Жозеф Дол: Българското председателство вече дава добри резултати

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6751823 Жозеф Дол: Българското председателство вече дава добри резултати Жозеф Дол: Българското председателство вече дава добри резултати www.24chasa.bg
Жозеф Дол: Българското председателство вече дава добри резултати

Темите на България за общия дигитален пазар, студентските електронни карти и модернизацията на образованието са услуга на европейските граждани

Бойко Борисов изгради впечатляваща политическа кариера, натрупа и европейски опит, той е решителен и не се страхува да прави реформи

България е третата държава, която получава най-много от плана “Юнкер”

Благодарение на ЕНП вече са създадени 500 000 работни места, каза председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол

На 9 март председателят на ЕНП Жозеф Дол ще стартира от София инициативите за европейските избори през 2019 г. под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“. Домакини на форума са премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на групата на ЕНП в Европейския комитет на регионите Михаел Шнайдер.

Като инициатива на местните и регионалните лидери от ЕНП за връщане на доверието и увеличаване на ангажираността спрямо ЕС, тя цели да гарантира възможността на хората, живеещи в европейските градове и региони, да изразят своето мнение за Европа преди изборите за Европейски парламент през 2019 г.

С лидера на ЕНП разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Дол, как оценявате българското председателство на Съвета на ЕС?

- Страната, която председателства Съвета на ЕС, може да насочва кормилото на съюза 6 месеца и да дава тласък на определени политики.

Когато оценяваме приоритетите на вашето председателство, всички те следват притесненията на европейските граждани за сигурността, младежката заетост, подготовката на работниците и служителите за цифровото общество. В същото време българското председателство поддържа стабилността и просперитета на Западните Балкани. Когато погледнете картата, виждате ясно -

Балканите са

вече в границите

на Европа

Това, което се случва на територията им, засяга всички нас, така че е в интерес на нашите граждани да имаме по-сериозно присъствие тук. Важно е, че България ни напомня всичко това.

Всички европейски държави споделят тези предизвикателства, а България ги поставя най-отпред в европейския дневен ред, за да се намерят общи решения.

Това е първото европредседателство на България и е уникален момент за страната ви да вдъхнови европейските си партньори.

- Виждате ли вече някои успехи, които сме успели да постигнем за общността?

- Българското председателство на ЕС ще приключи на 30 юни 2018 г., но вече дава конкретни резултати, които подобряват живота на европейските граждани. България поставя бъдещето на младите европейци в центъра на дискусиите.

България оформя дебата как да се помогне на студентите да се придвижват по-лесно из ЕС с електронни карти, как да се привличат повече студенти в програмата “Еразъм”, как да се модернизират системите за обучение така, че следващото поколение да е добре подготвено и оборудвано да прегърне дигиталните и новите технологии.

Друг пример е

краят на

геоблокирането

Случвало ли ви се е някога да се ядосате, защото не можете да си купите дрехи от френски уебсайт, тъй като не приемат кредитната ви карта, или да ви пренасочат към друга страница? На това скоро ще се сложи край благодарение на председателството на ЕС от Естония и България. Сега европейските потребители ще имат възможност да правят по-изгодни сделки и да имат по-широк избор. Това е общият дигитален пазар в услуга на европейските граждани, така че те да имат същия достъп до продукти и услуги, на същата цена, при същите условия на сделката и на заплащането.

- Какъв резултат прогнозирате за Европейската народна партия (ЕНП) на евроизборите догодина? Ще успеете ли да запазите управленската си роля на ЕС?

- Надяваме се, че европейските граждани ще ни се доверят отново. ЕНП е водещата политическа сила в европейските институции и е партията на отговорността: вземали сме трудни решения вместо популистки, които биха върнали европейската икономика назад. Искаме да ни съдят по резултатите, а не по обещанията.

А резултатите са следните: откриването на почти 9 млн. работни места за последните 4 г., най-ниски нива на безработицата от началото на кризата - 7,3%, 225 млрд. евро инвестиции в рамките на плана “Юнкер”, които облагодетелстват 500 000 малки и средни предприятия. България е третият реципиент от плана “Юнкер”, съотнесено с брутния вътрешен продукт, с финансиране от 349 млн. евро. Тези фондове ще дадат тласък на българската икономика, по-специално в земеделския сектор и хранително-вкусовата индустрия и могат да привлекат до 1,57 милиарда евро инвестиции.

- Каква е политическата ви прогноза за Италия и Унгария?

- В Италия е много притеснителен възходът на евроскептичните партии. Не очаквахме такива резултати. Но вярвам, че италианският президент Серджо Матарела ще осигури стабилността на страната.

Що се отнася до Унгария, там сме убедени в победата на партията член на ЕНП “Фидес” (на премиера Виктор Орбан - б.а.), която ще разгроми крайнодясната “Йоббик”.

- Ще има ли Европа на две скорости?

- ЕС е съставен от горди нации, готови да продължат с различна скорост заедно, без да оставят нито една отзад.

Европа на много

скорости е

въпрос на избор,

а не нещо

задължително

Но най-важното нещо е, че ЕС присъства в областите, където може да промени нещата към добро за европейските граждани, и то в областите, които ги засягат най-много - сигурност, работни места, миграция. Никоя страна не може да се справи с тези предизвикателства сама. Трябва да работим заедно и да сме обединени. Това трябва да е първостепенният ни фокус. Каквато и посока да поеме Евросъюзът, тя трябва да води към резултати в полза на европейските граждани.

- Какви са впечатленията ви от работата на българския еврокомисар Мария Габриел - най-младия член въобще на Европейската комисия?

- Мария Габриел е проевропейски политик, който работи здраво, познава си ресора и придвижва напред конкретни мерки. Нейните обещания винаги са последвани от действия. Нейната визия за портфолиото ѝ като комисар по цифровата икономика и цифровото общество не е само да се свърже дигитално Европа, но и да се сближат народите на нашия континент. Да споменем две от нейните инициативи: WiFi4EU и поевтиняване на роуминга за Западните Балкани.

Интернет е гигантски мотор за европейските икономики. Ето защо Мария Габриел осигури за инициативата си WiFi4EU бюджет от 120 милиона евро за периода до 2019 г., така че обществените места във всяко село и всеки град на Европа да имат безжичен интернет.

Комисар Габриел

ще представи

през май пътна

карта за

намаляване на

роуминг цените

като част от дигиталния дневен ред, заложен в стратегията на ЕС за Западните Балкани, която бе приета през февруари.

- Какво мислите за скандала с едно от българските електроразпределителни дружества, който стигна и до чешкото правителство?

- Премиерът Бойко Борисов предприема нужните мерки. Енергийните въпроси са винаги много чувствителни и аз вярвам, че

българските

власти ще

разрешат

ситуацията

в съответствие с принципите на прозрачност и според законоустановената рамка в тази сфера.

- Очаквате ли висока политическа кариера за Бойко Борисов след края на премиерския му мандат?

- Премиерът Бойко Борисов вече изгради впечатляваща политическа кариера - от кмет на София до трети мандат като министър-председател на България, неизменно избиран от гражданите. Освен това той се справя много добре с първото българско председателство на Съвета на ЕС. По този начин той натрупа и национален, и регионален, и европейски опит. Решителен е и не се страхува да предприема реформи. Това са качествата и компетентностите на силните лидери, които са подкрепяни от народа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Стефан Левтеров: Казахме на мъж с рак, че е излекуван, след 1,5 г. тумора го нямаше

Доц. Стефан Левтеров: Казахме на мъж с рак, че е излекуван, след 1,5 г. тумора го нямаше

На 80 г. съм и денят ми протича съвсем обикновено: всяка сутрин влизам в операционните на ВМА и давам анестезии, когато съм дежурен, оставам до 20 ч, давам и дежурства като консултант за ВМА и страната. Най-хубавият момент е да видя благодарност в очите на излекуван пациент. Но най-развълнуван съм бил

Сейед Мохаммад Джавад Расули е роден на 23 ноември 1959 г. Магистър по Международни право. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1985 г. Работил е иранските мисии в Катар и Филипините, бил е генерален консул в Мюнхен и Хамбург. Първият му мандат като посланик е в Саудитска Арабия (2010 – 2014). От 2018 г. е посланик на Иран у нас.

Иранският посланик: Солеймани няма отношение към атентата в Бургас, това е фалшива новина

Израел се опитва да прикрие своите собствени терористични нападения, като обвинява нас, казва Сейед Мохаммад Джавад Расули - Г-н посланик, познавахте ли лично ген. Солеймани? - Всички го познаваха. Той беше гост във всеки ирански дом. Ген. Солеймани е добре известен не само на всички иранци, но и на хората в региона, много мил

Доц. д-р Лъчезар Иванов

Доц. д-р Лъчезар Иванов: Ако д-р Дечев е забелязал злоупотреби, защо мълча досега? Да не намигва към фармакомпаниите?

С колеги от 4 парламентарни формации внесохме предложение през 2015 г. частните болници да не правят обществени поръчки, защото това ни задължи ЕС - Доц. Иванов, шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев съзря лобизъм в закон, внесен от вас, който дал възможност на частните болници да ощетяват НЗОК със 7 пъти по-скъпи лекарства

Нона Караджова

Нона Караджова: За първи път с подмяната на стари печки европари ще отиват директно за домакинствата

Допускам, че кризата с водата в Перник е заради комбинация от няколко фактора - предизборна ситуация и надеждата, че ще се сбъднат прогнозите да завали, казва Караджова Още акценти от интервюто: По официални данни на МОСВ в България не са внасяни опасни отпадъци Министърът и служителите на МОСВ не могат да обикалят всички язовири в

Иван Нейков

Иван Нейков: Защо ни е 9-часов работен ден? Има 14 вида гъвкаво работно време в кодекса

По-къс работен ден и работна седмица мотивират работника да се труди по-качествено. Това е бъдещето, казва бившият социален министър Още акценти от интервюто с Иван Нейков Никоя от работодателските организации не ще да припознае предложението за вдигането на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно Нормално е моделът за работно време

Георги Харизанов

Георги Харизанов: Преди министъра по водната верига има още 4 нива

Политологът Георги Харизанов говори в интервю за “24 часа” за това кой освен Нено Димов носи отговорност за водата в Перник. Помолихме го да доуточни какво според него е разпределението на отговорността по административната верига. Как местното водно дружество се е притеснявало за нивото на язовира и в същото време е доставяло същите количества на

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Милен Керемедчиев е роден на 27 септември 1968 г. Бил е зам.-министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски, генерален консул в Дубай (2005-2007) и зам.-министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев (2007-2009). В последните години се занимава с консултантски бизнес.

Милен Керемедчиев: Тръмп печели от кризата с Иран, но бизнесът в Дубай губи

Убийството на ген. Солеймани качи рейтинга на американския президент с 2% и той вече използва това в кампанията за втори мандат, казва анализаторът - Г-н Керемедчиев, след като се разминахме с третата световна война,въпреки апокалиптичните анализи, как ще коментирате събитията, на които бяхме свидетели

Георги Харизанов: Очаквам още обвинения!  Има и по-виновни по веригата!

Георги Харизанов: Очаквам още обвинения! Има и по-виновни по веригата!

Арестът на министъра в оставка Нено Димов е знак, че омертата “докато си на власт, не те закачат”, приключи с идването на Иван Гешев като главен прокурор Не по-малка от тази на министъра, а дори и по-голяма отговорност носят експертите и началниците на басейнови дирекции и РИОСВ за случая с безводието в Перник Твърденията

Тони Димитрова

Тони Димитрова: До септември графикът ми е запълнен - и в страната, и в чужбина

2019 г. беше много натоварена и динамична, сега си мечтая за почивка Приятел композитор пише нова песен за мен, но я пази в тайна, ще бъде изненада - Тони, в какво настроение посрещате рождения си ден? - Изнервено, ако трябва да съм откровена. От сутринта ме почнаха с поздравления във фейсбук, но не смогвам на всички да отговоря

Проф. Пламен Нинов

Проф. д-р Пламен Нинов: 2 пъти по-малко вода има през 2019 г. в сравнение с предишната

Нищо друго няма да напълни язовир “Студена” освен вода от небето, казва заместник генералният директор на НИМХ - Проф. Нинов, с какви водни ресурси разполага България в момента? - В Националния институт по метеорология и хидрология поддържаме мониторингови мрежи за наблюдения на водите, ползваме модерни методики, а когато правим своите анализи

Ридван Караходжа: Разбрах, че съм българин, след като отворих един стар куфар на дядо ми

Ридван Караходжа: Разбрах, че съм българин, след като отворих един стар куфар на дядо ми

Научих сам книжовния български език - от речник, казва Ридван, който е уволнен, защото отказал да преподава на турски в Гърция и сега иска бг паспорт - Ридван, вашата история звучи невероятно. Възможно ли е да не знаете през половината си живот, че имате български предци и да го научите от документ? - Откъде да знам - майка ми е неграмотна жена

Спас Гърневски

Спас Гърневски: Не изпитвам вина, че продадох терена с антиките, Пловдив беше пред фалит

- Четвърт век там е дупка, в която са заровени пари и нищо не може да се построи - Заем от 328 млн. неденоминирани лева висеше като дамоклев меч над общината - Към онзи момент през 1996 г. да мислим за нов музей, беше утопия - Бизнесменът Димитър Георгиев е в правото си да търси атрактивно място за своите инвестиции От няколко дни архитектурната

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber