натежи мобилизацията на партийните структури и клиентелистките мрежи Европейските избори вече чукат на вратата. Първите камбани бият – национална работна среща на ГЕРБ (20 януари) и конгрес на БСП (26 януари).

"Тренд": 3+1 партии с шанс да минат евровота

ГЕРБ води пред БСП с 1,2% ДПС вече с двойно по-голям вот от “Обединени патриоти” 30% от избирателите още мислят за кого да пуснат бюлетина ГЕРБ, БСП, ДПС и “Обединени патриоти” биха прескочили изборната бариера за Европарламента, сочат данни от новото проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

ООН да защити българските семейства от геноцида на социалните в Норвегия

На 12 януари в 13,03 часа българката Цветелина Оланд написа следния пост във фейсбук: “Моят любим мъж, моята голяма любов Андреас навърши 11 години днес! Честит да си, слънце мое! Обичаме те! Мама, баба и дядо.” Причината треньорката по спортна и художествена гимнастика да не може да поздрави лично детето си не е, че малкият учи в чужбина,

Княжество Лихтенщайн навършва 300 г., изчистило лошата си репутация на данъчен рай

Коя е страната, която е голяма колкото Манхатън, но населението й не е 1,6 милиона, а само 38 000 души? В коя страна има само един епископ, един тунел, един открит басейн, един затвор и само един Макдоналдс, но в същото време има 15 банки? Отговорът е: Лихтенщайн. Разположеното между Австрия и Швейцария княжество е шестата най-малка страна в света

Какво направи и какво - не, президентът за 2 г.

На 22 януари се навършиха 2 години от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Заради ангажименти и наситена програма обаче държавният глава ще направи годишната си отчетна пресконференция в началото на другата седмица - т.е. след конгреса на БСП, който ще заседава на 26 януари. От “Дондуков” отричат изчакването да е свързано с партийния

Нужни ли са мухлясали забрани в Изборния кодекс?

Мекушавостта към неприложими текстове, като този да не се оповестяват социологически проучвания в изборния ден, удря по престижа и на закона, и на законодателя Официалната и сивата информация делят едно и също пространство - колкото повече място заеме първата, толкова по-малко ще остане за другата Предложението да падне забраната за

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Британците били излъгани? А плува ли корабче?

Това е истинска демокрация и тя не прави стратегически грешки Човек трябва да е ударен с паве по главата, за да се изказва пренебрежително за британските политици и политика. Не виждам някой от “експертите” по телевизиите да има травма на черепа, но защо тогава от устата им текат потоци от ирония,

Защо учителката, която не вярва, че на Луната са ходили хора, още не е уволнена

Не искам като данъкоплатец да плащам заплата на обсебени от конспиративни теории лелки That's one small step for man, one giant leap for mankind. Това е знаменитият цитат на Нийл Армстронг, който той произнася след първите стъпки, които прави на лунната повърхност. Учениците от 3-и клас в едно централно столично училище не знаят за тях,

Коментар на седмицата №2 Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 73 хил. прочитания. В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г.

Как да говорим за политика, без да разбираме

Едно време международната политика беше скучна за широката публика. Спомням си времената, в които снимка на Клаудия Шифър с кратък текст за времето в Дортмунд във вестника събираше повече четения от осем статии за американския Конгрес. За да привлечеш вниманието на аудиторията към някоя важна световна новина,

Еврогаранция да има за колите 2-а ръка

6 месеца или 5000 километра - толкова да покриват автокъщите след продажбата Очевидно е, че както в България, така и в много други държави в Европа колите втора употреба са най-достъпният начин семействата да имат собствен автомобил. Ето защо за мен е изключително важно тези коли на пазара да бъдат в максимална степен годни и безопасни за хората.

В 15 общини оценката от матурата е над 4,50. В пет тя е под 3

Резултатите са функция на размера на общината Институтът за пазарна икономика направи изчисления за представянето на учениците на зрелостните изпити по български език и литература по общини. Ето какво показват резултатите: През 2018 г. само пет общини са със средна оценка под среден 3,00 спрямо 8 такива общини преди година.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber