Тончо Русев в последното си интервю за "24 часа": Написах "Ти сън ли си” за минути

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6810257 Тончо Русев в последното си интервю за "24 часа": Написах "Ти сън ли си” за минути Тончо Русев в последното си интервю за "24 часа": Написах "Ти сън ли си” за минути www.24chasa.bg
Маестро Тончо Русев получава награда по случай 24 май от министъра на културата Вежди Рашидов през 2014 г.

Последното интервю на композитора, дадено за "24 часа" в навечерието на 80-годишнината му, която бе тържествено отбелязана в зала 1 на НДК от най-известните ни певци

В училище наказвали Маестрото за подсказване и непослушание

- Маестро, вие навършихте 80 г. през април. Казват, че човек е на толкова, на колкото се чувства. На колко сте вие?

- Недялко Йорданов има едно стихотворение “Разговор с моя син", в което казва на сина си: “Минава времето, минава, ще видиш, моето дете, как тялото ни остарява, ала душата ни не ще.” Казвал съм го и преди. Душата не остарява. Само тялото.

- Ако можехте да се върнете в някой период на живота, кой бихте избрали?

- Бих избрал детството - най-слънчевото време в живота ми.

- Палаво дете ли бяхте?

- Ние с брат ми бяхме деца на работници, които цял ден бяха на работа и ни оставяха да се справяме сами с живота. Палави бяхме, да. Непрекъснато ходехме на плажа и седяхме във водата, докато посинеем от студ.

- Кой е най-хубавият ви спомен оттогава?

- Спомням си, че много обичах брат си, който вече не е между живите. Толкова много го обичах, че бях готов на всичко заради него. Една особена любов, която след това се прехвърли към неговите деца, към неговите внуци.

- Коя беше първата ви любов, освен музиката?

- Казваше се Дафинка. Много я обичах, бях в гимназията. Бях в състояние с часове да я гледам в очите, да я прегръщам и целувам. Но само дотам стигнаха нашите отношения. Намесиха се странични хора и любовта се прекърши.

- Отличник ли бяхте в училище?

- По някои дисциплини - химия, български език. По математическите бях слаб.

- Някога наказвали ли са ви?

- Да, прав до стената. Много трудно понасях наказанията, просто на живот и смърт, ставаше ми лошо. Наказвали са ме за непослушание, за подсказване.

- Кога разбрахте, че ще се посветите на музиката?

- Още от малък започнах да свиря в духовата музика на училището. В гимназията реших, че това ще е моята професия.

- Случвало ли ви се е скоро да се върнете към тромпета?

- Тромпета съм го заключил от 1972 г., когато започнах да работя в Министерството на културата. Бях в апогея си - виртуоз тромпетист, най-добрият в страната. Бях решил да се откажа, когато съм на върха на възможностите си. Днес рядко се сещам за тромпета.

- Кое ви вдъхновява?

- Темата за вдъхновението е преекспонирана. Вярно, че трябва човек да го вълнува нещо, за да напише песен, но не е необходимо това да е някаква голяма любов или трагедия. Става ти професионален навик и когато имаш настроение, когато нещо звучи в душата ти, сядаш и написваш песента.

- Съществува ли формула за успех?

- Успехът отива при тия, които работят усилено. Но не само това е необходимо. Необходим е и шанс, късмет. Така е във всяка професия, включително и във вашата. Ако няма кой да ти възлага задачи, да ти подаде ръка, нищо не става.

- Харесвате ли съвременната музика?

- Съвременната музика е повечето клубна. Тя е повече за танцуване, отколкото за слушане. Това е нещото, което липсва на българската забавна песен в последните години.

- А чалгата?

- И тя като всяка друго нещо се дели на хубава и лоша. Има добри песни, има и отвратителни. Зависи кой я пее, кой я е написал, с какво сърце е подходил към песента.

- Имате богата колекция от плочи, какво слушате?

- Имам всички плочи, в които съм участвал като автор. От първата чуплива плоча, докато затворят производството в “Балкантон”. А дискове имам неколкостотин на моите любими певци и състави. Обичам много Стиви Уондър, Сара Вон.

- Днес дори най-младите могат да запеят поне 20 от вашите песни. Това кара ли ви да се чувствате Голям?

- Аз не се чувствам голям, но знам, че “моите песни се четат” (парафраза на стих от Вазов - бел. ред. ). Това ме прави много горд, не голям, но горд. Щастие е да чуеш в една зала заедно с певеца да пеят още 3 или 4 хиляди души.

- Какво ще кажете за по-младите си колеги?

- Дочувам за някои млади колеги, например за Козев, който е потомствен музикант, ми се струва. Баща му беше виолончелист от квартета “Димов”.

- Отказвали ли сте да напишете песен?

- Не. Аз обикновено пиша конкретно песните си за даден човек при дадени обстоятелства. За текст винаги ползвам стихотворения. Писал съм песни по най-големите автори - Багряна, Павел Матев, Евтим Евтимов, Недялко Йорданов и много други.

- Коя е песента, която най-бързо сте композирали?

- “Ти сън ли си” по стихове на Павел Матев. Просто си спомням като ден днешен, че обядвах, когато ми се обади един приятел, продиктува ми стихотворението по телефона. Оставих масата, седнах и я написах. За минути.

А “Господи, колко си хубава” по стихове на Христо Фотев я писах няколко години. Все не се получаваше, докато в един хубав ден ми блесна идеята и сега ми е една от най-скъпите песни.

- Имате ли си любима?

- Обичам всичките, но имам предпочитания, например много обичам песента “Незабрава”. (Интервюто е взето преди смъртта на Катя Филипова, певицата, която изпълняваше песента - бел. авт. )

- Сега работите ли по нова?

- Написах една песен за един млад певец - Йордан Марков от Силистра, за фестивала “Сандански 2012”. Преди две седмици беше кастингът и ми съобщиха, че песента е приета с овации.

- Има ли млад изпълнител, за когото искате да напишете песен?

- Скоро вкъщи беше на гости една млада изпълнителка - Соня Иванова. Слушах я в едно заведение и ми направи силно впечатление. Ще бъда щастлив, ако мога да й напиша няколко песни.

- Как минава денят ви днес?

- Всеки ден е различен. Но, общо взето, имам следния режим: Ходя на разходка с моя пръв приятел Евтим Евтимов от 9 часа в Борисовата градина до обед. След това си почивам малко следобед. Аз работя само когато нещо звучи в душата ми. Не сядам без причина на пианото да пиша песен. Така че когато нещо прозвучи, аз може и да обядвам, ставам, напускам масата и започвам да пиша.

- Какъв би бил животът ви, ако бяхте завършили индустриална химия, както сте били планирали?

- Щях да бъда един инженер-химик, един чиновник, но не можем да изневерим на това, което ни е писано.

Визитка

Тончо Русев е роден на 20 април 1932 г. в Бургас в семейство на служители в Българските държавни железници. Завършил е музикалната консерватория специалност тромпет, в класа на професор Кърпаров през 1955 г. и е работил като оркестрант в симфоничните оркестри на Бургас, Перник и Софийската опера.

Автор е на музиката на над 1000 песни по стихове на именити български поети, сред които “Панаири" на Лили Иванова, “Телефонна любов” на Васил Найденов, “Топъл дъжд” на Силвия Кацарова, “Горчиво вино” на Веселин Маринов и стотици други.

Получава награда за цялостен принос към балканската музика на “Охрид фест - Охридски трубадури 2007”. През 2007 г. той получава и ордена “Стара планина".

Известният композитор почина във вторник, 10 април, 10 дни преди да навърши 86 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Десислава Танева: Опитват измами със субсидии за лук, моркови и чесън, ще ги спрем

Нова наредба ще каже какво е кренвирш по БДС и какво е екстра качество в месните продукти До края на юни ще завършат проверките на всичките 288 къщи за гости Това е постоянна битка - от една страна, са бенефициентите, които нямат това качество, но искат да бъдат такива, от друга страна - държавата И ловците, и хората, които отглеждат в т.нар.

Златко Живков: Монтана се променя трайно - става по-приветлив град и по-добро място за живеене

По европейска програма вложихме големи инвестиции в образователната инфраструктура, казва кметът на града За 4 години бяха ремонтирани всички обществени сгради в 23-те села на общината - кметства, читалища, църкви Пред старт е площадката за едрогабаритни и опасни отпадъци, започваме изграждане на инсталация за компост - Г-н Живков,

Атанас Добрев: Колкото по-бързо се развие 5G, толкова по-бързо ще се ускори растежът и ще се вдигнат заплатите

Смятаме, че мобилната телевизия е удобна и полезна за  хората, и се опитваме да я превърнем в масова услуга, казва  главният изпълнителен директор на “Виваком” Още акценти Средното потребление на интернет ще се увеличи 10 пъти до 5-7 години Оптимистичният вариант показва, че новото поколение услуги може да ги има в България до не повече от 3-4 г.

Андрей Ковачев: И в Испания имаше арестуван за корупция кмет. Да се извади ли от Шенген?

Още акценти от интервюто: ЕНП няма да отстъпи пред президента на Франция. Вебер трябва да оглави Европейската комисия В Република Северна Македония имат право да се самоопределят. Но живите, а не те да решават за починалите На тази планета в академичния свят няма никъде спор какъв е Гоце Делчев. Самите сърби казват, че е български бандит.

Доц. д-р Георги Н.Николов: Гибелта на Гоце Делчев е на 4 май - това е датата за общо честване

Ако не се правят компромиси от македонска страна, нищо в работата на комисията няма да потръгне Българските учени тръгват от историческите извори, македонските следва идеологически съображения Македонците смятат Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев за свои герои. Съхранените до днес техни писма и документи обаче са написани на литературен

Дракула е с български корени, продължава държавническата традиция на Асеневци

В психологически план ние с румънците сме много близки, кадват преподавателите във ВТУ - Господа историци, защо твърдите, че Дракула е българин? Доц. Николай Кънев: Всъщност ние твърдим, че родът, от който произхожда Дракула, е с български корен. Това е династията, която създава Влашкото княжество в началото на XIV в.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Юрий Асланов: Когато е заплашено идейното оцеляване на БСП, тя няма да се замисли да жертва дори лидера си

Ето акценти от интервюто със социолога и член на Националния съвет на БСП: Атаката за унищожаване на партията върви по много линии, а при Нинова пробиха лесно - невежа е в идеологическо отношение и не разбира какво говори ГЕРБ спечели тези избори благодарение на БСП Отказахме се от разговора за бъдещето и за Европа и отстъпихме терен на Борисов

Пламен Русев: 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София

е въздействието на “Уебит” върху икономиката на София От институции като логистика получихме страшно много помощ от всички. С министъра на образованието направихме съвместно най-голямото събитие, което вдъхновява децата за бъдещето - 3000 деца от България, най-умните, цветът на нацията, бяха избрани от министерството,

Владимир Губарев: Мислите, че “Чернобил” е приключил? Нищо подобно, радиацията се качва

Филмът за аварията не разкрива мащаба на катастрофата, казва руски журналист очевидец Владимир Губарев е руски журналист, драматург и писател. Като научен редактор във в. “Правда” пръв от пресата пристига в авариралата АЕЦ “Чернобил” 4 дни след катастрофата на 26 април 1986 г. Покрай работата си има контакт с политическата върхушка на СССР и

Сергей Цветарски: Демографският проблем на страната е обезлюдяването, не толкова смъртността

Дълголетието в Кърджали е чисто аритметичен феномен, казва председателят на Националния статистически институт  В градовете се живее по-дълго, отколкото в селата, заради медицинското обслужване - Господин Цветарски, от последните демографски данни на НСИ излиза, че в София и Кърджали хората живеят най-дълго - средната продължителност на

Георги Марков: Загрижен съм! ЕК да види какво става в Белгия, Холандия и Франция

Още акценти от интервюто: Пожелах на социалистите смирение, защото избирателят отреди да сме заедно в този парламент до 2021 година Бавария е кътче рай, защото там от Втората световна война социалист не е управлявал Г-жа Йончева да чуе какво говорят за Бойко Меркел, баварският премиер Маркус Зьодер, Ердоган, Ципрас, Вучич, Заев,

Арх. Лоренцо Дели Еспости: Ако се инвестира в енергийна ефективност на стара сграда в Италия, тя може да се разшири с до 20%

С Питър Айзенман завършваме общ проект в Милано Арх. Лоренцо Дели Еспости е в София по покана на главния архитект на столицата Здравко Здравков. Двамата, както и израелският архитект Амнон Бар Ор участваха във форума “Разговори за града”, посветен на архитектурния модернизъм в четвъртък вечерта. В сряда Еспости представи в София и книгата

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber