Преди 100 г. отношенията Украйна-България започват като специално партньорство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6706985 Преди 100 г. отношенията Украйна-България започват като специално партньорство Преди 100 г. отношенията Украйна-България започват като специално партньорство www.24chasa.bg
Микола Балтажи, Посланик На Украйна В Република България

Връзките

Киев - София:

Подписването на Брест-литовския мирен договор

изпитание

във времето

заради общото

европейско

бъдеще

На 9 февруари 1918 г. Украинската народна република подписва Брест-Литовския мирен договор с държавите от четворния съюз – Германия, Австро-Унгария, Османската империя и Царство България, който предвиждаше незабавното установяване на дипломатически и консулски отношения с младата украинска държава. По този начин Царство България прави значителен принос за международното признаване на УНР, която се появява на политическата карта на Европа върху руините на Руската и Австро-унгарската империя.

На днешния дипломатически език може да се твърди, че преди сто години отношенията между Киев и София имат характер на специално партньорство. Убедителен аргумент за това преди всичко е назначаването като посланик в България на първия министър на външните работи на УНР проф. Олександър Шулгин, а като посланик на Царство България в Украйна – известния държавник и учен проф. Иван Шишманов. Днес с благодарност си спомняме за тези видни политически и обществени фигури, с чиито усилия е написана епохалната страница на нашата обща история.

Също така е хубаво да се отбележи, че още преди установяването на дипломатическите отношения в съзнанието на украинци и българи се пазят спомените за участието на украинските войници в Руско-турската война (1877-1878). въпреки че корените на взаимното приятелство чрез тесните културно-образователни и религиозни връзки водят

началото си в

Киевска Рус и

Първото българско

царство

С цел информиране на българската общественост за реални събития в новосъздадената държава посолството на УНР издава в София “Украинско слово”, което по-късно се замества с изданието “Украинско-български преглед”, в чиято подготовка се включват видни представители на българската интелигенция, а читателите имат възможност да се запознаят с бурните събития в Украинската народна република, произведенията на такива велики автори като Тарас Шевченко, Леся Украинка, Иван Франко и др.

Като ревностен симпатизант на Украйна и специалист по украинско-българските литературни връзки И. Шишманов в интервю за издание “Камбана” на 3 април 1918 г., което запазва безспорната си актуалност и днес, прави блестящ анализ на Украйна като многовековна държава, посочва коренните разлики между украинци и руснаци, разкрива особеностите на украинския език, показва в ретроспекция развитието на литературата, изкуството и науката. Споделяйки чувствата си, преди да замине за Киев, видният българин отбелязва: “Отивам с пълна вяра, че мога да използвам според силите си своето дългогодишно изучаване на Украйна, украинската култура и украинското движение, своите лични връзки, своите горещи симпатии към един народ, който в своето възраждане представя толкова поразителни аналогии с нашия – за да се създадат по възможност трайни, неразривни политико-икономически и културни връзки между България и Украйна.”

Въпреки трагичната съдба на Украинската народна република, която е унищожена от болшевишка Русия, И. Шишманов почти до края на живота си продължава да вярва в украинската кауза и в способността на украинците да изградят своя собствена независима украинска държава.

Все пак наличието на тригодишния опит на съществуването на УНР и установяването на дипломатически отношения с Царство България не са били напразни. В края на краищата трябва да сме наясно, че без провъзгласяването на независимостта и без утвърждаването на държавността в началото на ХХ в. възстановяването на

независимата

украинска държава

през 1991 г.

би било много по-трудна задача.

По този начин историческата истина за нашето общо минало трябва да заеме достойното си място в съзнанието на украинци и българи. Изучаването на история, освободена от догми, стереотипи, политика, независим анализ въз основа на архивни материали са основните инструменти на защита от целенасочено манипулиране и пропаганда, които са сериозно предизвикателство за демокрацията и сигурността. Но нека го оставим на историците. Ние изхождаме от това, че колкото се може повече украинци и българи имат право да знаят за реалните исторически събития и факти, което позволява по-добре да се разберем един друг.

Приятно е да се отбележи, че Украйна е щастлива да има в лицето на България надежден приятел и съюзник. Но независима, демократична, европейска Украйна също е важен стабилен и предвидим партньор за България. Ние сме обединени от общи цели, споделяме общите европейски ценности.

Украинският народ е изключително благодарен на България за категоричната подкрепа на териториалната цялост, суверенитета и евроинтеграционните амбиции на нашата държава, за твърдата позиция относно стриктното спазване на нормите на международното право и санкции срещу Руската федерация.

Много високо оценяваме факта, че България стана съавтор и подкрепи редица резолюции на ОС на ООН по отношение на териториалната цялост на Украйна и правата на човека в окупирания Крим, както и други важни решения по тези въпроси на ключови международни платформи. Тя беше четвъртата страна от ЕС, която ратифицира споразумението за асоцииране. От самото начало почувствахме подкрепата от страна на България за безвизовия режим за украинските граждани и въвеждането на зона за свободна търговия с ЕС.

Успешно се развива сътрудничеството между Украйна и България в рамките на НАТО. Ние високо ценим инициативата на София да застане начело на Тръстовия фонд на НАТО за физическа рехабилитация на украинските военнослужещи в качеството си на водеща държава и се надяваме той да започне дейността си. В същото време трябва да споменем и за практическата помощ на българските приятели, на първо място, на почетните консули на Украйна в Пловдив, Русе и Бургас и на лекарите от Военномедицинската академия за рехабилитация на 75 ранени украински военнослужещи. През последните години стотици украински деца също са минали рехабилитация в различни черноморски курорти и на други места. Това е добра инвестиция в бъдещето на украинско-българските отношения.

Ние разчитаме на подкрепата на нашите предложения за краткосрочни приоритети на сътрудничество между Украйна и ЕС по време на българското председателство на Съвета на ЕС, както и на инициативата “Източно партньорство”. По-специално в частта за политически диалог ще продължи работата по подкрепата на Украйна в контекста на руската военна агресия, продължаването на санкциите срещу Русия до пълното възстановяване на териториалната цялост на страната ни, позиционирането на миротворческата операция на ООН в окупираните територии на Донбас, подкрепата на инициативата на президента на Украйна за формирането на международна платформа “Група приятели на Украйна по деокупация на Крим” и др.

Приятно е да се отбележи, че през последните години се очерта стабилна тенденция към увеличаване на оборотите на политическия диалог, който е един своеобразен двигател на секторното сътрудничество. По време на официалното посещение на президента на Украйна Петро Порошенко в България (юни 2016 г.) са били определени приоритетите на развитието на двустранните отношения в средносрочен план, а също така и конкретните съвместни проекти в областта на икономиката, инфраструктурата, енергетиката. Един от тях е реконструкцията на автомагистралата Одеса-Болград-Рени и разширяването ѝ до Тулча (Румъния), както и на територията на България, което би трябвало значително да допринесе за развитието на икономиката на Южна Украйна, компактно населена с най-многобройното българско национално малцинство.

Украинското малцинство в България и българската общност в Украйна са надежден мост, който и занапред ще обединява нашите страни и народи. Реформирането на образователната система съгласно европейските стандарти, което се съпровожда с укрепването на украинския език като държавен, по никакъв начин не нарушава езиковите права и идентичността на българската общност в Украйна. Как тук да не се сетим за думите на И. Шишманов, че “страдала сама от гнета от най-безогледната обезличителна политика,

Украйна ще бъде

несъмнено

толерантна към

нашите български

колонии”

Плодотворно се развива и междупарламентарния диалог. Също така разчитаме на подкрепата на българския парламент по въпроса за признаването на гладомора 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ, от който са пострадали не само милиони украинци, но също така и десетки хиляди украински етнически българи.

България е един от ключовите търговско-икономически партньори на Украйна в региона. И въпреки че сегашното ниво на двустранната търговия (през 2016 г. - 638,0 млн. долара, според резултатите от 2017 г. очакваме ръст с 5,7%) е далеч от нашите възможности, с началото на имплементацията на зоната за свободна търговия имаме основания да се надяваме на увеличаване на стокообмена. Украйна е също един от 10 ключови туристически партньори на България (през 2017 г. страната посетиха близо 300 хил. украински туристи), а наличието на съвместна морска граница ни задължава към задълбочаването на сътрудничеството в рамките на регионални черноморски инициативи в сферата на сигурността, икономиката и опазването на околната среда. Допълнителни възможности за развитие на туризъм и човешки контакти създава директна авиовръзка Киев-София и появила се наскоро авиолиния София-Одеса.

Ретроспективният поглед и натрупаният опит на украинско-българските отношения през изминалите сто години доказва, че от самото начало те демонстрират пример за приятелство и партньорство, които са издържали изпитанието на времето. Това се случва благодарение на стремеж и мъдрост на народите на двете страни да живеят и да си сътрудничат в атмосфера на взаимно доверие и приятелство. А това е и залог за нашето успешно сътрудничество в обединена Европа на ХХI век.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Трябва да потърсим отговорност за поведението на Саудитска Арабия

През 80-те и 90-те години на миналия век либийският лидер Муамар Кадафи разви навика да открива и убива критиците си в чужбина. Това донесе на страната му статута на неблагонадеждна държава. Този път обаче виновникът е Саудитска Арабия, отколешен съюзник на САЩ и важна част от близкоизточната политика на администрацията на Тръмп.

Баща: Момчето ми спаси 4-ма със смъртта си, убиецът му беше на бал и ще става студент

Един баща, изгубил нелепо сина си, пометен на тротоар заедно с приятел, написа до медиите след условна присъда за 18-годишния шофьор убиец: Моето момче спаси четирима след смъртта си, убиецът му отпразнува бала си и ще става студент "Аз съм Янко Енев от Горна Оряховица - обикновен, тих и скромен български родител.

Патриотични приказки: Снежанка и седемте хайдута

Твърди се, че Снежанка е германска принцеса, а трагичната й история се е разиграла в днешен Брюксел. Но всъщност тя доказано е българка, която западните колонизатори са си присвоили от измъчения български народ. Погледнете само описанието й: „Коси черни като абанос, уста червена като кръв, кожа бяла като сняг.“ Звучи ли ви познато?

Коментар на седмицата №1: Пошло и плитко, Елена Йончева!

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 105 хил. прочитания. Смешен и лицемерен плач на Елена Йончева днес цял ден по българските институции. Още от сутринта по бТВ бившата (подчертавам това) журналистка продължава с опитите си да подронва доверието в тях.

Коментар на седмицата №2: Виктория, черният лебед Северин и “расистът Зюмбюлев”

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2  и е събрал над 82 хил. прочитания. Всеки, който не повтаряше рекламната теза на сайта “Биволъ”, че русенската журналистка е убита заради тяхното разследване за “Джи Пи Груп”, бе руган мощно. Кого обслужва това заслепяване,

Данаил Кирилов: Не може да се върне смъртното наказание, този дебат не бива да се подхваща

Но има начин наказанието да стане реципрочно на тежестта на нарушенията Не може да смятаме, че смъртното наказание ще се върне - дори за най-тежките престъпления, при които е проявена изключителна жестокост. Но в наказателната политика и на България, и на ЕС има възможност наказанието да се определи да бъде реципрочно на тежестта на нарушенията.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Има начин да въведем смъртно наказание въпреки ЕС - да направим референдум!

Както каза Орбан: законът не е писан от Господ, а от хора, значи може да бъде променен В България се надигат настроения за връщане на смъртното наказание. Общественото мнение се фокусира върху жестокостта, с която е извършено убийството на Виктория Маринова. За референдум дали да се върне наказанието призовават хора в социалните мрежи.

Крум Зарков: Референдум за смъртното наказние? Правно невъзможен е

Референдум за връщане на смъртното наказание е правно невъзможен, политически може да бъде определен като популистки, а в социален аспект и търсене на по-сериозно наказание няма да доведе до нищо. Правно невъзможен е, защото България през 1999 г. е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека,

Росен Димов: Смъртното наказание означава, че обществото се отказва от превъзпитание и посяга към отмъщение

В България се надигат настроения за връщане на смъртното наказание.  Общественото мнение се фокусира върху жестокостта, с която е извършено убийството на Виктория Маринова. За референдум дали да се върне наказанието призовават хора в социалните мрежи.  Възможно ли е това - “24 часа” попита експерти, политици,

Пошло и плитко, Елена Йончева!

Смешен и лицемерен плач на Елена Йончева днес цял ден по българските институции. Още от сутринта по бТВ бившата /подчертавам това/ журналистка продължава с опитите си да подронва доверието в тях. „България има много добри специалисти и криминалисти и капацитета да доведат докрай едно такова дело“, лицемерно твърди депутатката, след като вече видя,

Ако онези, които хулят държавата, спечелят изборите, какво ще управляват?

Да не си мислят, че изградените отношения се сменят като риза   Да си представим, че стане чудо и тези, които хулят държавата и институциите вече години наред у нас и в чужбина, спечелят изборите и започнат да управляват. С коя държава и с кои институции ще упражняват своята власт? Да не би да мислят, че изградените отношения са като риза.

Ето писмото, с което Ивана впечатли Всемирния пощенски съюз

Преди дни Ивана П. от София получи поощрителна награда от 47-то издание на международния епистоларен конкурс за млади хора на Всемирния пощенски съюз. Темата на конкурса бе "Представете си, че сте писмо, пътуващо във времето. Какво послание искате да предадете на своите читатели?". Ивана е победителка в националния етап на конкурса.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber