Красимир Узунов: Референдуми за името Македония може да свалят Заев и Ципрас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6741281 Красимир Узунов: Референдуми за името Македония може да свалят Заев и Ципрас Красимир Узунов: Референдуми за името Македония може да свалят Заев и Ципрас www.24chasa.bg

Да използваме европредседателството, за да покажем на Европа горещия картоф Западни Балкани

- Близо ли са Ципрас и Заев до решаване на спора за името Македония, г-н Узунов?

- Чисто административно - да. С предложенията, за които Заев обясни, че не са негови, а на международния посредник Матю Нимиц. Очевидно е, че ще има съпротива и за това говори снощният митинг в Скопие, на който бе изгорено гръцкото знаме. Имаше призиви за прекратяване на преговорите и за анулиране на договора с България.

Оттук нататък дали проблемът с името ще се решава без промяна на конституцията, дали ще има едно име за обща употреба, дали ще се отговори на 7-те точки, заложени в програмата на Куцияс, ще зависи от външни фактори, определящи политиката в региона. Всичко това пък ще е зависимо от ред процеси: тези между Гърция и Турция, между САЩ и Русия по повод Сирия, изместването на тежестта на Балканите, предстоящите избори в Сърбия.

Според мен

най-важно

е как ще стане

узаконяването

на името

- дали ще минава през парламент, както предлагат албанците. Гласува се, защото те имат мнозинство в момента там. Следващият вариант е чрез промяна на конституцията. Третият вариант е провеждането на референдум било в Гърция, било в Македония, било и в двете държави.

- Защо проблемът с името Македония не се решава вече четвърт век?

- По две причини. Първата я каза Хенри Кисинджър по време на бомбардировките през 1999 г. в Белград: “Няма как да се решат за шест седмици проблеми, трупани 600 г.”

Втората, защото в момента вървят преговори и има натиск върху Гърция и Македония да намерят взаимно компромисно решение. И в този процес се използват всякакви аргументи. Тоест здравите националистически сили и от двете страни се подготвят за следващ фронт от преговорите след срещата на Заев и Ципрас в Давос.

Да не забравяме, че в Македония проблемът за името, е още от 1992 г. и ескалира по времето на управлението на Груевски, когато събираха нотариални актове за собственост в Егейска Македония, разбирайте в Гърция в момента. Тогава се водеше кампания

“Аз съм

и ще остана

македонец

- само едно име имаме и няма да го дадем!” Но тогава те обвързаха решението с провеждането на референдум, а не с решение на парламента и правителството, където Заев би могъл да го прокара. Прогнозите на 3-4 социологически проучвания от края на 2017 г. и началото на 2018 г. показват, че подобно решение трудно ще мине дори сред онези, които не искат смяна на името.

- Защо?

- Никъде в Югославия на референдумите за независимост нямаше въпроси, подобни на зададения на референдума за независимостта на Македония на 8 септември 1991 г.:“Съгласни ли сте със съществуването на независима Македония с право да влезе в бъдещ съюз на югославските държави?” Затова, ако се появи референдум за смяна на името, сто процента в него ще участват етническите албанци, които са между 25 и 30% от населението. Сред останалото население много малка част биха гласували за подобно нещо, тъй като в продължение на години всички македонски партии без изключение гласуват за националистически формации. В това число всичките ВМРО-та, центристки, левичарски партии. В тях компромис с национализма няма.

- Преди около месец седмичникът “Елефтери ОРА”, близък до гръцката православна църква и десни екстремистки партии, се обяви за подялбата на Македония между Албания, Гърция, Сърбия и България с карта как да стане това. Какъв сценарий седи зад тази публикация?

- Интересното в тази публикация е, че Гърция “взема” южната част на Македония, а Сърбия - втора по-големина част от Македония. Не виждам обаче как това може да стане, тъй като в момента

Македония

граничи с Косово

на север

Когато навремето Кущуница отиде в Сърбия да договаря тази граница, предизвика военния конфликт през 2000 г. и гражданската война в Македония. На практика границата между Сърбия и Македония е само в Прешевската долина, където живеят етническите албанци. Живеещите в градовете на Прешевската долина Сурдолица, Прешевица, Медведжа, Бояново трябва да отидат в Косово. Затова замислената подялба няма как да стане. На България е дадено отнетото ни след Първата световна война Струмишко, а Албания получава съвсем малка част, района, в който те имат мнозинство - Дебър, Гостивар, Тетово.

- Какво би било развитието на казуса с името на Македония в Гърция?

- Според мен и там може да се стигне до референдум, за който обаче не съм сигурен, че ще мине. Т.е. те могат да се договорят това да не се гласува и проблемът пак да тръгне. А вариантът с някакво междинно приемливо име за международна употреба до провеждането на подобни референдуми може би е единственият Македония да получи евентуална покана за НАТО и покана за започване на преговори с ЕС. Но това е много лабилна конструкция, тъй като случаи като смъртта на Оливер Иванович в косовска Митровица ще има, а те са в състояние да разтърсят региона.

- Само спорът за името с Гърция ли е пречка за евроинтеграцията на Македония?

- Непризнаването на Косово от редица държави също може да е спънка. Македония трябва да отговори на много вътрешни изисквания. Да не забравяме, че това беше държава, която 10 години бе управлявана от фамилията на Груевски. Братовчед му Сашо Миялков бе шеф на специалните служби, братът на Миялков пък държеше трафика с цигарите, т.е. единствената тютюнева фабрика в Прилеп, а кумът му - Зоран Ставревски, беше финансов министър и вицепремиер. Даже има виц - че до загубата на ВМРО на местните избори в Македония се е стигнало, понеже не е имало работа за цялата фамилия... Резултатите от местния вот показват, че е стигнат предел на търпимост към такова управление. Едно е обаче да спечелиш местни избори, друго - да прокараш решение за признаване на промяна на името.

Според мен поколението, закърмено с идеята за независима Македония, призната през 1992 г., днес е на 31 години. “Ние сме македонска фаланга”, “Ние можем да обявим Симеон Радев за свой” - всичко това са македонците. Като видя музея на македонския национализъм, който цъфти в центъра на Скопие, ставам доста скептичен, че референдум за името ще мине толкова безметежно, колкото Заев си го представя.

- Искате да кажете, че Заев може да падне?

- Искам да кажа, че и Ципрас може да падне след подобни референдуми. Защото и позицията на най-голямата опозиционна партия “Неа демократиа” е много двусмислена. Видяхме голяма част от депутатите да присъстват на митинга - като се започне от районите под македонската и под албанската граници и се стигне до турската. Видяхме и олимпийската шампионка по стрелба с пистолет Анна Каракаки, която се снима пред паметника на Александър Македонски и каза, че името и достойнството на Гърция не са за търговия. Затова не мисля, че е сигурно съгласните Македония да се нарича така ще преобладават.

- Каква е тежестта на българската позиция?

- Когато през 1879 г. са определяли София за столица на държавата, София е спечелила с 2 гласа пред Търново, за да бъде по средата на българските земи. Т.е. тя трябва да бъде горе-долу на равно отстояние от Варна и Охрид. И така София е станала столица. 242-та километра от София до Скопие са равни на пътя до Търново. И ние за 25 г. го извървяхме: признахме първи независимостта на Македония. Наскоро подписахме и договор за добросъседство, но той трябва и да се прилага.

Как ще

редактираме

македонските

учебници по

история?

Каква ще е отговорната за това комисия? А частните издателства - как ще се регулират? Трябва да сме наясно и,че евентуално друго правителство би могло да прекрати този договор с 1 г. предизвестие. Т.е. тук няма нищо трайно, задължително и обвързващо. А в последния четвърт век политиката ни спрямо Македония е доста платонична. Говорим какви са ни отношенията на маса и като се почерпим, пеем македонски песни. Но освен паспортите като път за емиграция по Европа (ако сме издали 96 000, сигурно има 50 хиляди в процедура), не правим нищо кой знае какво като държава, която знае какво търси на югозапад от границата си.

- Какво да направим?

- Да използваме европредседателството, за да покажем на Европа горещия картоф Западни Балкани. И да си дадем сметка, че оттук нататък всичко е въпрос на експертиза. Защото, ако най-близката столица до Италия е Подгорица, ние, като махнем Загреб за северните райони на Сърбия, сме най-близката европейска столица до един от най-големите и проблемни възли - Косово-Албания-Македония. Там нещата трябва да се решават заедно. Няма да стане нито с донорска конференция, нито със среща на върха. Тук трябва да има целенасочена политика, инфраструктурни проекти и готовност от Европа да поеме тежестта на тези процеси.

CV

l Роден в Пещера през 1963 г.

l Завършил е Висшето военно артилерийско училище в Шумен през 1985 г.

l Служи в армията до 1991-1992 г.

l Работил е като журналист на свободна практика в Македония, Косово, Босна и Херцеговина

l През 2000 г. създава информационна агенция Фокус, на която е директор и до днес

l Автор е на много книги по военна история и за Балканите

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Дончо Барбалов: Вдигаме глобите за некачествени ремонти в София и затягаме контрола над фирмите

За довеждащия транспорт до метрото няма да се плаща допълнителен билет, казва в интервю зам.-кметът по финанси, здравеопазване и транспорт на София Още акценти от интервюто:  Със 133 млн. лв. купуваме още автобуси, 15 електробуса, 13 трамвая и 10 метровлака Предлагаме 1,7 млрд. лв. бюджет. Ще инвестираме в столицата 632 млн. лв.

Деян Денев: На 9.II. лекарствата нито ще изчезнат, нито ще поскъпнат

Новата система за верификация на медикаментите ще увеличи сигурността за гражданите, обяснява Деян Денев - председател на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) и изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет “Свети

Венцислав Караджов: Въвеждаме правила за защита на личните данни, това не е цензура

Нужен е регламент кога свободата на словото надделява над личната неприкосновеност, без него стигаме до лична преценка - Г-н Караджов, въвежда ли се цензура с промените в Закона за защита на личните данни? - Законът за защита на личните данни не въвежда ограничения или други форми на контрол върху словото,

Никола Василев: Нови мотриси - най-рано след пет години, сега ще вземем на лизинг

До половин година ще вкараме влаковете в график, казва изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Още акценти Има голямо забавяне на обществени поръчки за закупуване на резервни части, има бягане от отговорност на почти всички нива  Минималният срок от заявка до стартиране на обществена поръчка е една година,

Цветан Цветанов: Целта е да запазим поне 6-има евродепутати, а защо не и 7

Със лидера на парламентарната група на ГЕРБ, зам.-председател на партията и шеф на националния й предизборен щаб разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Цветанов, вие възприемате ли се като майстор във висшия пилотаж, както ви определи Бойко Борисов на конференцията на ГЕРБ днес заради това, че потушавате напрежение в парламента?

Бойко Илиев: Цола Драгойчева заспа на спектакъл по стихове на Димитър Методиев

Театърът не може да бъде дотиран въобще. Той трябва да бъде дотиран заради Когато бях по разпределение, се роди синът ни Ники. Съпругата ми остана в София, пътувахме, носила го е като бебе по влаковете Той е режисьорът, основал първия частен театър у нас. Прави “Диалог” още преди падането на режима.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Боян Магдалинчев: По-добре ще е следващият главен прокурор да е от системата

Най-рано на 10 юли откриваме процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров Между 6 и 8 млн. лв. ще струва бившият механотехникум на столичния бул. “Ал. Стамболийски” да се превърне в съдебна сграда София много трудно може да се прекрои така, че делата на жителите на 32 села и 7 кметства да не се гледат вече в столицата,

Милена Велчева: Показах за първи път с дигитални средства Преображението на изложба в най-големия православен храм

Художничката получи втори “Златен витяз” на Славянския форум на изкуствата В навечерието на Коледа известната българска художничка Милена Велчева откри своя изложба в Москва. Изложбата е разгърната в прекрасната одухотворена обстановка на най-големия православен храм в света - “Христос Спасител”, в преддверието на залата на църковните събори.

Обмисляме по-дълга от изискваната гаранция за новия участък от магистрала “Хемус”

Няма да превъзлагаме на други фирми да строят, но може да наемем техника и специалисти, каза Стоян Беличев , който е изпълнителен директор на “Автомагистрали” ЕАД. Имаме амбиция да станем една от водещите компании в строителния сектор.  Разполагаме с капацитет да се справим със строителството на новите 134 км. Отделените 1,35 млрд. лв.

Тихомир Безлов: Ромските барони държат цели общности в "кръгова икономика", от която няма излизане

България е на по-предно място в класацията на “Икономист”, защото избягва крайностите в поведението си Ислямизацията на ромите не се случи. Не се сбъдна и едно от големите опасения - че ислямизираните роми ще се радикализират В живеещите на Запад ромски семейства се раждат по 1-2 деца и този модел се пренесе в някои цигански квартали и у нас В

Петър Кънчев: Детето трябва да търси първо родителя при проблем в интернет

Съвместният проект на “Виваком” и в. “24 часа” - “Образование 4.0” - си поставя амбициозната цел за дигитализация на образованието у нас. Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес, като по този начин се повиши неговото качество и приложимост в живота.

Леона Асланова: Всеки над 18 г. трябва да знае как се оказва първа помощ при инсулт и инфаркт

Грамотността у нас е ниска - не се разпознават първите признаци и хората умират заради липса на информация, казва експертът по иновации - Вие сте експерт по иновации. Може ли да обясните какво означава това, госпожо Асланова? - Консултираме компании - малки, средни и големи, как и в коя сфера могат да бъдат различни и по-смели,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber