Константин Каменаров: Сутрин телевизията е радио, мястото на тежката публицистика е вечер

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6790436 Константин Каменаров: Сутрин телевизията е радио, мястото на тежката публицистика е вечер Константин Каменаров: Сутрин телевизията е радио, мястото на тежката публицистика е вечер www.24chasa.bg
Константин Каменаров, генерален директор на БНТ СНИМКА: Румяна Тонeва

- Г-н Каменаров, на 1 април по БНТ1 тръгва играта “Стани богат” и така метафорично ще ознаменува старта на новата програмна схема на телевизията. Каква ще е тя?

- Да, играта тръгва на 1 април без майтап. Но новата схема реално ще започне на 2 април, понеделник.

- Ще съобщите ли името на водещия, който ще се появи другиден на екрана? “24 часа” писа, че той най-вероятно ще е актьорът Михаил Билалов. Той ли е?

- И аз съм много любопитен, ще го видим на 1-и.

- Защо БНТ реши да прави тази игра?

- По две причини. Първата е, че тя е фундамент на познавателното забавление. Втората е, че всички световни телевизии в момента пазаруват точно такъв тип предавания, от които 95% са базирани върху “Стани богат”. Но “Стани богат” е перфектната форма и продължава да бъде най-успешният формат. Класиката е модерна. Нашата игра ще бъде с истински участници, не със знаменитости и не благотворителна.

- След старта на 1 април какво ново ще последва на 2 април в програмата на БНТ?

- Не става въпрос за някаква гръмотевична разлика. А и целта не е това да променяме прибързано. Те са много премислени, пресмятани, направени след допитване и социологически проучвания. Всичко, което ще се случи като ново, е базирано на един много прост принцип. Има го още в концепцията ми за този пост. И той е, че целият екип и аз сме убедени, че нормалната, харесваната, гледаемата телевизия, за да бъде такава, трябва да следва нормалния стереотип на живот, на всекидневието на своя зрител. Не да налагаш на аудиторията неща, с които тя да се съобразява, а по-скоро ти трябва да се съобразиш с режима на този, който те гледа, и да му предложиш в съответните сегменти подходящи неща. Това е логиката на промяната.

- Как БНТ ще следва всекидневието на зрителите си?

- Най-големите обвинения срещу нас, които, разбира се, са тежки и катастрофични, са, че непрекъснато унищожаваме по нещо - дали култура, публицистика, регионално съдържание и т.н. Нищо подобно не се случва. Опитваме се това, което правим най-добре, да го направим по-вкусно и приятно за гледане, в най-добрия смисъл по-бляскаво. И да вкараме вътре малко повече забавление. Опасявам се, че сме се превърнали в доста безпощадна говорилня по цял ден, което не е най-добрата рецепта да бъдеш гледан.

Тук ще влезем в лексиката на онази мръсна дума рейтинг. Взехме решение при нас да го наричаме гледаемост. Искаме да сме гледаеми и интересни, да сме предпочитаните. Панацея е при нас и е вярно - ние сме абсолютни информационни лидери като качество и достоверност на продукта, който произвеждаме. Публицистично също сме номер 1, нямаме конкуренция и е нормално да е така. Това обаче не означава, че програмата ни не трябва да съдържа и други неща, които са за много по-разнообразни хора от тези, които искат само новини и говорилня.

Ако не си привлякъл

публика, какво, като

изпълняваш обществената

си функция

Другото е хартия и декларации.

- Една част от промените вече се виждат на малкия екран. Например намалихте новините в 18 ч.

- Целият блок, който беше от 18 ч до Сънчо в 19,50 ч, се прибра, пусна се сериал. Има съдържателно разчупване. Същинската нова програмна схема на телевизията ще се състои, живот и здраве, след летния сезон. В нея обаче говорим за еволюция, не за революция. Наиграли сме се на това да дойде някой нов, да махне всичко и айде отначало. Не се прави така. БНТ е една къща с 55 г. история, не сме ние тия, които ще измислим топлата вода, няма и нужда. Но това, което можем да поправим, ще поправим, а това, което можем да измислим по-добро, ще го пуснем на екрана.

- Миналата събота, 24 март, в “Шоуто на Канала” двамата хамали - основни герои там, обясниха, че са в ефира за предпоследен път. Спира ли предаването на Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров?

- “Шоуто на Канала” от 2 април не фигурира в програмата на БНТ по ред причини. То е наша оригинална запазена марка с хора, които години работят тук, а са и наши приятели. Но предаването се рутинира, стана еднообразно, не се променяше достатъчно. Те се съгласиха да напишат нов проект. Няма да останем без хумористично предаване. Докато им се роди по-добра идея или някой друг даде по-добра концепция, на това място ще излъчваме филм.

- Как ще изберете чия е добрата идея?

- С конкурс, който вече тече. Той е и за вътрешни, и за външни продукции, и за журналисти. Ако намерим парчета злато, ще ги вземем веднага.

- Защо го спирате, след като е с доста висок рейтинг и едно от най-гледаните предавания на БНТ?

- То е високорейтингово само в една аудитория, а ние искаме да отворим ветрилото на зрителите. Искаме със същия жанр да привлечем цялата възможна аудитория.

- Какво друго спира от 2 април?

- “Светът е 7”, предаването за международна политика, което беше лошо програмирано в петък в 17 ч. Неговата аудитория не е пред телевизора по това време. То отпада от програмната схема, но на дирекция “Информация” ѝ е възложено да представи максимално бързо проект за качествено предаване за международна политика. То най-вероятно ще е в пояса за оригинална публицистика, който излъчваме в 21 ч и в който са “История.бг” и “Референдум”. Време е подобно тежко предаване отново да се превърне в емблема на БНТ.

Преподреждаме също някои предавания, които според нас сега ще получат правилното си място.

“Открито” с Валя Ахчиева

вече ще се излъчва в

праймтайма в неделя

след новините. Ще се редува с предаването за актуална документалистика “В кадър”. Това са неща, които заслужават да бъдат видени, а досега бяха понякога някъде. “Нощни птици” също страдаше от факта, че нямаше точен час на излъчване. Все едно не съществува. Сега ще бъде в петък след “Панорама”. От програмата отпада съботното “Плюс това” на Георги Милков и Милена Цветанска. Вместо него Георги Любенов вече ще прави своето предаване и в събота, и в неделя от 9 до 10,30 ч. Той е успешен и много търсен от конкуренцията впрочем.

През уикенда влиза и предаването “Извън играта” на Люба Пашова, което се излъчваше по БНТ HD. То е много приятно за гледане и ще е в събота от 18,30 ч. Стартът му е на 7 април.

Спира едното предаване на Мира Добрева - “Отблизо”, вероятно това в събота. На негово място през септември ще пуснем младежко алтернативно предаване за онази аудитория, която в момента не е пред телевизора. Водеща ще е червенокосата Боряна Граматикова, която беше част от екипа на Мира Добрева. Повтарям се, но го правим, защото сме телевизия за всички, не за определена аудитория.

- Споменахте “Панорама” в петък. Означава ли, че няма да местите предаването в събота, каквито намерения имахте?

- Засега не. А и тогава само споменах, че подобна възможност може да бъде разгледана.

Но ще променим сутрешния блок със сигурност и ще го кръстим “Сутрешен блок”.

“Денят започва с култура”

ще се нарича вече

“Култура.бг”,

както е “История.бг”. Сега всички екипи полагат усилия да структурират по нов начин предаванията си, да ги освежат.

Сутрин телевизията е радио. Не седиш да гледаш вцепенено в екрана, а правиш сто други неща. Чуваш го, правейки нещо. Мястото на тежката публицистика е вечер. Само България има този ненормален модел сутрин някакви озъбени хора да ти говорят по особено жесток начин. Вместо да са ти казали откъде да не минаваш, защото има задръстване, да си вземеш чадър, защото ще вали.

- За всички телевизии това политическо говорене сутрин се превърна в стандарт и никой не смее да го промени, за да не изгуби аудитория.

- Много ще ми е приятно да счупя стандарта.

- Ще го направите ли?

- Искаме. Ще остане половин час политика вътре с различен водещ. А вероятно симпатична млада двойка момче и момиче ще водят останалата част от предаването, която ще е предимно със сервизна информация. Така хората ще излизат усмихнати от вкъщи сутрин. Ако успеем да направим това, подписвам се, че ще счупим тренда и ще произведем мода.

- Избраха ви с концепция, според която БНТ2 ще стане културен канал. Ще има ли такава промяна?

- Да, през септември. Това е нещо, което не става от днес за утре, защото на практика

произвеждаме нов тв

канал, който съдържа

всичко

- от жълтите плочки в София до най-сериозната периферия. Той пак ще е политематичен, но с профил култура и образование. Всичко ще има вътре - опера, театър, изложби. Включително и голямата ни мечта да вкараме вътре много от онези млади хора с модерни професии и занятия, които са недотам обществено осъзнати и популярни - блогъри, влогъри, трендсетъри, инфлуенсъри. Това са млади хора, които имат последователи, на които всеки от нас би завидял. Единственият начин как да върнем младите пред телевизора е този - да им дадеш платформа да правят каквото искат, стига да е културно, просветно и смислено.

- Промените в цял обществен канал все пак трябва да стават след анализи и изследвания, поне така обясняват медийните експерти. Правени ли са такива?

- Наричам ги хладни академици. Иначе промяната ще запази цялото съдържание, изискано от лиценза. Хората от регионалните тв центрове са доста вдъхновени, че освен предаванията, които досега произвеждат, вече мислят и нови концепции, за да могат да представят всяка регионална случка. На никого никога не му е хрумвало да парализира и да премахне продукцията на тв центровете. Това са откровени лъжи. Но каналът ще бъда променен, още повече че сега е с рейтинг 0,02, т.е. практически негледаем.

- Значи няма да спрете регионалните новини, когато БНТ2 стане канал за култура?

- Не, там ще има новини. Говорим за една държава, която е 30 мин от край до край със самолет, с кола - 3 часа. Регионалната случка е изчерпана в новините на БНТ. Всяко едно от тези събития има своето място там. БНТ има своите новини, които ще се излъчват и по БНТ2.

- Да разбирам, че БНТ2 няма да има собствени новини, а ще повтаря емисиите на БНТ1, така ли?

- Четири пъти по-скъпо струващи са от емисиите на БНТ1. Няма да ги има вече. Не мога да си позволя да не бъда прагматик. До септември, когато ще стане пълната промяна, има преходна програмна схема, в която съдържанието е оптимизирано.

Това не означава

съкращение

В БНТ2 има под 20 щатни служители, всичко друго са извънщатни. В БНТ изобщо има 1360 щатни служители и близо 2000 нещатни.

- Защо има толкова много нещатни, другите не са ли достатъчни?

- Дали са достатъчни, е нещо, което все още анализираме. А базовият принцип е, че всеки граждански договор е по-скъп от трудовия. Да се върнем на хората в БНТ2, които май са 17 души на щат. Всеки от тях ще бъде взет за това, което умее. Но техните новини поради това, че са на ничие подчинение, както и многото нещатни служители, които ги произвеждат, реално се оскъпяват до 4 пъти с 0 гледаемост.

- Все пак БНТ има традиции да има поне два канала с различни новини - Канал 1 и Ефир 2 например. Докато частните телевизии ползват новините само на канала майка.

- Тука има един малък детайл, който обаче е много важен - тогава нямаше други телевизии в държавата. Имаше само два тв канала и тогава имаше някаква логика, смисъл и усмивка в това те да се конкурират. Това го произведе Нери Терзиева навремето. И практически не беше игра на конкуренция. Относително всички бяха под една шапка, но самостоятелни структури.

Когато аз дойдох да работя тук - през май 1992 г., бюджетът на телевизията беше над 100 милиона лева на онези пари. Днес е почти наполовината. В същото време БНТ е много сложен и специфичен организъм. Някой непрекъснато я припознава като негова, а тя всеки път си е била на себе си. Тя винаги ще бъде такава. Много по-различна е от всяка друга телевизия у нас. И това е глупаво да не се съобразява. Не става въпрос за бунтарство. Просто тука работят много хора, пораснали и научили се в БНТ. Тази телевизия не е бизнес. Който я погуби, би бил кретен. Напротив, тя би трябвало да се пази и в най-симпатичния смисъл да се гали. Защото обществената медия е тази, която по условие най-обективно и най-честно ще ти каже за какво става дума.

- Сред каналите на БНТ има и БНТ HД, който е с различна програма от тази на БНТ1, на практика е друг канал. Той ще бъде ли променян?

- БНТ НD ще стане спортен канал и ще се казва БНТ3, като ще имаме още основният БНТ1 и БНТ2 за култура и образование. “БНТ Свят” остава за нашите сънародници, които живеят в чужбина.

- Все по-често БНТ започна да излъчва хубави филми. Това ли е другата новост, която зрителите вече са забелязали?

- Първо да кажа, че сме купили “Шоуто на Греъм Нортън”, което ще пуснем до месец. То е толкова добро, че може да послужи за образец как се прави подобно шоу. В него всички участници са от звезда нагоре.

Сред филмите, които подбираме за праймтайма, има и български комедии, например “Баш майсторът”, ситкома “Клиника на третия етаж”. Това са стари, но златни филми и се гледа и от младите, защото хуморът е конвертируем. Подборът на чуждите сериали също е много добър. Сред тях например е “Геният Айнщайн”. В неделя пускаме нови европейски филми, които зрителите сами програмират кога искат да гледат. И най-голямата новина е, че връщаме “Студио Х”. И още нещо културно - започваме да правим “Вкусната Европа”. Отново ще го прави Ути Бъчваров, но този път включва и европейската кулинарна култура. В предаването му светът не е само манджа, обаче голяма част от културата минава и през храната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Луис Бенсън: Джунглата на рекламния бизнес е доминирана от мъже

See It Be It - социалната програма на фестивала в Кан, поставя на фокус талантливите жени, казва основателката й Рекламисти, продуценти, писатели и дизайнери от 8 държави пристигат в София на 27 октомври, за да участват в социалната програма See It Be It Bulgaria: Next level. Тя е част от най-авторитетния рекламен фестивал в света Cannes Lions,

Христо Апостолов: Предвиждам нов линеен парк, паркинг и детски градини в “Красно село”

За 4 г. обновихме 5590 кв. м пътни настилки, 25 195 кв. м тротоари и 25 детски площадки, казва в интервю кметът на район "Красно село" и кандидат за нов мандат от ГЕРБ и СДС Христо Апостолов - Г-н Апостолов, защо се кандидатирате отново за кмет на “Красно село” и какви са основните акценти в програмата ви? - Обичам "Красно село”

Доц. Иван Стойнев: Законът не забранява една компания да притежава и застраховател, и търговец на ток

Конгломератни концентрации се разглеждат положително, тъй като чрез обединяването на дейности би могло да се стигне до нов продукт или услуга и да се подобри състоянието на потребителя, казва адвокатът и преподавател по конкурентно право Смущение буди продължаващото придържане на КЗК към постулати за оценка на концентрациите

Доц. д-р Румяна Коларова: Манолова залага на емоционален градус, Фандъкова - на трезва преценка

Парадокс е, но ако искате да запазите статуквото, трябва да гласувате за Манолова - Преполовихме изборната кампания - имаме ли основание да твърдим, че София ще последва примера на Будапеща, където Орбан загуби, доц. Коларова? - Все още нито една социологическа агенция не е дала резултат, който да отчита ефекта от самата предизборна кампания

Тони Симидчиева: Здравко Димитров е достъпен, вслушва се в хората и ще е добър кмет

СДС застава зад него, мобилизира членове и симпатизанти за вота, казва водачката на листата на кандидат-съветниците от СДС в Пловдив - Г-жо Симидчиева, преди дни сините в Пловдив официално заявиха подкрепата си за кандидат-кмета на ГЕРБ Здравко Димитров. Защо? - ГЕРБ е дясна партия, част от ЕНП, също както и СДС.

Теодор Ушев: Докато пътувах за последната среща с баща ми, бях герой във “Физика на тъгата”

Филмът не е автобиографичен, а персоналният ми прочит на книгата на Господинов - за историята на няколко генерации, изгубени в търсене на свободата, казва световноизвестният аниматор в интервю за "24 часа" - Г-н Ушев, ще бъдете специален гост със своя вечер на “Киномания”. Българската публика за първи път ще види не само новия ви филм “Физика

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Деница Сидерова: Никой парламент не може да се сравни с майчинството! (Снимки)

Много хора от интелигенцията ценят Волен като талантлив и задълбочен човек, но не смеят да го кажат публично - Бяхте народен представител, но се отказахте от политиката. По-добре ли е да сте майка и домакиня отколкото депутат? Моят живот е свързан с политиката от ранна детска възраст. Израснала съм в семейство с десни виждания

Владимир Москов, кандидат-кмет за община Гоце Делчев от БСП: Вратата ми винаги ще е отворена за проблемите на хората

Владимир Москов е роден на 23.01.1960 г. в гр. Гоце Делчев. Магистър по педагогика, с редица обучения и специализации по въпроси на Европейския съюз, местното самоуправление и местното икономическо развитие. - Кмет на община Гоце Делчев в последните 24 години - от 1995 г. до сега. - Председател на еврорегион "Места - Нестос"

Ралица Ганева: Търговците ще намалеят със 150 хил. след 15 г., ще търсят 28 хил. лекари и 53 000 медицински сестри

Още акценти от интервюто с доц. Ралица Ганева от СУ "Св. Климент Охридски": В индустрията има глад за среднисти, който ще се запълни с 35 000 висшисти В България туризмът се развива, но като дял в заетостта е по-голям от Италия, Франция и Великобритания Най-търсеният чиновник ще е приложен специалист 55-годишен вече ще е млад работник

Митрополит Николай: “Разделяй и владей” е имперска политика и е неприятна за църквата ни

- За разлика от четиримата митрополити не заемам страна, не сме филиал на други поместни църкви - Ако Руската църква беше откликнала на православния украински народ, сега щеше да е църква майка - Притеснява ме, че във въпросите за автокефалията се прокрадват геополитически интереси - Ваше Високопреосвещенство, защо вие,

Иван Панайотов: Политиката вместо апатия трябва да създава надежда

Нека гласуваме ЗА, а не ПРОТИВ, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пазарджик ЗА промяната, ЗА правилата и законността, ЗА почтеността, ЗА доброто управление - Г-н Панайотов, половината от кампанията вече мина. До деня на изборите остават по - малко от две седмици. Какво успяхте и какво не успяхте да свършите досега?

Петер Лимбург: Ситуацията в БНР е класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналисти и политици

Расизъм има в цяла Европа. Не трябва да виним една страна повече от другите Генералният директор на немската обществена телевизия “Дойче веле” Петер Лимбург посети България за два дни. Той се срещна с президента Румен Радев във вторник, а в сряда сутринта - с министър-председателя на страната Бойко Борисов

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber