Защо крадецът дава изявления по телевизията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6706922 Защо крадецът дава изявления по телевизията Защо крадецът дава изявления по телевизията www.24chasa.bg

Момчета, които крещят за внимание - да ги видят и да ги чуят

МАЙ случаят ще се окаже като в оня виц, дето не били компютри, а компоти. И не е смешен. Три дни (всяко чудо е за толкоз) се носят из публичното пространство сказания за дръзките набези на младежи, изтарашили наетите от тях апартаменти. Наемат краткосрочно жилището и си тръгват с телевизора и компютъра и каквото може да се носи. Представяха ни ги като съвременни Робинхудовци, като нагли мекерата, като изпечени мошеници, като търсещи слава комплесарчета. Жужаха ли, жужаха социалните мрежи, ама просто ей тъй, да се намират на коментар.

Гледах по една телевизия изявлението на едно от момчетата като автореклама за участието му в сутрешния блок. То буквално се сърдеше, че хора, които крадат милиони, са на свобода, а него за 100 лева ще го съдят. Брях, казах си, нагло ли е туй дете, на герой ли се прави, нещо не ми се връзва. Краде, пък дава изявления, само се предава в полицията, не чака да го хванат. То аслъ, ако чакаше, нямаше и да дочака. Бая хора бяха ужилени от крадци и - нищо. Тези момчета обаче - елате ни вижте. Видях ги. Уплашени деца. Едното си криеше лицето, другото поемаше огъня върху себе си. Съжаляваха за постъпката си. Обясниха мотива. И ми стана страшно. Взели 5000 лева назаем от “познат човек” (не казват името му, естествено), за да се “правят на интересни”. Искали да са като другите - да разполагат с пари, да ходят в лъскави заведения, профукали ги, докато се усетят. Искали да са от средата, от която не са, на баровците. Признават си го и съжаляват.

Но със съжаление заем не се връща. Особено когато те притиснат до стената със заплахи да те изпочупят. Този, на когото дължат, им посочва схемата с наемането на апартаменти. И си чака парите в четиридневен срок. И те се хващат на хорото. Без дори да знаят стъпките му. Тъй че сбъркват още при първата. Гледах Емилиян, който се опитваше да обясни, повече на себе си, отколкото на зрителите и на обществото, че не е нагъл крадец, че признава, дето той е откраднал, че съжалява, защото е причинил това на майка си. Попитани за бащите си, и двете момчета млъкнаха и пророниха само, че не искат да говорят по темата. Стана ли ви страшничко? Защото на мен да. Тези деца, да, деца са, явно от дълго време са живели в емоционален дефицит. Хубави деца, прилично облечени, ходещи на училище и занимаващи се със спорт. Според техните признания. Крещящи за внимание. Да ги видят и да ги чуят. Не ги оправдавам, трябва да си понесат последствията. При това без аргумента “колко хора крадат, ама не ги наказват, не ги оповестяват публично, защото имат пари да си платят мълчанието”. И още нещо. Тези момчета сами се идентифицират публично, за да се спасят от заплахата, надвиснала над тях, че не могат да върнат парите. Предават се, за да ги закриля полицията.

Има нещо, което премълчават, да се надяваме, че ще го споделят в полицията и че тя ще вземе адекватни мерки. Да, ще кажат повечето от вас, и вероятно ще са си съвсем прави, престъплението си е престъпление. Кражбата си е кражба. Взимаш ли заем, длъжен си да го върнеш. Безплатен обяд няма. Ще дълбае червейчето на съмнението, абе, много пък по тънката струна дърпат, може да са изпечени мошеници и да се правят на дръж ми шапката. Може. Къде са бащите, чичовците, стринките и тези техни другарчета, с които са изцакали парите за три дни по хотели и ресторанти? Всички сме в бяло, нали? На нас това не може да ни се случи. Нашите деца... Къде са в момента вашите деца? Там, където казват, или някъде в други стаи, слушащи други гласове... Нарочно прибягвам до Труман Капоти, защото той е написал и документалния роман “Хладнокръвно”.

Дано разберем, загрижени за сметките и хляба, че децата ни искат не само чиния с манджа, дрехи и обувки, топло и чисто, а нещо, което не струва и пукнат грош, но е по-скъпо от планини злато - внимание. Не дидактика, а разбиране. Споделяне. Разговор. Прости неща. Да разберат не по сложния начин, че не трябва да се правят на това, което не са, колкото и то да е лъскаво и примамливо на пръв поглед. Че ценностите не са в тузарските кръчми и в големите бакшиши, а в цената на доверието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber