Харалан Александров: Вярваме на врачки, защото авторитетите ни са се провалили и са ни разочаровали

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6840180 Харалан Александров: Вярваме на врачки, защото авторитетите ни са се провалили и са ни разочаровали Харалан Александров: Вярваме на врачки, защото авторитетите ни са се провалили и са ни разочаровали www.24chasa.bg

Конспиративните обяснения са привлекателни за безкритичния ум

Интелигентните алгоритми на джаджите ни правят мързеливи

Умът на пасивния потребител е нещо като бройлер, който се захранва с подбран информационен фураж

В материално ориентирано, бедно и завистливо общество просперитетът на другия се преживява като личен провал

Комбинацията от невежество и високи технологии ни прави по-тревожни, объркани, нещастни и озлобени

Не е изключено след 27 г. някой смел българин да е сред първите хора, стъпили на Марс, но ще има и такива, които ще продължат да се оглеждат за извънземни

- България дърпа напред, отчитат от Евростат, но българинът не напуска челните места в световните класации по нещастие, живее със самочувствието на лузър и изненадващо се оказва много суеверен, както показа проучване на изследователски център “Тренд”, публикувано неотдавна от “24 часа”. Изненадва ли ви това, г-н Александров?

- Не виждам нищо изненадващо, при положение че всеки пети търка късметчета с надежда да спечели от лотарията. Изследването разкрива, че в началото на XXI век голяма част от

българите обитават

ментален свят на

готически ужас,

изпълнен с демони,

магии, конспирации

и извънземни чудовища

Този културен регрес се случва на фона на икономически подем и технологична революция. Това изглежда като парадокс, но само ако споделяме вулгарния прочит на марксизма, според който битието еднозначно определя съзнанието. Наивната вяра, че материалният и технологичен прогрес автоматично ще ни направи по-просветени, щастливи и добри, се срива пред лицето на фактите. Напротив – комбинацията от невежество и високи технологии ни прави по-тревожни, объркани, нещастни и озлобени, защото не сме в състояние да разберем и осмислим сложния свят, който ни връхлита отвсякъде. При това икономическият растеж води до нарастване на социалните неравенства, а в едно материално ориентирано, бедно и завистливо общество просперитетът на другия се преживява като личен провал. Ние се оценяваме, като се сравняваме с популярните модели на успех, а не със собственото си положение преди 10 или 20 години. Затова не можем да оценим напредъка и се чувстваме лузъри.

- Има ли връзка между лузърството и суеверието?

- Връзката е очевидна. Когато човек дълго време се чувства захвърлен и изгубен в един неразбираем свят, той започва да преживява този свят като враждебен, управляван от скрити и злонамерени сили. Суеверието и конспиративното мислене са не просто невежество, а провален опит за ориентация в убягващата реалност. Важно е да се каже, че има обективни причини все повече хора да се преживяват като лузъри. Живеем в един объркан, хаотично променящ се свят, който става все по-труден за разбиране и управление. Ускоряващата се промяна прави невъзможно да предвидим утрешния ден и как да се подготвим за него. В тези условия хората имат основателното усещане, че

губят контрол върху живота

си, и съответно започват да

се чувстват лузъри

въпреки нарастващото материално благополучие. За да останеш в крак със стремително ускоряващото се време, е необходимо постоянно да полагаш усилия, да се развиваш и трансформираш, да се изобретяваш наново всеки ден. Това е, като да се изкачваш по ескалатор, който се движи в обратната посока – за да останеш на едно място трябва да се катериш, за да се изкачиш трябва да тичаш нагоре. Спреш ли, започваш да се свличаш надолу. Това е изтощително и затова многи хора се отказват от надбягването с времето и доброволно слизат от ескалатора.

- Какво прави хората податливи на конспиративни теории, че някой свише управлява живота ни?

- Вярата в магическите светове, управлявани от чудодейни сили, е присъща на примитивните общества и на малките деца, които не познават механизмите, движещи света, и затова си го обясняват с вещици, магьосници и вълшебници. Когато хората са уплашени и объркани, те регресират към примитивното магическо мислене, характерно за децата, и започват да търсят прости обяснения за сложните феномени.

Вярата в Дядо Коледа,

в печалбата от лотарията

и в световната

конспирация

са явления от

един и същи

порядък,

но докато първото е безобидно, а второто е просто глупаво, то третото може да бъде много опасно.

- Не е ли дошла обаче модата на конспиративните теории отвън? Илюминатите, изнвънземните, непознатите космически сили - всичко това са представи, които не ние сме измислили, нали?

- Разбира се, конспиративните теории отдавна са глобализирани и циркулират като вирус в информационните мрежи, заразявайки умовете със слаб имунитет, каквито в България има много. Конспиративните обяснения са привлекателни за безкритичния ум, защото са в състояние да организират в цялостна система късчета случайна информация или дезинформация. Днес глобалната мрежа прелива от разпиляна, хаотична и непроверима информация, която е трудно да се структурира в полезно знание, но пък с лекота захранва всевъзможни конспиративни теории. Ние сме свободни да изберем в какво да вярваме и какво да промотираме.

От една страна, това е много демократично, защото всеки е овластен да се гмурне в мътния инфомационен поток било като автор, съавтор или обикновен потребител – от президента Тръмп, който в нощните часове туитва поредното си пропагандно послание, до

последния

наивник, който

споделя строго

секретна

информация за

галактически

заговор

От друга страна, мрежата разрушава йерархията на знанието, подкопава доверието в научните обяснения и релативизира истината.

Неслучайно тя се превърна в бойно поле за пропагандната война на варварството срещу модерната цивилизация.

- Каква роля играе образованието в този процес?

- Доброто образование съоръжава умовете с капацитет за критично мислене, тоест със способността да разграничават значимите от незначителните явления и да пораждат валидни обяснения за тях. Ако се вярва на изследването на “Тренд”, голяма част от нашите сънародници не само не умеят да разграничават фактите от интерпетациите, но не умеят да различават реалността от измислицата, истината от лъжата. Това говори зле за образованието, което са получили, и за културната среда, която ги е формирала. Изглежда, българското образование продължава да се занимава с

индоктринация

в овехтяла

псевдопатриотична

идеология

Разбираемо е, тъй като има голямо търсене на уютна идентичност, която някой да ни даде наготово, и образованието откликва на тази потребност. Идентичността е важна, но е необходимо доста повече, за да можем да се ориентираме успешно в усложняващия се свят.

- Често хората са склонни да вярват много повече на виртуални гурута, които нито познават, нито някога са виждали на живо, отколкото на хората, които ги обграждат. Защо?

- Разцветът на суеверието създава специфичен пазар на избавители и чудотворци, който неизбежно привлича външни играчи. Наред с местните врачки, баячки и гледачки се навъдиха всевъзможни екстрасенси, гурута и факири с добре поддържани брадички, които продават изцеление, прозрение, сексуална и финансова мощ и щастие на килограм. Ние също правим нелош износ - най-успешно брандираният български продукт без съмнение, е

Ванга, която

върви отлично

на непретенциозния

руски пазар

Но истинската причина да вярваме на вносни шарлатани е друга – близките, познати авторитети са се провалили и са ни разочаровали. Всички онези, чиято мисия е да разбират и интерпретират света – родители, учители, общественици, учени, политици и прочее, предлагат незадоволителни обяснения. И проблемът не е в това, че са невежи, проблемът е, че никой – дори най-добронамереният и образованият сред тях, вече не разполага с необходимото знание, за да сглоби цялата картина. Просто знанието нараства експоненциално и многократно надхвърля капацитета на човешкия ум. Изглежда, ще се налага все повече да се доверяваме на преценката на изкуствения интелект, чиито алгоритми стремително поумняват и е въпрос на време да ни задминат.

- Дали обаче свикналият с простички обяснения на сложни неща човек няма да деградира под властта на машините?

- Това вече се случва. Интелигентните алгоритми постепенно поемат все по-голяма част от функциите на нашия ум, което позволява на мързеливите потребители да оглупяват безгрижно, без това да им създава особени проблеми. Защо да помниш разни неща, след като алгоритъмът на “Гугъл” може да ти доставя всякаква информация за секунди? Защо да се напъваш да мислиш, щом приложенията към мобилния ти телефон могат да мислят вместо теб? Лукавото очарование на изкуствения интелект е, че познава потребителите по-добре от самите тях и им предлага тъкмо обясненията, които очакват да получат. Умът на пасивния потребител е нещо като бройлер, който се захранва с подбран информационен фураж. Ние не си даваме сметка колко зависими сме станали от инфосферата, докато не ни спре интернет връзката.

- Имате ли представа как ще се развие този сюжет в бъдеще?

- Както казах, засега

нашите умове изостават

спрямо нарастващата

сложност,

но аз се надявам, че ще успеем да наваксаме. Иначе рискуваме да се окажем в свят на шеметен технически прогрес, който не можем да разберем и да понесем. Програмата за изследване на Марс се разгръща пред очите ни и навярно ще доживеем да видим как човек стъпва на тази планета; и при все това мнозина избират да вярват, че всъщност марсианците живят сред нас, маскирани като хора, и тайно ни управляват. Това е едновремнно стряскащо, комично и възхитително.

- Как ще изглеждат България и българите след 27 години?

- Ако не бъде откъсната от европейския си път на развитие и не се срине в някакво ново варварство, има всички шансове след 27 години България да бъде напълно интегрирана в глобалния свят. Травмите от тоталитарния комунизъм и криминалния преход ще бъдат забравени и страната ще заеме достойно място сред цивилизованите модерни общества.

Българите, независимо дали ще живеят в пределите на родината, или по широкия свят, ще бъдат все по-неразличими в социално и културно отношение, но се надявам, че ще съхраняват и развиват и националната си култура. Не е изключено някой смел българин да е сред първите хора, стъпили на Марс, но вероятно ще има и такива, които ще продължат да се оглеждат за спотайващи се извънземни.

Харалан Александров е  роден през 1967 г. в София

Завършва българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”

Има защитена докторска степен по антропология и по организационни изследвания във Великобритания

Преподовател в НБУ

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Никола Василев: Нови мотриси - най-рано след пет години, сега ще вземем на лизинг

До половин година ще вкараме влаковете в график, казва изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Още акценти Има голямо забавяне на обществени поръчки за закупуване на резервни части, има бягане от отговорност на почти всички нива  Минималният срок от заявка до стартиране на обществена поръчка е една година,

Цветан Цветанов: Целта е да запазим поне 6-има евродепутати, а защо не и 7

Със лидера на парламентарната група на ГЕРБ, зам.-председател на партията и шеф на националния й предизборен щаб разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Цветанов, вие възприемате ли се като майстор във висшия пилотаж, както ви определи Бойко Борисов на конференцията на ГЕРБ днес заради това, че потушавате напрежение в парламента?

Лука ди Карло: Ще поискам от Тръмп да отмени заповедта за арест на Чичолина

“Адвокатът на дявола”, който измъкна бившата порнозвезда и депутатка от съдебните бъркотии, говори пред “24 часа” Лука ди Карло е адвокат, плейбой, бивш легионер, любител на мощните мотори и силните емоции. В Италия името му от много време се свързва с бившата порнозвезда Чичолина. Именно чрез Ди Карло тя успя да постигне победи в няколко съдебни

Бойко Илиев: Цола Драгойчева заспа на спектакъл по стихове на Димитър Методиев

Театърът не може да бъде дотиран въобще. Той трябва да бъде дотиран заради Когато бях по разпределение, се роди синът ни Ники. Съпругата ми остана в София, пътувахме, носила го е като бебе по влаковете Той е режисьорът, основал първия частен театър у нас. Прави “Диалог” още преди падането на режима.

Боян Магдалинчев: По-добре ще е следващият главен прокурор да е от системата

Най-рано на 10 юли откриваме процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров Между 6 и 8 млн. лв. ще струва бившият механотехникум на столичния бул. “Ал. Стамболийски” да се превърне в съдебна сграда София много трудно може да се прекрои така, че делата на жителите на 32 села и 7 кметства да не се гледат вече в столицата,

Обмисляме по-дълга от изискваната гаранция за новия участък от магистрала “Хемус”

Няма да превъзлагаме на други фирми да строят, но може да наемем техника и специалисти, каза Стоян Беличев , който е изпълнителен директор на “Автомагистрали” ЕАД. Имаме амбиция да станем една от водещите компании в строителния сектор.  Разполагаме с капацитет да се справим със строителството на новите 134 км. Отделените 1,35 млрд. лв.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Тихомир Безлов: Ромските барони държат цели общности в "кръгова икономика", от която няма излизане

България е на по-предно място в класацията на “Икономист”, защото избягва крайностите в поведението си Ислямизацията на ромите не се случи. Не се сбъдна и едно от големите опасения - че ислямизираните роми ще се радикализират В живеещите на Запад ромски семейства се раждат по 1-2 деца и този модел се пренесе в някои цигански квартали и у нас В

Петър Кънчев: Детето трябва да търси първо родителя при проблем в интернет

Съвместният проект на “Виваком” и в. “24 часа” - “Образование 4.0” - си поставя амбициозната цел за дигитализация на образованието у нас. Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес, като по този начин се повиши неговото качество и приложимост в живота.

Леона Асланова: Всеки над 18 г. трябва да знае как се оказва първа помощ при инсулт и инфаркт

Грамотността у нас е ниска - не се разпознават първите признаци и хората умират заради липса на информация, казва експертът по иновации - Вие сте експерт по иновации. Може ли да обясните какво означава това, госпожо Асланова? - Консултираме компании - малки, средни и големи, как и в коя сфера могат да бъдат различни и по-смели,

Божана Апостолова: Видяхме срама на Пловдив на откриването на европейската столица на културата

- Кметът Иван Тотев да върне част от парите за спектакъла - Хареса ми само светлинното шоу, то беше ефектно, казва издателката - Г-жо Апостолова, откриващото събитие на европейската столица на културата продължава да предизвиква противоречиви отзиви сред пловдивчани. На какво се дължат те? - Пловдив присъстваше само като територия,

Ангел Найденов: F-16 дава бойна платформа с пълен пакет от способности и независимост от трети страни. Другите - не

Още акценти от интервюто с бившия министър на отбраната: Отхвърлянето от парламента на предложението на кабинета ще бъде аргумент за искане на неговата оставка Правителството не успя да обясни процедурата и само даде аргументи да се гласува против предложението му Необходимите допълнителни доставки на въоръжение и оборудване за “Грипен”

Ангел Папалезов: Открихме крадена картина на Иван Мърквичка да се продава на битака в София

През миналата година са образувани 176 дела за престъпления, свързани с археология, казва още главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор “Престъпления с културно-исторически ценности” в Главна дирекция “Национална полиция” - Гл. инспектор Папалезов, разкрихте бързо кражбата на картини на Владимир Димитров-Майстора и на Димитър Киров-Ди

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber