Древните находки ли да се преместят, или да завие магистралата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6841689 Древните находки ли да се преместят, или да завие магистралата Древните находки ли да се преместят, или да завие магистралата www.24chasa.bg

Ами ако се препроектира трасето на “Струма” и пак достигне до древно селище?

ДЕСЕТИНА древни селища попаднаха под готовите лотове на магистрала “Струма” от София до Кулата. Всъщност, ако финансирането за изграждането на аутобана не беше осигурено, държавата едва ли щеше да намери средства за такива мащабни археологически разкопки.

Отдавна беше ясно, че по поречието на р. Струма ще изникнат много древни селища - предците ни са се заселвали в близост до водоизточници, а на места има и топли минерални извори. През тези райони са минавали пътища от Мала Азия към Балканите и Европа. А и специалистите отдавна знаеха от исторически източници в кой район какво може да се очаква да излезе изпод земята.

Още преди 6 г., когато се строеше лот 1 от Перник до Дупница, край селата Дрен и Делян археолозите се натъкнаха на тракийски некропол от V-IV в. пр. Хр. Праисторическото селище вероятно е обитавано от тракийското племе агрияни.

На следващия лот 2 от Дупница до Благоевград имаше 13 археологически обекта. Край Бобошево, Кочериново и Мурсалево се разкриха селища от различни епохи. Неолитното селище даде достатъчно хляб на историците за анализи и научни доклади. Твърди се, че оттук е започнала европейската цивилизация. Като “гвоздей” на разкопките в района се сочи вилата на богат робовладелец римлянин, управлявал по времето на император Константин Велики.

Праисторическото селище край село Дамяница, на лот 3.3 пък е едно от най-големите на Балканите.

Всички находки от тези обекти бяха грижливо извадени и предоставени на музеи, а теренните проучвания обстойно описани. След това селищата останаха завинаги под асфалта на магистралата.

Но при последния за проучване участък на лот 3.1 край с. Покровник жители на Благоевград и близките села скочиха срещу “погребване” на археологията под пътя. Разкрито бе римско селище от около III в. сл. Хр., като се предполага, че това са покрайнините на селището, а централната му част е на запад и би могла да бъде проучена по-късно, защото не попада на трасето на аутобана. Местните жители обаче настояха всичко намерено да си остане на мястото като музей на открито, а трасето да се измести. За първи път се обединиха в инициативен комитет, искат дори местен референдум.

При предишните открития по трасето на “Струма” нямаше никаква съпротива и древните селища бяха затрупани. Не се стигна до препроектиране на шосето. Дали обаче сега благоевградчани като последни по трасето ще извоюват запазване на селището като културно-историческа атракция, каквито около Благоевград все още няма. Поне за “Струма” няма да е прецедент и в това им е шансът. Но няма как живеещите край другите лотове на магистралата да попитат пост фактум защо нашето селище загина, а благоевградското остана. Сега се разчита на последната дума на премиера Бойко Борисов.

Доколко намереното е особено ценно? Археолозите от НАИМ към БАН казват, че не е беда, ако се затрупа, защото ценното вече е извадено и проучено. Каква е гаранцията, че ако трасето се препроектира, няма да се открие нещо друго и тогава пак да се стигне до същия казус?

Вероятно, ако не се бързаше толкова със строежа на аутобана, можеше да се помисли за съхранение и на останалите древни селища, а цялото пътуване от София до Кулата да бъде промотирано като отделен маршрут за културно-исторически туризъм. На всеки трийсетина километра щеше да има по 1-2 спирки за разглеждане на археологическите забележителности.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Краят на едно голямо плюскане

Публичното развенчаване на героите му, които обичат да размахват високомерието и кича си БИ БИЛО по-достоверно, ако Баневи, Арабаджиеви и тям подобни останат в народната памет като сапунен сериал, иначе на бъдещите поколения ще им е трудно да си ги представят като реални личности, на които бутафорията им идва отвътре, а не по сценарий.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Време е да спрат гаврите с разследващата журналистика

Който е решил да влиза в политиката - да го направи. Но не стъпвайки по телата на колегите си. За близо 30 години в журналистиката, от които поне 20 с основно занимание разследвания, си мислех че съм видял и търпял много. Няма, като някои съвременни "герои", да изброявам колко пъти съм съден, малтретиран, заплашван и т.н.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Магистралите на Италия от Мусолини до Салвини

Срутеният виадукт в Генуа днес се превръща в емблема на италианския застой МАГИСТРАЛИТЕ и виадуктите са емблема на италианската модернизация през 20-те години. По замисъл магистралите въплъщават гордостта на нацията и са изблик на волята й за модернизация. Свързват индустриалните и аграрните центрове в северната част на страната с пазарите отвъд

Валери Симеонов: Ето 8 факти и обстоятелства, които опровергават депутата Сидеров

Вицепремиерът Валери Симеонов отговори на атаката на Волен Сидеров във фейсбук. По повод изявленията на народния представител Волен Сидеров пред медии, направени на 14.8.2018 г. в Бургас, след като изисках и се запознах с пълната документация по повод действията на РЗИ - Бургас, и ОД на МВР - Бургас, държа да изнеса следните факти и обстоятелства,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber