“24 часа” в епохата на сингулярността

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6823248 “24 часа” в епохата на сингулярността “24 часа” в епохата на сингулярността www.24chasa.bg

Решихме да отбележим 27-ата годишнина на “24 часа” и с прогнози - какви ще са животът, светът и България след още 27 години.

В тази поредица на вестника умни хора с въображение и визия за бъдещето прогнозират огромните промени, които ще се случат до 2045 година.

Днес публикуваме предвижданията на Валери Найденов.

В очакване на вестникарския месия

Какъв ще бъде “24 часа” след още 27 години ли? Аз съм голям оптимист, защото през 2045 г. вече би трябвало да се е появил дългоочакваният месия – изкуственият свръхинтелект (ИС). Той ще върне на вестниците това, което днешните технологии им откраднаха. И което е най-важното, ще върне вестниците на читателите.

Обяснявам. Проблемите на днешните газети тръгват от факта, че все по-малко хора ги купуват на хартия. Все повече ги четат в интернет, но уви – никой не плаща. Електронният вестник има ниски разходи в сравнение с печатното издание и спокойно може да се издържа от реклама, но пак уви - поне 90 на сто от парите на рекламодателите отиват в джобовете на монополните посредници - интернет компаниите от рода на “Гугъл”, “Фейсбук” и прочее. До производителите на съдържание стигат само жълти стотинки.

На това отгоре съдържанието, което се произвежда от сериозни редакции с по 40-50 грамотни и профилирани репортери, редактори и т. н., много лесно се краде от един-двама неграмотни мушмороци, които умеят да правят “копи-пейст”. Оригинални произведения, като разследвания, интервюта, статии, очерци, фейлетони, се задигат на мига и излизат в десетки, стотици крадливи платформи. В много сайтове 100 на сто от съдържанието е копи-пейст.

С други думи, в момента в интернет положението е като в Либия, Сирия или Ирак – пълен хаос, набези и грабежи, а истинските репортери и редактори са лишени от плодовете на своя труд.

Това е крайно

неизгодно и за

читателя, и за

бизнеса

От една страна, вестникът е принуден да търси нетърговско финансиране, а това се отразява на качеството му. Читателят е недоволен, защото вижда, че това издание не работи за него, а за дадена партия или групировка (нямам предвид винаги обективния “24 часа”).

Бизнесът пък получава едва 5-10 на сто от рекламния ефект, за който плаща. При това така и не му става ясно какъв е ефектът, защото всички знаем, че трафикът на сайтовете често се подправя, купува, фалшифицира.

Уви, обикновеният търговец не може пряко да пласира рекламата си в 1000 интернет сайта едновременно, защото нивото на сложност е непосилно. Това е по силите на световни компании като “Гугъл”, но тя има близо 50 хиляди висококвалифицирани служители в целия свят, обхванати във високоразвита технологична мрежа и огромен портфейл с патенти. Кой може да се конкурира с такъв мастодонт?

Как кой ли? Изкуственият свръхинтелект – ИС. Според световните експерти,

някъде към

2045 г. ще имаме

т. нар. общ

изкуствен

интелект

(ОИИ), т. е. компютърен софтуер, който ще притежава всички атрибути на човешкото мислене, но с много по-мощен капацитет за възпроизводство. Веднъж създаден, този интелект ще започне да се самоусъвършенства с огромна скорост и ще се превърне в свръхинтелект, който безкрайно ще превъзхожда възможностите на човешката мисъл. В сравнение с него човекът ще е това, което днес за нас са охлювите или скакалците.

Тогава само един-единствен компютър с ИС ще може да върши работата на всичките 50 хиляди служители на “Гугъл”. Няма да има никаква нужда от програмисти, защото ИС ще пише каквито си поиска програми за секунди. За нас той ще е нещо като Бог.

Представете си, че сте дребен търговец. Ако днес дадете 1000 лева за интернет реклама, от тях 900 ще останат в джоба на такива като Марк Зукърбърг (основателя на “Фейсбук”). През 2045 г. вашият компютър ще може пряко да пласира рекламата ви и от 1000 лева поне 999 ще попадат в медията, която я публикува. Така тя или ще е 10 пъти повече, или 10 пъти по-евтина. Освен това ще имате абсолютно обективни данни за количеството и качеството на аудиторията с непостижима за днешния ден конкретика. Възможно е самата последователност на сделката да се обърне - първо нечие око поглежда рекламата, ИС го регистрира и превежда дължимата сума – да речем, една стотинка.

Нещо подобно вече е реалност в борсовата търговия, където сделките се правят от компютри за милионни от секундата без никакво участие на човека. Реалност е и при криптовалутите, които са базирани върху блокчейн технологията.

Нищо не пречи да стане реалност и в бизнеса с рекламите. За един свърхинтелект ще е фасулска работа да ви пласира рекламата в 10 хиляди медии едновременно, подбрани по аудитория, територия и акватория.

Само с едно щракване с пръсти свърхинтелектът ще премахне и кражбата на съдържание. Тогава пиратските сайтчета ще пуснат кепенци и ще останат само сериозните производители на информация. От този момент електронните медии вече няма да имат друг изход, освен да работят за своята аудитория. Тогава ще настъпи нещо, което бих нарекъл

“журналистическа

сингулярност”,

т. е. всички сили, които се опитват днес да дърпат медиите към себе си и да присвояват техните функции, ще клекнат и ще наведат глава пред Н. В. Читателя.

Учените наричат “технологична сингулярност” онзи недалечен момент, в който изкуственият свърхинтелект ще завладее света и тогава бъдещето на човечеството ще стане напълно непредсказуемо. Много световни авторитети смятат, че след сингулярността човешката раса ще изчезне напълно. Аз обаче съм оптимист и смятам, че тогава човекът ще стане още по-нужен. За какво да се трудят гениалните машини на бъдещето, когато няма да има кой да консумира техния труд? Какъв ще е смисълът да се прави каквото и да било? Ако го няма това лакомо, ненаситно, тленно и леко глуповато същество, машините сами ще си дръпнат шалтера.

По-вероятно е след “сингулярността” човек да бъде освободен от непосилния монотонен труд, за да се отдаде изцяло на репродуктивните си функции и на потреблението, с което да осмисля съществуването на свърхинтелигентните машини. Тогава ще отделя огромно време за четене на вестници, за да може да политиканства до насита.

Разбира се, вестникът на 2045 г. ще е доста различен от днешния. Човек ще го чете или гледа върху каквото си ще устройство, но според мен днешният компютърен екран също ще изчезне. Дълги години изобретяваха “електронна хартия” и вече я има, но сега пък никой не я ще. Според мен

бъдещето е на

триизмерната

холограма,

която ще изскача от малък проектор – било от пръстен, било от писалка, било от очилата. За читателя на “24 часа” бих препоръчал часовника.

От този часовник ще изскача мултимедиен призрак, в който илюстрациите и заглавията ще говорят, ще танцуват, ще изригват, ще стрелят или ще катастрофират - слагаме си пръста в точката на интереса и попадаме в центъра на събитието, а в същия миг в сметката на вестника влиза още една стотинка за реклама.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Британците били излъгани? А плува ли корабче?

Това е истинска демокрация и тя не прави стратегически грешки Човек трябва да е ударен с паве по главата, за да се изказва пренебрежително за британските политици и политика. Не виждам някой от “експертите” по телевизиите да има травма на черепа, но защо тогава от устата им текат потоци от ирония,

Защо учителката, която не вярва, че на Луната са ходили хора, още не е уволнена

Не искам като данъкоплатец да плащам заплата на обсебени от конспиративни теории лелки That's one small step for man, one giant leap for mankind. Това е знаменитият цитат на Нийл Армстронг, който той произнася след първите стъпки, които прави на лунната повърхност. Учениците от 3-и клас в едно централно столично училище не знаят за тях,

Коментар на седмицата №2 Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 73 хил. прочитания. В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г.

Как да говорим за политика, без да разбираме

Едно време международната политика беше скучна за широката публика. Спомням си времената, в които снимка на Клаудия Шифър с кратък текст за времето в Дортмунд във вестника събираше повече четения от осем статии за американския Конгрес. За да привлечеш вниманието на аудиторията към някоя важна световна новина,

Еврогаранция да има за колите 2-а ръка

6 месеца или 5000 километра - толкова да покриват автокъщите след продажбата Очевидно е, че както в България, така и в много други държави в Европа колите втора употреба са най-достъпният начин семействата да имат собствен автомобил. Ето защо за мен е изключително важно тези коли на пазара да бъдат в максимална степен годни и безопасни за хората.

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Спас Русев пред "24 часа": Преговарям с Дойче телеком за всичките им балкански дружества

- Г-н Русев, преди часове бе обявено, че сте избран за купувач на албанския мобилен оператор. Какво оттук нататък? - Когато преди време се срещнах със СЕО-то на Дойче Телеком започнахме разговор да придобия всичките им балкански дружества - Албания, Румъния и Гърция. В Румъния те имат две - бившият държавен телеком и отделно мобилен оператор и

Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината. Бил съм в много радио - и телевизионни студиа по много теми. Разпитван съм многократно и в полицията, в следствието, в прокуратурата, във военната прокуратура,

Защо Световната банка е важна за Тръмп и може ли дъщеря му да я оглави

Името на Иванка Тръмп беше подхвърлено тия дни като евентуална приемничка на Джим Йон Ким начело на Световната банка. Дъщерята на американския президент имаше пряка роля през 2017 г. в задействането на фонд на Световната банка за насърчаване на предприемачеството сред жените в страните в процес на развитие.

Тръмп губи Сирия. Ще загуби ли и целия регион?

След като комунистите начело с Мао Цзедун спечелиха тяхната революция, републиканците във Вашингтон нададоха вой: "Кой загуби Китай?" Сега, толкова години по-късно, републиканците задават същия въпрос за Сирия. И техният отговор е: Барак Обама. Моят отговор е, че и двамата - бившият президент Барак Обама и президентът Тръмп - споделят вината,

Макрон 2.0: чрез национален дебат се опитва да даде ново начало

За съюзниците му писмото на Еманюел Макрон до французите, с което се започва дебат за националната политика, бе смело упражнение по демокрация. За неговите критици неделното послание беше кух, многословен жест на надменния "крал Макрон", решен да запази основните икономически реформи. Каквато и да беше първоначалната им реакция,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber