Константин Каменаров: Сутрин телевизията е радио, мястото на тежката публицистика е вечер

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6790436 Константин Каменаров: Сутрин телевизията е радио, мястото на тежката публицистика е вечер Константин Каменаров: Сутрин телевизията е радио, мястото на тежката публицистика е вечер www.24chasa.bg
Константин Каменаров, генерален директор на БНТ
Константин Каменаров, генерален директор на БНТ СНИМКА: Румяна Тонeва

- Г-н Каменаров, на 1 април по БНТ1 тръгва играта “Стани богат” и така метафорично ще ознаменува старта на новата програмна схема на телевизията. Каква ще е тя?

- Да, играта тръгва на 1 април без майтап. Но новата схема реално ще започне на 2 април, понеделник.

- Ще съобщите ли името на водещия, който ще се появи другиден на екрана? “24 часа” писа, че той най-вероятно ще е актьорът Михаил Билалов. Той ли е?

- И аз съм много любопитен, ще го видим на 1-и.

- Защо БНТ реши да прави тази игра?

- По две причини. Първата е, че тя е фундамент на познавателното забавление. Втората е, че всички световни телевизии в момента пазаруват точно такъв тип предавания, от които 95% са базирани върху “Стани богат”. Но “Стани богат” е перфектната форма и продължава да бъде най-успешният формат. Класиката е модерна. Нашата игра ще бъде с истински участници, не със знаменитости и не благотворителна.

- След старта на 1 април какво ново ще последва на 2 април в програмата на БНТ?

- Не става въпрос за някаква гръмотевична разлика. А и целта не е това да променяме прибързано. Те са много премислени, пресмятани, направени след допитване и социологически проучвания. Всичко, което ще се случи като ново, е базирано на един много прост принцип. Има го още в концепцията ми за този пост. И той е, че целият екип и аз сме убедени, че нормалната, харесваната, гледаемата телевизия, за да бъде такава, трябва да следва нормалния стереотип на живот, на всекидневието на своя зрител. Не да налагаш на аудиторията неща, с които тя да се съобразява, а по-скоро ти трябва да се съобразиш с режима на този, който те гледа, и да му предложиш в съответните сегменти подходящи неща. Това е логиката на промяната.

- Как БНТ ще следва всекидневието на зрителите си?

- Най-големите обвинения срещу нас, които, разбира се, са тежки и катастрофични, са, че непрекъснато унищожаваме по нещо - дали култура, публицистика, регионално съдържание и т.н. Нищо подобно не се случва. Опитваме се това, което правим най-добре, да го направим по-вкусно и приятно за гледане, в най-добрия смисъл по-бляскаво. И да вкараме вътре малко повече забавление. Опасявам се, че сме се превърнали в доста безпощадна говорилня по цял ден, което не е най-добрата рецепта да бъдеш гледан.

Тук ще влезем в лексиката на онази мръсна дума рейтинг. Взехме решение при нас да го наричаме гледаемост. Искаме да сме гледаеми и интересни, да сме предпочитаните. Панацея е при нас и е вярно - ние сме абсолютни информационни лидери като качество и достоверност на продукта, който произвеждаме. Публицистично също сме номер 1, нямаме конкуренция и е нормално да е така. Това обаче не означава, че програмата ни не трябва да съдържа и други неща, които са за много по-разнообразни хора от тези, които искат само новини и говорилня.

Ако не си привлякъл

публика, какво, като

изпълняваш обществената

си функция

Другото е хартия и декларации.

- Една част от промените вече се виждат на малкия екран. Например намалихте новините в 18 ч.

- Целият блок, който беше от 18 ч до Сънчо в 19,50 ч, се прибра, пусна се сериал. Има съдържателно разчупване. Същинската нова програмна схема на телевизията ще се състои, живот и здраве, след летния сезон. В нея обаче говорим за еволюция, не за революция. Наиграли сме се на това да дойде някой нов, да махне всичко и айде отначало. Не се прави така. БНТ е една къща с 55 г. история, не сме ние тия, които ще измислим топлата вода, няма и нужда. Но това, което можем да поправим, ще поправим, а това, което можем да измислим по-добро, ще го пуснем на екрана.

- Миналата събота, 24 март, в “Шоуто на Канала” двамата хамали - основни герои там, обясниха, че са в ефира за предпоследен път. Спира ли предаването на Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров?

- “Шоуто на Канала” от 2 април не фигурира в програмата на БНТ по ред причини. То е наша оригинална запазена марка с хора, които години работят тук, а са и наши приятели. Но предаването се рутинира, стана еднообразно, не се променяше достатъчно. Те се съгласиха да напишат нов проект. Няма да останем без хумористично предаване. Докато им се роди по-добра идея или някой друг даде по-добра концепция, на това място ще излъчваме филм.

- Как ще изберете чия е добрата идея?

- С конкурс, който вече тече. Той е и за вътрешни, и за външни продукции, и за журналисти. Ако намерим парчета злато, ще ги вземем веднага.

- Защо го спирате, след като е с доста висок рейтинг и едно от най-гледаните предавания на БНТ?

- То е високорейтингово само в една аудитория, а ние искаме да отворим ветрилото на зрителите. Искаме със същия жанр да привлечем цялата възможна аудитория.

- Какво друго спира от 2 април?

- “Светът е 7”, предаването за международна политика, което беше лошо програмирано в петък в 17 ч. Неговата аудитория не е пред телевизора по това време. То отпада от програмната схема, но на дирекция “Информация” ѝ е възложено да представи максимално бързо проект за качествено предаване за международна политика. То най-вероятно ще е в пояса за оригинална публицистика, който излъчваме в 21 ч и в който са “История.бг” и “Референдум”. Време е подобно тежко предаване отново да се превърне в емблема на БНТ.

Преподреждаме също някои предавания, които според нас сега ще получат правилното си място.

“Открито” с Валя Ахчиева

вече ще се излъчва в

праймтайма в неделя

след новините. Ще се редува с предаването за актуална документалистика “В кадър”. Това са неща, които заслужават да бъдат видени, а досега бяха понякога някъде. “Нощни птици” също страдаше от факта, че нямаше точен час на излъчване. Все едно не съществува. Сега ще бъде в петък след “Панорама”. От програмата отпада съботното “Плюс това” на Георги Милков и Милена Цветанска. Вместо него Георги Любенов вече ще прави своето предаване и в събота, и в неделя от 9 до 10,30 ч. Той е успешен и много търсен от конкуренцията впрочем.

През уикенда влиза и предаването “Извън играта” на Люба Пашова, което се излъчваше по БНТ HD. То е много приятно за гледане и ще е в събота от 18,30 ч. Стартът му е на 7 април.

Спира едното предаване на Мира Добрева - “Отблизо”, вероятно това в събота. На негово място през септември ще пуснем младежко алтернативно предаване за онази аудитория, която в момента не е пред телевизора. Водеща ще е червенокосата Боряна Граматикова, която беше част от екипа на Мира Добрева. Повтарям се, но го правим, защото сме телевизия за всички, не за определена аудитория.

- Споменахте “Панорама” в петък. Означава ли, че няма да местите предаването в събота, каквито намерения имахте?

- Засега не. А и тогава само споменах, че подобна възможност може да бъде разгледана.

Но ще променим сутрешния блок със сигурност и ще го кръстим “Сутрешен блок”.

“Денят започва с култура”

ще се нарича вече

“Култура.бг”,

както е “История.бг”. Сега всички екипи полагат усилия да структурират по нов начин предаванията си, да ги освежат.

Сутрин телевизията е радио. Не седиш да гледаш вцепенено в екрана, а правиш сто други неща. Чуваш го, правейки нещо. Мястото на тежката публицистика е вечер. Само България има този ненормален модел сутрин някакви озъбени хора да ти говорят по особено жесток начин. Вместо да са ти казали откъде да не минаваш, защото има задръстване, да си вземеш чадър, защото ще вали.

- За всички телевизии това политическо говорене сутрин се превърна в стандарт и никой не смее да го промени, за да не изгуби аудитория.

- Много ще ми е приятно да счупя стандарта.

- Ще го направите ли?

- Искаме. Ще остане половин час политика вътре с различен водещ. А вероятно симпатична млада двойка момче и момиче ще водят останалата част от предаването, която ще е предимно със сервизна информация. Така хората ще излизат усмихнати от вкъщи сутрин. Ако успеем да направим това, подписвам се, че ще счупим тренда и ще произведем мода.

- Избраха ви с концепция, според която БНТ2 ще стане културен канал. Ще има ли такава промяна?

- Да, през септември. Това е нещо, което не става от днес за утре, защото на практика

произвеждаме нов тв

канал, който съдържа

всичко

- от жълтите плочки в София до най-сериозната периферия. Той пак ще е политематичен, но с профил култура и образование. Всичко ще има вътре - опера, театър, изложби. Включително и голямата ни мечта да вкараме вътре много от онези млади хора с модерни професии и занятия, които са недотам обществено осъзнати и популярни - блогъри, влогъри, трендсетъри, инфлуенсъри. Това са млади хора, които имат последователи, на които всеки от нас би завидял. Единственият начин как да върнем младите пред телевизора е този - да им дадеш платформа да правят каквото искат, стига да е културно, просветно и смислено.

- Промените в цял обществен канал все пак трябва да стават след анализи и изследвания, поне така обясняват медийните експерти. Правени ли са такива?

- Наричам ги хладни академици. Иначе промяната ще запази цялото съдържание, изискано от лиценза. Хората от регионалните тв центрове са доста вдъхновени, че освен предаванията, които досега произвеждат, вече мислят и нови концепции, за да могат да представят всяка регионална случка. На никого никога не му е хрумвало да парализира и да премахне продукцията на тв центровете. Това са откровени лъжи. Но каналът ще бъда променен, още повече че сега е с рейтинг 0,02, т.е. практически негледаем.

- Значи няма да спрете регионалните новини, когато БНТ2 стане канал за култура?

- Не, там ще има новини. Говорим за една държава, която е 30 мин от край до край със самолет, с кола - 3 часа. Регионалната случка е изчерпана в новините на БНТ. Всяко едно от тези събития има своето място там. БНТ има своите новини, които ще се излъчват и по БНТ2.

- Да разбирам, че БНТ2 няма да има собствени новини, а ще повтаря емисиите на БНТ1, така ли?

- Четири пъти по-скъпо струващи са от емисиите на БНТ1. Няма да ги има вече. Не мога да си позволя да не бъда прагматик. До септември, когато ще стане пълната промяна, има преходна програмна схема, в която съдържанието е оптимизирано.

Това не означава

съкращение

В БНТ2 има под 20 щатни служители, всичко друго са извънщатни. В БНТ изобщо има 1360 щатни служители и близо 2000 нещатни.

- Защо има толкова много нещатни, другите не са ли достатъчни?

- Дали са достатъчни, е нещо, което все още анализираме. А базовият принцип е, че всеки граждански договор е по-скъп от трудовия. Да се върнем на хората в БНТ2, които май са 17 души на щат. Всеки от тях ще бъде взет за това, което умее. Но техните новини поради това, че са на ничие подчинение, както и многото нещатни служители, които ги произвеждат, реално се оскъпяват до 4 пъти с 0 гледаемост.

- Все пак БНТ има традиции да има поне два канала с различни новини - Канал 1 и Ефир 2 например. Докато частните телевизии ползват новините само на канала майка.

- Тука има един малък детайл, който обаче е много важен - тогава нямаше други телевизии в държавата. Имаше само два тв канала и тогава имаше някаква логика, смисъл и усмивка в това те да се конкурират. Това го произведе Нери Терзиева навремето. И практически не беше игра на конкуренция. Относително всички бяха под една шапка, но самостоятелни структури.

Когато аз дойдох да работя тук - през май 1992 г., бюджетът на телевизията беше над 100 милиона лева на онези пари. Днес е почти наполовината. В същото време БНТ е много сложен и специфичен организъм. Някой непрекъснато я припознава като негова, а тя всеки път си е била на себе си. Тя винаги ще бъде такава. Много по-различна е от всяка друга телевизия у нас. И това е глупаво да не се съобразява. Не става въпрос за бунтарство. Просто тука работят много хора, пораснали и научили се в БНТ. Тази телевизия не е бизнес. Който я погуби, би бил кретен. Напротив, тя би трябвало да се пази и в най-симпатичния смисъл да се гали. Защото обществената медия е тази, която по условие най-обективно и най-честно ще ти каже за какво става дума.

- Сред каналите на БНТ има и БНТ HД, който е с различна програма от тази на БНТ1, на практика е друг канал. Той ще бъде ли променян?

- БНТ НD ще стане спортен канал и ще се казва БНТ3, като ще имаме още основният БНТ1 и БНТ2 за култура и образование. “БНТ Свят” остава за нашите сънародници, които живеят в чужбина.

- Все по-често БНТ започна да излъчва хубави филми. Това ли е другата новост, която зрителите вече са забелязали?

- Първо да кажа, че сме купили “Шоуто на Греъм Нортън”, което ще пуснем до месец. То е толкова добро, че може да послужи за образец как се прави подобно шоу. В него всички участници са от звезда нагоре.

Сред филмите, които подбираме за праймтайма, има и български комедии, например “Баш майсторът”, ситкома “Клиника на третия етаж”. Това са стари, но златни филми и се гледа и от младите, защото хуморът е конвертируем. Подборът на чуждите сериали също е много добър. Сред тях например е “Геният Айнщайн”. В неделя пускаме нови европейски филми, които зрителите сами програмират кога искат да гледат. И най-голямата новина е, че връщаме “Студио Х”. И още нещо културно - започваме да правим “Вкусната Европа”. Отново ще го прави Ути Бъчваров, но този път включва и европейската кулинарна култура. В предаването му светът не е само манджа, обаче голяма част от културата минава и през храната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Марков

Георги Марков: 1 млн. на митинга на Орлов мост! 5 часа пяхме, а след 3 дни плакахме

Защо СДС загуби първите свободни избори преди 30 години, как се стигна до “избори до дупка”, какво може да стане на парламентарния вот 2021 - от човека, който беше в политиката и тогава, и сега. Интервю с бивш конституционен съдия и единствен депутат в 44-ото НС, който е бил член на ВНС - Георги Марков. - Г-н Марков, на 10 юни се навършват 30 г

Д-р Милен Врабевски: “Комак Медикал” работи по повече от 120 научни проекта в медицината, включително и за ваксина срещу COVID-19

Д-р Милен Врабевски: “Комак Медикал” работи по повече от 120 научни проекта в медицината, включително и за ваксина срещу COVID-19

Дарих предпазни средства за лекарите на първа линия в Македония. Имаше коментар да проверят дали не са с изтекъл срок на годност, но човешкото е сторено - медиците бяха осигурени и помощта дойде от България, казва в интервю собственикът и изпълнителен директор на най-голямата научноизследователска организация в Югоизточна Европа - “Комак

Никола Гечев

Никола Гечев: Vivacom свърза с интернет села за обучение в карантината, дари таблети

МОН се справи чудесно, директорите бяха много благодарни за бързата ни реакция , казва директорът "Корпоративни продажби" на компанията - Г-н Гечев, какво прави Vivacom за образованието и защо това е толкова важно? - Образованието в момента е сред най-важните сфери за развитие на държавата. То е и част от платформата на правителството за

Доц. Владислав Миланов

Доц. Владислав Миланов: И езикът ни преболедува, “хвана” нови думи: карантинираме, температурираме, вкъществувам

Имаше изумителни въпроси към щаба. Не трябваше обаче да се говори толкова за ковчези и трупове, казва езиковедът - Доц. Миланов, какво роди в езиково отношение ситуацията с извънредното положение у нас? - Езикът е от онези безценни дадености на човека и на обществото, които изцяло съпътстват неговото развитие: социално, икономическо, културно

Галина Стоянова: Похарчихме допълнително 250 хил. лв. и помогнахме на хора в най-тежка нужда

Галина Стоянова: Похарчихме допълнително 250 хил. лв. и помогнахме на хора в най-тежка нужда

Общината затегна инвестиционната си програма, разчита на външно финансиране, казва кметицата на Казанлък - Г-жо Стоянова, живеем в необичайно време. Какви са уроците, които трябваше да научим в пандемията от коронавирус? - Истината е, че първият урок не е добър. Дори пандемията не може да ни обедини. - Неочакван извод, защо го правите

Проф. Момяна Гунева:  Идеята пенсиониран суперпрокурор да контролира главния е смешна

Проф. Момяна Гунева: Идеята пенсиониран суперпрокурор да контролира главния е смешна

Още акценти от интервюто на професора по наказателно право и член на Експертния съвет към главния прокурор: Нашият Наказателен кодекс изобилства от примери за законодателство, продиктувано от конюнктурни съображения От толкова много промени в последните 30 г. целият НК е загубил и структурата си, и основната си идея За съжаление, опитът ни сочи

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Кристина Лазарова: Енергийните технологии на бъдещето могат да станат реалност и у нас

Кристина Лазарова: Енергийните технологии на бъдещето могат да станат реалност и у нас

Югозападният въгледобивен регион иска да бъде флагман на промените в енергетиката, казва съснователката на платформата Brоwn to green Кристина Лазарова е от новото поколение мениджъри в българската енергетика, отскоро е председател на борда на директорите на ТЕЦ „Бобов Дол” и е съосновател на свободната дигитална платформа за преход към

Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: Пенсиите на над 260 000 души вече ще се пресмятат служебно

Между 270 -320  млн. лева на месец ще струва преизчисление на пенсиите с доход от 2019 г. Сега системата не може да си го позволи, казва управителят на Националния осигурителен институт Още акценти от интервюто: От 1 юли минималната пенсия ще е 250 лв., останалите ще се вдигнат с 6,7% На 15 май изплатихме обезщетения за безработица на над 124 хил

Безлов: Списъкът на Бобокови е странен и непълен - към 2005 г. 2-3 пъти повече са били българите с над 20 млн. долара

Безлов: Списъкът на Бобокови е странен и непълен - към 2005 г. 2-3 пъти повече са били българите с над 20 млн. долара

Това е времето на “Преходът свърши! Дайте да се преброим” У нас не могат да се правят класации на богатите като на “Форбс” Написаният на ръка списък с имената на 43-ма богати българи и парите им, открит в дома на Атанас Бобоков и пуснат от прокуратурата, отприщи конспирациите. Защо е направен списъкът - разговаряме с Тихомир Безлов

Флориан Скала

Флориан Скала: Замяната на Слави с Николаос Цитиридис беше успешен ход

Твърденията, че съм ходил в Куршевел с Васил Божков, са абсолютно неверни, казва главният изпълнителен директор на “Би Ти Ви Медия груп” - Г-н Скала, вярно ли е, че г-н Божков ви е водил във френския ски курорт Куршевел? Наскоро бившият му съдружник Цветомир Найденов разказа това пред друга телевизия и така обясни защо нямало как да се оплаче в

Емил Караниколов

Емил Караниколов: Бизнесът не се парализира, а се съюзи с науката и държавата

И в пандемията бяхме интересни, от 20 заявления за инвестиции за над 1 млрд. лв. 9 са след 16 март, казва министърът на икономиката Още акценти Българската икономика е в кондиция, дано европейската навакса бързо, защото сме свързани с нея Сега основната ни грижа е ликвидност на фирмите, трябва да се покрият разходите им от март до юни Европарите

Билалов като мафиот и дявол - кой го прави такъв

Билалов като мафиот и дявол - кой го прави такъв

Ваня Николова е родена в Горна Оряховица  Завършва Историческия факултет на Софийския университет  Репортер и редактор в сп. “Клуб М”  До 2006 г. е сценарист, редактор и изпълнителен продуцент в тв форматитe “Биг Брадър” 1, “Стар Академи” и др. Главен редактор на българската версия на италианското лайфстайл списание МАХ  През 2002 г

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber