На българския олимпиец ту му млякото горещо, ту пък друго нещо

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6737302 На българския олимпиец ту му млякото горещо, ту пък друго нещо На българския олимпиец ту му млякото горещо, ту пък друго нещо www.24chasa.bg

Добрите моменти в ПьонгЧанг останаха на заден план заради неудачите

Преди 30 години в Сеул България печели повече титли от всяка една олимпиада в историята си. Днес след олимпиадата в ПьонгЧанг доброто е прекалено малко на фона на неудачите.

Не че очакванията бяха големи. Имахме две звезди - Александра Жекова и Радослав Янков. Едната потвърди реномето си, другата пропусна. Не е болка за умиране. Очаквахме добро представяне от биатлона, но за втора поредна олимпиада станахме за смях.

Едно от обясненията бе, че момчетата били прекалено натоварени от очакванията. Ами ако ги няма тези очаквания, защо са тръгнали на олимпиада? Да бяха стартирали на републиканското, там няма кой да ги бие. Да се оправдаеш по този начин, е, меко казано, неловко. За пореден път се видя какъв хаос сме в този спорт, особено при мъжете. Защото в щафетата момичетата поне си направиха рекордно ниска разлика от първия. И никой няма право да им се сърди.

Единствено състезателите от българския отбор преминаваха през миксзоната, облечени кой с каквото е намерил. Все едно нямаме екипировка. А този път обаче имахме, и то доста красива. Българите изглеждаха като извадени от каталог.

Само ние бяхме с двама треньори на рогатката при стрелбата. И ако Николай Захаров бе привлечен преди 20 г. като наставник по стрелба, то при сватбарското гърмене на мъжете въпросът е дали въобще знае вече за какво става въпрос.

В отбора един беше на една страна, друг - на друга, сякаш се сърдеха за нещо. Както в едновремешното детско стихотворение “Ту му млякото горещо, ту пък друго нещо”.

Като има толкова голямо психическо напрежение, ми нека отидат на психолог или да бяха взели такъв в ПьонгЧанг. Но за българския треньор тази тема е табу. Защото у нас всеки, който ходи при такъв специалист, е луд според възприятията на хората. Да, но след като изпуснаха най-сигурната си титла в Сочи - тази в женския хокей, американците включиха към отбора т.нар. ментален треньор. Четири години работа и в Корея нямаше кой да ги спре. Зад океана отдавна знаят, че в професионалния спорт всичко трябва да ти е наред, особено в главата. Защото дори на железни момчета като Радо Янков напрежението понякога им идва в повече. И все пак не трябва да забравяме, че в Корея той си беше на практика дебютант, защото в Сочи бе пришит към делегацията в последния момент.

България имаше своите добри моменти на игрите.

Александра Жекова отново доказа класата си. На мнозина им се искаше да торпилира някого във финала, както Мойоли я лиши от медал в Сочи, но не се получи.

Владимир Зографски, който се е учил да скача със завой във въздуха, на малката шанца

надви всички

състезатели от Австрия -

където във всяко село има трамплин.

Алберт Попов направи най-доброто ни класиране на гигантски слалом от Петър Попангелов насам, като във втория манш бе на секунда и половина от шампиона Хиршер.

Веселин Цинзов изпревари 86 човека в ски бягането. В този спорт последната лицензирана писта у нас бе използвана от горското стопанство на Витоша за складиране на трупи при санитарна сеч. И след Цинзов завършиха хора от държави, където се раждат с писалки на краката.

Женският ни отбор в биатлона, както споменах, също даде всичко от себе си.

Всъщност това бе очакването на всички от олимпиадата.

Да видят желание

за битка у българите

За съжаление много малко го показаха. След Рио написах, че управлението на формата е тъмна Индия за родните треньори. ПьонгЧанг просто го доказа. Не може на олимпиада да правиш най-слабото си класиране. Точка. Останалото е само мрънкане. Всички се чудят как Швеция направи биатлон толкова бързо. Ами с треньора на Русия отпреди 4 години, който очевидно е наясно тъкмо с управлението на върховата форма.

Защото когато имаш огън в очите, хората ти прощават. И забравят, че за зимните спортове няма никакви условия за тренировки. Че нямаме пързалки, шанци. Че пистите ни са толкова малко, че по дължина сме на нивото на френско село от западащ зимен курорт. Докато ние си играем, те строят. А представяте ли си, ако някой роден курорт спре една от пистите си през сезона, за да тренират детски отбори, как олелията ще е до небесата.

Да, зимните спортове са скъпи и трудни.

Заради това сме

успявали с инат. Чист,

български, злобен хъс

Такъв, който използваме, когато плюем по спортистите си. Защото ние сме доста по-успели от тях на дивана, но те са туристи. Точка.

Хъсът, с който Петър Попангелов ставаше всяка сутрин в 4 часа, за да тренира и да не пречи на туристите. С този, който Жени Раданова кривеше плазовете на кънките за фигурно пързаляне, за да тренира шорттрек в дупките на леда на "Славия". Този, с който Катя Дафовска грабна един от чифтовете ски и тръгна към златото.

Точно това липсваше у мнозина в родната делегация в Корея. От което най-много боли.

Иначе както се и очакваше домакините направиха перфектни игри. С толкова малко пропуски че не си заслужава да се споменават. Защото и след 30 години участниците на игрите в Сеул си спомнят за тях. Така ще бъде и с тези в ПьонгЧанг.

И накрая. Олимпиадата в ПьонгЧанг показа истинската стойност на спорта. Заради нея бе

решена най-сериозната

ядрена криза в

последните години

Направен бе сборен отбор на Корея. И накрая Ким Ун Нам обяви, че е готов да седне да преговаря със САЩ, държавата, която заплаши да унищожи.

И на този фон българското участие бе само от спортния министър, чиято работа е да следи нещата. Защо някой не го последва, въпреки поканите от страна на домакините никой не разбра. А както той се срещна с главата на световния спорт Томас Бах, така и някой друг можеше да направи сериозна среща. Защото корейците не забравят кой и как е проявил уважение. Това е в кръвта им. Все пак става въпрос за една от най-силните икономики на планетата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата. Намериха и по един кашон, в който да си съберат нещата, освобождавайки кабинета си в Страсбург. Това ми напомня за Древния Рим - за роба, чиято функция е да нашепва на триумфиращия пълководец: “Memento mori” (“Помни, че си смъртен”, от лат.

“Апартаментгейт” качи БСП на косъм пред ГЕРБ за евровота

2 милиона българи сигурни, че ще гласуват, показва проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” Практически паритет между двете големи партии с минимална преднина на БСП показва новото национално представителното проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Кой ще е победителят? Този, който успее да изкара повече от своите избиратели

Няма нов играч на сцената - а те мотивират негласуващите Няма да сбъркаме, ако кажем, че “Апартаментгейт” е перлата в короната на скандалите от този мандат. От началото на третото правителство на Борисов не минаха много седмици, без общественото мнение да не бъде приковано от поредния скандален казус.

Доклад развенчава 5 мита за европейските избори

Големият нов доклад, публикуван от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), установява, че на тазгодишните избори за Европейски парламент може да участват около 97 милиона „плаващи“ избиратели. Според данните, събрани в 14 държави-членки, които дават 80% от местата в ЕП, половината от избирателите не смятат да гласуват,

Какво да правим с проекта България?

Медийна платформа “24 часа” - вестник, сайт и дискусионен клуб, представя идеи на наши съвременници как да променим живота си - днес и в бъдеще Как да променим живота на 7-те милиона, които живеят в тази държава? Какво не ни харесва в проекта България и какво да направим? Коя да е новата национална цел след НАТО и Европейския съюз?

“24 часа” в 250 акции за 28 години: за по-добро образование, за живота на пътя, за бизнес и общините

Вестникът организира най-честната класация от 2003 г. - на достойните българи. Излъчва кои у нас са най-добрите лекари и най-талантливите и умни деца Надали има друга българска медия с толкова обществено значими инициативи през годините, както това прави “24 часа”, който вече стана на 28 години. Вестникът организира десетки кръгли маси,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Иво Христов още ли работи в президентството?

Интересно, ще се промени ли след дни тонът, с който звучи президентът Като чух в неделя, че има Иво Христов като кандидат за евродепутат на БСП, първата ми реакция беше “Евала на Нинова - колко е широко скроена! Вярно, не пуска Сергей Станишев в заветния списък, пък макар и 17-и, ама я виж - вкарала е професора,

Дано “Св. Ал. Невски” никога не гори, Дядо Добри бе най-щедрият му дарител

В последните 10-ина години французите преживяха какво ли не – като минем през серията кървави терористични атаки и стигнем до пожара в “Нотър Дам”. Винаги обаче впечатляваше тяхната реакция на нещастията. Сплотени, ангажирани, съпричастни. В сърцето на голямата драма, до близките на жертвите. Мислещи. Недопускащи ответни изстъпления.

Другарят Си става новият Голям приятел

Инвестиция в АЕЦ “Белене” и китайски финансов хъб в София са новите големи цели на правителството Само китайците да научат европейските правила В София по традиция с голямо вълнение се чакат три посещения - на руския президент Владимир Путин, на американския (който и да е той) и на папата. България обаче усърдно се готви да посрещне нов голям

Корнелия сърдита, в опозицията й сърдити, кандидати сърдити, но всички печелят. Вижте!

Лидерът на БСП, която прави политика на инат, получи индулгенция при загуба на евроизборите. Станишев влезе, но го натовариха с повече отговорности Може на пръв поглед да звучи като оксиморон, но БСП е най-демократичната партия. Преди ден го доказа за пореден път - ври, кипи, бунтува се, но накрая изненадва всички, и най-вече лидера,

Европа ще получи ново вдъхновение чрез културата и цифровите технологии

Европейският подход: със защитата на личния живот, с борбата срещу незаконното съдържание, с неутралността на интернет, с етичния изкуствен интелект “За целия свят Европа е люлката на културните и обществените ценности. Самите европейци обаче не вярват на това богатство, способно да застане в основата на “европейската мечта”.

Новата енергия: По-висок жизнен стандарт и загуба на работни места

Политическите лидери в развитите промишлени страни са все по-обезпокоени от икономическите, социалните и политическите сътресения в резултат на намаляването на традиционния ръчен труд в промишлеността, минното дело и търговията. Глобализацията, търговията, миграцията, възходът на интернет и появата на изкуствения интелект/роботизацията,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber