Маркс и Хайек - кой е лъжливият пророк

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6850588 Маркс и Хайек - кой е лъжливият пророк Маркс и Хайек - кой е лъжливият пророк www.24chasa.bg

Пророчествата на пролетарския философ не

се сбъднаха, но поне са в правилната посока

Маркс стана на 200 години, но отказва да си отиде тихо в нощта. Нека го сравним с неговия пълен антипод – либертарианеца Фридрих Хайек. Кой от двамата е по-фалшив пророк?

През 1944 г. Хайек публикува знаменития си памфлет “Пътят към крепостничеството”, в който обяснява, че социалната държава води до тирания и закрепостяване на индивида.* Логиката е желязна и непомрачена от фактите - десетилетията след това пророчество са не само “най-социалните”, но и най-демократични в цялата история на западните държави. Както и най-благоприятни за индивидуализма.

И обратното – демонтажът на социалната държава, който започна от 80-те г. на миналия век, доведе до криза в демокрацията, скок в неравенството, изчезване на средната класа и усещането, че ХIХ век се завръща. Така че пророчеството на Хайек е диаметрално противоположно на фактите.

Да вземем “пророчествата” на Маркс. Вярно, те не се сбъдват буквално, но поне са в правилната посока. В сравнение с ХIХ век днешният капитализъм е съвсем друго общество и спокойно можем да го наречем “социалдемокрация”. В САЩ тази дума е дамгосана, но там още не е докрай демонтиран “новият курс” на Рузвелт. А той също е “социалдемокрация”.

Днешният капитализъм не е същото общество, което Маркс анализира и критикува. Има промяна по посока на социализма и това е безспорно. Маркс е от средата на ХIХ век, но предчувства ХХ век. Хайек е от средата на ХХ, но мечтае за ХIХ век.

В общи линии Хайек е убеден, че “чистият пазар” ще решава всички проблеми на човечеството, стига държавата да не пречи. Това впрочем е господстващата в момента държавна идеология в България, макар че де факто у нас се забогатява изключително чрез властта. Да не забравяме, че тази идеология първо бе наложена от БСП още когато Луканов покани двама крайни десни либертарианци да ни правят реформите.

След това и от Станишев, който наложи най-ниския плосък данък на света. БСП не е под знамето на Маркс, тя е под флага на Хайек.

Спорът между

“пазарниците” и

“социалниците”

си тече от 2 века и много прилича на проблема за кокошката и яйцето. Но според мен и двата вече са решени. Първият е решен от Дарвин - просто в един момент от яйце на гущер се пръква пиле. Същото е и с това дали пазарът движи прогреса, или го движи политиката. Неотдавна излезе на български книгата на Тома Пикети “Капитализмът в ХХI век”. Тя е най-богатата колекция от статистики за развитието на Франция, САЩ, Великобритания и Германия през последните 2-3 века. Фактите показват, че невидимата ръка на пазара, свободното развитие на частната собственост неизбежно водят към все по-високо неравенство, пролетаризация и патримониално общество, подобно на времената на Балзак, Джейн Остин, Дикенс. С други думи, свободният пазар ни връща в ХIХ век, обратно във времето на Маркс. И напротив – егалитарното общество и възникването на средната класа в средата на миналия век се дължи на

фактори, които

нямат нищо общо

с пазара –

двете световни войни, национализацията на частните предприятия и почти конфискационните данъци върху най-големите богатства и най-високите доходи. Това недвусмислено показват данните на Пикети. Според него днес сме свидетели на обратния процес, т. е. връщат се антагонизмите от ХIХ век. И затова интересът на младежта към Маркс също се връща. Капитализмът може да се реформира, но не може да се реформира от само себе си, както твърдят Хайек и останалите “пазарници”. Това е изцяло въпрос на политическа воля. Ако наемният труд иска да подобри живота си, трябва да вземе властта. Пазарът нищо няма да му даде наготово.

Днес десните приписват на Маркс заслугата за болшевишката революция, лагерите на смъртта и ГУЛаг, Северна Корея, Пол Пот. Напоследък те дори обвиняват в марксизъм радетелите за флуидност на джендъра и смяна на пола, политиката на идентичностите, мултикултурализма и т. н. Според някои

и Сорос е марксист.

Но истината е, че Маркс няма и не може да има нищо общо нито с Ленин, нито със Сталин, нито с Мао. Все пак той е умрял през 1883 г., а болшевишката революция е през 1917 г. Ако е бил жив по онова време, Маркс със сигурност не би я одобрил.

Маркс е бил един от големите демократи на епохата си. Заради твърде демократичните си статии той губи работата си в “Нов рейнски вестник” и се принуждава да емигрира във Франция, а оттам и в Англия. Злите езици дори твърдят, че е работил за британското разузнаване. Писал е статии за американски вестници, а тогава САЩ са били най-лявата, егалитарна и демократична държава на планетата. По онова време да си истински демократ, означава да се бориш за правата на наемния труд.

В средата на ХIХ век едва 5% (0,05) от населението в Западна Европа са имали правото да гласуват. Опитите на работниците да получат избирателни права са посрещани с разстрели и жестоки репресии. Следователно революцията е била висша форма на демокрация. Но който смята, че Маркс е враг на капитализма, явно не е в час.

“Капиталът” е един дълбок анализ на този обществен строй с помощта на хегелианската логика. Тя изисква да се изтъкнат вътрешните противоречия в системата, които евентуално ще доведат до нейното “снемане” и замяна, защото всяка система носи в себе си своето друго. Маркс е възхитен от динамиката на капитализма.

Що се отнася до комунизма, Маркс не дава никакви препоръки и напътствия, не се и опитва да го опише, защото не обича утопиите. Да се обвинява за греховете на болшевиките и маоистите, е все едно да се обвинява Исус Христос за Вартоломеевата нощ, когато католиците изклали протестантите в името на Христа.

Причините за болшевишката революция са в руската история в Първата световна война. Тя би се състояла и без учението на Маркс. Руската революция започва без марксисти и след 9 месеца хаос царските генерали помагат на болшевиките да вземат властта, а след това те искат от Ленин да национализира заводите, за да произвеждат оръжията в график. Сталин прави почти същите “реформи”, каквито преди него Иван Грозни и Петър Първи. И жертвите са същите.

Маркс е бил русофоб и никога не би препоръчал на руснаците да строят комунизма.

Маркс е враг на всякакви авторитарни диктатури, докато неговият антипод Хайек е почетен гост и приятел на Пиночет. Маркс принадлежи на ХIХ век. Той никога не е бил на власт. Той е просто един гениален философ, който е дал едно рамо на работническите движения в Западна Европа.

Българските либертарианци преведоха това заглавие като “Пътят към робството”, което само показва какви са провинциалисти.

Паметникът на Маркс в родния му град Трир в Германия

СНИМКА: РОЙТЕРС

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Сотир Цацаров: Общественият интерес налага незабавното публикуване на стенограмата от КСНС

След като “24 часа” зададе 3 въпроса на участниците в КСНС, Борисов, Нинова, Карадайъ отказаха да отговорят В понеделник “24 часа” зададе 3 въпроса на участниците в Консултативния съвет по национална сигурност от 8 април. Вчера получихме отговора на главния прокурор Сотир Цацаров: “Най-точна представа за начина, по който премина дебатът в КСНС,

Обадете ни се!: Западът спешно търси контакт с новия украински лидер

Служители от Европейския съюз вчера трескаво се опитваха да се свържат по телефона с новоизбрания украински президент Володимир Зеленски, а западните сили гадаят дали телевизионният комик ще се вслуша в техните призиви да продължи реформите, които, както се надяват те, ще задържат страната твърдо извън хватката на Русия.

Румен Радев няма право да крие разговора за корупцията

Три причини защо нито законът, нито моралът са на страната на президента, който засекрети стенограмата от КСНС На 8 април президентът Румен Радев свика пореден Консултативен съвет за национална сигурност, който бе посветен на темата борба с корупцията. Заседанието предизвика три прецедента. На него не бяха поканени представители на

“24 часа” с 3 въпроса за стенограмата до участниците в КСНС

След отказа на президента Румен Радев да предостави стенограмата от скандалния Консултативен съвет по национална сигурност от 8 април “24 часа” зададе три въпроса на участниците в него. Питаме ги: 1) Как премина дебатът за корупцията на КСНС, проведен на 8 април? 2) Защо интерпретациите на различните участници в съвета са различни?

Колко са избирателите? 5,75 милиона у нас и още 1 милион в чужбина

Само с активна регистрация може да се отървем от фантомите в списъците На всички избори си говорим за мъртви души и сега за европейския вот няма да ни се размине. Затова е добре веднъж завинаги да се кажат точните числа, защото с тях много се спекулира, битуват митове и легенди и някои хора имат много грешни представи.

Ще убие ли изкуственият интелект икономическия растеж в развиващия се свят?

Изкуственият интелект (ИИ) може да премахне в бъдеще милиони работни места, навреждайки на икономическия растеж в развиващи се региони като Африка. Професионалният ми път премина в международното развитие и през последните години създадох в Оксфордския университет изследователска група, която да се занимава с въздействието на внасящи радикална

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Кои са по-големите антихристи - ислямистите, некадърниците или пушачите

Изчезването на занаятчийските умения и етика е реална заплаха за нашия живот, такъв, какъвто го познаваме Тази седмица, която бе Страстната за християните, които използват за своите празници грегорианския календар, бе белязана от трагични събития. В понеделник рухна след пожар кулата на катедралата “Нотр Дам” на парижкото островче Сите.

Коментар на седмицата №1: Корнелия сърдита, в опозицията й сърдити, кандидати сърдити, но всички печелят. Вижте!

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал около 81 000 прочитания Лидерът на БСП, която прави политика на инат, получи индулгенция при загуба на евроизборите. Станишев влезе, но го натовариха с повече отговорности Може на пръв поглед да звучи като оксиморон, но БСП е найдемократичната партия.

Коментар на седмицата №2: Иво Христов още ли работи в президентството?

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал около 56 000 прочитания Интересно, ще се промени ли след дни тонът, с който звучи държавният глава Като чух в неделя, че има Иво Христов като кандидат за евродепутат на БСП, първата ми реакция беше “Евала на Нинова - колко е широко скроена!

Коментар на седмицата №3: Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 48 000 прочитания Бъдещите български евродепутати да подпишат още сега платформа на минималното съгласие Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата.

Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата. Намериха и по един кашон, в който да си съберат нещата, освобождавайки кабинета си в Страсбург. Това ми напомня за Древния Рим - за роба, чиято функция е да нашепва на триумфиращия пълководец: “Memento mori” (“Помни, че си смъртен”, от лат.

Свидетелства за цинизма

Мемоарите на Командира осветяват лошия хороскоп на цялата политическа класа Mиналата седмица българите се тълпяха по различни поводи: в Габрово вдигаха протести срещу циганите, в “Лидл” се редяха за кайма смес по 3 лева пакета, на “Позитано” 20 Нинова зрелищно наказа Станишев, подменяйки го с бившата му,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber