Днес е Голяма задушница, молим се и за жертвите на бедствия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6708618 Днес е Голяма задушница, молим се и за жертвите на бедствия Днес е Голяма задушница, молим се и за жертвите на бедствия www.24chasa.bg
АРХИМАНДРИТ АТАНАСИЙ (СУЛТАНОВ)

Поменът за покойника е вяра, че биологическата смърт не е краят на човешката личност

“Да правиш помен за починалите, може само когато вярваш, че те са живи. На пръв поглед е парадоксално, но се потвърждава повече от човешката интуиция, отколкото от църковното учение”, казва архимандрит Атанасий (Султанов), протосингел на Западно- и Средно европейската митрополия по повод Задушница в събота, известна като Голяма задушница преди Великия пост, или Месопустна задушница. Близките на починалите се молят за тях пред Бог. Споменават се и починалите в самота без близки, загиналите при бедствия, пожари, от глад и студ. Приема се, че те са погребани неподобаващо.

Ето какво пише по този повод архимандрит Серафим (1912 - 1993) в един от многобройните си трудове: “Църквата е определила Месопустната задушница за поменаване на всички "от Адама до днес починали в благочестие и в правилна (православна) вяра наши праотци, отци и братя, но и всички, които вода е потопила, война е погубила, земетръс е унищожил, убийци са убили, огън е изгорил, ония, които са станали храна на зверовете, на птици и гадини, погинали от мълния и измръзнали от студ, всички внезапно умрели и останали без законно погребение”.

Две са основните задушници - в събота преди неделя Месопустна и в събота преди великия християнски празник Петдесетница. В българската традиция, по подражание на Руската православна църква, е навлязла и още една - преди Архангеловден.

Установена е в Русия като помен за загиналите воини, но с времето става възпоминание за всички покойници.

“Всички ще идем там”. Така звучи най-популяният израз за поменаване на покойниците. Но има един много важен момент, който не се уточнява в този израз. Къде е това “там”. Какво се намира зад тази черта, която е преминал покойникът и която рано или късно, ще премине всеки от нас?

Поменавайки нашите покойници с тази проста фраза, неволно изповядваме своята вяра, че биологическата смърт не унищожава човешката личност; че след смъртта, лишил се от тялото, човек попада в друг, неизвестен все още за нас, но напълно реален свят; че този свят е обективно неизбежен за всички хора независимо от тяхното лично желание”, казва архимандрит Атанасий (Султанов) и допълва, че православните християни не се разделят със своите любими хора дори след смъртта им и всеки ден, споменавайки починалите в своите утринни и вечерни молитви, ги вписват в кръга на живота.

“Както, ако те са заминали в далечен край и отдавна не сме ги виждали. Но при това ние се надяваме, ние вярваме, че един ден обезателно ще се срещнем с тези, които така обичаме, и които така ни обичат. Защото Бог обича всички нас”, завършва духовникът.

В дните, когато почитаме мъртвите, свещеници винаги напомнят, че смисълът на задушницата е молитва за покойниците, а не ядене и пиене около гробовете и вкъщи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Трябва да потърсим отговорност за поведението на Саудитска Арабия

През 80-те и 90-те години на миналия век либийският лидер Муамар Кадафи разви навика да открива и убива критиците си в чужбина. Това донесе на страната му статута на неблагонадеждна държава. Този път обаче виновникът е Саудитска Арабия, отколешен съюзник на САЩ и важна част от близкоизточната политика на администрацията на Тръмп.

Баща: Момчето ми спаси 4-ма със смъртта си, убиецът му беше на бал и ще става студент

Един баща, изгубил нелепо сина си, пометен на тротоар заедно с приятел, написа до медиите след условна присъда за 18-годишния шофьор убиец: Моето момче спаси четирима след смъртта си, убиецът му отпразнува бала си и ще става студент "Аз съм Янко Енев от Горна Оряховица - обикновен, тих и скромен български родител.

Патриотични приказки: Снежанка и седемте хайдута

Твърди се, че Снежанка е германска принцеса, а трагичната й история се е разиграла в днешен Брюксел. Но всъщност тя доказано е българка, която западните колонизатори са си присвоили от измъчения български народ. Погледнете само описанието й: „Коси черни като абанос, уста червена като кръв, кожа бяла като сняг.“ Звучи ли ви познато?

Коментар на седмицата №1: Пошло и плитко, Елена Йончева!

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 105 хил. прочитания. Смешен и лицемерен плач на Елена Йончева днес цял ден по българските институции. Още от сутринта по бТВ бившата (подчертавам това) журналистка продължава с опитите си да подронва доверието в тях.

Коментар на седмицата №2: Виктория, черният лебед Северин и “расистът Зюмбюлев”

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2  и е събрал над 82 хил. прочитания. Всеки, който не повтаряше рекламната теза на сайта “Биволъ”, че русенската журналистка е убита заради тяхното разследване за “Джи Пи Груп”, бе руган мощно. Кого обслужва това заслепяване,

Данаил Кирилов: Не може да се върне смъртното наказание, този дебат не бива да се подхваща

Но има начин наказанието да стане реципрочно на тежестта на нарушенията Не може да смятаме, че смъртното наказание ще се върне - дори за най-тежките престъпления, при които е проявена изключителна жестокост. Но в наказателната политика и на България, и на ЕС има възможност наказанието да се определи да бъде реципрочно на тежестта на нарушенията.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Има начин да въведем смъртно наказание въпреки ЕС - да направим референдум!

Както каза Орбан: законът не е писан от Господ, а от хора, значи може да бъде променен В България се надигат настроения за връщане на смъртното наказание. Общественото мнение се фокусира върху жестокостта, с която е извършено убийството на Виктория Маринова. За референдум дали да се върне наказанието призовават хора в социалните мрежи.

Крум Зарков: Референдум за смъртното наказние? Правно невъзможен е

Референдум за връщане на смъртното наказание е правно невъзможен, политически може да бъде определен като популистки, а в социален аспект и търсене на по-сериозно наказание няма да доведе до нищо. Правно невъзможен е, защото България през 1999 г. е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека,

Росен Димов: Смъртното наказание означава, че обществото се отказва от превъзпитание и посяга към отмъщение

В България се надигат настроения за връщане на смъртното наказание.  Общественото мнение се фокусира върху жестокостта, с която е извършено убийството на Виктория Маринова. За референдум дали да се върне наказанието призовават хора в социалните мрежи.  Възможно ли е това - “24 часа” попита експерти, политици,

Пошло и плитко, Елена Йончева!

Смешен и лицемерен плач на Елена Йончева днес цял ден по българските институции. Още от сутринта по бТВ бившата /подчертавам това/ журналистка продължава с опитите си да подронва доверието в тях. „България има много добри специалисти и криминалисти и капацитета да доведат докрай едно такова дело“, лицемерно твърди депутатката, след като вече видя,

Ако онези, които хулят държавата, спечелят изборите, какво ще управляват?

Да не си мислят, че изградените отношения се сменят като риза   Да си представим, че стане чудо и тези, които хулят държавата и институциите вече години наред у нас и в чужбина, спечелят изборите и започнат да управляват. С коя държава и с кои институции ще упражняват своята власт? Да не би да мислят, че изградените отношения са като риза.

Ето писмото, с което Ивана впечатли Всемирния пощенски съюз

Преди дни Ивана П. от София получи поощрителна награда от 47-то издание на международния епистоларен конкурс за млади хора на Всемирния пощенски съюз. Темата на конкурса бе "Представете си, че сте писмо, пътуващо във времето. Какво послание искате да предадете на своите читатели?". Ивана е победителка в националния етап на конкурса.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber