С промените в НК няма да се носи наказателна отговорност за всяко неизпълнение на договор

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6717165 С промените в НК няма да се носи наказателна отговорност за всяко неизпълнение на договор С промените в НК няма да се носи наказателна отговорност за всяко неизпълнение на договор www.24chasa.bg

Сега наказателно се преследват

длъжностни лица от частния сектор

за непредпазлива безстопанственост.

Защо да не се преследват

умишлените престъпления

на длъжностните лица

в частния сектор, довели до

значителни вредни последици?

ИЗРАЗЕНИ бяха съмнения, че с последните промени в Наказателния кодекс (НК), с които се уеднаквява режимът на т.нар. корупционни престъпления, така че наказателноправните норми да се прилагат както за длъжностни лица от публичния сектор, така и за длъжностни лица от частния сектор, се дава възможност да бъде наказателно преследван всеки търговец за всяко неизпълнение на договор.

Ще се върна малко назад в историята. В наказателното законотворчество имаше известни промени, които засягаха материята за т. нар. необезпечени банкови кредити. Има две коренно противоположни тези по въпроса да се криминализира ли тази банкова дейност. В резултат през годините предоставянето на необезпечен банков кредит и последващото неиздължаване или беше престъпление, или оставаше извън уредбата на особената част на НК (както е и в момента). През 1997 г. в “Държавен вестник”, бр. 62, е обнародвана редакция на чл. 220, ал. 3 от НК. Там бе посочено, че се криминализира следното деяние: длъжностно лице, което е разрешило отпускането на кредит без надлежно обезпечение и кредитът е останал неиздължен. Няколко години по-късно - през 2001 г., тази редакция на ал. 3 на чл. 220 от НК е отменена. Всички виждат какво се случи с вложенията на гражданите в някои търговски банки през 2014 г.

Припомням този случай, защото той много напомня за настоящата ситуация. По повод предложените от правителството изменения и допълнения на НК са налице различни становища. Според едното се криминализира гражданският оборот, според другото – промените са необходими. Според едното становище разпоредбите са пречка за свободната стопанска инициатива, според другото – те са необходима защита за икономически по-слабата част от населението.

Съществува виждане, че разпоредбата на чл. 282, ал. 2 НК така, както е предложена, създава условия да не може да се разграничи наказателната отговорност на длъжностното лице, от една страна, и неговата административна и дисциплинарна отговорност, от друга. Основният критерий, който разграничава престъплението от дисциплинарните и административни нарушения са характерът и степента на обществената му опасност. Дисциплинарните и административни нарушения по правило са с по-ниска степен на обществена опасност. Характерът на обществената опасност е качествена определеност и сочи в каква насока и как престъплението оказва отрицателно въздействие.

Тази определеност е различна при дисциплинарните и административни нарушения. Има огромна по обем съдебна практика, която да служи като ориентир в процеса на това разграничаване.

Същите аргументи могат да се използват и по отношение на чл. 221 НК. Ако се постави въпросът деянието престъпно ли е, или осъществява деликт (основание за ангажиране на гражданска отговорност), отново следва конкретно да се преценят характерът и степента на обществената му опасност. Няма да се носи наказателна отговорност за всяко неизпълнение на договор. Това е така най-малкото по две причини. Първо, трябва да има пряк умисъл за деянието.

Второ, да са причинени значителни вредни последици. На следващо място, и в момента има действащи текстове от НК, които обхващат деяния в частния сектор. Например при непредпазливата безстопанственост (длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването, или запазването на поверенето му имущество или за възложената му работа и от това последват значителни щети) и в момента може да бъде преследвано по наказателен ред всяко длъжностно лице, вкл. и от частния сектор. Защо тогава при престъпления с по-висока степен на обществена опасност, каквито са умишлените по предложения текст на чл. 221, ал. 1 НК, да не може да се ангажира наказателната отговорност на дееца?

Има солидна съдебна практика за управители или ръководители на търговски дружества, които са 100% собственост на общината или са основани на частен капитал, че те не носят наказателна отговорност по чл. 282 и сл. НК. Това е така, защото чл. 282 и сл. от НК попадат в глава осма от НК, озаглавена “Престъпления против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции”. Пример в това отношение са неуспешните дела срещу управителите на редица частни търговски банки, които в периода 1992 г.-1998 г. бяха източени.

На последно място трябва да има яснота, че настоящите промени в НК са следствие и от препоръка №7 от доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка за изготвяне на пътна карта и изпълнение на препоръката на Службата за подкрепа на структурната реформа за прилагане на корупционните престъпления за длъжностните лица в частния сектор по същия начин, както за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции и др.

Авторът е зам.-министър на правосъдието

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Трябва да потърсим отговорност за поведението на Саудитска Арабия

През 80-те и 90-те години на миналия век либийският лидер Муамар Кадафи разви навика да открива и убива критиците си в чужбина. Това донесе на страната му статута на неблагонадеждна държава. Този път обаче виновникът е Саудитска Арабия, отколешен съюзник на САЩ и важна част от близкоизточната политика на администрацията на Тръмп.

Баща: Момчето ми спаси 4-ма със смъртта си, убиецът му беше на бал и ще става студент

Един баща, изгубил нелепо сина си, пометен на тротоар заедно с приятел, написа до медиите след условна присъда за 18-годишния шофьор убиец: Моето момче спаси четирима след смъртта си, убиецът му отпразнува бала си и ще става студент "Аз съм Янко Енев от Горна Оряховица - обикновен, тих и скромен български родител.

Патриотични приказки: Снежанка и седемте хайдута

Твърди се, че Снежанка е германска принцеса, а трагичната й история се е разиграла в днешен Брюксел. Но всъщност тя доказано е българка, която западните колонизатори са си присвоили от измъчения български народ. Погледнете само описанието й: „Коси черни като абанос, уста червена като кръв, кожа бяла като сняг.“ Звучи ли ви познато?

Коментар на седмицата №1: Пошло и плитко, Елена Йончева!

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 105 хил. прочитания. Смешен и лицемерен плач на Елена Йончева днес цял ден по българските институции. Още от сутринта по бТВ бившата (подчертавам това) журналистка продължава с опитите си да подронва доверието в тях.

Коментар на седмицата №2: Виктория, черният лебед Северин и “расистът Зюмбюлев”

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2  и е събрал над 82 хил. прочитания. Всеки, който не повтаряше рекламната теза на сайта “Биволъ”, че русенската журналистка е убита заради тяхното разследване за “Джи Пи Груп”, бе руган мощно. Кого обслужва това заслепяване,

Данаил Кирилов: Не може да се върне смъртното наказание, този дебат не бива да се подхваща

Но има начин наказанието да стане реципрочно на тежестта на нарушенията Не може да смятаме, че смъртното наказание ще се върне - дори за най-тежките престъпления, при които е проявена изключителна жестокост. Но в наказателната политика и на България, и на ЕС има възможност наказанието да се определи да бъде реципрочно на тежестта на нарушенията.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Има начин да въведем смъртно наказание въпреки ЕС - да направим референдум!

Както каза Орбан: законът не е писан от Господ, а от хора, значи може да бъде променен В България се надигат настроения за връщане на смъртното наказание. Общественото мнение се фокусира върху жестокостта, с която е извършено убийството на Виктория Маринова. За референдум дали да се върне наказанието призовават хора в социалните мрежи.

Крум Зарков: Референдум за смъртното наказние? Правно невъзможен е

Референдум за връщане на смъртното наказание е правно невъзможен, политически може да бъде определен като популистки, а в социален аспект и търсене на по-сериозно наказание няма да доведе до нищо. Правно невъзможен е, защото България през 1999 г. е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека,

Росен Димов: Смъртното наказание означава, че обществото се отказва от превъзпитание и посяга към отмъщение

В България се надигат настроения за връщане на смъртното наказание.  Общественото мнение се фокусира върху жестокостта, с която е извършено убийството на Виктория Маринова. За референдум дали да се върне наказанието призовават хора в социалните мрежи.  Възможно ли е това - “24 часа” попита експерти, политици,

Пошло и плитко, Елена Йончева!

Смешен и лицемерен плач на Елена Йончева днес цял ден по българските институции. Още от сутринта по бТВ бившата /подчертавам това/ журналистка продължава с опитите си да подронва доверието в тях. „България има много добри специалисти и криминалисти и капацитета да доведат докрай едно такова дело“, лицемерно твърди депутатката, след като вече видя,

Ако онези, които хулят държавата, спечелят изборите, какво ще управляват?

Да не си мислят, че изградените отношения се сменят като риза   Да си представим, че стане чудо и тези, които хулят държавата и институциите вече години наред у нас и в чужбина, спечелят изборите и започнат да управляват. С коя държава и с кои институции ще упражняват своята власт? Да не би да мислят, че изградените отношения са като риза.

Ето писмото, с което Ивана впечатли Всемирния пощенски съюз

Преди дни Ивана П. от София получи поощрителна награда от 47-то издание на международния епистоларен конкурс за млади хора на Всемирния пощенски съюз. Темата на конкурса бе "Представете си, че сте писмо, пътуващо във времето. Какво послание искате да предадете на своите читатели?". Ивана е победителка в националния етап на конкурса.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber