Тончо Русев в последното си интервю за "24 часа": Написах "Ти сън ли си” за минути

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6810257 Тончо Русев в последното си интервю за "24 часа": Написах "Ти сън ли си” за минути Тончо Русев в последното си интервю за "24 часа": Написах "Ти сън ли си” за минути www.24chasa.bg
Маестро Тончо Русев получава награда по случай 24 май от министъра на културата Вежди Рашидов през 2014 г.

Последното интервю на композитора, дадено за "24 часа" в навечерието на 80-годишнината му, която бе тържествено отбелязана в зала 1 на НДК от най-известните ни певци

В училище наказвали Маестрото за подсказване и непослушание

- Маестро, вие навършихте 80 г. през април. Казват, че човек е на толкова, на колкото се чувства. На колко сте вие?

- Недялко Йорданов има едно стихотворение “Разговор с моя син", в което казва на сина си: “Минава времето, минава, ще видиш, моето дете, как тялото ни остарява, ала душата ни не ще.” Казвал съм го и преди. Душата не остарява. Само тялото.

- Ако можехте да се върнете в някой период на живота, кой бихте избрали?

- Бих избрал детството - най-слънчевото време в живота ми.

- Палаво дете ли бяхте?

- Ние с брат ми бяхме деца на работници, които цял ден бяха на работа и ни оставяха да се справяме сами с живота. Палави бяхме, да. Непрекъснато ходехме на плажа и седяхме във водата, докато посинеем от студ.

- Кой е най-хубавият ви спомен оттогава?

- Спомням си, че много обичах брат си, който вече не е между живите. Толкова много го обичах, че бях готов на всичко заради него. Една особена любов, която след това се прехвърли към неговите деца, към неговите внуци.

- Коя беше първата ви любов, освен музиката?

- Казваше се Дафинка. Много я обичах, бях в гимназията. Бях в състояние с часове да я гледам в очите, да я прегръщам и целувам. Но само дотам стигнаха нашите отношения. Намесиха се странични хора и любовта се прекърши.

- Отличник ли бяхте в училище?

- По някои дисциплини - химия, български език. По математическите бях слаб.

- Някога наказвали ли са ви?

- Да, прав до стената. Много трудно понасях наказанията, просто на живот и смърт, ставаше ми лошо. Наказвали са ме за непослушание, за подсказване.

- Кога разбрахте, че ще се посветите на музиката?

- Още от малък започнах да свиря в духовата музика на училището. В гимназията реших, че това ще е моята професия.

- Случвало ли ви се е скоро да се върнете към тромпета?

- Тромпета съм го заключил от 1972 г., когато започнах да работя в Министерството на културата. Бях в апогея си - виртуоз тромпетист, най-добрият в страната. Бях решил да се откажа, когато съм на върха на възможностите си. Днес рядко се сещам за тромпета.

- Кое ви вдъхновява?

- Темата за вдъхновението е преекспонирана. Вярно, че трябва човек да го вълнува нещо, за да напише песен, но не е необходимо това да е някаква голяма любов или трагедия. Става ти професионален навик и когато имаш настроение, когато нещо звучи в душата ти, сядаш и написваш песента.

- Съществува ли формула за успех?

- Успехът отива при тия, които работят усилено. Но не само това е необходимо. Необходим е и шанс, късмет. Така е във всяка професия, включително и във вашата. Ако няма кой да ти възлага задачи, да ти подаде ръка, нищо не става.

- Харесвате ли съвременната музика?

- Съвременната музика е повечето клубна. Тя е повече за танцуване, отколкото за слушане. Това е нещото, което липсва на българската забавна песен в последните години.

- А чалгата?

- И тя като всяка друго нещо се дели на хубава и лоша. Има добри песни, има и отвратителни. Зависи кой я пее, кой я е написал, с какво сърце е подходил към песента.

- Имате богата колекция от плочи, какво слушате?

- Имам всички плочи, в които съм участвал като автор. От първата чуплива плоча, докато затворят производството в “Балкантон”. А дискове имам неколкостотин на моите любими певци и състави. Обичам много Стиви Уондър, Сара Вон.

- Днес дори най-младите могат да запеят поне 20 от вашите песни. Това кара ли ви да се чувствате Голям?

- Аз не се чувствам голям, но знам, че “моите песни се четат” (парафраза на стих от Вазов - бел. ред. ). Това ме прави много горд, не голям, но горд. Щастие е да чуеш в една зала заедно с певеца да пеят още 3 или 4 хиляди души.

- Какво ще кажете за по-младите си колеги?

- Дочувам за някои млади колеги, например за Козев, който е потомствен музикант, ми се струва. Баща му беше виолончелист от квартета “Димов”.

- Отказвали ли сте да напишете песен?

- Не. Аз обикновено пиша конкретно песните си за даден човек при дадени обстоятелства. За текст винаги ползвам стихотворения. Писал съм песни по най-големите автори - Багряна, Павел Матев, Евтим Евтимов, Недялко Йорданов и много други.

- Коя е песента, която най-бързо сте композирали?

- “Ти сън ли си” по стихове на Павел Матев. Просто си спомням като ден днешен, че обядвах, когато ми се обади един приятел, продиктува ми стихотворението по телефона. Оставих масата, седнах и я написах. За минути.

А “Господи, колко си хубава” по стихове на Христо Фотев я писах няколко години. Все не се получаваше, докато в един хубав ден ми блесна идеята и сега ми е една от най-скъпите песни.

- Имате ли си любима?

- Обичам всичките, но имам предпочитания, например много обичам песента “Незабрава”. (Интервюто е взето преди смъртта на Катя Филипова, певицата, която изпълняваше песента - бел. авт. )

- Сега работите ли по нова?

- Написах една песен за един млад певец - Йордан Марков от Силистра, за фестивала “Сандански 2012”. Преди две седмици беше кастингът и ми съобщиха, че песента е приета с овации.

- Има ли млад изпълнител, за когото искате да напишете песен?

- Скоро вкъщи беше на гости една млада изпълнителка - Соня Иванова. Слушах я в едно заведение и ми направи силно впечатление. Ще бъда щастлив, ако мога да й напиша няколко песни.

- Как минава денят ви днес?

- Всеки ден е различен. Но, общо взето, имам следния режим: Ходя на разходка с моя пръв приятел Евтим Евтимов от 9 часа в Борисовата градина до обед. След това си почивам малко следобед. Аз работя само когато нещо звучи в душата ми. Не сядам без причина на пианото да пиша песен. Така че когато нещо прозвучи, аз може и да обядвам, ставам, напускам масата и започвам да пиша.

- Какъв би бил животът ви, ако бяхте завършили индустриална химия, както сте били планирали?

- Щях да бъда един инженер-химик, един чиновник, но не можем да изневерим на това, което ни е писано.

Визитка

Тончо Русев е роден на 20 април 1932 г. в Бургас в семейство на служители в Българските държавни железници. Завършил е музикалната консерватория специалност тромпет, в класа на професор Кърпаров през 1955 г. и е работил като оркестрант в симфоничните оркестри на Бургас, Перник и Софийската опера.

Автор е на музиката на над 1000 песни по стихове на именити български поети, сред които “Панаири" на Лили Иванова, “Телефонна любов” на Васил Найденов, “Топъл дъжд” на Силвия Кацарова, “Горчиво вино” на Веселин Маринов и стотици други.

Получава награда за цялостен принос към балканската музика на “Охрид фест - Охридски трубадури 2007”. През 2007 г. той получава и ордена “Стара планина".

Известният композитор почина във вторник, 10 април, 10 дни преди да навърши 86 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Андрей Новаков: Ще настоявам ЕС да компенсира българите, ощетени от Брекзит

Европейска минимална заплата? Това е популизъм С кандидата на ГЕРБ за евродепутат разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Новаков, в края на кампанията как ви се струва конкуренцията на терена? - Ако бягаш маратон, имаш конкуренция, ако си на боксовия ринг, имаш противник. В българския политически маратон ГЕРБ сме сами.

Доц. д-р Стойчо Стойчев: Слави Трифонов изтърва момента да направи партия

Корнелия Нинова няма капацитета да управлява, разцепи партията, битката там предстои ГЕРБ има ясна преднина от 50-100 хиляди гласа пред БСП Загуба на ГЕРБ заради “Апартаментгейт” е социологическа димка Предсрочни избори наесен е лудост Слави можеше да се яви на тези евроизбори Ако шоумен №1  тръгне да прави структури за кметския вот,

Веселин Марешки: ВОЛЯ обединява патриотичния вот

Ние вече сме четвърта политическа сила в България Докато ни пробутат тезата, че само БСП е алтернатива на ГЕРБ, нищо добро няма да се случи за българите - Г-н Марешки, как премина предизборната кампания? - За ВОЛЯ кампанията беше много позитивна и успешна. На мен и на моите съмишленици се падна голямата отговорност да консолидираме патриотичния

Ева Майдел: Разговорът за Европа е безсмислен, ако не я виждаш в живота си

ГЕРБ промени България - вече се строи и се изгражда С кандидата за евродепутат от ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-жо Майдел, 4-а сте в в листата на ГЕРБ. Какво ще кажете на тези, които смятат, че няма смисъл да гласуват на 26 май? - Че трябва да си променят решението и да помислят пак. Членството в ЕС е тяхно завоевание,

Кметът Тодор Попов: Иновации, култура, спорт - приоритетите за развитието на Пазарджик

- Градът е с най-ниската безработица от години - под 3%, развива се успешно по отношение на трудовата заетост - дори се притеснявам, че вече няма какво да предложим като работна сила - Във волейбола взехме купата, поставихме си за цел да влезем в професионалния футбол - Г-н Попов, какво се промени в Пазарджик и общината през последна година на

Новият украински президент на лична среща с вицето Марияна Николова

Марияна Николова е юрист, експерт с дългогодишен опит в държавната администрация. През май 2017 г. е назначена за началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. На 21 ноември 2018 г. заема неговото място и става вицепремиер на Република България със същите ресори.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Николай Неделчев: Голямата заплата вече не е достатъчна, за да бъде задържан добрият служител

“Публисис” разработва стратегия за изграждане на работодателска марка Докато създавахме иконични марки, бяхме любимците на бизнеса. Днес всички искат повече за по-малко пари Новината за смъртта на традиционните медии е много силно преувеличена и няма да се случи поне в близките 10-15 години - Г-н Неделчев,

Кметът инж. Дилян Млъзев: През 2020 г. всички улици в Елена ще са с нов асфалт

- В града се раждат все повече деца, 38 ще влязат в детската градина наесен     - Реновираме и изпълваме със съдържание емблематични сгради     - Ключът към гражданското участие е предложенията да се случват - Г-н Млъзев, с какви нови придобивки за гражданите възрожденска Елена посреща празника си - 21 май? - През 2018 г.

Хайко Маас: Германските фирми са много доволни от условията в България, 90% биха инвестирали отново

Страната ви има важна роля на Балканите, казва министърът на външните работи на Германия - Г-н Маас, предстоят избори за Европейски парламент. Великобритания е заета с Брекзит, във Франция Марин льо Пен става все по-популярна, в Италия Салвини иска да преобърне ЕС, в Унгария Орбан създава грижи на ЕНП.

София Кузева: Чочо Попйорданов в киното ми е бил и гадже, и баща

Мечтая да се върна на българска сцена - София, защо сте в София? - В София пристигнах семейно - със съпруга ми Панчо Чернев и дъщеря ни Криста. Прекарахме заедно с родата празниците. Криста си замина за Берлин, а ние с Панчо останахме, за да се видим с колеги и приятели, гледахме изложби, театър, филма “Опърничавите”.

Евгения Живкова: Папа Франциск подари камбана специално за децата на България и тя ще бъде поставена на монумента до месец

Участвах в първата асамблея с рисунка върху асфалт, имам приятели от нея и до днес - Г-жо Живкова, тази година се навършват 40 г. от първата асамблея “Знаме на мира”. Как ще отбележите годишнината? - На 8 юни от 10,30 ч на Камбаните организираме детски концерт. Ще се включат групи и танцови състави от много различни училища и школи от страната.

Плевнелиев: Ако Деси реши да се занимава с политика, няма да я спирам - да слуша сърцето си (Семейни снимки)

Още акценти от интервюто: Със съпругата ми даряваме за 2 бебета инвитро, учредяваме годишна стипендия за Американския университет и договорихме инициативи с българите в чужбина като менторски часове и хъб за BG иновации в САЩ Човек остава в историята не с това, което е взел, а с това, което е дал В Бавария ни казват “слънчевата двойка” - искаха и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber