Хиперактивните деца - бъдещи вождове или лузъри

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6836605 Хиперактивните деца - бъдещи вождове или лузъри Хиперактивните деца - бъдещи вождове или лузъри www.24chasa.bg

Те са импулсивни, разсеяни и нервни, но издържат на стрес и натоварване и са в състояние да движат успоредно по няколко дейности.

Отиват им артистични професии

30% от тях остават със симптоми и в зряла възраст

Ана е на 6 години и прави средно по сто движения в минута - вместо да ходи, подскача на куц крак, ръцете й шарят навсякъде, закача се с всеки, който мине покрай нея, обикаля на бегом цялата класна стая. Дори когато всички останали са притихнали в час. Неуморима! Разсеяна - често ще я забележите да шепне на детето до нея, докато другите са вперили взор в учителката. Обича да пее и често си тананика нещо в час, без да се притеснява, че пречи. Будно, но и безцеремонно дете.

Васил е 5-годишен чаровник, който обича да тича и да крещи от възбуда. Груб и агресивен към останалите деца в детската градина, обича да командва. Следобед трудно заспива, върти се в леглото си и прави нещо с ръцете си, докато мине времето.

Често събаря предмети.

Мързелив и не внимава, когато му се говори. Не може да следва каквито и да било инструкции. Редовно опонира на родителите си и отказва да ги послуша. Тренира таекуондо.

Седемгодишната Маргарита е красавица с дълбоки кафяви очи, които никога не се задържат на едно място. В час най-често се разсейва с небрежни рисунки в тетрадката, погледът й блуждае. Апатична към уроците. Залепена за таблета си у дома, с който не се разделя и с който запълва времето, докато чака родителите си да се върнат от работа. Често й крещят, че е разхвърляна и оставя след себе си хаос. Слаба ученичка, но с усет към цветовете.

Кое от тези три деца е хиперактивно и кое - просто едно палаво дете, живеещо в XXI век?

Да си палав и буен,

съвсем не означава,

че си и хиперактивен

Границата между едните и другите е много тънка, твърдят психиатри и психолози. Какви са знаците?

Трудно се концентрират, импулсивни са, спят неспокойно и малко, лесно се разстройват от шум, светлина, температурни промени, не се поддават на режим, рядко им се получава да следват инструкции.

Много често при децата под 6-годишна възраст някои от симптомите остават неразпознати от родителите или възпитателите. С възрастта симптомите на ХАДВ изчезват, но при 30% от диагностицираните със синдрома някои от тях остават, твърди доц. Маргарита Станкова от НБУ. Характерни за “възрастните” хиперактивни според нея са непоседливост, вербална агресия, скачане от тема на тема, прекъсване на събеседника, честа смяна на работата и партньорите.

Тестове, биомаркери, терапевтични разговори с такова дете очертават симптоми, но може и да бъдат погрешни знаци за диагноза, от която страдат милиони деца по света.

Според лекари -

между 3 и 7%

Обикновено за пръв път вниманието на родителите се заостря при тръгване на детето на училище в първи клас и при първите неуспехи в учебната дейност,

Според Красен Фердинандов, психолог в Столичната математическа гимназия, в негативния сценарий за хиперактивните деца те често развиват различни поведенчески и тревожни разстройства, заболявания на настроението, обучителни затруднения, тикове. В юношеството и зряла възраст най-често съпътстващи са депресия, мания, злоупотреба с алкохол и дрога, личностова патология.

Позитивната версия според него обаче е, че такива деца много повече издържат на стрес и натоварване. Много по-изпълнителни са, поемат много повече задачи. Настроени са творчески и са много спонтанни, откровени и искрени хора.

Според доц. Маргарита Станкова на такива деца като възрастни им отиват артистични и креативни професии. Мнозина хиперактивни в детството си пък стават харизматични лидери според психиатърката.

Шавливият Фил

Първото описание на хиперактивност и дефицит на вниманието (ХАДВ) е направено през 1900 г. в британското медицинско списание Тhe Lancet. Там под името “шавливият Фил” се описва пациент с неизчерпаема енергия, затруднена концентрация, невнимателен и с проблеми в поведението.

През 40-те години на миналия век се смята, че симптомите на ХАДВ се дължат на малки лезии в мозъка, поради което се използва терминът “малки мозъчни дисфункции”.

През 50-те години на миналия век ХАДВ е наричан хиперактивен детски синдром, а през 70-те - нарушаване с дефицит на внимание.

Причините за появата не са напълно изяснени. Има данни за генетична предразположеност и микроорганични увреди на мозъка, но експерти твърдят, че може да се дължи и на редица други фактори.

В крайна сметка дефинират синдрома така - засяга деца между 1 и 12 г., които са твърде подвижни, имат проблем с концентрацията и вниманието, особено импулсивни са и цялата им дейност и взаимоотношения са дезорганизирани.

Според лекари и психолози е сред най-често срещаните нарушения на невропсихологичното развитие в детството. Засяга 3 до 7% от децата в ранна училищна възраст.

Как да разпознаем хиперактивното дете

- Има много излишна енергия, постоянно говори и върти нещо в ръцете си или мърда с крака, непрекъснато се движи, не може да стои дълго на едно място, спи малко или неспокойно.

- Не може да се концентрира задълго, разсейва се, не умее да следи урока или играта. Шумове, миризми, дори собствените му мисли лесно отвличат вниманието му.

- Импулсивно е - първо говори, после осмисля казаното, прекъсва другите, докато говорят, трудно владее емоциите си. Забравя редовно вещите си,

- Не харесва дейности, изискващи психическо усилие. Трудно разбира и следва инструкции. Често чупи и изпуска предмети. Трудно участва в групови занимания.

- Трудно завързва приятелства, не спазва правилата на игрите, често не ги и довършва, понякога играе нечестно.

7 стъпки да го овладеем

1. Да се овладеят трудностите с четене, писане, материала по български език и математика.

2. Нужно е насърчително отношение към такова дете, което обикновено е отлъчвано и избягвано за контакт от връстници и възрастни заради проблемното си поведение. Ясно и категорично до му се казва какво се одобрява, какво не и какво се забранява.

3. Поведението се подобрява от режим и от ясни правила.

4. Задачите към такива деца трябва да се разделят на малки части. Например решава две задачи, следва почивка, после още една задача.

5. Справя ли се, такова дете трябва да получава награди. Ако не се справя, трябва да има санкция. Също - прилагане на едно и също наказание за системно нарушение на правило. И яснота - ако винаги го нарушаваш, наказанието винаги ще е такова.

6. Индивидуален подход от учителя - да го наглежда, да го слага по-напред в класната стая, да го пуска да излиза от класната със задача - например да донесе учебно пособие.

7. Не вярвайте на всички “лоши новини”, свързани с детето ви.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

ООН да защити българските семейства от геноцида на социалните в Норвегия

На 12 януари в 13,03 часа българката Цветелина Оланд написа следния пост във фейсбук: “Моят любим мъж, моята голяма любов Андреас навърши 11 години днес! Честит да си, слънце мое! Обичаме те! Мама, баба и дядо.” Причината треньорката по спортна и художествена гимнастика да не може да поздрави лично детето си не е, че малкият учи в чужбина,

Княжество Лихтенщайн навършва 300 г., изчистило лошата си репутация на данъчен рай

Коя е страната, която е голяма колкото Манхатън, но населението й не е 1,6 милиона, а само 38 000 души? В коя страна има само един епископ, един тунел, един открит басейн, един затвор и само един Макдоналдс, но в същото време има 15 банки? Отговорът е: Лихтенщайн. Разположеното между Австрия и Швейцария княжество е шестата най-малка страна в света

Какво направи и какво - не, президентът за 2 г.

На 22 януари се навършиха 2 години от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Заради ангажименти и наситена програма обаче държавният глава ще направи годишната си отчетна пресконференция в началото на другата седмица - т.е. след конгреса на БСП, който ще заседава на 26 януари. От “Дондуков” отричат изчакването да е свързано с партийния

Брекзит с отворена граница е фантазия. Тереза Мей обаче продължава да я преследва

За Тереза Мей предпазният механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия е еквивалентът на стената (на границата с Мексико) за Доналд Тръмп. Това е воят на една власт, спъвана от непреклонното противопоставяне на демократично избран законодателен орган. Премиерът Тереза Мей днес отново се изправя срещу депутатите,

Нужни ли са мухлясали забрани в Изборния кодекс?

Мекушавостта към неприложими текстове, като този да не се оповестяват социологически проучвания в изборния ден, удря по престижа и на закона, и на законодателя Официалната и сивата информация делят едно и също пространство - колкото повече място заеме първата, толкова по-малко ще остане за другата Предложението да падне забраната за

Защо учителката, която не вярва, че на Луната са ходили хора, още не е уволнена

Не искам като данъкоплатец да плащам заплата на обсебени от конспиративни теории лелки That's one small step for man, one giant leap for mankind. Това е знаменитият цитат на Нийл Армстронг, който той произнася след първите стъпки, които прави на лунната повърхност. Учениците от 3-и клас в едно централно столично училище не знаят за тях,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №2 Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 73 хил. прочитания. В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г.

Как да говорим за политика, без да разбираме

Едно време международната политика беше скучна за широката публика. Спомням си времената, в които снимка на Клаудия Шифър с кратък текст за времето в Дортмунд във вестника събираше повече четения от осем статии за американския Конгрес. За да привлечеш вниманието на аудиторията към някоя важна световна новина,

Еврогаранция да има за колите 2-а ръка

6 месеца или 5000 километра - толкова да покриват автокъщите след продажбата Очевидно е, че както в България, така и в много други държави в Европа колите втора употреба са най-достъпният начин семействата да имат собствен автомобил. Ето защо за мен е изключително важно тези коли на пазара да бъдат в максимална степен годни и безопасни за хората.

В 15 общини оценката от матурата е над 4,50. В пет тя е под 3

Резултатите са функция на размера на общината Институтът за пазарна икономика направи изчисления за представянето на учениците на зрелостните изпити по български език и литература по общини. Ето какво показват резултатите: През 2018 г. само пет общини са със средна оценка под среден 3,00 спрямо 8 такива общини преди година.

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber