В историята на “Лили рибката” няма нищо, което да насочва към сексуалност

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6713225 В историята на “Лили рибката” няма нищо, което да насочва към сексуалност В историята на “Лили рибката” няма нищо, което да насочва към сексуалност www.24chasa.bg

Смяната на пола във филма е метафора - над 90% от зрителите я разбират, казва режисьорът Ясен Григоров

Ясен Григоров учи “Комикси” във Франция. Учи също “Художествено оформление на книгата” в НХА в София и “Визуална комуникация” в Женева. Специализира кинорежисура в НАТФИЗ. Режисьор е на още 2 филма - “Дървеното езеро” и “Малък-голям”.

- Здравейте, г-н Григоров, как се стигна дотам, че филмът ви “Лили рибката” да бъде сметнат от зрители за първия български “джендър” филм?

- Първо, какво точно означава “джендър”, много ми убягва като определение, но как се стигна до това, нямам представа. Доколкото разбрах, г-жа Олга Христова, която е била сред поканените на нашата галапремиера на 7 февруари, се е почувствала агресирана в нейните представи за правилност. Изказала е личната си позиция във фейсбук, това е напълно нормално. Самият аз съм имал негативно мнение за творби или ситуации. После сайтът “Гласове” публикува това лично мнение на г-жа Христова и стана лавинообразна реакция предимно на хора, които не са гледали филма. Повечето коментари са много остри, крайни и обидни.

- Кога е писан сценарият на филма?

- Сценарият е писан преди 8 години. Синът ми тогава беше на 1 г., а дъщеря ми на 5 г. А шансът историята на “Лили рибката” да е свързана с Истанбулската конвенция е не просто нищожен, а въобще не съществува. Аз никога не съм бил в подкрепа на такъв дебат. Аз съм в подкрепа на това да сме добри, да се уважаваме, да живеем в балансирано общество, в което омразата да е сведена до нула. Никога не съм заемал позиции в подкрепа на хомосексуалисти или на хомофоби. Единственото, на което уча и децата ми и искам да излиза от нещата, които правя като артист, е доброта. Доброта в отношенията между хората и доброта в отношенията на възрастни към деца, на възрастни към малцинства.

- Главният герой в “Лили рибката” е момче, което сменя пола си, когато някой го гледа по-дълго от 5 секунди в очите. Това не е ли “джендър” тема?

- Смяната на пола е художествена метафора, която е инструмент, за да се покаже нестабилността на едно дете, което расте в несигурна среда. В никакъв случай детето не се чувства сексуално несигурно. Няма нищо в историята, което да насочва към сексуалност. Има метафора на несигурност, която родителите създават заради тяхната собствена несигурност.

- Тоест проблемът идва от това, че някои хора не разбират метафората?

- Моето наблюдение от коментарите във фейсбук е, че над 90% от хората, гледали филма, абсолютно разбират и подкрепят тази метафора. Те казват: “Ние сме изненадани от реакциите на другите”. Има хора, противници на Истанбулската конвенция, които пишат: “Това е абсурдно. Филмът няма нищо общо с джендър или със сексуалната тематика при децата”.

- Какви са отзивите за филма?

- Повече от позитивни. Има хора, които ми пишат, че децата им са гледали със зяпнала уста филма, макар да са фенове на “Лего” и “Марвел”. Казват, че те самите са излезли от салона с насълзени очи. Колкото имаше агресия към филма и мен лично, толкова получавам подкрепа и хубави отзиви от семейства, които са го гледали с децата си.

- Този скандал отрази ли се някак на гледаемостта на филма?

- Вече излязоха официалните резултати от боксофиса за уикенда (10 и 11 февруари) и “Лили Рибката” е надминал, макар и с малко, вече доказано успешния “Дъвка за балончета”. Спрямо неговия боксофис за стартовия му уикенд броят зрители е над 11 хил. Това е доказателство, че негативните коментари не са повлияли на интереса към филма, и аз съм благодарен на всеки зрител, особено ако той е бил на прожекция заедно с детето си.

- “Лили рибката” е прожектиран на различни фестивали.

- Докато уговаряхме рекламната кампания и подготвяхме договора с разпространителите, филмът си имаше своя фестивален живот. Продуцентската ми компания е малка и успях да го изпратя на 5-6 фестивала, чакам още отговор от Лос Анджелис и Атина, където предстоят големи кинофестивали. Филмът е отличен с награда за най-добър европейски филм на фестивала за Европейски кинематографични награди във Варшава. Има и диплом от “Златна роза” 2017-а за постижения в игралното кино.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Трябва да потърсим отговорност за поведението на Саудитска Арабия

През 80-те и 90-те години на миналия век либийският лидер Муамар Кадафи разви навика да открива и убива критиците си в чужбина. Това донесе на страната му статута на неблагонадеждна държава. Този път обаче виновникът е Саудитска Арабия, отколешен съюзник на САЩ и важна част от близкоизточната политика на администрацията на Тръмп.

Баща: Момчето ми спаси 4-ма със смъртта си, убиецът му беше на бал и ще става студент

Един баща, изгубил нелепо сина си, пометен на тротоар заедно с приятел, написа до медиите след условна присъда за 18-годишния шофьор убиец: Моето момче спаси четирима след смъртта си, убиецът му отпразнува бала си и ще става студент "Аз съм Янко Енев от Горна Оряховица - обикновен, тих и скромен български родител.

Патриотични приказки: Снежанка и седемте хайдута

Твърди се, че Снежанка е германска принцеса, а трагичната й история се е разиграла в днешен Брюксел. Но всъщност тя доказано е българка, която западните колонизатори са си присвоили от измъчения български народ. Погледнете само описанието й: „Коси черни като абанос, уста червена като кръв, кожа бяла като сняг.“ Звучи ли ви познато?

Коментар на седмицата №1: Пошло и плитко, Елена Йончева!

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 105 хил. прочитания. Смешен и лицемерен плач на Елена Йончева днес цял ден по българските институции. Още от сутринта по бТВ бившата (подчертавам това) журналистка продължава с опитите си да подронва доверието в тях.

Коментар на седмицата №2: Виктория, черният лебед Северин и “расистът Зюмбюлев”

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2  и е събрал над 82 хил. прочитания. Всеки, който не повтаряше рекламната теза на сайта “Биволъ”, че русенската журналистка е убита заради тяхното разследване за “Джи Пи Груп”, бе руган мощно. Кого обслужва това заслепяване,

Данаил Кирилов: Не може да се върне смъртното наказание, този дебат не бива да се подхваща

Но има начин наказанието да стане реципрочно на тежестта на нарушенията Не може да смятаме, че смъртното наказание ще се върне - дори за най-тежките престъпления, при които е проявена изключителна жестокост. Но в наказателната политика и на България, и на ЕС има възможност наказанието да се определи да бъде реципрочно на тежестта на нарушенията.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Има начин да въведем смъртно наказание въпреки ЕС - да направим референдум!

Както каза Орбан: законът не е писан от Господ, а от хора, значи може да бъде променен В България се надигат настроения за връщане на смъртното наказание. Общественото мнение се фокусира върху жестокостта, с която е извършено убийството на Виктория Маринова. За референдум дали да се върне наказанието призовават хора в социалните мрежи.

Крум Зарков: Референдум за смъртното наказние? Правно невъзможен е

Референдум за връщане на смъртното наказание е правно невъзможен, политически може да бъде определен като популистки, а в социален аспект и търсене на по-сериозно наказание няма да доведе до нищо. Правно невъзможен е, защото България през 1999 г. е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека,

Росен Димов: Смъртното наказание означава, че обществото се отказва от превъзпитание и посяга към отмъщение

В България се надигат настроения за връщане на смъртното наказание.  Общественото мнение се фокусира върху жестокостта, с която е извършено убийството на Виктория Маринова. За референдум дали да се върне наказанието призовават хора в социалните мрежи.  Възможно ли е това - “24 часа” попита експерти, политици,

Пошло и плитко, Елена Йончева!

Смешен и лицемерен плач на Елена Йончева днес цял ден по българските институции. Още от сутринта по бТВ бившата /подчертавам това/ журналистка продължава с опитите си да подронва доверието в тях. „България има много добри специалисти и криминалисти и капацитета да доведат докрай едно такова дело“, лицемерно твърди депутатката, след като вече видя,

Ако онези, които хулят държавата, спечелят изборите, какво ще управляват?

Да не си мислят, че изградените отношения се сменят като риза   Да си представим, че стане чудо и тези, които хулят държавата и институциите вече години наред у нас и в чужбина, спечелят изборите и започнат да управляват. С коя държава и с кои институции ще упражняват своята власт? Да не би да мислят, че изградените отношения са като риза.

Ето писмото, с което Ивана впечатли Всемирния пощенски съюз

Преди дни Ивана П. от София получи поощрителна награда от 47-то издание на международния епистоларен конкурс за млади хора на Всемирния пощенски съюз. Темата на конкурса бе "Представете си, че сте писмо, пътуващо във времето. Какво послание искате да предадете на своите читатели?". Ивана е победителка в националния етап на конкурса.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber