“Прегоряла” - услужлив термин за ужаса

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6725950 “Прегоряла” - услужлив термин за ужаса “Прегоряла” - услужлив термин за ужаса www.24chasa.bg

Една майка и дъщеря ѝ от Лом не дочакаха помощ

ОТНИКЪДЕ взорът надежда не види. Цитатът е добре известен, поне на по-възрастното население. Случаите като този, който ще визирам, обаче май ще стават все по-известни. Което не е повод за радост в областта на познанието. В Лом 66-годишна жена закла майка си и направи опит да се самоубие. Много страшно звучи, нали?

Като във филм

на ужасите

Само че не е филм. Действителност е. Наша. Българска. И, забележете, не иде реч за битов инцидент, свързан с употреба на алкохол или делба на имот. Иде реч за изход от безизходица. Тавтология или оксиморон? Не, действителност. Майка и дъщеря живеели заедно и се препитавали с пенсийките си. У нас думата пенсия винаги е умалителна, не умилителна.

Едва се изхранвали, но все пак свързвали двата края, по-малката сестра ги намерила преди дни в лятната кухня - едната мъртва, другата на косъм от смъртта. Иванка заклала майка си, след което се опитала с множество порезни и прободни рани да свърши и със себе си. Явно инстинктът за самосъхранение я е предпазил от по-дълбоки смъртоносни удари.

До това страшно решение обаче я е довел инстинктът

да се предпази от

ужасните мъки,

на които е подложена. Майката лежала със счупен таз, в страшни мъки, а парите от пенсийките не стигали за скъпите болкоуспокояващи. Стенания, плач, адски страдания, как да издържиш майка ти да се гърчи като червей, а да не можеш да помогнеш?! И - ножът в ръката, та да сложиш край на тия мъки. И за нея, и за себе си. Толкоз. Каква е тази дъщеря? Убийца! Нещастница! Вероятно. Каква е тази дъщеря? Любяща. Готова на всичко, за да избави майка си от страданията. Вероятно. Зависи от гледната точка.

Ние не толерираме нито убийството, нито самоубийството. И двете не са угодни Богу. И двете деяния са престъпни от човешка гледна точка. Само че те са следствие. Следствие на скотския живот на тези две жени. Няма да питаме дали, защо и как е помагала по-малката сестра, другите роднини, съседите, обществото, държавата. Няма смисъл. Явно е, че никой и нищо не е било в състояние да предотврати деянието. Ясно е, че на Иванка ѝ е паднало пердето, прегоряла е (ах, този така услужлив термин, който навлиза все по-широко в живота ни и обяснява почти всяка трагедия...).

Очебийно е, че това не е първият случай - помните ли онзи мъж от Пловдив, дето беше убил децата и жена си и се беше самоубил след това? Заради кредити, които е в невъзможност да плати. В социалната мрежа от миналата година се върти писмото на една жена, която сама отглежда детето си - и тя, и то инвалиди, в което писмо тя моли всички висши инстанции за

милостива

евтаназия, която

да ги спаси от

мъките

и теглилата. Ние ѝ съчувстваме. Хората ѝ помагат кой с каквото може. Но тя не иска това. Иска нормална държава, нормални грижи, нормални служби, дето ги имаме като институции, но всъщност са просто злачни работни места.

Не, не се отклонявам от темата. Точно в нея съм си. Защото тя расте все повече и повече, простира се по границите на татковината ни, няма да излезе извън тях обаче, освен като напускане и търсене на по-добър живот. Младите го правят. Такива като Иванка и майка ѝ Екатерина физически не могат.

И взимат нещата (разбирай ножа) в свои ръце.

Не страшно, ами

страховито

Когато отникъде взорът надежда не види, се вземат крайни решения. Слага се край на безкрайния ужас, в който се е превърнал животът.

Кутията на Пандора отдавна е отворена и какво ли вече не изпълзя, не излетя, не изсъска и не ревна срещу ни.

Борим се, гледаме да се справяме, всеки хваща някакъв път - по-лесен или по-труден, за справяне с бедите и с черната река на живота.

Защото според легендата на дъното на зловещата кутия трепка със слаби крилца едно ефимерно създание, наречено надежда.

Тя, широко известно е, умирала последна. За Иванка и Екатерина е късно да ѝ се надат, но за другите окаяни души може пък да огрее бледото ѝ пламъче. Не знам. Просто ми се иска да е така. Не може да няма помощ отнейде, от нас самите, отвътре в нас. То оттам тръгва всичко - от дъното на блатото, от дъното на пъкъла, от дъното на кутията на Пандора. Откъм сърцата ни. Там е човещината, която не трябва да губим. Държавата може и да сме ние, но човещината наистина сме ние. Дано видим отвъд хоризонта. Дано чуем победния гръм, преди да е паднал заветният хълм на волята ни за живот - за нас и децата ни. Другото е Лом. Сломена съм.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Краят на едно голямо плюскане

Публичното развенчаване на героите му, които обичат да размахват високомерието и кича си БИ БИЛО по-достоверно, ако Баневи, Арабаджиеви и тям подобни останат в народната памет като сапунен сериал, иначе на бъдещите поколения ще им е трудно да си ги представят като реални личности, на които бутафорията им идва отвътре, а не по сценарий.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Време е да спрат гаврите с разследващата журналистика

Който е решил да влиза в политиката - да го направи. Но не стъпвайки по телата на колегите си. За близо 30 години в журналистиката, от които поне 20 с основно занимание разследвания, си мислех че съм видял и търпял много. Няма, като някои съвременни "герои", да изброявам колко пъти съм съден, малтретиран, заплашван и т.н.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Магистралите на Италия от Мусолини до Салвини

Срутеният виадукт в Генуа днес се превръща в емблема на италианския застой МАГИСТРАЛИТЕ и виадуктите са емблема на италианската модернизация през 20-те години. По замисъл магистралите въплъщават гордостта на нацията и са изблик на волята й за модернизация. Свързват индустриалните и аграрните центрове в северната част на страната с пазарите отвъд

Валери Симеонов: Ето 8 факти и обстоятелства, които опровергават депутата Сидеров

Вицепремиерът Валери Симеонов отговори на атаката на Волен Сидеров във фейсбук. По повод изявленията на народния представител Волен Сидеров пред медии, направени на 14.8.2018 г. в Бургас, след като изисках и се запознах с пълната документация по повод действията на РЗИ - Бургас, и ОД на МВР - Бургас, държа да изнеса следните факти и обстоятелства,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber