НСО - тотално недосегаемите на пътя

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6708814 НСО - тотално недосегаемите на пътя НСО - тотално недосегаемите на пътя www.24chasa.bg

Президентът смени шефа на НСО, новият - 6-и за последните 25 г.

Как службата получи правото да е над правилата

Този път съм на страната на полицаите от Шесто РПУ, които не разпознали мерцедеса на НСО, в който се возела съпругата на президента Десислава Радева.

Възможно е мерцедесът да е бягал от патрулките, защото е известно, че те искат пари, а шофьорът не е разполагал с такива. Възможно е също НСО да са го направили, защото са си мислили, че тях законът не ги лови.

Спомням си добре как през 1990 г. НСО (тогава УБО) внезапно оклюма, когато президент стана Желю Желев. Тогава министър - председателят Андрей Луканов издаде указ, според който право на мерцедеси имаха само президентът на държавата, председателят на Народното събрание и патриархът. Този указ впрочем още не е отменен. Но в годините властимащите постепенно решиха, че

НСО-то им е

много полезно и

започнаха да му

се наслаждават

Нерде Евксиноград, където ходиха тогава новите от СДС, нерде пуделчето на Ева Соколова, което трябваше да бъде разхождано, нерде стопанство “Кричим”, което според съобщения е свързано със смяната на досегашния началник на НСО.

През 1998 г., когато бях народен представител, написах един закон за НСО, който, в интерес на истината, само “24 часа” публикува. В него се казваше, че строго определени и много малко на брой лица имат право на охрана от НСО. Когато го внесох в парламента, тогавашният председател на Комисията по национална сигурност Христо Бисеров каза:“Ще го гледаме по Коледа”, но

забрави да обяви

по коя Коледа, защото Коледа има всяка година.

Аз лично имах драматичен случай с НСО по пътя от Бояна до парламента. Движих се на 20 м след колата на Йордан Соколов, тогава шеф на парламента, и по тази причина 4 пъти се опитаха да ме спрат. И накрая успяха. Тогава им казах, че ние и двамата отиваме на работа на едно и също място - в парламента.

С новия закон, който приеха, НСО получи такива правомощия, че вече се смятат за тотално недосегаеми. Съдете сами - в София все още е валидно

така нареченото

мероприятие

“Мизия”

Означава, че когато някой от високопоставените ни лица минава от Бояна до центъра, по булевард “България” се прави “зелена вълна”.

Живял съм години наред в Мадрид. И помня, че когато там минаваше държавният им глава - кралят на Испания, пред неговата лимузина се движеше една кола и освен че мигаше, отвреме-навреме от нея през мегафон казваха: “Минава кралят! Моля, отдръпнете се!” И всички се дръпваха. Това траеше не повече от минута, никой не ругаеше - показваха уважение към държавния си глава.

У нас е точно обратното - НСО се смята за държава в държавата. Нарушава правилата за движение, превишава скорост и прави каквото си поиска. Мога да изброя абсурди.

Например - НСО вози в колите си освен председателя на Народното събрание, което е правилно, и всичките зам.- председатели. Защо? Парламентът си има свой парк с коли. Защо тогава НСО трябва да вози тези 5 или 6 зам.-председатели на парламента?

Президентът смени шефа на НСО, новият - 6-и за последните 25 г.

Вчера президентът Румен Радев освободи от поста началник на НСО ген.-лейт. Ангел Антонов. Да изпълнява правомощията на шеф на НСО е назначен досегашният зам.-началник Росен Тодоров. Той е шестият пореден началник на НСО за последните 25 години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

“24 часа” с 3 въпроса за стенограмата до участниците в КСНС

След отказа на президента Румен Радев да предостави стенограмата от скандалния Консултативен съвет по национална сигурност от 8 април “24 часа” зададе три въпроса на участниците в него. Питаме ги: 1) Как премина дебатът за корупцията на КСНС, проведен на 8 април? 2) Защо интерпретациите на различните участници в съвета са различни?

Колко са избирателите? 5,75 милиона у нас и още 1 милион в чужбина

Само с активна регистрация може да се отървем от фантомите в списъците На всички избори си говорим за мъртви души и сега за европейския вот няма да ни се размине. Затова е добре веднъж завинаги да се кажат точните числа, защото с тях много се спекулира, битуват митове и легенди и някои хора имат много грешни представи.

Пожарът в "Нотр Дам" беше предупреждение. Ще се вслуша ли обаче Европа?

Линията, в която патината на възрастта по безбройните европейски исторически паметници преминава в безстопанственост, е тънка. Като с толкова любими хора ,смятаме, че всичко е наред, докато изведнъж не се окаже, че не е така. След пожара миналата седмица, който опустоши едно от бижутата на Франция, катедралата "Нотр Дам",

Ще убие ли изкуственият интелект икономическия растеж в развиващия се свят?

Изкуственият интелект (ИИ) може да премахне в бъдеще милиони работни места, навреждайки на икономическия растеж в развиващи се региони като Африка. Професионалният ми път премина в международното развитие и през последните години създадох в Оксфордския университет изследователска група, която да се занимава с въздействието на внасящи радикална

Кои са по-големите антихристи - ислямистите, некадърниците или пушачите

Изчезването на занаятчийските умения и етика е реална заплаха за нашия живот, такъв, какъвто го познаваме Тази седмица, която бе Страстната за християните, които използват за своите празници грегорианския календар, бе белязана от трагични събития. В понеделник рухна след пожар кулата на катедралата “Нотр Дам” на парижкото островче Сите.

Коментар на седмицата №2: Иво Христов още ли работи в президентството?

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал около 56 000 прочитания Интересно, ще се промени ли след дни тонът, с който звучи държавният глава Като чух в неделя, че има Иво Христов като кандидат за евродепутат на БСП, първата ми реакция беше “Евала на Нинова - колко е широко скроена!

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №3: Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 48 000 прочитания Бъдещите български евродепутати да подпишат още сега платформа на минималното съгласие Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата.

Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата. Намериха и по един кашон, в който да си съберат нещата, освобождавайки кабинета си в Страсбург. Това ми напомня за Древния Рим - за роба, чиято функция е да нашепва на триумфиращия пълководец: “Memento mori” (“Помни, че си смъртен”, от лат.

Свидетелства за цинизма

Мемоарите на Командира осветяват лошия хороскоп на цялата политическа класа Mиналата седмица българите се тълпяха по различни поводи: в Габрово вдигаха протести срещу циганите, в “Лидл” се редяха за кайма смес по 3 лева пакета, на “Позитано” 20 Нинова зрелищно наказа Станишев, подменяйки го с бившата му,

“Апартаментгейт” качи БСП на косъм пред ГЕРБ за евровота

2 милиона българи сигурни, че ще гласуват, показва проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” Практически паритет между двете големи партии с минимална преднина на БСП показва новото национално представителното проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Кой ще е победителят? Този, който успее да изкара повече от своите избиратели

Няма нов играч на сцената - а те мотивират негласуващите Няма да сбъркаме, ако кажем, че “Апартаментгейт” е перлата в короната на скандалите от този мандат. От началото на третото правителство на Борисов не минаха много седмици, без общественото мнение да не бъде приковано от поредния скандален казус.

Доклад развенчава 5 мита за европейските избори

Големият нов доклад, публикуван от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), установява, че на тазгодишните избори за Европейски парламент може да участват около 97 милиона „плаващи“ избиратели. Според данните, събрани в 14 държави-членки, които дават 80% от местата в ЕП, половината от избирателите не смятат да гласуват,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber