Направете студентската ми книжка здравна!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6784468 Направете студентската ми книжка здравна! Направете студентската ми книжка здравна! www.24chasa.bg

Какво трябва да носи тя, за

да се подобри висшето образование

ПРЕЗ тази седмица стана ясно, че очакваният брой на завършващите средно образование тази година е 56 737 младежи. Една от светлите перспективи пред тях е да прочетат проекторешение на Министерския съвет за прием в държавните и частни университети, където се предлага да бъдат приети 54 731 студенти.

Без да съм бъбрив телевизонен професор, за кратко се отдадох на размисли и страсти и бързо стигнах до извода, че след 10-ина години ще сме изключително зависими и подвластни точно на тези бъдещи студенти.

Защото студентите на нашето време ще бъдат бъдещи лекари в страна с ниска раждаемост и висока смъртност. Ще бъдат юристи в корумпирана страна и ще са учители и преподаватели в една от най-нискообразованите държави в Европа. О, и още! Ще бъдат управляващи, ще градят своите партийни кариери и ще са неразделна част от публичния груб език и вулгарно държание.

И щом днешните студенти сме вашето бъдеще, какво пък ние ще занесем в нашето бъдеще? Какъв пример за подражание ще сме ние? Аз съм част от академична общност, в която мнозина съчетават работа и следване, работещи като сервитьорки, бармани, танцьорки и други “висококвалифицирани позиции”. Какво да запазим в себе си и за себе си? Желанието за бригада в САЩ и Англия или привилегията на 50-те процента намаление за пътуване в родното БДЖ. Или пък онова безценно предимство, че 7 студентски книжки, събрани накуп като за изпит, са равни на бутилка безплатен български алкохол в някое нощно заведение. След което на практика разбираме, че девизът над входа на парламента, че съединението прави силата, е правдив и истински верен.

Или онази биологична “особеност на българския национален студент”. Става дума за този характерен тип студенти, които никакви метеорологични условия не са в състояние да изкарат от общежитията във видимата част на деня. Това те правят два пъти в годината – по време на сесиите, когато с присвити от светлото очи търсят груповия отговорник и лекциите, които той старателно е писал сам-самичък с лектора по съответната дисциплина.

И ако това е един скромен, повърхностен медицински преглед, то е ясно, че тази общност има симптоми на поражения от бързоразвиващ се, бързоразпространяващ се и с трайни ментални поражения вирус.

Ето защо аз като личност, носеща симптомите на това нашумяло заболяване, алармирам цялата образователна система - искам да бъда лекуван! Искам да се промени статусът на студентската ми книжка в здравна!

Настоявам моята студентска книжка да допринесе за моето бавно, но сигурно лечение:

- Да ми бъде в полза за достъп с намаление за така нужната, заздравяваща имунната ми система литература във всичките ѝ жанрове.

- Да ми бъде съпричастна при закупуването на учебници и учебни помагала, а не да се губи постоянно между хилядите ксерокопия, които творя от финансово-икономическа гледна точка.

- При 7 студентски книжки не да ми дава български алкохол с намаление, а да мога да посещавам българските театри на половин цена.

- При отличен или много добър успех да ме освобождава частично от семестриални такси.

- Да ми отвори вратите за съвремената българска литература, за да я опозная, да я разбера, да извлека полезното от нея и да го приложа в житието и страданието си на грешен студент.

- И да го предам на тези студенти, които ще дойдат след мен.

Направете от студентската ми книжка здравна, за да оздравее България!

*Авторът е студент в специалност “Връзки с обществеността” в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”

 

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Краят на едно голямо плюскане

Публичното развенчаване на героите му, които обичат да размахват високомерието и кича си БИ БИЛО по-достоверно, ако Баневи, Арабаджиеви и тям подобни останат в народната памет като сапунен сериал, иначе на бъдещите поколения ще им е трудно да си ги представят като реални личности, на които бутафорията им идва отвътре, а не по сценарий.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Време е да спрат гаврите с разследващата журналистика

Който е решил да влиза в политиката - да го направи. Но не стъпвайки по телата на колегите си. За близо 30 години в журналистиката, от които поне 20 с основно занимание разследвания, си мислех че съм видял и търпял много. Няма, като някои съвременни "герои", да изброявам колко пъти съм съден, малтретиран, заплашван и т.н.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Магистралите на Италия от Мусолини до Салвини

Срутеният виадукт в Генуа днес се превръща в емблема на италианския застой МАГИСТРАЛИТЕ и виадуктите са емблема на италианската модернизация през 20-те години. По замисъл магистралите въплъщават гордостта на нацията и са изблик на волята й за модернизация. Свързват индустриалните и аграрните центрове в северната част на страната с пазарите отвъд

Валери Симеонов: Ето 8 факти и обстоятелства, които опровергават депутата Сидеров

Вицепремиерът Валери Симеонов отговори на атаката на Волен Сидеров във фейсбук. По повод изявленията на народния представител Волен Сидеров пред медии, направени на 14.8.2018 г. в Бургас, след като изисках и се запознах с пълната документация по повод действията на РЗИ - Бургас, и ОД на МВР - Бургас, държа да изнеса следните факти и обстоятелства,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber