Владимир Чуков: Студена война ли? Навлизаме в многополюсен свят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6819636 Владимир Чуков: Студена война ли? Навлизаме в многополюсен свят Владимир Чуков: Студена война ли? Навлизаме в многополюсен свят www.24chasa.bg

Има много вътрешна политика в удара в Сирия. Тръмп чисти имиджа си на зависим от руснаците, казва експертът-арабист

- Към кого и за какво според вас изпрати послание ракетният удар, който САЩ, Великобритания и Франция нанесоха в събота в Сирия?

- Да сравним посланието, което излъчи този военен удар със скромните му военни параметри - 110 ракети и 20 самолета - повече от символични. Някои експерти дори нарекоха този удар тренировка. Очевидно такъв удар няма за цел да промени статуквото на терен в Сирия. Явно замисленото е повече от скромно.

Това идва да подскаже, че в посланията на държавите, предприели удара, вътрешнополитическото е силно изразено. Амбициите на Доналд Тръмп според мен най-вече са насочени към избирателите - да покаже, че удържа обещанията си. В постингите си той критикува Обама, че не си е свършил работата през 2013 г., говори за червена линия, която Обама не е реализирал. Освен това Тръмп

дава ясна

заявка, че той

не е човекът

на Русия

Докато бившият директор на ФБР Джеймс Коми сипе обвинения срещу президента. Неслучайно в постинга на Тръмп пишеше: “Русия, чакай нашите ракети”. Но на терен нямаше нито една ракета срещу Русия.

Така че вътрешната политика надделя над външната.

- Дали Русия е била предупредена за ударите?

- САЩ казаха, че линията е била отворена, но този път те не са ги предупредили. Моето усещане е, че идеята е Тръмп да бъде много сериозно подготвен за следващите избори. Да изчисти имиджа си на руска зависимост, макар и с непопулярни мерки.

Защото в САЩ 62% са против нанасяне на военен удар - нормално, никой не иска глобален конфликт. Но в същото време повече от половината американци са срещу използването на химическо оръжие. И Тръмп насочва ударите си срещу президент, който очевидно няма политическо бъдеще - Башар Асад. Пък и Асад явно няма как да е любимец в очите на американските избиратели.

- А защо Франция е в коалицията, нанесла ударите?

- Това са амбициите на Еманюел Макрон за връщане на Франция като сила, която е основен фактор в Сирия. Същото прави впрочем Турция.

Ердоган отправя

послание: Ние

сме трета

страна, не сме

част от руската

коалиция, не сме

част от Запада,

имаме собствена

позиция

И че всичко, което ще става в Сирия оттук насетне, трябва да става с одобрението на Турция.

- Има ли преки и косвени заплахи за България в тази ситуация?

- Няма как да няма резонанс у нас - България е част от ЕС. Нормално е обаче България да е в периферията на дебата, който ще се случи оттук насетне в ООН. България е с европейските си съюзници, без да е в първите редове. Имайки предвид

географската ни

близост до

взривоопасния

регион,

мисля, че се поддържа една умерена позиция, което е плюс за нас.

- Има ли опасност от засилване на бежанския поток?

- Не може да се предизвикат бежански потоци със 100 ракети. По-скоро причина за такова нещо може да бъдат продължаващите военни действия на цялата територия на Сирия.

- Прави впечатление позицията на Германия, която стои встрани от “острието” на удара.

- Бих сложил тук и позицията на Италия. И за това има две обяснения. Първото е, че Германия възприема историята с Източна Гута като спор Русия-Великобритания или

като

продължение на

спора “Скрипал”: едно химическо оръжие срещу друго. Но има очевидно неща, които ние няма да разберем и по двата спора - предполагам, че и двете страни знаят повече, отколкото се изнася по медиите.

И вторият компонент - до Германия и Италия стига руският газ. Така че има и политически, и икономически компоненти, обуславящи позицията на тези два много важни съюзника в НАТО.

Така че има плетеница от нюанси в “пилотирането” на отделните европейски столици по техните позиции.

Нека припомня, че Италия посрещна наскоро третия човек в режима на Башар Асад - Али Мамлук. Нещо, което със сигурност не се е понравило на трите държави, които нанесоха удара по Сирия.

Освен това Стафан де Мистура, специалният пратеник на ООН за Сирия, е италианец. Едно участие на Италия би го дискредитирало като посредник.

- Турция обаче приветства удара в Сирия.

- Русия се опита да сдобри Башар Асад и Ердоган. Иранците нееднократно оказват натиск на Ердоган да си оправи отношенията с Башар Асад. Това обаче очевидно няма да се случи.

- Навлизаме ли в период на дълга студена война, както прогнозират някои наблюдатели?

- Няма как да бъде възпроизведена студената война отпреди 1989 г., защото тогава противопоставянето беше блоково и много ясно структурирано и най-вече - беше идеологизирано. Комунизъм срещу капитализъм.

Сега доминират

“коалиции на

желаещите”,

в които често влизат държави с разминаване в идеологията. Противопоставянето часто е на базата на национални интереси. В сирийската криза това се вижда в позициите на Турция, Иран, Русия. Появяват се прагматични коалиции, формирани единствено на база интереси. Както в един парламент се появяват тематични коалиции по дадени теми.

Според мен светът е многополюсен, динамичен. Форматите, в които се решава една конкретна проблемна ситуация, не могат да се възпроизведат в друга. В Косово - едни действащи сили, в Сирия - друга. Да припомним, че в случая “Скрипал” пак противопоставянето е Западът- Русия, но там лидираща сила е Великобритания, не САЩ. Няма ги класическите два полюса.

Системата на международните отношения се е развила.

CV

Роден през 1960 г. в Атина

Завършил Дамаския университет в Сирия

Преподава във ВСУ “Черноризец Храбър” и Русенския университет “Ангел Кънчев”

Автор на редица книги и изследвания по въпросите на Близкия изток, фундаментализма и исляма

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Боян Магдалинчев: По-добре ще е следващият главен прокурор да е от системата

Най-рано на 10 юли откриваме процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров Между 6 и 8 млн. лв. ще струва бившият механотехникум на столичния бул. “Ал. Стамболийски” да се превърне в съдебна сграда София много трудно може да се прекрои така, че делата на жителите на 32 села и 7 кметства да не се гледат вече в столицата,

Милена Велчева: Показах за първи път с дигитални средства Преображението на изложба в най-големия православен храм

Художничката получи втори “Златен витяз” на Славянския форум на изкуствата В навечерието на Коледа известната българска художничка Милена Велчева откри своя изложба в Москва. Изложбата е разгърната в прекрасната одухотворена обстановка на най-големия православен храм в света - “Христос Спасител”, в преддверието на залата на църковните събори.

Обмисляме по-дълга от изискваната гаранция за новия участък от магистрала “Хемус”

Няма да превъзлагаме на други фирми да строят, но може да наемем техника и специалисти, каза Стоян Беличев , който е изпълнителен директор на “Автомагистрали” ЕАД. Имаме амбиция да станем една от водещите компании в строителния сектор.  Разполагаме с капацитет да се справим със строителството на новите 134 км. Отделените 1,35 млрд. лв.

Тихомир Безлов: Ромските барони държат цели общности в "кръгова икономика", от която няма излизане

България е на по-предно място в класацията на “Икономист”, защото избягва крайностите в поведението си Ислямизацията на ромите не се случи. Не се сбъдна и едно от големите опасения - че ислямизираните роми ще се радикализират В живеещите на Запад ромски семейства се раждат по 1-2 деца и този модел се пренесе в някои цигански квартали и у нас В

Петър Кънчев: Детето трябва да търси първо родителя при проблем в интернет

Съвместният проект на “Виваком” и в. “24 часа” - “Образование 4.0” - си поставя амбициозната цел за дигитализация на образованието у нас. Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес, като по този начин се повиши неговото качество и приложимост в живота.

Божана Апостолова: Видяхме срама на Пловдив на откриването на европейската столица на културата

- Кметът Иван Тотев да върне част от парите за спектакъла - Хареса ми само светлинното шоу, то беше ефектно, казва издателката - Г-жо Апостолова, откриващото събитие на европейската столица на културата продължава да предизвиква противоречиви отзиви сред пловдивчани. На какво се дължат те? - Пловдив присъстваше само като територия,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Ангел Найденов: F-16 дава бойна платформа с пълен пакет от способности и независимост от трети страни. Другите - не

Още акценти от интервюто с бившия министър на отбраната: Отхвърлянето от парламента на предложението на кабинета ще бъде аргумент за искане на неговата оставка Правителството не успя да обясни процедурата и само даде аргументи да се гласува против предложението му Необходимите допълнителни доставки на въоръжение и оборудване за “Грипен”

Ангел Папалезов: Открихме крадена картина на Иван Мърквичка да се продава на битака в София

През миналата година са образувани 176 дела за престъпления, свързани с археология, казва още главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор “Престъпления с културно-исторически ценности” в Главна дирекция “Национална полиция” - Гл. инспектор Папалезов, разкрихте бързо кражбата на картини на Владимир Димитров-Майстора и на Димитър Киров-Ди

Мариана Векилска: Постигнала съм всичко тук, правила съм всичко в Би Ти Ви, но ми стана тясно

Известната журналистка става част от преговорен екип към европейска организация по въздухоплаването в Брюксел След интервюто в Брюксел й казали, че е демонстрирала доста сериозно самочувствие Ники Кънчев ми се обади, след като видял епизодичната ми роля в “Х Мен: Бодигард” с Райън Рейнолдс. Дори и аз не го бях гледала,

Ани Владимирова: Двойки с голяма разлика във възрастта вече са масов случай

По-старият партньор дава на младия сигурност, самочувствие и психическа стабилност - Смъртта на 25-годишната Юлияна от Стара Загора, прободена право в сърцето от 65-годишния си съпруг, предизвика много въпроси. Един от тях е какво е събрало девойка с мъж, който може да й бъде баща, дори и дядо? - Всъщност през последните години двойки с голяма

Румен Чолаков: Насърчавам ГЕРБ и БСП да гледат към “Милениум” като на банка кадри

Още акценти от интервюто: Понякога идеологията се проваля. Не съм ляв или десен - тези понятия все повече губят стойност днес Сегашните партии имат дефицит и на идеи, и на лица С председателя на "Милениум Клуб България", в който членуват реализираните по цял свят българи, родени след 1981 г., разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Чолаков,

Красимир Каракачанов: Не ни трябва самолет играчка за пилоти, а за бой, ако се наложи

Фирма ГУСВ може да обучава задължително неграмотните и неработещи цигани - Г-н Каракачанов, защо решихте да започнете преговори със САЩ за изтребители F-16, но не и с останалите кандидати Швеция и Италия? - Нека първо да припомня, че целият процес беше в ръцете на две работни групи - междуведомствена работна група, която е експертна,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber