Древните находки ли да се преместят, или да завие магистралата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6841689 Древните находки ли да се преместят, или да завие магистралата Древните находки ли да се преместят, или да завие магистралата www.24chasa.bg

Ами ако се препроектира трасето на “Струма” и пак достигне до древно селище?

ДЕСЕТИНА древни селища попаднаха под готовите лотове на магистрала “Струма” от София до Кулата. Всъщност, ако финансирането за изграждането на аутобана не беше осигурено, държавата едва ли щеше да намери средства за такива мащабни археологически разкопки.

Отдавна беше ясно, че по поречието на р. Струма ще изникнат много древни селища - предците ни са се заселвали в близост до водоизточници, а на места има и топли минерални извори. През тези райони са минавали пътища от Мала Азия към Балканите и Европа. А и специалистите отдавна знаеха от исторически източници в кой район какво може да се очаква да излезе изпод земята.

Още преди 6 г., когато се строеше лот 1 от Перник до Дупница, край селата Дрен и Делян археолозите се натъкнаха на тракийски некропол от V-IV в. пр. Хр. Праисторическото селище вероятно е обитавано от тракийското племе агрияни.

На следващия лот 2 от Дупница до Благоевград имаше 13 археологически обекта. Край Бобошево, Кочериново и Мурсалево се разкриха селища от различни епохи. Неолитното селище даде достатъчно хляб на историците за анализи и научни доклади. Твърди се, че оттук е започнала европейската цивилизация. Като “гвоздей” на разкопките в района се сочи вилата на богат робовладелец римлянин, управлявал по времето на император Константин Велики.

Праисторическото селище край село Дамяница, на лот 3.3 пък е едно от най-големите на Балканите.

Всички находки от тези обекти бяха грижливо извадени и предоставени на музеи, а теренните проучвания обстойно описани. След това селищата останаха завинаги под асфалта на магистралата.

Но при последния за проучване участък на лот 3.1 край с. Покровник жители на Благоевград и близките села скочиха срещу “погребване” на археологията под пътя. Разкрито бе римско селище от около III в. сл. Хр., като се предполага, че това са покрайнините на селището, а централната му част е на запад и би могла да бъде проучена по-късно, защото не попада на трасето на аутобана. Местните жители обаче настояха всичко намерено да си остане на мястото като музей на открито, а трасето да се измести. За първи път се обединиха в инициативен комитет, искат дори местен референдум.

При предишните открития по трасето на “Струма” нямаше никаква съпротива и древните селища бяха затрупани. Не се стигна до препроектиране на шосето. Дали обаче сега благоевградчани като последни по трасето ще извоюват запазване на селището като културно-историческа атракция, каквито около Благоевград все още няма. Поне за “Струма” няма да е прецедент и в това им е шансът. Но няма как живеещите край другите лотове на магистралата да попитат пост фактум защо нашето селище загина, а благоевградското остана. Сега се разчита на последната дума на премиера Бойко Борисов.

Доколко намереното е особено ценно? Археолозите от НАИМ към БАН казват, че не е беда, ако се затрупа, защото ценното вече е извадено и проучено. Каква е гаранцията, че ако трасето се препроектира, няма да се открие нещо друго и тогава пак да се стигне до същия казус?

Вероятно, ако не се бързаше толкова със строежа на аутобана, можеше да се помисли за съхранение и на останалите древни селища, а цялото пътуване от София до Кулата да бъде промотирано като отделен маршрут за културно-исторически туризъм. На всеки трийсетина километра щеше да има по 1-2 спирки за разглеждане на археологическите забележителности.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Коментар на седмицата №2: А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 112 хил. прочитания. Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев

Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има

Във всяка предизборна кампания се намират хора, които използват злоупотребата със страх, за да черпят политически дивиденти Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има. Няма конспирации, няма понятие “ювенална юстиция”, няма държавна търговия с органи. Стратегията не е разработена с чуждо финансиране и прочее.

А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев заради целувката с репортерката Дженифър Равало, по-известна като Джени Суши.

Коментар на седмицата №3: Как попаднах в „Апартаментгейт“

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал около 75 000 прочитания. Моят кум, за жалост, вече не е между живите и аз много се гордея с него, светла му памет! Нe чета жълти сайтове. Още по-малко такива, които се облизват, като чуят, че някой се е разболял от рак.

Как попаднах в „Апартаментгейт“

Моят кум, за жалост, вече не е между живите и аз много се гордея с него, светла му памет Не чета жълти сайтове. Още по-малко такива, които се облизват като чуят, че някой се е разболял от рак. Съпругът ми обаче ми препрати някакъв линк, в който моя милост е главен герой и в който се твърди, че съм си била взела двойно по-голям апартамент от

Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Коментар на седмицата №2 Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 78 хил. прочитания. Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората.

Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората. Не спирам да мисля за това как Бог ни е сътворил по свой образ и подобие, а ние сме си толкова чужди един на друг.

Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

“Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber