“Прегоряла” - услужлив термин за ужаса

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6725950 “Прегоряла” - услужлив термин за ужаса “Прегоряла” - услужлив термин за ужаса www.24chasa.bg

Една майка и дъщеря ѝ от Лом не дочакаха помощ

ОТНИКЪДЕ взорът надежда не види. Цитатът е добре известен, поне на по-възрастното население. Случаите като този, който ще визирам, обаче май ще стават все по-известни. Което не е повод за радост в областта на познанието. В Лом 66-годишна жена закла майка си и направи опит да се самоубие. Много страшно звучи, нали?

Като във филм

на ужасите

Само че не е филм. Действителност е. Наша. Българска. И, забележете, не иде реч за битов инцидент, свързан с употреба на алкохол или делба на имот. Иде реч за изход от безизходица. Тавтология или оксиморон? Не, действителност. Майка и дъщеря живеели заедно и се препитавали с пенсийките си. У нас думата пенсия винаги е умалителна, не умилителна.

Едва се изхранвали, но все пак свързвали двата края, по-малката сестра ги намерила преди дни в лятната кухня - едната мъртва, другата на косъм от смъртта. Иванка заклала майка си, след което се опитала с множество порезни и прободни рани да свърши и със себе си. Явно инстинктът за самосъхранение я е предпазил от по-дълбоки смъртоносни удари.

До това страшно решение обаче я е довел инстинктът

да се предпази от

ужасните мъки,

на които е подложена. Майката лежала със счупен таз, в страшни мъки, а парите от пенсийките не стигали за скъпите болкоуспокояващи. Стенания, плач, адски страдания, как да издържиш майка ти да се гърчи като червей, а да не можеш да помогнеш?! И - ножът в ръката, та да сложиш край на тия мъки. И за нея, и за себе си. Толкоз. Каква е тази дъщеря? Убийца! Нещастница! Вероятно. Каква е тази дъщеря? Любяща. Готова на всичко, за да избави майка си от страданията. Вероятно. Зависи от гледната точка.

Ние не толерираме нито убийството, нито самоубийството. И двете не са угодни Богу. И двете деяния са престъпни от човешка гледна точка. Само че те са следствие. Следствие на скотския живот на тези две жени. Няма да питаме дали, защо и как е помагала по-малката сестра, другите роднини, съседите, обществото, държавата. Няма смисъл. Явно е, че никой и нищо не е било в състояние да предотврати деянието. Ясно е, че на Иванка ѝ е паднало пердето, прегоряла е (ах, този така услужлив термин, който навлиза все по-широко в живота ни и обяснява почти всяка трагедия...).

Очебийно е, че това не е първият случай - помните ли онзи мъж от Пловдив, дето беше убил децата и жена си и се беше самоубил след това? Заради кредити, които е в невъзможност да плати. В социалната мрежа от миналата година се върти писмото на една жена, която сама отглежда детето си - и тя, и то инвалиди, в което писмо тя моли всички висши инстанции за

милостива

евтаназия, която

да ги спаси от

мъките

и теглилата. Ние ѝ съчувстваме. Хората ѝ помагат кой с каквото може. Но тя не иска това. Иска нормална държава, нормални грижи, нормални служби, дето ги имаме като институции, но всъщност са просто злачни работни места.

Не, не се отклонявам от темата. Точно в нея съм си. Защото тя расте все повече и повече, простира се по границите на татковината ни, няма да излезе извън тях обаче, освен като напускане и търсене на по-добър живот. Младите го правят. Такива като Иванка и майка ѝ Екатерина физически не могат.

И взимат нещата (разбирай ножа) в свои ръце.

Не страшно, ами

страховито

Когато отникъде взорът надежда не види, се вземат крайни решения. Слага се край на безкрайния ужас, в който се е превърнал животът.

Кутията на Пандора отдавна е отворена и какво ли вече не изпълзя, не излетя, не изсъска и не ревна срещу ни.

Борим се, гледаме да се справяме, всеки хваща някакъв път - по-лесен или по-труден, за справяне с бедите и с черната река на живота.

Защото според легендата на дъното на зловещата кутия трепка със слаби крилца едно ефимерно създание, наречено надежда.

Тя, широко известно е, умирала последна. За Иванка и Екатерина е късно да ѝ се надат, но за другите окаяни души може пък да огрее бледото ѝ пламъче. Не знам. Просто ми се иска да е така. Не може да няма помощ отнейде, от нас самите, отвътре в нас. То оттам тръгва всичко - от дъното на блатото, от дъното на пъкъла, от дъното на кутията на Пандора. Откъм сърцата ни. Там е човещината, която не трябва да губим. Държавата може и да сме ние, но човещината наистина сме ние. Дано видим отвъд хоризонта. Дано чуем победния гръм, преди да е паднал заветният хълм на волята ни за живот - за нас и децата ни. Другото е Лом. Сломена съм.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

(Не)правилен рап

За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.

Може ли едно убийство да промени закон

Господа депутати, може би сега е моментът да покажете, че защитавате хората, а не престъпниците СЛАГАМ параф и с двете си ръце в подписката на четирите села, които защитиха в съда Димитракис Пирилис от пловдивското село Болярино. Кипърският фермер е обвинен, че на 11 май сгазил с джипа си Петър Гаджанов,

Коментар на седмицата №2: А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 112 хил. прочитания. Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев

Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има

Във всяка предизборна кампания се намират хора, които използват злоупотребата със страх, за да черпят политически дивиденти Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има. Няма конспирации, няма понятие “ювенална юстиция”, няма държавна търговия с органи. Стратегията не е разработена с чуждо финансиране и прочее.

А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев заради целувката с репортерката Дженифър Равало, по-известна като Джени Суши.

Как попаднах в „Апартаментгейт“

Моят кум, за жалост, вече не е между живите и аз много се гордея с него, светла му памет Не чета жълти сайтове. Още по-малко такива, които се облизват като чуят, че някой се е разболял от рак. Съпругът ми обаче ми препрати някакъв линк, в който моя милост е главен герой и в който се твърди, че съм си била взела двойно по-голям апартамент от

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

111-ото място не е вярно!

Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.

Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции

Коментар на седмицата №2 Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 78 хил. прочитания. Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората.

Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората. Не спирам да мисля за това как Бог ни е сътворил по свой образ и подобие, а ние сме си толкова чужди един на друг.

Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

“Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber